Šta je novo?

Periferni uređaji Svičevi (tasteri) za mehaničku tastaturu

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Milos162

Poštovan
Učlanjen(a)
02.02.2017
Poena
55
Pozdrav, potrebna mi je pomoć tj. preporuka za mehaničke svičeve. Naime, uzeo sam neku jeftinu mehaničku tastaturu sa hot-swap svičevima.
Svičevi koje već ima su odlični, ali problem je što se brzo kvare, tj. prestaju da registruju svaki klik. Tasteri na w, a, s, d, e, r su već počeli da trokiraju.

Što se tiče toga, probao sam da isperem sa alkoholom, da produvam vazduhom, ali nije uspelo. Razumem da je malo i do svičeva, sa obzirom da je prethodna mnogo duže trajala.

Tako da bih uzeo neke dugotrajne, može na KP a može i preko Aliekspresa ili Temu-a. Do tada ću samo da menjam tastere sa onima koje manje koristim.

mozes li da slikas socket za switch? posto nigde ne pise na sajtu o tome kakvi switchevi idu

kang je laksi, manje snage treba za aktuaciju. a i 3 pin su. mislim i tako su ova dodatna dva pina kod 5 pin switcheva plastika, sluze za bolju stabilizaciju pina u socketu.

traju, nijedan se nije pokvario (mada sada koristim Gateron Cream Sodas, ali su oni skuplji, pa nisam ni predlagao, ne znam koliko bi para da ulazes u jeftinu tastaturu, skuplji su od cele tastature)

kang je laksi, manje snage treba za aktuaciju. a i 3 pin su. mislim i tako su ova dodatna dva pina kod 5 pin switcheva plastika, sluze za bolju stabilizaciju pina u socketu.

traju, nijedan se nije pokvario (mada sada koristim Gateron Cream Sodas, ali su oni skuplji, pa nisam ni predlagao, ne znam koliko bi para da ulazes u jeftinu tastaturu, skuplji su od cele tastature)
Da li postoji razlika izmeðu jeftinih i skupih? Mislio sam da se sve svodi na svičeve. Ali da, ne bih da dam više od 20e za svičeve tako da ću uzeti ove što si predložio.

materijali. ali ne znaci da su skuplji bolji. treba probati pa pronaci sta je dobro tebi. sve oko mehanickih tastatura je personalno (osecaj pri kucanju, zvuk rezonance, izgled, boje....)

mozes istrazivati na netu, yt ima "milion" videa o raznim switchevima.

materijali. ali ne znaci da su skuplji bolji. treba probati pa pronaci sta je dobro tebi. sve oko mehanickih tastatura je personalno (osecaj pri kucanju, zvuk rezonance, izgled, boje....)

mozes istrazivati na netu, yt ima "milion" videa o raznim switchevima.
Jasno da je to jedan zaseban hobi 😁. Meni je samo bitno da se ne kvare svičevi, ili bar ne toliko brzo. Upravo otkrih i da mi je druga tastatura, Leaven k620, takoðe hot swap. Najbitniji feature definitivno, inače bi bila za bacanje.

Prekidače je jako teško pokvariti, jesi li siguran da problem nije PCB ili socketi na njemu, i da su prekidači dobro ubodeni, da se nisu iskrivili pinovi?

Takođe, na slici socketa koju si ostavio izgleda kao da fali parčence PCB-ja ili me varaju oči, lol, možda pena štrči ili nešto...?

Prekidače je jako teško pokvariti, jesi li siguran da problem nije PCB ili socketi na njemu, i da su prekidači dobro ubodeni, da se nisu iskrivili pinovi?

Takođe, na slici socketa koju si ostavio izgleda kao da fali parčence PCB-ja ili me varaju oči, lol, možda pena štrči ili nešto...?
Prekidači su, ja tastaturu nikad ranije nisam otvarao, a i svaka jeftina mehanička tastatura koju sam posedovao eventualno doživi isti problem, pre ili kasnije. Nije samo kod mene, kod mojih prijatelja takoðe. Zamenih taj svič sa nekim drugim koji radi, i problem je rešen. E sad zbog čega se kvare, ne znam.

Loše sam slikao, ne fali parčence već je to plastika tastature 🙂

Nazad
Vrh Dno