Šta je novo?

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018 (bez kvota i tipova)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Igrači kao Modrić nose tim. Disciplina, zalaganje, autoritet, kvalitet, znanje, mozak. Gledam ga u realu, igra već 6 godina tamo, plaćen sad već smešnih 35 miliona, ne sećam se kad je imao neki veći kiks, uvek na visini zadatka. Ima 33 godine i mnogim mlađim igračima može održati lekciju iz fudbala.

On jeste dobar igrač i sve to gore stoji ALI skoro sam pročitao jedno egzaktno istraživanje koje je pokazuje da igrači sredine imaju "igrački peak" sa 28 godina. Nakon toga sledi ubrzani pad. Tako da, Venger je bio sasvim u pravu s tog aspekta, što je igrače držao do 30.-te pa hvala ćao. Modrić samo može da bude srećan što ga drže u timu i zahvalan što ga još i plaćaju čitavih 35 mil.

On jeste dobar igrač i sve to gore stoji ALI skoro sam pročitao jedno egzaktno istraživanje koje je pokazuje da igrači sredine imaju "igrački peak" sa 28 godina. Nakon toga sledi ubrzani pad. Tako da, Venger je bio sasvim u pravu s tog aspekta, što je igrače držao do 30.-te pa hvala ćao. Modrić samo može da bude srećan što ga drže u timu i zahvalan što ga još i plaćaju čitavih 35 mil.
Gluposti, da si gledao Pirla, koji je doziveo drugu mladost nakon 33 ili Zidana na SP 2006, ne bi tako pricao.

Venger je takve stvari pricao kako bi pravdao stalne prodaje najboljih igraca jer je profit bio zakon u Arsenalu, rezultati tek u drugom planu. Modric je sada bolji igrac nego pre pet godina kada je presao u Real. Pa nije tek tako osvojio 4 Lige Sampiona i bio jedan od najzasluznijih igraca.

Ovo drugo, da ne idemo tamo. Nadam se da ce Engleska pobediti.

Izmedju 28. i 32. je neko nepisano pravilo da su fudbaleri na vrhuncu psihofizickih mogucnosti (golmani i defanzivci jos duze). Kod Brazilaca je to doduse do 28. posle kao da su u penziji (naravno izuzeci postoje, ali su kod njih mnogo redji). Golmani, pa stoperi imaju najduzi vek, bekovi i krila definitivno najkraci...

Modric sigurno spada u kategoriju Zidana, Nedveda, Gigsa, Skolsa, Figa, Badja, Pirla i Seringema, odnosno igraci koji su bili na vrhuncu i posle 32. (i igrali na izuzetno visokom nivou do 36.). Ako dodam i ostale pozicije lista je mnogo duza (tu masine kao sto su Kafu, Zaneti, Maldini, Pipo Inzagi, V.D. Sar, Bufon...).

Venger je bio u pravu (slicnu politiku vodi i Celzi), ali samo kada je prodaja igraca u pitanju (jer bi posle bili u gubitku), ali granica se sigurno pomerila u poslednjih 10ak godina i ako neko ima vanserijske geneticke predispozicije i brine o svome telu (uz profesionalne tretmane i osoblje), moze komotno sa 35/36 da pruza partije kakve smo videli recimo od Modrica sada.
Za sada mi najinteresantnije deluje Ronaldo - moguce je da ce probiti starosnu granicu odnosno igrati do 38. ili 39., ako ne i 40. sa vrlo impresivnim statistikama (jer je navodno "10 godina mladji") ali i od njega ocekujem ostar pad za max 2 sezone.
Naravno i sada je za svaki respekt jer covek sabija u 33. godini dok su u njegovim godinama igraci, tj napadaci sa itekako velikim imenima bili za staro gvozdje...

Poslednja izmena:
Mislim da fudbaleri imaju manji IQ za 20 do 30 % od kosarkasa.
Kada sam gledao emisiju o Kolarovu sto je snimio Aca Informacija u Rimu o njemu a on je kapiten nase reprezentacije znao sam da nemamo nikakve sanse i lik je klasican kr*ten :D
Ima sigurno na youtube pa pogledajte.

Gluposti, da si gledao Pirla, koji je doziveo drugu mladost nakon 33 ili Zidana na SP 2006, ne bi tako pricao.

Nisu "gluposti", nego rezime obimnih fizioloških i psiholoških studija. Veliki novac se vrti u fudbalu i veliki novac je uložen u tu studiju baš zbog onih koji vrte tolike novce. To što neko sa 33 još nije u MLS ili u poznim igračkim godina potpisuje 4-godišnji ugovor (kao Ronaldo) je sasvim drugi marketinški aspekt.

Naravno da ima i izuzetaka: Kaiser Franza bi i ovako matorog stavio da mladi igrači uče kako se igra u veznom redu ali to je ipak čista emocije kao i Modrićev trenutni angazman u vrhunskom fudbalu.

Poslednja izmena:
Super...
Upravo si se izjasnio tj pokusao indiskretno (a pritom veoma mlako) da argumentujes da ti se Modric ne svidja zbog stvari koje nemaju veze sa fudbalom i ujedno pokazao svoje (ne)znanje o istom i diskvalifikovao sebe za bilo kakvu dalju, ozbiljnu fudbalsku diskusiju.

Covek je najbitniji sraf u Realu,uz Krosa, i igra verovatno igra svoj najbolji fudbal poslednje 3 godine. Smatra se trenutno jednim on najboljih plejmejkera u igri i to sve u 33. godini. A po partijama koje pruza ima u rezervi za jos 2-3 sezone da igra na istom nivou.

Kada vezni igrac u 33. godini onako istrci i odradi presing u 110. minuti utakmice koju je zapoceo od prve minute (a iza sebe imao punu sezonu), svaki dalji komentar je suvisan.

Poslednja izmena:
Izmedju 28. i 32. je neko nepisano pravilo da su fudbaleri na vrhuncu psihofizickih mogucnosti (golmani i defanzivci jos duze). Kod Brazilaca je to doduse do 28. posle kao da su u penziji (naravno izuzeci postoje, ali su kod njih mnogo redji). Golmani, pa stoperi imaju najduzi vek, bekovi i krila definitivno najkraci...

Modric sigurno spada u kategoriju Zidana, Nedveda, Gigsa, Skolsa, Figa, Badja, Pirla i Seringema, odnosno igraci koji su bili na vrhuncu i posle 32. (i igrali na izuzetno visokom nivou do 36.). Ako dodam i ostale pozicije lista je mnogo duza (tu masine kao sto su Kafu, Zaneti, Maldini, Pipo Inzagi, V.D. Sar, Bufon...).

Venger je bio u pravu (slicnu politiku vodi i Celzi), ali samo kada je prodaja igraca u pitanju (jer bi posle bili u gubitku), ali granica se sigurno pomerila u poslednjih 10ak godina i ako neko ima vanserijske geneticke predispozicije i brine o svome telu (uz profesionalne tretmane i osoblje), moze komotno sa 35/36 da pruza partije kakve smo videli recimo od Modrica sada.
Za sada mi najinteresantnije deluje Ronaldo - moguce je da ce probiti starosnu granicu odnosno igrati do 38. ili 39., ako ne i 40. sa vrlo impresivnim statistikama (jer je navodno "10 godina mladji") ali i od njega ocekujem ostar pad za max 2 sezone.
Naravno i sada je za svaki respekt jer covek sabija u 33. godini dok su u njegovim godinama igraci, tj napadaci sa itekako velikim imenima bili za staro gvozdje...

Generalno nema pravila, sve je to individualno, realno imas igrace koji sa 38, 39 godina kidaju , a imas i one sto su vec sa 28,29 godina nose epitet bivsi igraci.
Racimo Rambo Petkovic je odigrao svoju najbolju sezonu u karijeri 2009. kada je osvojio titulu sa Flamengom i bio MVP brazilske lige, a tada je imao vec 37,38 godina.
Pogledajmo samo recimo Maldinija, Totija, Pirla, Zanetija, Badja, Forlana, Del Pjera i jos gomilu vrhunski igraca, recimo Ze Robeto je prosle godine zavrsio karijeru tek u 43. godini a realno onako omalen, lagan, zategnut mogao je omotno da igra jos nekoliko godina da je hteo, pa onda recimo onaj Japanac sto igra u Jokohami koji je sa 50 godina jos uvek aktivan igrac i to veoma dobar.

Realno ako neki bokser ili fajter moze sa 45,46 godina da se bori za titulu prvaka sveta ili recimo ako Stalone sa 70 moze onako da vezba i onako da izgleda sto neko sa 35 ili 40 ne bi mogao jos uvek da igra dobro fudbal.
To je najvise stvar dobre volje , a i srece da povredama, jer u profesionalnom sportu sa tim se nikad ne zna, ali pre svega stvar izbora i stvar volje.

Inace kad nas vlada taj grozan i pogresan stereotip da kao igrac cim prevali 30tu ne valja vise nista i treba ga otpisati , sto maltene nigde vise ne postoji a pogotovo ne u zemljama sa razvijenom sportskom kulturom.

@dolmen
Ne znam koliko ga sad plaćaju, ali 35milki je bio transfer kad je prešao u real.

Generalno nema pravila, sve je to individualno, realno imas igrace koji sa 38, 39 godina kidaju , a imas i one sto su vec sa 28,29 godina nose epitet bivsi igraci.
Racimo Rambo Petkovic je odigrao svoju najbolju sezonu u karijeri 2009. kada je osvojio titulu sa Flamengom i bio MVP brazilske lige, a tada je imao vec 37,38 godina.
Pogledajmo samo recimo Maldinija, Totija, Pirla, Zanetija, Badja, Forlana, Del Pjera i jos gomilu vrhunski igraca, recimo Ze Robeto je prosle godine zavrsio karijeru tek u 43. godini a realno onako omalen, lagan, zategnut mogao je omotno da igra jos nekoliko godina da je hteo, pa onda recimo onaj Japanac sto igra u Jokohami koji je sa 50 godina jos uvek aktivan igrac i to veoma dobar.

Realno ako neki bokser ili fajter moze sa 45,46 godina da se bori za titulu prvaka sveta ili recimo ako Stalone sa 70 moze onako da vezba i onako da izgleda sto neko sa 35 ili 40 ne bi mogao jos uvek da igra dobro fudbal.
To je najvise stvar dobre volje , a i srece da povredama, jer u profesionalnom sportu sa tim se nikad ne zna, ali pre svega stvar izbora i stvar volje.

Inace kad nas vlada taj grozan i pogresan stereotip da kao igrac cim prevali 30tu ne valja vise nista i treba ga otpisati , sto maltene nigde vise ne postoji a pogotovo ne u zemljama sa razvijenom sportskom kulturom.

Stoji, ali sto kazu "forma je prolazna, klasa je vecna...".
Skoro je bila ona oprostajna utakmica Pirla (u Maju cini mi se), verovatno najjaci roster penzosa koji je odigrao revijalnu utakmicu - koju sam makar do sada imao prilike da vidim. Definitivno se vidi da i dalje imaju "ono nesto" sto ih izdvaja - ali i takodje ko su od istih bili "zivotinjke" u fizickom smislu i dalje su to ostali jer su dobili na genetickoj lutriji.
Nekima se od njih zvezde poklopile neke nisu - ali neko je poput Ronalda sada uz 10% talenta i 90% rada pomerio granicu, a verovatno ce takvih biti sve vise u buducnosti.
Kada se samo setim Zanetija iz intera i njegove price sta je morao da radi da bi se odrzao na visokom nivou, mogu da mislim kakvu konsultaciju i tretmane imaju Ronaldo ili LeBron sada da bi sebe odrzali na fizickom vrhuncu u narednih 3-4 godine...

Poslednja izmena:
Modrić dobija nedeljno 180 000 funti...

Tony Kroos i Ramos po 200 000 funti

Ronaldo 365 000 funti

Bale 350 000

Benzema 150 000 funti

A prema Transfermarkt-u trenutna tržišna vrednost mu je 22.5 miliona funti

Modric uz Krosa drzi sredinu ( najbitnija stvar) u Realu i zato Real osvaja 3 puta zaredom. Naravno tu je i Ronaldo.
28 32 i 33 godine. Nema veze sa marketinskim trikovima. Ta istrazivanja su glupost. Zavisi od igraca do igraca. Mnogi su vrhunac dostigli posle 30ete(nabrijali su ih vec ovde). Mnogi posle 25 padaju. Nema pravila.

Poslednja izmena:
Hrvati imaju potencijal da imaju jos bolji vezni red u buducnosti, Kovacic, Halilovic, Pjaca...@weasel mislim da trenutno Belgija ima kvalitetniju sredinu, i fizicki su jaci.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Modric uz Krosa drzi sredinu ( najbitnija stvar) u Realu i zato Real osvaja 3 puta zaredom. Naravno tu je i Ronaldo.
28 32 i 33 godine. Nema veze sa marketinskim trikovima. Ta istrazivanja su glupost. Zavisi od igraca do igraca. Mnogi su vrhunac dostigli posle 30ete(nabrijali su ih vec ovde). Mnogi posle 25 padaju. Nema pravila.

Ibrin transfer nije bio marketing? A ipak, njega i Tottija bih rado gledao kako u paru razbijaju ove bunkere na SP.:D

A Modrić, ono što sam imao priliku da ga gledam, prilično čuva noge i slabije trči nego do sad za reprezentaciju tj, neko drugi zapinje duplo kao za Deju u Milanu. Naravno ima izuzetaka, kao po pravilu i studiji koje potvrđuju ali da li bi jedan kompletan tim mogao da sastaviš od tih igrača?

Edit: Jedan kuriozitet/izuzetak - Anelku sam prošle godine gledao u Mumbay Cityju. Sa tad 38 godina, i dalje je brz ko vetar i glup ko "tralala"... Indusi mu stalno pravili ofsajd a i kad mu prođe, maši ceo go sa 3m...:D Ali ne mogu mnogo mlađi igrači ni zubima da ga zadrže...

Poslednja izmena:
Hrvati su 240 minuta igrali nereseno sa ekipama koje su sve osim vrha evropskog ili svetskog fudbala. 240 minuta je skoro pa 3 utakmice.
Dansku cak nisu ni nadigrali, dok bi se moglo reci da Rusiju jesu, ali i to nadigravanje je bilo jalovo, jer su imali onu Perisicevu stativu kao realno ostvarenu prednost, i gomilu mlacenja prazne slame. Naravno, Rusi su bili jos gori.
Da je Brazil imao efikasnost kao Hrvatska ili Rusija, davao bi po 7 golova na svakoj utakmici, osim one protiv Svajcarske. Nisam navijao za Brazil zbog nefer ponasanja i uzasnog mentaliteta koji je tipican za njih i njihov komsiluk, ali zalosno je da su oni kuci, kada vidimo ko ce u finale sa desne strane. Bar da su neka gospoda, pa da coveku ne bude zao.

Niko Hrvatskoj nije poklonio polufinale, uzeli su ga po pravilima koja vaze za sve, ali nije njihova sredina resila utakmice, nego jedanaesterci. Dva puta u ukupno dve nokaut utakmice protiv ne narocito jakih protivnika. A u profesionalnom fudbalu se ne moze ostvariti ne znam kakva prednost u izvodjenju jedanaesteraca, zato ih i zovu lutrija, iako bas i nije u potpunosti lutrija.

Nigeriju pobedili autogolom i golom iz glupog penala, golman Argentine im uručio pobedu, Island ne treba ni komentarisati, sa Danskom i Rusijom igrali izjednačeno, pa prošli na penale. Vreme je da toj sreći dođe kraj.

Iskreno, ja mislim da su Argentinu ipak demolirali, doduse, prvenstveno defanzivno. I generalno, oni imaju prilicno ozbiljne destruktivne sposobnosti.
Rusija nije mogla da sastavi 3 dodavanja ka njihovom golu veci deo utakmice. Golman nije jednu loptu ispucao u 90 minuta, a da mu nisu bili za vratom, tek su se u produzecima malo smirili, mada ne potpuno. Nonstop vrse pritisak i izgleda da su dosta dobro takticki pripremljeni za jednu ekipu iz nasih krajeva.
Nezgodni su, ali ne vidim apsolutno ni jedan jedini razlog da se navija za njih, cak i kada izuzmemo politiku.
Utakmice su im uzasne za gledanje i imaju vise srece nego pameti, a gledao sam sve osim one sa Islandom.

Poslednja izmena:
^Amin i za to... uglavnom gađaju Mandžukića kao što smo mi na Mitra ili ako im nešto prođe iz prekida a ostalo je destrukcija i polu-bunker što jedino bolje igraju od mnogih na prvestvu. Ni za podršku a još manje "prepisivanje".

Poslednja izmena:
Iskreno, ja mislim da su Argentinu ipak demolirali, doduse, prvenstveno defanzivno. I generalno, oni imaju prilicno ozbiljne destruktivne sposobnosti.
Rusija nije mogla da sastavi 3 dodavanja ka njihovom golu veci deo utakmice. Golman nije jednu loptu ispucao u 90 minuta, a da mu nisu bili za vratom, tek su se u produzecima malo smirili, mada ne potpuno. Nonstop vrse pritisak i izgleda da su dosta dobro takticki pripremljeni za jednu ekipu iz nasih krajeva.
Nezgodni su, ali ne vidim apsolutno ni jedan jedini razlog da se navija za njih, cak i kada izuzmemo politiku.
Utakmice su im uzasne za gledanje i imaju vise srece nego pameti, a gledao sam sve osim one sa Islandom.
Ako izuzmemo politiku ne vidim nikakvog razloga da se ne navija za Hrvatsku protiv Engleske. Po čemu su to englezi zaslužni da ih se podrži u ovoj utakmici? Po meni najdosadniji fudbal na prvenstvu prikazuju iz kola u kolo. Kao da gledam Stoke City pod Pulisom. Hrvati izrazito tehnicki potkovana ekipa kojoj će neutralni uvijek pružiti podršku u ovakvim utakmicama. Modrić i Rakitić su sama krema svjetskog fudbala, ne znam što je to vama problem priznati. Evo ja iz Bosne potpuno podržavam Hrvatsku.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Tačno, ako izuzmemo politiku ne vidim ni ja nijedan razlog da se navija protiv Hrvatske ali s obzirom da oni (fudbaleri) čak ni u trenucima ogromnog uspeha prvi ne mogu da izbace politiku iz sebe već pobede proslavljaju uz Thompsonove "domoljubive" pesme (a dobro smo imali prilike da vidimo i čujemo šta taj "pevač" slavi u svojim pesmama) - ja lično ne vidim način kako bih mogao da navijam za njih.

Pa i ako uzmemo u obzir politiku ne vidim zasto ne bi navijali za Hrvatsku protiv Engleza, generalno Englezi nam nikad nisu bili prijatelji, jos od doba Turaka kada su podrzavali Turke pa na ovamo , uostalom nisu li nedavno bas Britanci hteli da proguraju veto u UN da se Srbi proglase za genocidan narod.
Uostalom Englezi su nam mnogo opasniji neprijatelj od Hrvata , Hrvati su oduvek bili necije sluge i samo izvrsioci radova na terenu.
Tako da kamo srece da su nam Hrvati jedini i najozbiljniji neprijatelj, uostalom zna se ko je najvise doprineo raspadu SFRJ i povampirenju ustastva na ovim prostorima, Vatikan, SAD, VB i Nemacka.

Tako da ako treba svi cemo u Beogradu u sredu da se odenemo u "kockice " ako ce to pomoci da ti smradovi Englezi ispadnu.

Mada generalno koje su 4 ekipe usle u zavrsnicu , mogu samo da kazem strava i zasu , sve od zla oca i gore majke.

Poslednja izmena:
Pa realno, ako treba da biram za koga ću da navijam, biram Belgiju ili Francusku samo zbog dobre igre koju su pokazali.

Ako izuzmemo politiku ne vidim nikakvog razloga da se ne navija za Hrvatsku protiv Engleske. Po čemu su to englezi zaslužni da ih se podrži u ovoj utakmici? Po meni najdosadniji fudbal na prvenstvu prikazuju iz kola u kolo. Kao da gledam Stoke City pod Pulisom. Hrvati izrazito tehnicki potkovana ekipa kojoj će neutralni uvijek pružiti podršku u ovakvim utakmicama. Modrić i Rakitić su sama krema svjetskog fudbala, ne znam što je to vama problem priznati. Evo ja iz Bosne potpuno podržavam Hrvatsku.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Kojim nama? Vidis da ovde ima mnogo clanova koji navijaju za Hrvate, a Modrica skoro da nema ko nije hvalio.
Ja za njih ne bih navijao ni protiv Albanije da igraju, i to nema direktne veze sa fudbalom, ali i kada pricamo samo o fudbalu, za koji moj bi neko neutralan hteo da oni uzmu prvenstvo, a ne Belgija, ili Francuska!?

O utakmici sa Engleskom nisam ni pricao, nego o biranju licnog favorita za prvenstvo. Cak sam i napisao iznad da je tuga koga ceka finale sa "desne strane", ma ko to bio.

Inace, da li ti je neka njihova utakmica, osim one protiv Argentine bila zabavna za gledanje? Pet su odigrali do sada.

Ja njih ne mogu da smislim , Belgijanci koji su izvrsili genocid vecih razmera od holokausta kada su potamnili preko 10 miliona Kongoanaca u Kongu krajem pretproslog i pocetkom proslog veka , a po brutalnosti kojom su to cinili su dostojna konkurencija ustasama u ndh , takodje tamo je centar i EU i NATO koji nam svakodnevno seru po glavi , Francuzi isto nimalo simpaticni , jos kad vidim onog ljigavog babojebca Makrona zeludac mi se okrene.

Poslednja izmena:

Ma ja ću da navijam za njih i "podržim" ih kao što su oni za nas u meču protiv/sa "Švajcarskom"... ne znam što je to tebi iz Bosne problem?

Poslednja izmena:
Šta ima uopšte da navijate.
Ja gledam fudbal zbog fudbala, ne navijam ni za koga sem ako igra Srbija ili Partizan.

Hrvatska pored takvih igrača igra jako loš i ružan fudbal, odigrali su 3 najdosadnije utakmice na prvenstvu.
Protiv Danske sam bukvalno zaspao.

Zasluženo su prošli Rusiju, jer i Rusi igraju antifudbal.

Ovako se sprema tim:

Neće biti lako Hrvatima. Mislim da mi sada favoriti:)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno