Šta je novo?

Sve o VCD-u (cak i DivX sa subtitlovima u VCD)

mkrnjic

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
619
Capture

Ja sam uz graficku dobio software PowerDirector Pro 2.5 VE ( OEM )
koji na krajnje jednostavan nacin radi Capture u Avi, MPEG-1 i MPEG-2 samo je fora sto je ovo OEM verzija pa MPEG-2 nije dostupan kao i gomila drugih opcija za koje mora da sse uradi Upgrade (49.99$). Ima i authoring i samo rezanje Cd-a i dr.

www.goCyberlink.com da li neko zna...ne ) Full verzija posto Crac-ova ima na netu.

Sve je to lepo, ali ima tu jedan "catch". I ja sam uz moju karticu dobio Win Producer koji vrsi capture u mpeg1 i mpeg2. Medjutim kvalitet tok mpeg-a i na max. kvalitetu je gori nego kad vrsim capture u avi pa njega komprimujem sa TMPGEnc-om ili Pro Coderom. Zasto je tako, ne znam. Dok kod direkt capture slika je puna kockica, sa konverzijom takoreci da ih nema. Sa mpeg2 je jos drasticnije.

b0rk0 je napisao(la):

Ono sto je potrebno je capture kartica (TV tuner JE capture kartica) i softver za koji mi je trebalo dobre tri nedelje da ga nadjem. Dakle posle bezbroj sati (504 tacnije) trazenja, posle 5 Gb downloada, nasao sam program koji zaista radi i koji ima svojih 5 Mb. Taj divni program je........... WinVCR. On ce odraditi sav posao.

da li WinVCR radi pod XP-om? .. uspeo sam da nadjem WinVCR 2.5 plus ali sama instalacija kaze da nije za NT ... a cini mi se da programa vise nema na zvanicnom sajtu proizvodjaca..

ja se ovim dosada nisam zanimao jer sam uvek mislio da mi treba jaca kartica... imam pinnacle pctv sa video ulazom i mozda bi trebalo da neke VHS snimke od desetak i kusur godina prebacim na CD. Citao sam malo stare poruke ali izgleda da tu ima dosta problema. Pitanje: kako bih mogao najbolje da uz PCTV i VHS prebacim to na VCD ili SVCD, da ispadne priblizno kao original, i da stane sto vise (koliko?) na jedan disk od 700mb (veorovatno bi islo kao VCD ili SVCD format da bi moglo da se gleda na DVD plejeru, za DIVX mozda kasnije ali mi se cini da bi kvalitet DIVX-a bio los zbog loseg izvora tj. VHS-a).

Hvala svima...

8)
Uglavnom, sada sam skontao da se uz neke (bolje - VIVO) graficke a i bogami novije TV tunere dobijaju dobri programi.
Jedan od njih je i ASUS-ov DigitalVCR, koji mi je bez ikakvih problema grebovao u VCD.
Za WinVCR nemam vise pojma, skidao sam ga sa milijardu sajtova i sve su bili broken linkovi, a onda sam nasao na jednom, ne znam vise na kom... sorry

... a sta moze da bude kao problem za razlicit prosecan broj frejmova u sekundi prilikom capture-a na kompozitni ulaz (PCTV)? Znaci ovako: probam jednu kasetu gde je snimak emisije sa TV-a tu capture radi super bez gubitka, probam drugu gde je kopija nekog filma (vrlo los kvalitet) opet je capture ok kao original, medjutim probam trecu gde je kopija snimka uradjen kamerom, e tu je prosecan FPS 17-18 i uopste ne znam sta je problem... probao sam dosta varijnti, i virtualDUB i iuVCR, medjutim svi prijavljuju da nema gubitaka frejmova, ali mi je average FPS oko 17 (samo za tu jednu kasetu, koja je inace ok kada se normalno gleda)... znaci svi uslovi su isti ali ima razlike ...gde bi mogao da lezi zec? :)

gorang je napisao(la):
... a sta moze da bude kao problem za razlicit prosecan broj frejmova u sekundi prilikom capture-a na kompozitni ulaz (PCTV)?
...
average FPS oko 17 (samo za tu jednu kasetu, koja je inace ok kada se normalno gleda)... znaci svi uslovi su isti ali ima razlike ...gde bi mogao da lezi zec? :)

Prvo mi lici na nejednako operecenje procesora... ali nije ako se radi o samo toj jednoj jedinoj kaseti.
Reci mi koji procesor i koliko memorije...

Po cemu vidis da ti je prosecni fps 17-18? U properties-u ili se bas vidi da recka? Da li koristis neku kompresiju (VCD)?
8)

... duron 1.2, 512 sdram, hd 7200, mx460 64mb, win xp sp1, detonator 41.09, directx9, pctv obican drajveri 5.20 beta a probao sam i one alternativne kod kojih je bolji capture ali ne radi PCTV vision

u medjuvremenu sam malo eksperimentisao i probao da povecam capture rezoluciju i sada je mnogo bolje nego kod nize rezolucije :!::?: Usredsredio sam se na iuVCR jer mi se bolje pokazao od virtualDUBa (gde ne mogu da izaberem vece rezolucije, a i tamo gde nemam problema u najboljem slucaju dobijam nesinhronizaciju pri kraju fajla). Znaci u iuVCR-u kada stavim capture rezoluciju 3xx/2xx imam prosecnih 17-18 frejma (bez gubitaka frejmova u statistici ali i posle kada gledam fajl bas recka), za 7xx/5xx prosek je 21-22, dok punih 24-25 imam kod 640x400 i 756x480 i to je ono pravo. Video codec je PICVideo MJPEG, audio je PCM.

Do .mpg-a za VCD dolazim kroz jos dva koraka, prvi je resize u VirtualDUBu na 352x288 a zatim i kompresija u TMPGEnc za konacni .mpg .. resize naravno moze i u samom TMPGEncu ali mi se on ne svidja jer se dobijaju 'iskrzane linije' (primeti se kad nesto brzo prodje preko slike - neko mahne rukom i sl.)

Eto nadam se da ce ovo nekom pomoci, mada mene i dalje interesuje zasto u ovom slucaju imam problema na nizoj rezoluciji a na visoj nemam, dok kod drugih kaseta nemam problema ni u nizoj ni u visoj, a ostaje i pitanje koji bi program mogao da odradi sve ovo direktno u realtime VHS -> VCD .mpg ali da radi u XPu.

gorang je napisao(la):
u a ostaje i pitanje koji bi program mogao da odradi sve ovo direktno u realtime VHS -> VCD .mpg ali da radi u XPu.

DigitalVCR - ASUS - ov program, provereno radi u XP-u!
Trebalo bi da nabavim instalacioni cd, pa ako nekom bude trebalo....

Pozdrav!
8)

Probajte Ulead Video Studio. Ja imam verziju 6SE (ide uz Leadtek TV kartu). Mozda nije bas najbolji za grebovanje (tromo radi, sporo se odaziva na komande kada se ukljuci capture mod, bar je tako na Pinnacle TV kartici, a koliko se secam i na Leadteku...), ali je fin za manipulaciju video materijalom...Takodje radi pod WinXP.

Do .mpg-a za VCD dolazim kroz jos dva koraka je napisao(la):
Najtoplije ti preporucujem MainConcept MPEG encoder, po meni je UBEDLJIVO bolji od TMPGENC (koji je bio jako popularan pored ostalog i sto je bio dzabe). Ovo je komercijalan program, postoji i serial (ako te zanima naci cu i gde), i jako dobro radi, npr za konverziju 80 min divxa sa 7xx x 4xx i MP2 audiom na VCD i skaliranjem bitratea da bi stao na 700MB trebalo mi je 40 min (naravno sa subtitlovima), sto bi mi TMPG radio najmanje duplo duze, uz dobar kvalitet, a sve to na AXP1700+ i 512MB na KT133 ploci. Pisi ako te zanima,

Pozdrav, Cale

Vrh Dno