Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Juče a i pre 10ak dana prođoh kroz HR sa našim TAG-om i hrvatski autoputevi su mi naplatili manje nego što je po tarifi. Npr na naplatnoj stanici Bregana umesto 1 eur skinuli su mi 0.78 a deonica Zagreb - Spačva (išao sam preko Šida) umesto 17,60eur skinuto mi 13,77. Otkud to?

Mislim da ima neki popust ako koristiš taj t4a tag. Bar je tako bilo pre par godina kad se pojavio, samo što je tada radio samo u Srbiji i Makedoniji.

Juče a i pre 10ak dana prođoh kroz HR sa našim TAG-om i hrvatski autoputevi su mi naplatili manje nego što je po tarifi. Npr na naplatnoj stanici Bregana umesto 1 eur skinuli su mi 0.78 a deonica Zagreb - Spačva (išao sam preko Šida) umesto 17,60eur skinuto mi 13,77. Otkud to?

Uveli su popuste kao što je bilo kad se kupovao njihov tag kao prepaid i ubacivale dopune. Mislim da se na to odnosi, iako ovo već deluje solidna razlika.

Deluje kao da se isplati iscimati se za konfiguraciju za T4A.

Tako je, moram da sačekam 15 dana da mi pristignu računi od ENPay-a pa da prekonfigurišem na toll4all

ima 21% popusta kada se koristi tag

I gde na kraju može da se prekonfigurise tag, koja firma to radi provereno?

Da da, poslao sam im mail gde tačno to mogu da odradim u KV-u.

Evo odgovora. Mora da se prekonfigurise u prepaid.

Поштовани,

Од 1. октобра не важи попуст за правна лица .

На следећем линку можете видети наведену инфорамцију која се односи на попуст од 6% https://www.paragraf.rs/propisi/odluka-visina-naknade-za-upotrebu-puta-putarina.html .

„Плаћање путарине за моторна возила правних лица, домаћих и страних регистрација, може се вршити електронски, путем уређаја за електронску наплату путарине кроз wеб сервис "Толл фор Алл". Плаћање путарине се врши директно са платне картице корисника, при чему корисник остварује попуст од 6%.

Ова одлука сматра се донетом по добијању сагласности Владе и објављује се у "Службеном гласнику Републике Србије", а почиње да се примењује 4. јула 2025. године, сем допуне у ставу 1. које се односе на новоизграђену деоницу аутопута А2 Београд-Пожега - наплатне станице Лучани и Прилипац, које се примењују од 10. јула 2025. године и измена у ст. 7. и 9., које се примењују од 1. октобра 2025. године.“

Уколико желите да остварите попуст, неопходно је да у пословници „Allyes-a“ одрадите реконфигурацију уређаја на припејд систем и затим са постојећим дођете у пословницу „Путеви Србије“д.о.о. , на преконфигурацију таг уређаја у улицу Устаничка 64/5 спрат, радним данима од 07:30 до 22:00 часа, како бисте остварили попуст од 6%.

Срдачан поздрав,

„Путеви Србије“ д.о.о.

Valjda treba da se prekonfiguriše sa prepaid na postpaid? Moj T4A tag je postpaid, jedina je razlika što sam ga takvog kupio, ali koliko se sećam priča je bila da se stari tagovi koji su se koristili ranije u Srbiji i koji su bili isključivo prepaid moraju prekonfigurisati u postpaid kako bi bili u T4A sistemu i kako bi se koristili i u drugim zemljama. To je ovo što je kolega @iOS linkovao.

Samo sam iskopirao mail. I meni nema logike.

Na kraju ispadne isplativije kupiti novi postpaid tag za 2 crvene.

Ako nisi u BG pa da svratiš u Allyes i prekonfigurišeš dosta se komplikuje

Ako vec imas tag star X godina i racunas da ce baterija da gekne uskoro, lakse odma kupiti novi 🙂

Ja ostajem na trenutnom Enpay, ebes 6%.
Će da radi magistrala, i onako će biti rasterecenije, a i smorili su me autoputevi malo 🙂

Za Hrvatsku ne treba da se prekonfiguriše enpay tag da bi ostao popust, ovo što je ukinuto važi samo za Srbiju...

Besmisleno je sa toliko komplikovanom procedurom za enpay, ko baš puno ne putuje po Srbiji ne isplati mu se da se cima... da je popust kao hrvatski pa i ajde...

Ko putuje i po Srbiji, a i van nje po državama gde važi tag, isplati se u svakom slučaju, čak i da nema ni dinar popusta na ukupan iznos 😃

Najiskrenije, kupio bih novi u Putevima Srbije na jedan i sve tamo lepo odradio. kao što sam i uradio iako sam imao prepaid konfigurisan tag koji je bio star više od deset godina 😃

Najneisplativije, isključivo finansijski gledano, je plaćanje domaće putarine, obzirom na cenovnik 😃 Mislim da su prevazišli Italijane i Francuze sa njihovim dranjem za putarine 😁

Slovenci, Mađari, Austrijanci su gospoda sa cenom vinjeta, ali da ne idem u off topic 😃

Ima u poštama regularan postpaid koji ide na Toll4All posle, mislim da isto radi MTS, Tehnomanija i dr.

Ma i to će da ugase. Popust za T4A. Zakidaju sve i svuda.

Ima li neka varijanta da se uzme pripejd tag, a da se dopuna vrsi online?

Isteiče mi kartica sutra, pokušavam da na Toll4All unesem podatke nove kartice. Idem na "Dodaj karticu", prođem proces, završi se, ali mi ne skine 1.50 RSD. Nema opcije da uklonim staru karticu, nema opcije da biram da li ću nju ili ovu novu koju sam (valjda) dodao, nema ničega.

Kako da zamenim karticu bez brisanja taga?

Da nije možda do toga što ova stara ističe tek sutra?

Edit: Izgleda da jeste do toga, ne prolazi nova još uvek ni na bankomatu. Nije mi baš jasno zašto onda otkazuju ovu staru dva dana pred njen istek, kad već nova ne može da se prihvati, što praktično znači da ja ne bih mogao da koristim tag kada bih danas i sutra išao autoputem.

Poslednja izmena:
Isteiče mi kartica sutra, pokušavam da na Toll4All unesem podatke nove kartice. Idem na "Dodaj karticu", prođem proces, završi se, ali mi ne skine 1.50 RSD. Nema opcije da uklonim staru karticu, nema opcije da biram da li ću nju ili ovu novu koju sam (valjda) dodao, nema ničega.

Kako da zamenim karticu bez brisanja taga?

Da nije možda do toga što ova stara ističe tek sutra?

Edit: Izgleda da jeste do toga, ne prolazi nova još uvek ni na bankomatu. Nije mi baš jasno zašto onda otkazuju ovu staru dva dana pred njen istek, kad već nova ne može da se prihvati, što praktično znači da ja ne bih mogao da koristim tag kada bih danas i sutra išao autoputem.
Moraš da aktiviraš karticu u banci ili bankomatu sa pinom, onda je tek aktivna

Nije mi baš jasno zašto onda otkazuju ovu staru dva dana pred njen istek, kad već nova ne može da se prihvati, što praktično znači da ja ne bih mogao da koristim tag kada bih danas i sutra išao autoputem.
Imao sam sličnu situaciji i tag je funkcionisao. Zamenili mi karticu a na sajtu ostala stara, sutradan dobio mejl da naplata nije izvršena i da izmirim svoje obaveze. Otišao na sajt mts-ov, promenio karticu i platio. S tim da sam negde pročitao da oni pokušavaju naplatu 3 puta u toku dana. E sad sta se desava kada prodje taj jedan dan, nisam siguran.

Stave tag na crnu listu dok ne izmiriš dug posle tih par neuspešnih pokušaja naplate…

Veliki pozdrav svima.

Ove godine se planira Tasos sa potencijanim noćenjem na obali jezera Dojran pa me zanima mišljenje iskusne ekipe sa teme, da li ići na granični prelaz Stari Dojran i ako se odlučimo na tu varijantu, koji pravci su najbolji/najbezbedniji ka Kavali-Tasosu jer vidim da ima više varijanti kad se pređe Dojran.

1) Dojran - Lagyna (lokalnim putem) - pa preko E90 do Kavale
2) Dojran - preko Kerakini jezera (lokalnim putem) pa onda spuštanje opet do Lagyna i onda opet pravac E90 do Kavale

Ili je možda najbolja varijanta preko BG sa noćenjem u Banskom,sa jednim manje graničnim prelazom?

Cilj je što bezbedniji put zbog dece.

Hvala!!

Ja sam išao prošle godine u junu. Tamo smo isli preko Makedonije, i dosta smo cekali na granici sa MKD, 2-3h, nesto manje na granici sa Grckom.
Spavali smo u Solunu, posle je par sati do Tasosa.

Vracali smo se preko Bugarske, ali malo obilaznim putem, isli smo u Plovdiv i spavali tamo, preporuka ako volis da obilazis gradove, ima sta da se vidi.

Sad kad bih isao opet na Tasos (a ne planiram vise), isao bih preko Bugarske i to bez spavanja, imas jednu granicu manje i manje naplatnih rampi. Za Bugarsku uzmes vinjetu, a u Grckoj imas 1 ili 2 naplatne rampe. Plus ti ne treba zeleni karton koji treba za Makedoniju.

Nas tag radi i u Makedoniji, Grcka mislim da jos ne radi.

Nazad
Vrh Dno