Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Ja sam nekoliko puta prešao granicu u poslednjih par nedelja, jedini put kada nije bilo skoro nikoga je neki radni dan (mislim četvrtak) oko podne, sve ostalo je bila manja ili veća gužva (radni dan ujutru i popodne, vikendom kad god)...

Kad se vec pominje vinjeta i da nije put na more, da pitam i ja nesto... :)
Treba da idem na 2-3 dana u Temisvar, pa me zanima da li uopste treba vinjeta, jer necu koristiti autoput? Pronasao sam oprecne informacije, neko kaze treba, neko da ne treba...
I sledece pitanje je u vezi parkinga u Temisvaru i same vinjete za Rumuniju, da li se upisuje slovo sa kvacicom ili bez, ako ga ima na reg. tablici?

Ima li neko iskustva sa ovim?
Koristi apk TPark za vinjetu i parking.

Prilozi

• Screenshot_20250807_175950_eu_innovaapps_tpark_ro_HomeActivity.jpg
    Screenshot_20250807_175950_eu_innovaapps_tpark_ro_HomeActivity.jpg
    57.4 KB · Pregleda: 43
Evo i mene da podelim neka moja iskustva sa letovanjem ove godine. Sto se GR taga tice, porucio sam ga negde u martu mesecu i stigao je za nekih 5-6 dana posle potpisivanja i slanja dokumentacije nazad mailom. Nikakvih problema sa kreiranjem naloga, dodavanjem novca i samim tagom kroz GR nisam imao.

Na more iskljucivo putujem nocu (zbog klinaca i vrucine), a i realno meni je lakse za voznju nocu. Na granicama, iako je bio vikend odnosno 19 Juli, subota na nedelju noc, zapanjujuce ali nije bilo guzve. Sve granice ukljucujuci i granicu sa GR smo presli za 15tak minuta ukupno. Izgleda da sam po tom pitanju imao ludu srecu, jer po povratku smo samo na nasoj granici cekali 45 minuta, bilo je sporo i uzasno.

Smestaj smo rezervisali preko https://nikana.gr koja ima dosta pozitivnih recenzija svuda okolo naokolo, sto ce se ispostaviti kao fatalna greska kasnije. Smestaj se kod njih reklamirao kao "LUX" ima pozitivne recenzije i kod njih i na FB kao i na google naravno (samo ne znam ko je lud tako to da oceni). Sve u svemu, smestamo se raspakujemo, i dolazi vreme do odmaranja odnosno kratke dremke. Prvo sto je bio problem je sto su kreveti, sofa i garnitura. Ono je toliko bilo razvaljeno, taske su iskakale, federi boli po ledjima znaci tihi uzas. Iako je smestaj reklamiran za 7 osoba, po ispravnosti samih kreveta u smestaju nije moglo da boravi ni 3 osobe.

Kada smo malo dremnuli i probudili se, shvatili smo da u apartmanu imamo poplavu. Da li je spremacica sredjivala frizider, pa ga nije dobro zatvorila, ili ga je otapala, Bog sveti zna, uglavnom pustio je vodu i gotovo potopio dnevnu sobu.

Dete je pokusalo da izadje na terasu i na glavu mu je pala garnisna, jer je bila izlomljena, Neko je skarabudzio nazad samo da stoji, gurao je neke vate i to lepio ko zna cime da se samo zamaskira. Sva sreca pa dete nije ozbiljnije povredjeno.

Vodokotlic u kupatilu neispravan, odnosno ono dugmence svaki put kada se pusti voda, mora da se cupa napolje, jer se samo ne vraca, pa onda voda opet ne moze da se pusti...

Tu popizdim i zovem vlasnika smestaja, na sta on odgovara kako "vodokotlic samo nije nastelovan, a kako je zaboravio da mi kaze za garnisnu, eto on to svima kaze"
Ovo ukazuje na to da on zna za probleme vec duze vreme, ali da nista po tom pitanju nije ucinio od ko zna kad...

Ali saga se naravno nastavlja i tu nije kraj. Smestaj se ocenjivao kao lux, sa odlicnim internetom, a ja u obliznjem kaficu koji ima public wi-fi imao bolji internet nego u smestaju. Kuhinja katastrofalna, posudje za spremanje hrane (serpe tiganji itd) prljavo do zla boga, kao da nikada nije cisceno. U rerni pleh neko pekao nesto, picu ili nesto slicno, kora zapekla, stoji tako ko zna od kada.

I da ne davim temu, bilo je tu jos ihaaa problema, ali najtuznije od svega je, sto sam dobio opciju pisanja recenzije na nikani. Recenziju sam napisao pre 10 dana, ponudio im slike, snimke, sve sto je potrebno, kako bi se videlo sve ono sto sam u recenziji manje vise kao i ovde napisao. Recenzija nikada nije objavljena na njihovom webu, a na mailove koje sam im uputio, daju odgovore u koje ni dete ne bi poverovalo. De da su kontaktirali vlasnika za navedene probleme (sto nema veze sa recencijom), te da se recenzija prevodi na GR i EN jezik (to traje 10 dana?), te da imaju mnogo recenzija.

Od zadnjih 15 godina, 12 sam letovao u GR, sto preko agencija poput EvroTursa, sto samostalno, nikada ovako lose iskustvo nisam imao. Ovo je bilo dno, dna, a sto je najgore od svega, nikana se na to pravi blesava.

Sad i nikad vise

U kom si mestu bio i slobodno okaci maps link ka smestaju...?
Nikana je bila odlicna pre 15-20 godina, za posle ne znam.

U kom si mestu bio i slobodno okaci maps link ka smestaju...?
Nikana je bila odlicna pre 15-20 godina, za posle ne znam.

Nea Flogita, malo mestasce na Halkidikiju, plaza i dubina mora idealna za klince, a i za porodican odmor je dusu dalo. Prvi put bio tamo pre 15tak godina, nigde nasih nije bilo, sada ih ima bas dosta. Sto se smestaja tice u pitanju je "Lux Heaven Apartment"
Nisam siguran kako da okazim mapu do smestaja, ali cim se kuca na google "Lux Heaven Apartment" moze se lako naci i videti.
Da stvar bude jos mizarnija, ovi sa nikane su ocenili smestaj ocenom koju sam dao, ali recenzija nikada nije objavljena.

Do sada sam 2-3 puta rezervisao preko Nikane i nisam imao tolikih problema, hvala na deljenju iskustva. Izgleda da ostaje samo Booking i Airbnb. 😒
Ono što je mene odvratilo od ovog načina rezervacije je što je gazdarica tražila uplatu akontacije isključivo preko Western Union-a. Srećom, nije bio veliki iznos u pitanju, nešto ispod 300€, a i dobili smo popust od skoro 200€ unapred. WU nas je baš odrao, i to preko njihovog kursa evra. Svoju školu sam platio. Grešku sigurno neću ponoviti.

Nikana je ok generalno ali ovo je svakako lose iskustvo.

Ceo smestaj ima samo 2 recenzije i preskocio bih ga na 1 samo zbog toga, sta god da pise od ocena i recenzija.

Sad je zbirna ocena 3.2 od 5 tako da ce ih bar neko sigurno zaobici.

Do sada sam 2-3 puta rezervisao preko Nikane i nisam imao tolikih problema, hvala na deljenju iskustva. Izgleda da ostaje samo Booking i Airbnb. 😒
Ono što je mene odvratilo od ovog načina rezervacije je što je gazdarica tražila uplatu akontacije isključivo preko Western Union-a. Srećom, nije bio veliki iznos u pitanju, nešto ispod 300€, a i dobili smo popust od skoro 200€ unapred. WU nas je baš odrao, i to preko njihovog kursa evra. Svoju školu sam platio. Grešku sigurno neću ponoviti.

Imao sam fin kontakt u Flogiti, nasa zena iz Nisa, koja se udala tamo, zivi i radi na izadavanju smestaja. Saradjivala je sa EuroTursom ranije, odnosno, smestala je ljude koji putuju preko njih u smestaje. Prve godine sam otisao tako preko EuroTursa, posle sam godinama preko nje direktno nalazio smestaj. Uplacivao sam joj malu kaparu (uglavnom oko 100e) na nas, dinarski racun koji je imala u Srbiji, a ostatak sam davao dole. Ali na zalost vise ne odgovara, mozda je prestala sa radom, pa sam ove godine probao preko nikane, i na zalost jako lose iskustvo
Nikana je ok generalno ali ovo je svakako lose iskustvo.

Ceo smestaj ima samo 2 recenzije i preskocio bih ga na 1 samo zbog toga, sta god da pise od ocena.

Jos zbirna ocena 3.2 od 5, nesto debelo nije valjalo.

Zbirna ocena 3.2 je zbog mene, kao sto rekoh nikana je ocenila smestaj ocenom koju sam dao (pre toga je imao ocenu 5), ali nije objavila moju recenziju o istom. Dakle samo su ga ocenili, bez objavljivanja recenzije.

Nea Flogita, malo mestasce na Halkidikiju, plaza i dubina mora idealna za klince, a i za porodican odmor je dusu dalo. Prvi put bio tamo pre 15tak godina, nigde nasih nije bilo, sada ih ima bas dosta. Sto se smestaja tice u pitanju je "Lux Heaven Apartment"
Nisam siguran kako da okazim mapu do smestaja, ali cim se kuca na google "Lux Heaven Apartment" moze se lako naci i videti.
Da stvar bude jos mizarnija, ovi sa nikane su ocenili smestaj ocenom koju sam dao, ali recenzija nikada nije objavljena.
Nasao sam smestaj u kojem si bio, i tamo i stoji vrv tvoja recenzija kao najnovija (1w ago).
A sto Nikana sajt tice, ako nisu objavili na svom sajtu, neka im ide na cast!

Slazem se sa @Lanikor
ne bih isao u smestaj sa par recenzija..

EDIT:
to je ovaj smestaj?

Poslednja izmena:
Nasao sam smestaj u kojem si bio, i tamo i stoji vrv tvoja recenzija kao najnovija (1w ago).
A sto Nikana sajt tice, ako nisu objavili na svom sajtu, neka im ide na cast!

Slazem se sa @Lanikor
ne bih isao u smestaj sa par recenzija..

U pravu si, upravo moja recenzija koju si nasao.
Sto se nikane tice, recenzija je ispisana pre te (10 dana) i nisu je objavili samo su je ocenili.
Kao sto rekoh na pitanje zasto nije objavljena, dali su milion glupih izgovora, da ne brinem, da ce biti objavljeno, da se prevodi, da ima mnogo recenzija itd.
U sustini samo su ocenili smestaj onako kako sam ocenio, a od recenzije nista

@Satazabuki izmenio sam u momentu dok si pisao jer sam zaboravio da je uracunata i tvoja recenzija.

Svakako katastrofalno iskustvo, tacno bih mu tu garnisnu nabio kao Turci svojevremno da se to meni desilo.

Svuda gde mozes ih pocasti ocenom

Poslednja izmena:
@Satazabuki izmenio sam u momentu dok si pisao jer sam zaboravio da je uracunata i tvoja recenzija.

Svakako katastrofalno iskustvo, tacno bih mu tu garnislu nabio kao Turci svojevremno da se to meni desilo.

Svuda gde mozes ih pocasti ocenom

O vala i ja bih, problem je sto coveka koji izdaje nisam ni video. Dosla neka "njegova koleginica" da pokupi pare i da nas smesti i otisla, a on je covek negde u Srbiji.

Verovatno je problem prevelika ponuda smeštaja preko njene agencije (ona ima agenciju) što znači da je verovatno nemoguće obići sve smeštaje i proveriti stanje. Dok je posredovala samo smeštaje na Tasosu (gde živi Ana Nikolić - NikAna), pa sve ih je obilazila i znala kako šta izgleda. Ja sam sa porodicom preko nje rezervisao smeštaj u Potosu na Tasosu i sve je bilo tačno kako je objavljeno ali to je bilo 2011. godine.
Godinama sam čuo kako je hvale itd ali mi gledajući poslednjih godina ponudu koja sada obuhvata i druge delove Grčke i stotine objekata, uvek budi sumnju kako neko može da zna da je nešto stvarno tako kako je na slikama a lično pogledati svaku sobu je na taj broj objekata nemoguće. Zato me ne čudi da se desi tako nešto kao tebi što se desilo samo je razocaravajuce da dobiješ tako glup odgovor koji vredja inteligenciju.

ovo je tema za put na more, nije tema o samom letovanje, boravku na moru itd. za to postoji druga tema

hvala na razumevanju

Dosao jutros u Grcku, prva rampa u Makedoniji nece da se podigne rampa posle bipa, skroz desno na naplatnoj stanici. Iza mene 3 auta haos je na putu... Vracaj se nazad i rekoh da probam pored i podigne...Naredne 4 bez problema... Grcki tag takodje problem, nije hteo da podigne nijednu...

Jel neko išao preko bugarske? Tipa vožnja duža 40min ali samo jedna granica pa se razmišljam da se vratim tuda.

Kad sam dolazio bila je sreda preko prohora drugi auto sam bio oko 17h 10 minuta obe granice. Četvrtak evzoni pola sata obe granice.

Ja išao početkom jula prvi put preko Bugarske. Nije bilo gužve ni na granici ni na putu. Baš lagan put. Ako ideš samo kupi online vinjetu za Bugarsku. Mada, vidim da je ovih dana i na Gradini haos. Ali opet, jedna granica manje. Ja ću i sledeći put preko Bugarske.

@emaremare

Ја сам данас дошао из Грчке преко Бугарске, исто тако сам и ишао, искрено мени није одговарао пут, опет све је то субјективно и вероватно ће се неко јавити и рећи како је много боље него преко Македоније.
Конкретно ми се не свиђају следеће ствари:
- До Ситоније је дужи пут, када сам ишао навигација ме је нешто раније спустила са ауто пута (не знам зашто) и ти путеви којима сам ишао су били прилично лоши, на крају је било 30 км дуже него преко Македоније, уз прилично лошији пут. Када сам се враћао пазио сам да идем главним путевима и пут је онда био око 60 км дужи;
  • У Бугарској на сваких пар километара мењају максималну брзину на аутопуту, смехотека, пазио сам јер сам први пут ишао и не знам како функционишу камере и полиција али суштина је да се спорије иде њиховим аутопутем;
  • Такође ми се не свиђа ни онај део магистрале у Бугарској, где је забрањено претицање и где имаш стубиће на средини пута, дужина није безначајна, мислим да је око 30 км, али ако је у тренутку када наиђеш успорен саобраћај тих 30 км ће се одужити;
Свиђа ми се што постоји један гранични прелаз и то је предност али он је оптерећен и чекао сам и при изласку и при уласку више од сат времена.

Jel neko išao preko bugarske? Tipa vožnja duža 40min ali samo jedna granica pa se razmišljam da se vratim tuda.

Kad sam dolazio bila je sreda preko prohora drugi auto sam bio oko 17h 10 minuta obe granice. Četvrtak evzoni pola sata obe granice.
Ako pogodis petak/subota/nedelja mozes da zaglavis sa Turcima na Gradini u ovom periodu.

Ja vec vise od 10 god idem samo preko BG i laganica. Autoput 140 konstantno od GR do Sofije, onih 30 ak km nije nista strasno izmedju

Dosao jutros u Grcku, prva rampa u Makedoniji nece da se podigne rampa posle bipa, skroz desno na naplatnoj stanici. Iza mene 3 auta haos je na putu... Vracaj se nazad i rekoh da probam pored i podigne...Naredne 4 bez problema... Grcki tag takodje problem, nije hteo da podigne nijednu...
Jel si saznao šta je bio problem sa grčkim tagom?

Da li ti se svaki put čuo "beep" na rampama. Meni se nije na dve čuo a sve je funkcionisalo.
Pohvalio bih sistem. Posle dva dana mi stigao mail sa iznosom naplate putarine

Meni je kroz MK na naplatnim rampama naš tag otvarao bez problema ali sam bas prilazio sporo i otvori tek kad sam na 10sk metara od rampe. Na toj prvoj naplatnoj rampi ne sećam kroz koju sam traku prošao.
Grcki mi je radio isto kao naš u Srbiji, otvara brzo posle beep-a ali sam i tu prilazio sporije nego kod nas.

Vrh Dno