Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Otisao sam diretkno u firmu "Allyes" - Milutina Milankovica 134g izmedju Uniqua osiguranja i kancelarije parking servisa posto mi je posao u blizini. Moze odmah da se preko aplikacije popuni, plati i odmah podese tag i daju, u roku od 5 minuta gotovo sve. Rekla mi je da ne nosim stalno tag nego da ga skidam kad se ne koristi i stavljam u onu kesicu u kojoj je dosao.

Evo par korisnih:
Proverite pritisak u rezervnom tocku ako ga imate, ako ne, kupite neki Miselin gel lepak za slucaj nuzde.
Proverite pritisak u gumama na dan kretanja na put kako bi vam voznja bila sto udobnija
Operite auto sa voskiranjem, drasticno ce olaksati pranje i skidanje insekata kad se vratite sa letovanja
Zamenite filter za kabinu pred put, lepsi vazduh disete, pogotovo ako vas uhvati kisa pa morate voziti sa zatvorenim prozorima.
Ponesite neku rezevnu sijalicu za farove za svaki slucaj da se nadje ( ko ume da zameni )
Obrisite Soferku papirom i alkoholom iznutra kako bi ste sto manje zamarali oci, i kako bi magljenje bilo max smanjeno kad ukljucite ventilaciju.
I po meni obavezeno je provera komplet auta 10-15 dana pred put, pogotovo ako ste skorije uzeli polovan auto. Sretan put :)

@Nikola mJet To su dobri saveti, osnovni a cesto ljudi preskoce. Posebno ovo za pranje. Usput prasina, insekti, na moru pesak, nije lose premazati voskom. Dodao bih da moze da se kupi onaj vosak nakon pranja koji se nanese pa se samo obrise jelenskom.

Takodje je savet da ne radite kod majstora nista na autu dan pred put nego sto kolega rece 10ak dana, ali ajde, bar jedno 4,5 da vidite da je sve ok. X puta mi jedno poprave, a drugo pokvare.

Dodao bih i jednu bitnu stvar koja vam moze mnogo pomoci: OBD BLUETOOTH DIJAGNOSTIKA, obicna od 10e. Moze da vas spasi da ne zovete slep sluzbu. Prikacite, ocitate greske, obrisete i mozda vam dozvoli auto da krenete. Recimo, imao sam problem da mi auto izbacio gresku za pedalu gasa. Ubacio, obrisao, bez problema se vratio. Stavise, nije mi izbacio gresku opet 1500km. Tada sam i zamenio. Takodje, jednom na autu mi majstor nije lepo odradio nesto oko EGR ventila, auto u putu ka drugom gradu poceo da baca greske, nece da ide, jedva mili, uspeo sam uz brisanje greske na svakih 10ak minuta da stignem do servisa 100inak km. Tako da eto, moja velika preporuka bilo koji OBD bluetooth citac, samo ne bas najjeftiniji, i torque aplikacija. Cak i light vrsi posao.

Otisao sam diretkno u firmu "Allyes" - Milutina Milankovica 134g izmedju Uniqua osiguranja i kancelarije parking servisa posto mi je posao u blizini. Moze odmah da se preko aplikacije popuni, plati i odmah podese tag i daju, u roku od 5 minuta gotovo sve. Rekla mi je da ne nosim stalno tag nego da ga skidam kad se ne koristi i stavljam u onu kesicu u kojoj je dosao.
meni je teta iz firme Allyes preko telefona pre par min rekla da će obaveštenje o korišćenju taga u S Makedoniji poslati ćim dobiju zvaničnu informaciju, početkom jula. Sada nisam nikakav info dobio.

meni je teta iz firme Allyes preko telefona pre par min rekla da će obaveštenje o korišćenju taga u S Makedoniji poslati ćim dobiju zvaničnu informaciju, početkom jula. Sada nisam nikakav info dobio.
Nema teta, sve su mlade. :)
Salu na stranu, ne znam, u amss su mi rekli da open balkan jos nije zaziveo, ja idem na more 11. jula nadam se da ce do tada da proradi.

@Nikola mJet To su dobri saveti, osnovni a cesto ljudi preskoce. Posebno ovo za pranje. Usput prasina, insekti, na moru pesak, nije lose premazati voskom. Dodao bih da moze da se kupi onaj vosak nakon pranja koji se nanese pa se samo obrise jelenskom.

Takodje je savet da ne radite kod majstora nista na autu dan pred put nego sto kolega rece 10ak dana, ali ajde, bar jedno 4,5 da vidite da je sve ok. X puta mi jedno poprave, a drugo pokvare.

Dodao bih i jednu bitnu stvar koja vam moze mnogo pomoci: OBD BLUETOOTH DIJAGNOSTIKA, obicna od 10e. Moze da vas spasi da ne zovete slep sluzbu. Prikacite, ocitate greske, obrisete i mozda vam dozvoli auto da krenete. Recimo, imao sam problem da mi auto izbacio gresku za pedalu gasa. Ubacio, obrisao, bez problema se vratio. Stavise, nije mi izbacio gresku opet 1500km. Tada sam i zamenio. Takodje, jednom na autu mi majstor nije lepo odradio nesto oko EGR ventila, auto u putu ka drugom gradu poceo da baca greske, nece da ide, jedva mili, uspeo sam uz brisanje greske na svakih 10ak minuta da stignem do servisa 100inak km. Tako da eto, moja velika preporuka bilo koji OBD bluetooth citac, samo ne bas najjeftiniji, i torque aplikacija. Cak i light vrsi posao.

Ja sam uzeo taj obd bluetooth ali mi ne radi, sad ne znam da li je do auta ili felerican obd...
Svakako imam onaj vozzi pa me i ne brine ako dodje do nekog haosa imam tu vrstu pomoci, ali svakako pretres celog auta pre puta, obavezno trap i oko trapa.

Ja sam uzeo taj obd bluetooth ali mi ne radi, sad ne znam da li je do auta ili felerican obd...
Svakako imam onaj vozzi pa me i ne brine ako dodje do nekog haosa imam tu vrstu pomoci, ali svakako pretres celog auta pre puta, obavezno trap i oko trapa.
Na BMW E46 sam probao i ne radi.

A vozzi ti svakako nije najbolja opcija kada si preko. Imas temu na forumu pa vidi koliko su uzasni. Paket koji je bio nekoliko desetina evra sada traze nesto 12, 13 hiljada, kao evropa MAX.
I da su dobri, opet je mnogo bolje da se sam odvezes na more, smestis, odes naplazu a vozzi da dodje po auto i otera u servis ili sta god.

A jel se može tag povezati na debitnu karticu i da funkcioniše? (I kroz Makedoniju)

A jel se može tag povezati na debitnu karticu i da funkcioniše? (I kroz Makedoniju)
Pa na enpay sajtu stoji da podrzavaju visa, maestro, mastercard i dinu, tako da bi trebalo da moze (na dnu sajta).
Ja sam povezao mastercard, malo mi je cudno za dinu jer ne podrzava placanja izvan zemlje.

Imate na yettel shoping vaucer za tag, umesto 2022 din na 1600 ako neko uzima, ja nisam video na vreme. Cinimi se da je promocija jos danas.

Ko zna, možda će naplata ići preko naših Puteva Srbije, pa plaćanje neće biti van zemlje? A PS će prebacivati pare Makedoncima na veliko.
Pozdrav

Nece, ide naplata od Makedonaca direktno sa kartice. Mora da se registruje kartica, posebno za Srbiju, posebno za Makedoniju.

Tako da Dina moze za Srbiju, za Makedoniju Visa ili Mastercard. Pozeljno je da kartica za Makedoniju bude vezana za devizni racun da ne bi dolazilo do duplih konverzija.

Inace stigao mi je juce grcki tag, sve za dz, svaka im cast, ovi nasi naplacuju tag 2000 dinara koji realno vredi 2-3 evra na veliko od dobavljaca.

A reci mi posto sam ja postpaid ENPay sad uzeo, da li i ja moram da registrujem posebno za Makedoniju? Neko rece da ne moraju ljudi sa ENPay ako sam dobro razumeo.

Jos nema nista zvanicno za ENPay, generalno znace se za par dana.
Tag nece morati da se nosi na rekonfiguraciju sigurno jer je postpaid ali mislim da ce morati da se uradi neka registrcija na Open Balkan ETC sajt ili ce u okviru ENPay aplikacije dodati registraciju kartice za Makedoniju.

Bitno je da se ne nosi tag nekome na noge ili da se salje postom na rekonfiguraciju a ovo sto budemo morali da odredimo od kuce nije problem.

Nece, ide naplata od Makedonaca direktno sa kartice. Mora da se registruje kartica, posebno za Srbiju, posebno za Makedoniju.

Tako da Dina moze za Srbiju, za Makedoniju Visa ili Mastercard. Pozeljno je da kartica za Makedoniju bude vezana za devizni racun da ne bi dolazilo do duplih konverzija.

Inace stigao mi je juce grcki tag, sve za dz, svaka im cast, ovi nasi naplacuju tag 2000 dinara koji realno vredi 2-3 evra na veliko od dobavljaca.
Za koliko ti je stigao tag i da li radi svuda u Grčkoj?

Za koliko ti je stigao tag i da li radi svuda u Grčkoj?
Od zahteva na sajtu do taga na kucnoj adresi je proslo 9 dana. Verovatno sad imaju guzvu, ljudima je i pre stizalo dok nije bila sezona.
Radi tag na svim autoputevima u Grckoj.
Procedura je skroz jednostavna, podnese se online zahtev na njihovom sajtu. Dobijes od njih mejl gde te pitaju da li se slazes sa eventualnim troskovima carine i dostave(kojih nema).
Odgovoris da se slazes, oni ti posalju dokumenta na mejl koja potpises i skeniras i vratis ima nazad. Posalju ti mejl da ce poslati tag.

Kad tag stigne tag otvori se nalog i onda na nalogu uplacujes kredit sa bankovnom karticom. Tag je prepaid tj uplacuje se kredit, prilikom prve uplate kredita sacuva se kartica i onda bukvalno moze sa aplikacije na telefonu sa 2-3 klika da se dopuni kredit.

I ja porucio Grcki tag i stiglo za 7-8 dana, UPS-om salju a u manje gradove donosi AKS.
Imam ENPay postpaid i cekam zvanicnu potvrdu, kao sto rekose trebalo bi sve da ide automatski od danas zvanicno ali obavestenja jos nema.

Može li neko ukratko da objasni kako se poričuje i cela ta procedura? Ili da linkuje post ako je negde objašnjeno.

Ne znam da li je bilo reči o tome, ali kod grčkog taga obavezno je da uvek imate na računu minimum 2,40€ jer ako padnete ispod tog iznosa neće vam otvoriti rampu, tzv. "BAD limit notification", dok je "LOW limit" na 8,00€.

To nije problem, može da se izračuna uz pomoć aplikacije Greek toll koliko vam treba za putarinu u zavisnosti na koju destinaciju idete i onda se uplati dovoljno novca i da u povratku na Evzoni dođete sa preko 2.4 evra. Na Evzoniji skinu 1.8 evra i ćao do sledeće godine.

Ako nekog zanima cena putarine Sremska Mitrovica - Pula je 40 eura, jedan pravac naravno. Put je odličan, cene slične kao u Srbiji što se prodavnica tiče, možda malo i niže.

To nije problem, može da se izračuna uz pomoć aplikacije Greek toll koliko vam treba za putarinu u zavisnosti na koju destinaciju idete i onda se uplati dovoljno novca i da u povratku na Evzoni dođete sa preko 2.4 evra. Na Evzoniji skinu 1.8 evra i ćao do sledeće godine.
ova aplikacija Greek toll, i jos jedna na Androidu kazu da do Tasosa ima 5 rampi:
1688301867702.png1688301835453.png

dok ovaj sajt kaze da ima 6:

Toll Stations
Evzoni 1.8 €
Thessaloniki 0.5 €
Analipsi 1.8 €
Asprovalta 0.9 €
Moustheni 1.6 €
Kavala 1.4 €
last update: 28 June 2023

imam ja grcki tag i uplaticu vise kredita, nije problem :) ali da se neko ne zabroji, trebao bi nam izvestaj sa terena ;)

Putuje li neko za Albanija? Zanima me kojim putem ići u Ksamil.
GMape mi nudi 3 rute:
1. delom pored mora, ujedno sam čuo i da je put sa usponima tj brdovitom predeo
2. preko Makedonije, mesto Bitola pa onda Grčka mesto Kozani i onda ka Ksamilu
3. Makedonija-Solun pa Kozani iz predhodnog slučaja pa isto ka Ksamilu.
Vidim da je autoput uglavnom

Interesuje me da li je neko išao opcijom 2 i 3 i da li ima velikih uspona tj kakav je put?

Od zahteva na sajtu do taga na kucnoj adresi je proslo 9 dana. Verovatno sad imaju guzvu, ljudima je i pre stizalo dok nije bila sezona.
Radi tag na svim autoputevima u Grckoj.
Procedura je skroz jednostavna, podnese se online zahtev na njihovom sajtu. Dobijes od njih mejl gde te pitaju da li se slazes sa eventualnim troskovima carine i dostave(kojih nema).
Odgovoris da se slazes, oni ti posalju dokumenta na mejl koja potpises i skeniras i vratis ima nazad. Posalju ti mejl da ce poslati tag.

Kad tag stigne tag otvori se nalog i onda na nalogu uplacujes kredit sa bankovnom karticom. Tag je prepaid tj uplacuje se kredit, prilikom prve uplate kredita sacuva se kartica i onda bukvalno moze sa aplikacije na telefonu sa 2-3 klika da se dopuni kredit.
Meni nisu poslali dokumenta, 7 dana prošlo od prijave na sajtu. Samo sam poslao saglasnost za troškove, i to posle intervencije. Od tada ništa.

@jocasylver

Opcija, 2 ti je dobra kad je na Evzoniju haos jer na prelazu Medzetlija- NIki skoro nema nikad guzve i prelazi se releativno brzo, Isao sam 2-3 puta tuda i nikad nisam cekao vise od 30minuta. Put prema Kozaniju je OK, pola autoput, pola je prava magistrala sa zaustavnom trakom. Posle prema Igumenci ti je odlican autoput.

Leto pred koronu sam isao preko Albanije i usao sam u Albaniju kod Struge, pa pnda Elbasan pa prema jugu do Sarande. Doduse spavao sam u Tirani pa sam podelio put na 2 dana.Najgori deo puta je od granice do Elbasana, posle prema jugu su brze saobracajnice i siroka magistrala sa zaustavnom trakom. Sad je jos lakse i brze jer je otvoren tunel i novi put prema Sarandi ispred Djirokastre. Skroz je OK put, nema putarine nigde a moze i da se vidi po nesto uz put. Tada je bilo dosta radova gde se radila jos jedna traka pa verujem da sad ima jos malo vise brzih saobracajnica sa 2 trake bez zaustavne.

Kada sam se vracao isao sam iz Sarande putem pored mora prema Valoni. Svracao sam usput na nekoliko plaza da se okupam jer nisam zurio jer sam imao prenociste na Ohridu.

Taj put je odlican zbog predela kojim se vozi jer se penjes na planinu tik do mora na prevoj od oko 2000m pa se onda spustas prema Valoni. Tu se izgubi dosta vremena jer se penjes serpentinama ali vredi muke zbog onog pogleda i ima nekoliko vidikovca na koji moze da se stane pored puta. Spust prema je Valoni je OK, nema toliko serpantina. Od Valone do Fijera imas klasican autoput 2+1 traka pa se tu malo nadoknadi ono sto se izgubi prko planine.

Ovu vratolomiju sad mozes da izbegnes preko pomenutog tunela i novootvorenog puta prema Sarandi.

ova aplikacija Greek toll, i jos jedna na Androidu kazu da do Tasosa ima 5 rampi:
Pogledajte prilog 395320Pogledajte prilog 395319

dok ovaj sajt kaze da ima 6:

Toll Stations
Evzoni 1.8 €
Thessaloniki 0.5 €
Analipsi 1.8 €
Asprovalta 0.9 €
Moustheni 1.6 €
Kavala 1.4 €
last update: 28 June 2023

imam ja grcki tag i uplaticu vise kredita, nije problem :) ali da se neko ne zabroji, trebao bi nam izvestaj sa terena
Možda prvi računa da do Tasosa ideš trajektom iz Kavale, a drugi da ideš iz Keramotija (što je moja preporuka).
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno