Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Hvala svima na savetima, pogledacu preporuke.
Skijatos nam nije u planu, overili smo ga prosle godine tokom one ludacke oluje, mislim da cu zaliti dosta dugo. 🤣
Vraticemo se sigurno jednog dana jer nismo zagrebali ni deo ostrva, nazalost.

Pozdrav svima
Pre neki dan, na prelasku u Makedoniju, moja supruga greškom dade našem cariniku i vozačku dozvolu. On pogleda i vide da je istekla još u aprilu. Pustio nas, reče da vozim pažljivo da me ne zaustave...
Recite mi, ako ko zna, koja je kazna za produžetak - planiram da po povratku kući, ladno odem u MUP i kažem: kola nisam vozio, slučajno videh da je istekla...?

Nema kazne za produženje tj. izdavanje nove dozvole iako je istekla, samo ako te nagazi neka patrola kazna je 10 000 din...

Pozdrav svima
Pre neki dan, na prelasku u Makedoniju, moja supruga greškom dade našem cariniku i vozačku dozvolu. On pogleda i vide da je istekla još u aprilu. Pustio nas, reče da vozim pažljivo da me ne zaustave...
Recite mi, ako ko zna, koja je kazna za produžetak - planiram da po povratku kući, ladno odem u MUP i kažem: kola nisam vozio, slučajno videh da je istekla...?
Pošto sam u toj materiji poslovno, ako je do 6 meseci prošlo od isteka dozvole (u tvom slučaju jeste, ako u avgustu odes i produžiš), ako te zaustavi patrola, mogu da pišu prekršajni nalog u iznosu od 10.000, pa da platiš pola u roku od 8 dana, tj. 5.000.

Pozdrav svima

Cariniku ili graničnom policajcu? :)

Nije greškom, policija od ove godine traži i VD.
Novu može da naruči preko EUprave.

Na nekim GP pri ulasku u HR i BiH već godinama traže vozačku.

Meni naša policija na graničnom prelazu traži vozačku i saobraćajnu. Na izlasku iz zemlje.

Na ulazu u Mkd dao pasose ali mi trazio policijac zeleni karton,vozacku nije. Kod Grka samo pasos. U povratku kod svih samo pasos.

Мени је пре 10 дана по први пут полицајац на Прешеву тражио и возачку. Када сам ишао у јуну нису тражили.

Ja sam išao polovinom juna i na izlasku iz zemlje na Preševu naši su tražili vozačku. Nova praksa, očigledno.
Pozdrav

Naš policajac nije tražio ništa, sa pasošima dadosmo mu zeleni karton, polisu, saobraćajnu i vozačku - sve to je trebalo da damo (bez vozačke) na makedonskom delu.
Nije greškom, policija od ove godine traži i VD.
Novu može da naruči preko EUprave.
Čekaj, znači ne moram u MUP - hoću li tako izbeći kaznu? Koliko se čeka jer nadam se u MUP-u ću dobiti potvrdu da sam aplicirao za vozačku pa ću moći da vozim?
Pošto sam u toj materiji poslovno, ako je do 6 meseci prošlo od isteka dozvole (u tvom slučaju jeste, ako u avgustu odes i produžiš), ako te zaustavi patrola, mogu da pišu prekršajni nalog u iznosu od 10.000, pa da platiš pola u roku od 8 dana, tj. 5.000.
A ako me ne zaustavi patrola? Da li u MUP-u kada odem po novu pišu kaznu?

Odlično - znači provući ću se.
Pre 6 godina me opljačkaše u Grčkoj (Karidi beach), sva dokumenta osim pasoša ostadoše u torbici, pa kada su mi napravili novu, imala je važnost do isteka prethodne. I lepo mi rekao službenik u MUP-u da upišem podsetnik u kalendar...
Hvala svima!!!

Ama čoveče - ne postoji kazna ako nisi izvadio novu vozačku dozvolu po isteku stare. Ne postoji ni rok u kome moraš da izvadiš, možeš da odeš 20 godina nakon isteka prethodne i da izvadiš novu, bez ikakvog problema. A ne moraš nikada ni da je izvadiš - ako nećeš voziti, ne moraš da je vadiš uopšte. Postoji samo kazna ako te uhvate da voziš a nemaš važeću dozvolu.
Pozdrav

Pozdrav svima
Meni se desilo prošle godine na izlasku iz srbije, policajac tražio, kad ono istekla, pre skoro godinu dana :D Policajac samo pitao jel ima supruga vozačku da ne bude problem.
Kada smo se vratili samo zakazao preko eUprave i platio, niko me ništa nije pitao. Vozačka nije obavezan lični dokument kao LK.

Vozačka dozvola nije obavezna, ali je kažnjivo upravljati vozilom, ako je ne poseduješ ili nije važeća.

Svaka cast kad se svesno uputite na put sa nevazecom dozvolom :D (mislim vi sto i vozite do tamo)

Odlično - znači provući ću se.
Pre 6 godina me opljačkaše u Grčkoj (Karidi beach), sva dokumenta osim pasoša ostadoše u torbici, pa kada su mi napravili novu, imala je važnost do isteka prethodne. I lepo mi rekao službenik u MUP-u da upišem podsetnik u kalendar...
Hvala svima!!!
Kad spomenu kradju, davno negde videh i to praktikujemo, pasose kopirati i kopije staviti u torbu to je sve od dokumenata sa nama na plazi, oridjidji idu u sef ako ga ima u sobi. Pare nosimo oko 20ak evra, za ostalo je apartman u blizini. Doduse, uvek smo se organizovali da neko ostane na peskirima ili bar blizu njih. Ove godine smo bez baba-servisa pa se razmisljam sta i kako za telefon da ostavimo na plazi.
Ili ono sto se razvlaci po netu, u pampers gurnuti sve to :D

Našao sam u jednoj od "grčkih" FB grupa ovu mapu svih naplatnih stanica sa cenama putarina u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj koju je napravio Bojan Đorđević, možda nekome bude od koristi :)

Bukvalno ostavljam sve na peskirima, naravno ne vidiljivo i nikada problem. Doduše tu smo u vodi, ako se udaljavamo ili je neko na peskiru ili vredne stvari nosimo sa sobom. Jedan dan smo ostavili suncobran, šator mali i peškire posle prepodnevnog kupanja i tek uvece dosli. Sve nas je cekalo kako smo ostavili. Cenim da nema budala koje ce da kradu suncobrane i peskire. A i ako ga uzmu neka ih lepo služi. Šta ne mogu da prežalim ne ostavljam.

Mi obično ponesemo jedan telefon za komunikaciju i slikanje, ostalo u sobi, šta će mi telefon na plaži, otišao da odmaram, mogu samo ovi da mi prave društvo:

1721999367370.png

Juče sam kupio tag i imama nekoliko pitanja. Tag je kupljen u mts poslovnici dakle pretpostavljam da sve vezano za tag obavljam preko njihovog sajta, pošto kad sam išao na T4A preusmerava me na mts sajt. Drugo, zanima me ukoliko dodam više platnih kartica kako da znam sa koje kartice će biti skinuta novčana sredstva? Treće, vidim da ima apk ENPay, za čega ona služi i da li mi je potrebna uopšte? I zadnje pitanje, video sam da se tag stavlja u blizini retrovizora, da li one crne tačkice mogu nešto naškoditi prilikom očitavanja signala?

To gde su te crne tackice propusta radio signale, zato se tu postavlja.
Aplikacija sluzi da ubacis karticu i pratis potrosnju.

To gde su te crne tackice propusta radio signale, zato se tu postavlja.
Aplikacija sluzi da ubacis karticu i pratis potrosnju.
Ako šajba nije solarna, propušta opušteno.
Crne tačkice nemaju veze sa tim. Inače, gde su tačkice, tu je i lepak za šajbu, a one služe za zaštitu lepka.

Meni su takođe rekli u poslovnici da zalepim tag gde su crne tačkice. Obzirom da imam i grčki tag, zalepio sam samo čičak traku, pa menjam.
Inače, juče sam imao problem na pretposlednjoj rampi u Makedoniji. Bio je red na tag prolazu, sačekao sam da svi ispred meneprođu, onda krenuo, ali mi nije prepoznao uređaj. Vratio se malo u rikverc, ništa. Skinuo tag, izbacio ruku kroz prozor, pomerao levo desno i tek se tada otvorila rampa. Karkateristični zvuk na tagu nisam čuo. Danas proverio, uredno mi je skinuto sa kartice. Verovatno sam malo požurio sa prolaskom, pa savet kolegama: sačekajte da se spusti rampa vozilu ispred vas, pa onda prođite. Prolazio sam par puta iako se rampa nije spustila, ali izgleda da sistem može da pobrljavi. Verovatno jer je bilo dosta vozila u koloni.

Pročitaj uputstvo za tvoj auto, obično piše gde treba staviti TAG. Ako ima crnih tačkica oko retrovizora, onda tu.
Šoferšajbne iole krštenih kola u poslednjih par decenija imaju raznorazne zaštite i često ometaju ispravan rad elektronskih uredjaja za putarine, GPS i slično. Zato proizvodjači prave zone bez tih zaštita i posebno ih obeležavaju.
Pozdrav

Ako sam dobro skapirao da bi tag radio u MK treba da se prijavis na portal openbalkan?

Vrh Dno