Šta je novo?

Sve o CANON-u G3!

djsp

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
650
Vasi utisci opazanja , gde kupiti po sto povoljnijoj ceni,polovan,nov itd....
Ako ga neko poseduje neka posalje neke slike, macro itd...
Po mogucstvu neke linkove koji se ozbiljnije bave ovim polu profi aparatom,koja sociva su ok(macro,tele,wide ic)a da nisu preskupa reda 100Eura preporuka>>>>
Meni se ovaj aparat mnogo svidja pa bih ga pazario preko e-bay-a kakva su vasa iskustva po pitanju takve vrste trgovine licitiranjem???Na vama je red profesionalci ne sumnjam da vas ima...........
:eek:

Prichekaj G5.

http://www2.canon.de/pro/fot/dig/pow/ps_g5

jel g5 donosi josh neshto osim 5 megapixela?

negde sam nashao da ce cena biti oko 900 e napolju?!?

a i kada bi se to moglo ochekivati kod nas? za dva tri meseca?

Ne donosi nista osim jos crne boje kucista.

Sada je pravo vreme za kupovinu G3 jer mu je cena pala. Razlika izmedju 4 i 5 Mpx ne vredi dodatnih 350$.

Hvala ali neznam bas da li cu imati love i za ovaj G3,a iskreno mislim da nema nista bolje G5 osim megapixela.....
Nego da se vratimo na G3 posto gde sta kome etc......... :eye:

Da bi ti iko dao savet, treba da kazes cime bi se bavio, tj. zasta ti konkretno treba aparat.

Inace, G2/3 serija svakako spada u najbolje aparate na trzistu i imaju ostriju sliku i bolju dinamiku od bilo kog Olympusa, Nikona, Sonyja i sl. bez obzira sto ima "samo" 4mp.

Pa generalno bih slikao sve a pogotovo makro i wide,experimentisanje,itd.
Mislim da je odnos cena/quality=G3.
Sta vi mislite o svemu tome?

Mica je napisao(la):
Inace, G2/3 serija svakako spada u najbolje aparate na trzistu i imaju ostriju sliku i bolju dinamiku od bilo kog Olympusa, Nikona, Sonyja i sl. bez obzira sto ima "samo" 4mp.

Pa tesko da Canon ima ostriju sliku od Sony modela sa Karl Zeiss optikom, da ima bolji macro od Nikona, i bolju izradu aparata i prirodnost boja od Olympusa.

Ipak kada se sve sabere i oduzme, ja jesam za Canon (dok Olympus ne resi problem sa shumom na svojim CCD ili Nikon sa jezivim menijima i bugovima, ili dok Sony ne predje na CF :) ).

Spotter je napisao(la):
...

Pa tesko da Canon ima ostriju sliku od Sony modela sa Karl Zeiss optikom, da ima bolji macro od Nikona, i bolju izradu aparata i prirodnost boja od Olympusa.

Ipak kada se sve sabere i oduzme, ja jesam za Canon (dok Olympus ne resi problem sa shumom na svojim CCD ili Nikon sa jezivim menijima i bugovima, ili dok Sony ne predje na CF :) ).

Sony prijatelju moj ima Canonovu optiku a Carl Zeiss moze da pise i na mojoj tarabi! Uostalom, isto kao sto Panasonic Lumix serija ima Leicinu optiku a ustvari ima objektiv od G2.

A pre nego sto mi odgovoris na ovo eventualno, uzmi VX2000 ili PD150 kamere u ruku, pa pogledaj optiku i deo za opticku stabilizaciju (ako znas sta je to i gde se nalazi) pa zatim pogledan XM1 ili XM2 i ako ti i onda ne bude jasno, neznam sta da ti kazem.

Nikon ima bolji makro ali i hromatska izoblicenja od par milimetara u max macro podrucju, a Canon to sebi nece da dozvoli.

I na kraju, od Olympusa, jedini iole solidan model je 5050 i ona *******cija od E20. Sve ostalo je plasticni krs.

Vecina Canonovih aparata je metalna, a G2/G3 serija je definitivno vrlo solidno uradjena i nije nista losija od olympusa.

Sorry Mico al neki Sony aparati koriste Vario Sonnar sochiva by Carl Zeiss, a Canon koristi Sony ccd. Inache svi gore navedeni su toliko dobri aparati da je definitivno samo do ruke koja ih drzi.

By the way Spotteru Sony ima sada memory stick pro, a ja ganjam F717, jel ima neko da ponudi.

Arahne je napisao(la):
Sorry Mico al neki Sony aparati koriste Vario Sonnar sochiva by Carl Zeiss, a Canon koristi Sony ccd. Inache svi gore navedeni su toliko dobri aparati da je definitivno samo do ruke koja ih drzi.

A sta ti mislis da su to prvoklasni Carl Zeiss objektivi? Znas li koliko bi tada kostao aparat? U toj klasi Canon ima bolju optiku.

Arahne je napisao(la):

Opet kazem, to je samo placeno ime, nema to veze sa Carl Zeiss-om. Oni su maltene propali, verovatno ce neko da ih kupi. A Vario Sonnar je samo drugo ime za Zeiss-ov odlicni zum objektiv, ali kao sto kazem, svako svoj zum objektiv moze tako da nazove, samo mu treba licenca. Uostalom, pronadji na netu semu i podatke o socivima kod 707/717 pa onda uporedi sa semom bilo kog Vario Sonnara, pa ces videti da nije bas slicno.

Sony napravi Cinealta kameru od preko 100.000$ a posle na nju ide Canon objektvi od 20-50 000 $. I to nesto sasvim normalno. Zna se gde je ko tata. Ali na consumer trzistu gde su obe firme ravnopravne, ne moze sony da na svojim kamerama napise lens made by canon, jer bi onda pola ljudi kupilo Canon kameru...

A Canon pravi CCD cipove u Sonyjeim fabrikama, ali koristeci svoja istrazivanja i po svojim nactrima. Dakle ne koriste gotove Sony CCD cipove (osim za S50 i G5) kao sto to rade neke druge firme, poput Nikona za 5700, Minolte za 7i/hi i itd koji zajedno sa 707 i 717 dele isti cip.

A Canon sam proizvodi CMOS cipove u svojoj novoj fabrici za svoje DSLR aparate.

Opet ste pocheli da se prepirete ? Drzite se teme ljudi, chovek je pitao kakav je G3 i sve o njemu...

evo linka ka nekim slikama koje sam uradio sa G3...Mogu samo da kazem da nisam uopshte odushevljen, u poredjenju sa A70 nije nikakva razlika i ako vam nisu potrebne gomile nekih chuda i aparat od 5 kila, nije vredan tih para...

http://www.gamecentar.net/album.htm

btw, ako hocete skup a dobar digitalac, onaj simpsonov Epson izuva...samo ga pitajte koji je model :)

Sta ti pricas bre drajveru, to nema veze sa zivotom.

Drzi se ti lepo kola i gotovo. Pa ne moze slika sa G2/3 da se poredi sa A70.... I ne znam sta mozes da vidis iz tih malih slika.

Jednom smo se vec, koliko se secam, raspravljali o tome ti i ja....

Pa dobro svi lazu, i Zeiss i Sony i ajd Canon je zakon. Nek chovek pukne 800-900 evra za G3, kroz pet meseci savet ce biti uzmi G5 i eto.
http://www.zeiss.de/C12567A8003B0478/InhaltWWWIntern/C270F81078743204C12569540025F3BC

driver je napisao(la):
Opet ste pocheli da se prepirete ? Drzite se teme ljudi, chovek je pitao kakav je G3 i sve o njemu...

evo linka ka nekim slikama koje sam uradio sa G3...Mogu samo da kazem da nisam uopshte odushevljen, u poredjenju sa A70 nije nikakva razlika i ako vam nisu potrebne gomile nekih chuda i aparat od 5 kila, nije vredan tih para...

http://www.gamecentar.net/album.htm

btw, ako hocete skup a dobar digitalac, onaj simpsonov Epson izuva...samo ga pitajte koji je model :)
Al si se prolupao kolega ;)...

Izvinjavam se djsp-u, zaboravio sam da pastujem link
http://photography-on-the.net/forum/viewboard.php?BoardID=33&page=0

Hvala na linku canon aparat sam nasao za 800eura nov i planiram za 15-tak dana da ga definitivno paznem pa sta mi bog da ali mislim da ne gresim.
Nevidim samo zasto g5 da pazarim zbog 5mp????
Pozdrav svima,ako neko jos nesto ima da kaze slobodno a kad pazarim aparat javicu utiske...

Uzdravlje ga koristio. Pozdrav.

Nije G5 nista posebno. Canon je izgleda odustao od razvoja 5mp chipova pa je uzeo Sonyjev gotov, onaj koji se nalazi i u S50 i u jos par Sonyjevih novih aparata.

Daleko da je los, izuzetno je ostar, (mnogo ostriji od prethodne generacije iz 707, 717, Nikon 5700, Minolta 7...) ali mu je slika znatno "bogatija" kolor sumom nego sto je to slucaj sa G2 i G3 :)

Mica je napisao(la):
Sta ti pricas bre drajveru, to nema veze sa zivotom.

Drzi se ti lepo kola i gotovo. Pa ne moze slika sa G2/3 da se poredi sa A70.... I ne znam sta mozes da vidis iz tih malih slika.

Jednom smo se vec, koliko se secam, raspravljali o tome ti i ja....

Ne znam kakve veze ima rezolucija sa onim shto aparat snimi ? ako aparat od 800 evra snima slike u polu mraku/mraku/osenchene prostorije isto kao i onaj od 400 evra koji je trip ? Tebi je G3 bolji samo zato shto mozesh da razvijash postere ? :) Aparat koshta 800 evra a u za*ebanim uslovima slika ko dobar ***** od 50evra :)...I opet, koja je razlika u slikama u slabije osvetljenoj prostoriji izmedju 2000 i 800 rezolucije ?

Najveci problem svih aparata (i analognih) je veliki kontrast, a to G3 itekako pravi isto kao i A70...

ovaj silver ladno stavio zvezdice na I D I O T :D

Mica je napisao(la):
...

Sony prijatelju moj ima Canonovu optiku a Carl Zeiss moze da pise i na mojoj tarabi! Uostalom, isto kao sto Panasonic Lumix serija ima Leicinu optiku a ustvari ima objektiv od G2.

A pre nego sto mi odgovoris na ovo eventualno, uzmi VX2000 ili PD150 kamere u ruku, pa pogledaj optiku i deo za opticku stabilizaciju (ako znas sta je to i gde se nalazi) pa zatim pogledan XM1 ili XM2 i ako ti i onda ne bude jasno, neznam sta da ti kazem.

Nikon ima bolji makro ali i hromatska izoblicenja od par milimetara u max macro podrucju, a Canon to sebi nece da dozvoli.

I na kraju, od Olympusa, jedini iole solidan model je 5050 i ona *******cija od E20. Sve ostalo je plasticni krs.

Vecina Canonovih aparata je metalna, a G2/G3 serija je definitivno vrlo solidno uradjena i nije nista losija od olympusa.

e super, ajde sada mi (nam) objasni kako to gledas optiku, deo za opticku stabilizaciju i naravno sta znace hromatska izoblicenja od par milimetara u max makro podrucju?

Slazem se.
Mislim da se na ovom threadu moglo cuti svakojakih gluposti, ne znam zasto ljudi imaju potrebu da pametuju. Ili mozda treba da poverujem da Sony lepi Carl Zeiss etiketu na Canonovu optiku, a da A70 pravi iste slike kao G3... to sto neko ne vidi razliku NE znaci da razlike nema.

Spotter, naravno da ima razlike izmedju A70 i G3, ali samo u savrshenim uslovima u sred dana bla bla....I opet G3 sigurno nije duplo bolji koliko je skuplji...U za*ebanim uslovima vecina 3mp+ aparata "vata" skoro isto ako ne uzimamo u obzir rezoluciju...Ono shto ne razumem je da ce dosta ljudi dati za digitalac para ko za dobru konfu a treba im za shkljocanje za koje je dovoljan i obichan kvalitetniji *****...Prva dva dana ima da se ubiju od makroa i slikanja nekih "umetnichkih" slika a posle ce im sluziti za neka putovanja i za*ebanciju :)

Spotter je napisao(la):
Slazem se.
Mislim da se na ovom threadu moglo cuti svakojakih gluposti, ne znam zasto ljudi imaju potrebu da pametuju. Ili mozda treba da poverujem da Sony lepi Carl Zeiss etiketu na Canonovu optiku, a da A70 pravi iste slike kao G3... to sto neko ne vidi razliku NE znaci da razlike nema.

I ja zaista ne znam zasto se raspravljam sa tobom. Ako samo malo stavis prst na celo, i pogledas koliko kosta prosecan Zeiss objektiv, videces da je duplo skuplji (ako ne i vise) od celog Sonyjevog aparata.

Da ne govorim da Zeiss nema ni kapacitete za masovnu proizvodnju.
Jedino sto oni prodaju, i jedino sto uopse i mogu da prodaju je ime, i nista drugo.

Isti je slucaj sa Panasonic Leica objektivima na Lumix seriji. Na Panasonic sajtu se ubise od objasnjenja sta je i ko je Leica i zasto koriste njihove objektive. Svako moze da uzme neki od tih aparata u jednu ruku i da uzme Canon G2 u drugu i da uporedi objektive. Isti u dlaku. Samo se po boji razlikuju.

Mica je napisao(la):
...

I ja zaista ne znam zasto se raspravljam sa tobom. Ako samo malo stavis prst na celo, i pogledas koliko kosta prosecan Zeiss objektiv, videces da je duplo skuplji (ako ne i vise) od celog Sonyjevog aparata.

Da ne govorim da Zeiss nema ni kapacitete za masovnu proizvodnju.
Jedino sto oni prodaju, i jedino sto uopse i mogu da prodaju je ime, i nista drugo.

Isti je slucaj sa Panasonic Leica objektivima na Lumix seriji. Na Panasonic sajtu se ubise od objasnjenja sta je i ko je Leica i zasto koriste njihove objektive. Svako moze da uzme neki od tih aparata u jednu ruku i da uzme Canon G2 u drugu i da uporedi objektive. Isti u dlaku. Samo se po boji razlikuju.

:happy: interesantno Philovo zapazanje, ovo bi trebalo ispitati
http://www.dpreview.com/news/0203/02030501stevepanadmclc5.asp

mico, karls zeiss proizvodi optiku za srednji fromat, hasselblad mount i profesionalnu filmsku industriju, zato ne znam odakle ti ideja da su oni propali i da nemaju masovnu proizvodnju, pa mi objasni. uostalom oni su jako zastupljeni i u 35mm formatu praveci objektive za contax mount sistem recimo, jako zastupljen aparat za zahtevene fotografe. drugo nisi mi odgovorio na moje pitanje sta ti one stvari znace!
moje mislenje sto se tice leica ili zaiss objektniva je da u procesu proizvodnje objektiva ti imas hiljadu stvari koje poskupljuju proizvodnju da bi se dobio proizvod koji nosi takve krakteristike dostojana dva zvucna imena. u skladu sa cenom i zahtevom potrosaca i objektiv se moze svesti na consumer trziste i prodati se tako+objektiv nosi ime. medjutim taj objrktiv sigurno nije leica ili zeiss puta bolji od nekog canonovog ili nikonovog u tom cenonovno rangu.

Vrh Dno