Šta je novo?

Svaki osnovac u Srbiji sa laptopom

vucina

Slavan
Učlanjen(a)
23.02.2008
Poena
304
Ceo tekst imate na http://www.blic.rs/drustvo.php?id=82273

Medjutim ovaj deo je vrh

Đelić je posle sastanka sa predsednikom Upravnog odbora Intel korporacije Kregom Baretom predočio da je cilj ove akcije da svaki osnovac u Srbiji u godinama koje dolaze ima svoj kompjuter koji će moći da nosi kući i koji će na tom računaru imati sve nužne programske i prosvetne programe. Taj program bi, kako je naveo, mogao da počne da se primenjuje u septembru 2010. godina a najkasnije 2011. godine, što će zavisiti od spremnosti prosvetnog sistema.

Mislim, sta reci

Zanimljivo je razgovarati o tome sa covekom cija je firma istupila iz OLPC-a, ali to je druga stvar...

Ma sada kad dodju i Intel i AMD i Philips i Sony, ima ludilo da bude :d .

Zašto Vas to čudi?

Da bi krenuo u prvi razred PRVAČIĆ treba da zna da čita i piše(zašto će onda uopšte u školi :D) , a koliko će ih to naučiti i koliko će ih biti upisano tek ćemo videti.

Nije za čuđenje to da će svi osnovci imati svoj lični laptop.

nije da citiram, ali, ko će to da plati?

Vec vidim razmenjivanje crac*ova, ke*genova i xxx sadrzaja za vreme chasa i odmora :-devil-:

ovo me podseca na Indiski laptop od 10$ ili tako nesto(izgleda je dobijen savijanjem papira):)

'ladno ne objavljuju komenare koji se bave nepismenoscu autora... mada, kad bolje razmislim, verovatno bi imali po 200 komentara za svaki tekst i bilo bi dosadno. :D

Svaki osnovac sa skoliozom.

Kakvi ste likovi... neverovatno.
Prvo treba reforma skolstva i to ne u Srbiji nego u celom svetu. Deca pre skole nauce da koriste i racunare i konzole. OK.. nemaju sva deca pristup racunarima i konzolama, zato taj laptop za djake prvake treba da bude prilagodjen uzrastu. Ali zato nema djaka prvaka koji nezna da koristi mobilni telefon. Uskoro ce tako biti i sa racunarima. Pre 50 god su se koristile table, krede i racunaljke... pa smo presli na knjige i sveske.

Drugo.. laptop moze da se potera sa npr. Androidom, gradivo za ucenje moze da se nalazi na npr na Googlu. Gradivo kreira ministarstvo i svi djaci imaju pristup tome bilo iz skole ili od kuce koristeci WiFi ili 3G infrastrukturu. Sprava bi bila skroz zatvorena.. nema instaliranja programa i igrica. Samo ono sto skola dozvoli moze da se nadje na toj spravi. Zatvorena sprava znavi lakse i jeftinije odrzavanje.

Laptop moze relativno povoljno da se napravi... npr.. neka integrisana platforma, touch screen, nekoliko dugmica, gumificirano i plastificirano, bez pokretnih delova. Ima WiFi i 3G/GSM. Roditelji mogu da znaju gde im je dete u svakom trenutku, pa cak i da ga pozovu i cuju se sa njim. Naravno ne za 10e ali za 200e moze (ako se naruci veeelika kolicina). Npr.. kao neki mobilni telefon novije generacija ali dosta veci (npr kao knjiga). Dete to moze da dobije besplatno, placa samo ako ga polomi, vraca ga nazad kad zavrsi npr. drugi razred.

Uz spravu roditelji treba da kupuju samo radne sveske, olovke i sl.

Iz ugla drzave, treba investirati u internet i wireless infrastrukturu, servisnu mrezu i naravno u tim ljudi koji ce pripremiti i prilagoditi gradivo. Ako gradivo stoji npr. na Googlu nema potrebe da se odvajaju pare za servere. Ako se izabere bespatan i siguran OS onda nema potrebe za placanjem windowsa.

Iz ugla roditelja, imaju manje trosokva osim ako se sprava nacisto polomi.

Gradivo moze da bude interktivno i treba pustiti masti na volju prilikom dizajna "digitalnog bukvara". Pocev od citanja pesmica, treniranje izgovora, vezbanje pisanja, crtanje, jednostavni matematicki zadaci, ...

Mana su baterije i struja. Potrebno je da deca dolaze u skolu sa napunjenim laptopovima ili da se modifikuju ucionica i ubaci neki docking station na svaku klupu.

A ako se u osnovne skole djacima prvacima ubace klasicni PC ili laptop sa Windowsom onda zbogom civilizacijo...

Već vidim izgovore...

"Perice zašto nisi uradio domaći?"

"Pa znate učiteljice "crvi" su mi pojeli dokument"

ILI...

Deco danas nemamo kontrolni, pao je sistem na serveru:p

ILI...

Nastavniče ja sam oslobodjen fizickog, imam potvrdu od servisera da mi je slaba grafička...

Poslednja izmena:
Те чланке из Блица не треба узимати за озбиљно, они само знају да пљују по свему и свачему, а из то су персонални гласник своје политичке партије.

Те чланке из Блица не треба узимати за озбиљно, они само знају да пљују по свему и свачему, а из то су персонални гласник своје политичке партије.

Kao i Kurir, Press, Vecernje novosti (ustvari, sva tri lista isto sr***)...

A jel ce moci ti laptopovi da se uzimaju retroaktivno, za nas koji smo bili osnovci pre 6-7 godina :d :d :d :d

Ajde pls bez komentara o politici, zar ti zaista veruješ da i jedan list piše objektivno...

Nećemo o tome:wave:

Ma ima deca da budu srecna ako dobiju i flash od 128/256MB... To taman zadovoljava ovo ->
...koji će moći da nosi kući i koji će na tom računaru imati sve nužne programske i prosvetne programe.
:d

Poslednja izmena:
Bice ovo kao i sa akcijama PTT-a ( neko od odgovornih rece neku cifru od 1K € ) po glavi.

Sve je to lepo ali, ko ce da napishe i prilagodi te obrazovne programe o kojima Djelic prica za samo godinu dve.

Njegova izjava me podseca na put kroz svemir kada brod leti malom brzinom neko vreme pa onda ubaci u warp speed i eto ga na cilju.

Pa njima je trebalo 15 godina da urade neke manje reforme u skolstvu.

Mada ako zbrzaju mozda i uspeju u nqmeri. Samo shto se u tom slucaju nista ne menja. Deca ce i dalje uciti (pogotovo informatiku) na pogresan nacin :(.

Shta fali nashoj informatici :D

U srednjoj sam toliko profi radio na kompovima, da sam sad moze se reci strucnjak za paint :d :smoke:

:wave:

Ala se u ovoj drzavi ***** to je za medalju! Nemamo leba da jedemo, a oni fantaziraju. Ovo nema ni u Finskoj a bas ce da bude u Srbiji.

Pa evo dobili su 30 Classmate racunara od Intela i Comtrade-a :) Jos samo 100 000 i malo softvera i problem resen :)

Vec vidim sirote nastavnike kako trce po ucionici i gase ucenicima Skype tokom pismenih :D

Vrh Dno