Šta je novo?

Suse Linux, sta posle fresh install-a?

iwcham

Čuven
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poena
660
Instalirao sam Linux na masini iz potpisa. Pokusavam iz yast-a odraditi Online Update, ali mi cesto izbacuje retry/abort. Sta posle ovog update-a? Nema zvuka, karta radi na 100% fanspeed... KAko je najbolje instalirati drivere za grafiku? Izbacio mi je gomilu pod needed paches, sve sam cekirao... Hvala.

Poslednja izmena:
1. Udji u Yast, pa manage repositories, pa iskljuci CD repositorijum. Treba da ostanu enable-ovani samo update, oss i non-oss. Sacuvaj promene.
2. Restartuj masinu (za svaki slucaj), otvori konzolu i kucaj komande kao superuser
Kod:
su
zypper ref
zypper dup
Nakon svake od unesenih komandi, sacekas da se ista izvrsi.
3. Nakon zavrsenog update-a, restartuj sistem.
4. Instalacija drivera za grafiku http://en.opensuse.org/SDB:ATI_drivers
5. Vrati se na prethodnu temu o izboru wifi kartice i moj post gde sam dao uputstvo za instalaciju wifi drivera.
6. Multimedia

Ukoliko zvuka i dalje ne bude bilo, iskljuci Pulse Audio u Yast-u.

Poslednja izmena:
Propadoh ljudi oko drivera i nista. Open Gl ne radi. Kada idem na add repository, to ne radi jednostavno. Izbacuje da proverim link... Kada downloadujem drivere sa ati sajta pa probam iz terminala, pokrene instalaciju, ali su mi sivi drajveri, dok mogu da cekiram ccc. Ako pustim, zavrsi kao install, trazi reboot, ali kaze da pogledam log, da ima gresaka. Kad odradim reboot, nista, samo se ne dere karta, eto to sam dobio...

Pa gde nađe da stavljaš Suse Linux, on je samo za eksperte. Mani njega nego pređi lepo na Ubuntu 11.10 ili Fedoru 16. Mislim da Suse linux nije baš dobro podržan u AMD drajverima, verovatno te zato tako zeza.

Jesi li probao da staviš najnovije AMD Linux drajvere, 12.3 ? Izašli su pre koji dan, najsvežiji su i možda ti to pomogne ako nećeš da prelaziš na druge Linux-e.

P.S. Takođe je i Linux Mint fantastična distribucija, ne razumem zašto insistiraš baš na Suse Linux-u, jel možeš da malo objasniš ako nije problem ?

Propadoh ljudi oko drivera i nista. Open Gl ne radi. Kada idem na add repository, to ne radi jednostavno. Izbacuje da proverim link... Kada downloadujem drivere sa ati sajta pa probam iz terminala, pokrene instalaciju, ali su mi sivi drajveri, dok mogu da cekiram ccc. Ako pustim, zavrsi kao install, trazi reboot, ali kaze da pogledam log, da ima gresaka. Kad odradim reboot, nista, samo se ne dere karta, eto to sam dobio...

Jesi li pokusao sa one-click-install da instaliras drivere? Jesi li odradio prvi korak pre instalacije drivera?
Preamble

Before trying to install the fglrx package disable free radeon driver.

On the boot line add : radeon.modeset=0 blacklist=radeon 3
You will boot without xorg launched.
Recreate an initrd without the radeon loaded. Simply launch as root mkinitrd when it is done then proceed with one of the two method GUI or command line.

@kosta10
:S:

Hvala na odgovorima. Procitacu kasnije detaljno. Sada sam na telefonu. Probao sam one click. Jednostavno, oni linkovi su mrtvi...

E tu mozda caka. Nisam odradio taj preamble. Posle jesam ali je mozda bilo kasno...

Ovo mi izbacuje kada pokusam iz konzole:

System management is locked by the application with pid 2931 (/usr/lib/YaST2/bin/y2base).
Close this application before trying again.

iwcham, pročitaj ti lepo kad dođeš kući ono što sam ti napisao iznad, ne reče mi ništa od onoga što sam te pitao. :)

Probaj AMD drajvere 12.3 da instaliraš.

A ko ne može, baci u đubre taj Suse Linux i pređi na neki normalni Linux.

Probao sam Kosta 12.3. Puknem ih iz terminala i on mi lepo izbaci da li hocu automatic ili custom, satra instalira, trazi reboot, upozori na greske i log file i nista. Ocigledno dda je nesto instalirao jer se karta utisala. Imam normalnu rezoluciju, refresh rate i rade mi desktop effects preko xrenderer-a. Kada prebacim na opengl, kaze da ne moze i vrati na xrenderer...
Ubuntu je krs u odnosu na Suse, po meni. Em mi je spor, em ruzan... Ovaj Suse je kewa i za Win i za Osx. MA samo kada bi drivere resio, to bi bilo to...:) Stvarno mi nije jasno sto nece oni linkovi. Lepo odem na add repository, odaberem http, pastujem link, i on tu drobi 5 minuta i na kraju me iskasira.... Kada pokusam za zypper, uvek mi kaze da neki proces interruptuje i da ga ugasim...

Poslednja izmena:
@kosta
Citajuci tvoje postove u ovoj temi sticem utisak da nemas tri blage o linuxu, narocito o openSUSE-u. Ako nemas nista smisleno i pametno da kazes, zaobidji ovu temu. Ima mnogo drugih lepsih tema za nabijanje postova. Ovako svojim komentarima vise odmazes, nego sto pomazes.

@iwcham
Da li si odradio update preko konzole? Onim komandama zypper ref i zypper dup? To sto ti izbacuje gresku pri pokusaju koriscenja zyppera je najverovatnije zbog aktiviranog apper-a (kde updater). Zbog toga je potreban restart sistema ili ubiti proces iz konzole. Sto se tice instalacije AMD drivera sa AMD-ovog sajta, za njihovu instalaciju je potreban kernel sources, gcc i jos gomila nekih biblioteka. Taj fajl koji skines sa njihovog sajta, njegovim pokretanjem generises paket za svoj sistem koji kasnije instaliras. Pre nego sto se bacis na uputstvo, baci ispis komande
Kod:
fglrxinfo

Dakle, instalacija drivera:

1. Odradis prvo ovo
Preamble

Before trying to install the fglrx package disable free radeon driver.

On the boot line add :
Kod:
radeon.modeset=0 blacklist=radeon 3
You will boot without xorg launched.
Recreate an initrd without the radeon loaded. Simply launch as root
Kod:
mkinitrd
when it is done then proceed with one of the two method GUI or command line.
Dakle, nakon dodavanja one gore linije prilikom boot-a, sistem ce se podignuti bez grafickog okruzenja. Tada se ulogujes kao root i odradis onu komandu mkinitrd.

2. zatim, dok si jos u konzoli, odradis dodavanje AMD repozitorijuma
Kod:
zypper ar -f http://geeko.ioda.net/mirror/ati/openSUSE_12.1/ ATi/AMD fglrx
pa odradis
Kod:
zypper ref
Pitace te "Do you want to reject the key, trust temporarily, or trust always? [r/t/a/?] (r):" ti ces odgovoriti trust always, dakle ukucaces a :).

3.Sada instaliras drivere komandom
za 32bit openSUSE
Kod:
zypper in fglrx_xpic_SUSE121-8.951-1.i586.rpm
za 64bit openSUSE
Kod:
zypper in fglrx64_xpic_SUSE121-8.951-1.x86_64.rpm

4. Nakon instalacije drivera, za svaki slucaj, odradis komandu
Kod:
aticonfig --initial

5. Nakon instalacije proveri da li je blacklist-ovan oss driver komandom
Kod:
cat /etc/modprobe.d/50-fglrx.conf
ili komandom
Kod:
cat /etc/modprobe.d/fglrx.conf
treba da ispise
Kod:
blacklist radeon
Ukoliko nema, odraditi
Kod:
nano /etc/modprobe.d/50-fglrx.conf
i upisati rucno
Kod:
blacklist radeon
stisnuti Ctrl-X i sacuvati promene.

Ukoliko nano nije instaliran, instalira se komandom
Kod:
zypper in nano

6. Reboot sistema i ulazak u KDE graficko okruzenje.

Probaj, pa javi sta si napravio.

Poslednja izmena:
Hvala Recoba puno. Veceras cu pokusati ovo na tenane, cim budem imao vremena. Kad otkucam fglrxinfo dobijem:
ivan@dhcppc0:~> su
Password:
dhcppc0:/home/ivan # fglrxinfo
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 139 (ATIFGLEXTENSION)
Minor opcode of failed request: 66 ()
Serial number of failed request: 13
Current serial number in output stream: 13
dhcppc0:/home/ivan #

Kad probam update sa zypper ref, na svaki minut dobijam abort/retry/ignore jer ne moze da povuce update..Zasto ne moze. Jer to njihovi serveri nesto zezaju?

dhcppc0:/home/ivan # zypper ref
Retrieving repository 'Updates for openSUSE 12.1 12.1-1.4' metadata [-]
Download (curl) error for 'http://download.opensuse.org/update/12.1/repodata/repomd.xml':
Error code: Connection failed
Error message: Resolving host timed out: download.opensuse.org

Abort, retry, ignore? [a/r/i/?] (a):

edit: evo puca mi iptv. Mora da nesto net malo zeza. Videcu nocas sta cu da uradim..

Poslednja izmena:
Jel moze ovo da prodje?

Retrieving repository 'Updates for openSUSE 12.1 12.1-1.4' metadata [error]
Repository 'Updates for openSUSE 12.1 12.1-1.4' is invalid.
[|] Valid metadata not found at specified URL(s)
Please check if the URIs defined for this repository are pointing to a valid repository.
Skipping repository 'Updates for openSUSE 12.1 12.1-1.4' because of the above error.
Repository 'openSUSE-12.1-Non-Oss' is up to date.
Repository 'openSUSE-12.1-Oss' is up to date.
Some of the repositories have not been refreshed because of an error.

Strah me je da nisam nesto zeznuo updatima, i da sada gubim vreme... Mozda fresh install?

Nema srece ni iz konzole. Uradio sam sve kako si napisao, od preamble, skroz u konzoli, bez ulaska u gui, dodam repo za Ati, sve ok, ali problem nastaje kad otkucam zypper ref. Vrti malo, pa izbaci error, timed out..... kaze da link za update nije dobar ili sl, izbaci ignore/abort, ja idem na ignore, medjutim on onda nece ni fgrlx da instalira zbog toga.... Ima li predloga? Mislim da je ovo glavni problem, a ne samo ubacivanje drivera..... Evo sad pokusavam da refresh software repositories iz Gui-a, preko online update-a, pa cu probati ponovo...

Poslednja izmena:
Hvala Recoba puno. Veceras cu pokusati ovo na tenane, cim budem imao vremena. Kad otkucam fglrxinfo dobijem:
ivan@dhcppc0:~> su
Password:
dhcppc0:/home/ivan # fglrxinfo
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 139 (ATIFGLEXTENSION)
Minor opcode of failed request: 66 ()
Serial number of failed request: 13
Current serial number in output stream: 13
dhcppc0:/home/ivan #

Kad probam update sa zypper ref, na svaki minut dobijam abort/retry/ignore jer ne moze da povuce update..Zasto ne moze. Jer to njihovi serveri nesto zezaju?

dhcppc0:/home/ivan # zypper ref
Retrieving repository 'Updates for openSUSE 12.1 12.1-1.4' metadata [-]
Download (curl) error for 'http://download.opensuse.org/update/12.1/repodata/repomd.xml':
Error code: Connection failed
Error message: Resolving host timed out: download.opensuse.org

Abort, retry, ignore? [a/r/i/?] (a):

edit: evo puca mi iptv. Mora da nesto net malo zeza. Videcu nocas sta cu da uradim..

Po ovome sto vidim, driveri za grafiku nisu instalirani. Vezano za taj update error, nije iskljuceno ni jedno, ni drugo tj. moguce je da je i do njih (jako retko) ali moguce je i da tebe net zeza. Ne rece koja verzija openSUSE-a ti je instalirana (32bit; 64bit) koje okruzenje (KDE, GNOME)?
Ako update i dalje izbacuje istu gresku, probaj da modifikujes URL za taj update repozitorijum. Ubaci ovaj URL
Kod:
http://download.opensuse.org/update/12.1/
sacuvaj promene, pa ponovo iz konzole probaj odraditi zypper ref i zypper dup, restartuj, pa se baci na instalaciju drivera.

Ok. Suse 64 12.1 je instaliran. Kde okruzenje. TAj link koji si dao on i koristi za update. Cant load update for http://download.opensuse.org/update/12.1/ Check whether server is accessible... To dobijam. NEsto kao i skine, pocne da instalira i pljas.... Nisam pametan. Sprzicu mu jos jedan install, pa ako nece, sta da mu radim :(

Poslednja izmena:
Da li mozes da otvoris iz browsera taj link? Meni najnormalnije radi i kroz update i iz browsera. Doduse, koristim 32bit verziju, mada to ne bi trebalo da ima bilo kakve veze.

Evo yast sta mi ispisuje kad probam online update:
There was an error in the repository initialization.
[|] Valid metadata not found at specified URL(s)
History:
- [|] Repository type can't be determined.

Poslednja izmena:
Ne znam cime da otvorim ovo po 200kb kad se skine :)

Ove sa linka, sto kazes da tebi rade iz browsera...

Aj probaj ovo. Obrisi taj update repozitorijum sto te zeza, sacuvaj promene, pa iz konzole ga dodaj ponovo komandom
Kod:
zypper ar http://download.opensuse.org/update/12.1/openSUSE:12.1:Update.repo

Aha, ok, nasao.

Poslednja izmena:
možda ti ovo pomogne!?

Eh, instalirao drivere. Radi pod open GL. Bice jos pitanja i problema, ali najvaznije, ima zvuka, interneta, drajvera, radi Utube :p Sistem dere koliko dobro vizuelno izgleda. Instalirao sam drajvere onim ubacivanjem Url-a i posle iz software management-a, bez ikakvih problema, ali sam morao jedno 10 puta na ignore kada je fail connection. Hvala svima mnogo, a posebno Reccoba :) Jos kad bi kompiz cube proradio da se sibam malo kad dodju prijatelji... :p

Poslednja izmena:
Radi sve ekstra :) Koji su koraci priinstalaciji Compiz-a. Ne treba mi nesto previse to, ali kladio sam se sa drugarom da ce Suse da pojede za dorucak vizuelno i OsX i Win, pa ne bih da izgubim opkladu :)
http://www.youtube.com/watch?v=2KNkTXFOiOs

Poslednja izmena:
Vrh Dno