Šta je novo?

Suse 9.3 i CryptoF2000-USB-ADSL-Modem

playahater

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2003
Poena
619
Ko shto sam naslov kaze .. kako poterati to chudo na suse-u ..
nasho sam neke podatke na netu ali ..
ako bi neko mogo da mi pojasni sledece:
Shta ustvari treba da skinem s neta??
koliko sam ja skontao, samo dotichni cxacru-fw.bin firmware ..
Shta posle toga??
da kompajliram kernel..??

jedino shto treba promeniti je ovo:
...
Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL) (ATM)
...
Support for Host-side USB (USB)
...
USB DSL modem support (USB_ATM)
...
Conexant AccessRunner USB support (USB_CXACRU)

jel da??

Nakon toga bi trebalo da se driver digne sa sistemom ..
Da li je potrebno posebno uchitavanje drivera ??

Znachi chisto da se pojasni ceo postupak .. na srpskom :p .. mislim da ce biti korisno .. pogotovo shto je sve veci broj korisnika ADSL-a .. a i linux-a ... :eyebrows:

Hvala

sve informacije sam pokupio sa
http://accessrunner.sourceforge.net/

:wave:

Poslednja izmena:
Da l je moguce da niko nema ovaj modem i da ga vozi na linuxu .. :S:
Dajte .. ljudi pomagajte ..
Kako da poteram ovaj pokushaj adsl modema na linuxu a da se eventualno ne bakcem sa kopajliranjem????????

E, da .. josh jedno pitanjce .. Da li Beotel daje fizichkim licima eth modeme na iznajmljivanje .. tj. da li postoji mogucnost da ja zamenim usb za eth adsl modem ?????????

Isti problem imah i ja..

Na zalost ni posle svih mogucih vratolomija, Crypto je i dalje odbijao saradnju.. To jest kao inicijalizuje se sve, medjutim od uspostavljanja veze nema ni U..

Necu da te ubijam u pojam, ali sam na drugoj mashini koja inace vozi Red Hat AS3.0 modem instalirao i proradio je ko od sale! Isti slucaj je i sa Fedora Core 4. Neznam zasto na Suse-u nece..

Nadam se da sam ti ako nista drugo bar skratio muke sa vratolomijama na Suse.. Meni nije poslo za rukom, ako ti uspes, a ti onda reci sta si mu radio i kojom si ga mukom morio!

Pozdrav

Sale_Nis je napisao(la):
Isti problem imah i ja..

Na zalost ni posle svih mogucih vratolomija, Crypto je i dalje odbijao saradnju.. To jest kao inicijalizuje se sve, medjutim od uspostavljanja veze nema ni U..

Necu da te ubijam u pojam, ali sam na drugoj mashini koja inace vozi Red Hat AS3.0 modem instalirao i proradio je ko od sale! Isti slucaj je i sa Fedora Core 4. Neznam zasto na Suse-u nece..

Nadam se da sam ti ako nista drugo bar skratio muke sa vratolomijama na Suse.. Meni nije poslo za rukom, ako ti uspes, a ti onda reci sta si mu radio i kojom si ga mukom morio!

Pozdrav

Ma znam da SuSe ima mLogo zayeban kernel .. to i kad iskompajlirash .. velika je verovatnoca da ce da zeza .. bar neshto .. :S:
Naleteo sam negde na netu na nachin kako moze da se osposobi to govance bez chachkanja kernela .. al da me ubijesh sad ne znam gde i ne mogu opet da nadjem .. shto je najgore .. :wall: :wall:

A .. chekaj .. znachi uradio si isti postupak sa http://accessrunner.sourceforge.net/ samo shto na SuSe-u nije radilo ??
Ili si na neki drugi nachin pokushavao da ga osposobish ??

I tako kao na tom sajtu..

I posebnim (naknadim ucitavanjem drivera)..

I cackanjem po kernelu i nista..

Sto bi se reklo.. ne ebe! :)

Predji ti lepo na Fedoru i uzivaj! Zasto uopste koristis Suse?

Pa pravo da ti kazem nemam pojma .. Po preporuci drugih .. Kazu da je SuSe najbolji za pochetnike .. pa reko ajd da savladam sve na njemu pa posle da predjem na gentoo .. u principu .. sa ovim znanjem, mislim da bih mogo da vozim blo koji od ovih lakshih distro-a ..
Ne znam ..
Ma josh samo malo .. nisam bash sve skontao .. a onda cu malo da se igram sa gentoom ... ;)
Samo ovo da nateram da radi .. :)

playahater je napisao(la):
Pa pravo da ti kazem nemam pojma .. Po preporuci drugih .. Kazu da je SuSe najbolji za pochetnike .. pa reko ajd da savladam sve na njemu pa posle da predjem na gentoo .. u principu .. sa ovim znanjem, mislim da bih mogo da vozim blo koji od ovih lakshih distro-a ..
Ne znam ..
Ma josh samo malo .. nisam bash sve skontao .. a onda cu malo da se igram sa gentoom ... ;)
Samo ovo da nateram da radi .. :)
Tako sam i ja uradio, bio sam na suse-u dugo dok nisam savladao ``gradivo`` i sad prelazim na slack. Mislim da je to najbolje resenje...

@playhater
sta nije jasno u tom thread-u?
ako samo kazes nije mi jasno niko ti ne moze odgovoriti.

ja sam ga postavio i stvar ocigledno radi, htedoh da napisem i uputstvo ali sam shvatio da bi to trebalo da bude previse opsirno i opet ne bih pokrio sve probleme, lakse je da covek pita nesto konkretno, a neko drugi mu da odgovor.

znaci => pitajte slobodno. mozda bolje tamo nego ovde (ima vise ljudi koji su to odradili), ali sve jedno.

btw. suse koliko god zgodan bio (u pocetku) uvek krene da te zeza kada krenes da kompajliras stvari, narocito sto si jos uvek neiskusan, a ta ditribucija i nije bas okrenuta kompajliranju programa.

homoludens je napisao(la):
@playhater
sta nije jasno u tom thread-u?
ako samo kazes nije mi jasno niko ti ne moze odgovoriti.

ja sam ga postavio i stvar ocigledno radi, htedoh da napisem i uputstvo ali sam shvatio da bi to trebalo da bude previse opsirno i opet ne bih pokrio sve probleme, lakse je da covek pita nesto konkretno, a neko drugi mu da odgovor.

znaci => pitajte slobodno. mozda bolje tamo nego ovde (ima vise ljudi koji su to odradili), ali sve jedno.

btw. suse koliko god zgodan bio (u pocetku) uvek krene da te zeza kada krenes da kompajliras stvari, narocito sto si jos uvek neiskusan, a ta ditribucija i nije bas okrenuta kompajliranju programa.

Ne ne OK .. nisam rekao da mi nije jasno shta je napisano u tvom thread-u .. rekao sam da mi nije jasno shta je na accsessrunner-u napisano i da ako moze da se ponovi ceo postupak na "srpskom", a da tvoj thread nisam ni video na ES-u do pre par dana ..

Probacu tvoj nachin vecheras pa cu videti .. generalno .. kompajliranje mi ne gine .. a problem je u tome da kad god sam kompajlirao kernel u SuSue-u .. posle me je zezao ..
E, sad .. ka si vec tu :d .. video sam na ES-u da moze i bez kompajliranja kernela .. E . TO mi NIJE jasno .. ima sadrzaj nekog modula tamo .. za koji nisam ni chuo ..

Pa sad .. ako moze pojashnjenje za setup modema pod SuS-eom BEZ kompajliranja .. a ako taj nachin ne radi .. onda nishta .. nachin sa chachkanjem kernela je sasvim jasan ..

Thanx

:wave: :wave:

Marel je napisao(la):
Ne odustaj tako lako. Meni izgleda da nije suviše komplikovano kompajlirati samo taj modul, samo malo razmisli i pročitaj sve detaljno.

http://sourceforge.net/projects/linux-atm/

Thanx a LOT .. :d :)

Nadam se da cu uspeti .. a ako ne :whip: .. drugi distro .. :)

Ajd` pa javicu dokle sam stigo ..

zavisno od kernela postoji mogucnost da kompajliras samo taj modul.

#cd /usr/src/linux*
#make modules SUBDIRS=drivers/usb/atm
#make modules_install
#ls /lib/modules/2.6.10/kernel/drivers/usb/atm #ovde ukazes na direktorijum sa modulima

i zatim
#depmod
da bi registrovao module.

naravno ovo ce da radi samo ako ti je kernel kompajliran sa svim potrebnim opcijama:

<M> Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL)
<M> Classical IP over ATM (EXPERIMENTAL)
[*] Do NOT send ICMP if no neighbour (EXPERIMENTAL)
<M> LAN Emulation (LANE) support (EXPERIMENTAL)
<M> Multi-Protocol Over ATM (MPOA) support (EXPERIMENTAL)
<M> RFC1483/2684 Bridged protocols

[*] Per-VC IP filter kludge

Device Driver -> USB Support ->
<M> Support for USB
<M>Conexant AccessRunner USB support

to (valjda) bilo sve potrebno.

Poslednja izmena:
homoludens je napisao(la):
zavisno od kernela postoji mogucnost da kompajliras samo taj modul.

#cd /usr/src/linux*
#make modules SUBDIRS=drivers/usb/atm
#make modules_install
#ls /lib/modules/2.6.10/kernel/drivers/usb/atm #ovde ukazes na direktorijum sa modulima

i zatim
#depmod
da bi registrovao module.

naravno ovo ce da radi samo ako ti je kernel kompajliran sa svim potrebnim opcijama:

<M> Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL)
<M> Classical IP over ATM (EXPERIMENTAL)
[*] Do NOT send ICMP if no neighbour (EXPERIMENTAL)
<M> LAN Emulation (LANE) support (EXPERIMENTAL)
<M> Multi-Protocol Over ATM (MPOA) support (EXPERIMENTAL)
<M> RFC1483/2684 Bridged protocols

[*] Per-VC IP filter kludge

Device Driver -> USB Support ->
<M> Support for USB
<M>Conexant AccessRunner USB support

to (valjda) bilo sve potrebno.

Hvala .. probacu .. :D

Aj pa javicu ..

Vrh Dno