Šta je novo?

Suse 11.4 i internet

Ljubovija

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2008
Poena
301
Interesuje me kakva su vaša iskustva sa Suse 11.4 što se interneta tiče? Imam više računara koji su povezani preko LAN mreže na Telekom ADSL 16Mb internet. U mreži su računari koji rade na WIN XP i WIN 7 OS-u, ali internet na njima radi perfektno. Suse u kombinaciji sa Firefox-om ne daje očekivane rezultate. Sve sam pokušao, ali ponovo isto. Internet je spor. Ostao sam bez ideja. Da li je neko imao sličan problem?

Mozda da probas da iskljucis IPv6 u yast-u? Mnogima je zbog toga sporije radio net.

Zašto pobogu koristiš SuSe pored toliko drugih jednostavnijih a boljih rešenja!?

Suzi je dobro radila do verzije 8.0 posle toga ne želim ni na sajt Novel-a da odem... katastrofa.

Zašto pobogu koristiš SuSe pored toliko drugih jednostavnijih a boljih rešenja!?

Suzi je dobro radila do verzije 8.0 posle toga ne želim ni na sajt Novel-a da odem... katastrofa.

Decko je trazio pomoc vezanu za rad interneta, a ne pomoc pri izboru distro-a.
Za mene, to je najbolja linux distribucija koja mi najbolje i najbrze radi. 11.4 je odlicno izdanje, mada i 12.1 se polako dovodi u red sa update-ima. Bas me zanima sta je to tebi toliko katastrofalno u (open)SUSE?

Aj plz bes disto flame-a ako je ikako moguce :)

Fixed your slow internet connect on openSUSE by doing the following:

open up the resolv.conf and change the nameserver to 8.8.8.8 in the bottom as shown bellow:

make sure you make a copy of your original reslov.conf file just in case.

### /etc/resolv.conf file autogenerated by netconfig!
#
# Before you change this file manually, consider to define the
# static DNS configuration using the following variables in the
# /etc/sysconfig/network/config file:
# NETCONFIG_DNS_STATIC_SEARCHLIST
# NETCONFIG_DNS_STATIC_SERVERS
# NETCONFIG_DNS_FORWARDER
# or disable DNS configuration updates via netconfig by setting:
# NETCONFIG_DNS_POLICY=''
#
# See also the netconfig(8) manual page and other documentation.
#
# Note: Manual change of this file disables netconfig too, but
# may get lost when this file contains comments or empty lines
# only, the netconfig settings are same with settings in this
# file and in case of a "netconfig update -f" call.
#
### Please remove (at least) this line when you modify the file!
nameserver 8.8.8.8

Sa ovim je samo promenjen DNS server na Google-ov DNS. Ovo nece popraviti spor download, ako je to bio problem na prvom mestu ?

Internet je generalno spor. Nije mi jasno sta se dešava. Sa povećanjem broja računara u mreži koji rade na SUSE 11.4 situacija se pogoršala. Sa nekoliko računara, internet je radio solidno (bilo je primetno da računari sa WIN XP i WIN 7 sistemom imaju odličnu vezu sa internetom), ali ni to nije bilo sjajno. Računari na WIN sistemu i dalje rade odlično. Isključio sam IPv6 u Yast-u, ali nije do toga.

Daj neki test. npr:
- Ping do istog server sa Suse i Win-a.
- Download sa istog sajta istog fajla sa Suse-a i Win-a.
- Mozes i da uradis tcpdump tokom testa na speedtest.net sa Win-a i Suse-a

Kada kazes samo radi sporo jako je tesko pomoci.

Nazad
Vrh Dno