Šta je novo?

suse 10.0 live

SINTER

Čuven
Učlanjen(a)
02.06.2004
Poena
630
eto,posle toliko godina na winu konacno sam probao i linux.
nisam jos hteo da instaliram linux,vec sam se zadovoljio live verziji.
e sad,naravno,odmah nastaju problemi.
prvo,kako na net?imam webstarov modem (sbb).modem je povezan sa PC preko mrezne karte,tako da u winu nisu ni potrebni drajveri.
sta uopste da instaliram od drajvera?

onda,ne mogu uospte da pristupim nijednoj particiji.vidi 4/5 particija,cita njihovu velicinu,ali kada pokusam da udjem u njih kaze da ne moze da ih mountuje.

to su mi za sada najveci problemi.potreban mi je internet da bih trazio ostale manuale.i naravno trebaju mi svi ostali podaci koji se nalaze na hardovima kojima nece da pristupi.

Dobro dosao u klub.
Sada si i ti> IN, kao ja i jos mnogi koji su probali neku od distribucija.
Tako sam i sam krenuo sa live linux-om, a kasnije i na instalacioni.
Probaj na
www.linux.co.yu
www.suse.com,
za pocetak.
Nemoj posle instalacije Suse-a i teskoca oko multimedije da odustanes.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
da li linux uopste moze da pristupi ntfs particijama?
i nije mi jasno kako uopste funkicionise live.gde se instaliraju drajveri.ja nisam nista ni instalirao od drajvera.nije mi ni pitao.malo sam gledao u sys confu i lepo kaze da ne vidi drajvere za mreznu (ondnosno mb,posto je mrezna integrisana).ja sam navikao da su mi particije c,d,e,y,h ,a ne hdd1 10gb,hdd2 30gb etc.
dosta mi toga nije jasno.

ne znam ni kako da instaliram drajvere za maticnu kada mi je opticki drajv zauzet,a ne mogu da pristupim hardu.

skidam sada full verziju,pa cu nju instalirati.onda ce mi valjda nesto biti jasnije.

Aj malo pretraži ovaj forum i pitaj google. Sve je ovo već diskutovano par puta.

Nakon toga pitaj ako ostane još nešto nejasno (lepo stavi pitanja 1., 2. ...).

dobro,postovao sam gore pitanja,ali ajde da ih numerisem.
1)kako da instaliram drajvere kada koristim live?na net ne mogu dok ne instaliram drajvere za maticnu,a ne mogu ni da pristupim ostalim hardovima sto je ujedno problem no.2
2)videti jedan.

ja cak ni ne mogu da otvorim ladicu sa dvdem dok sam u linuxu.valjda bi se systam odmah srusio,ako bih je otvorio.

Live Linux, je po meni, samo demo sta sve moze i kako funkcionise. Nabavi neki mali hard ( kod mene je 20Gb) pa lepo instaliraj distribuciju koju zelis. Nakon toga, sve sto zelis ima nekakvog smisla. Na Ubunti live sam jedino podesio internet i to je radilo.Valjda preavi neki virtuelni diski ili ram, ko ce ga znati. Ono sto znam sigurni je da ces:
moci da mountujes Fat32 i da iz Linux-a pises po njemu i
moci da moutujes Ntfs, ali neces moci da pises mo njemu.
Zato lepo, napravi i fat32 particiju na tom malom disku da ti bude kao share izmedju Linuxa i Windowsa. Srecno.

Ili ako hoćeš da se samo zezaš sa linuxom, instaliraj VMware i napravi virtualnu mašinu pod Windowsom i koristi njegov izlaz na net.

pa meni ne moze nista da cita.
nego niko nije rekao kako se instaliraju drajveri...

mogao bih da probam sa VMom.nisam mislio potpuno da predjem na linux,ali eto malo da probam.dosadio mi je win.

suse je za i386?cpu mi je barton 2600+.valjda je to to.
bice gotov full sutra.jel treba da pravim particiju za linux i swap u partition magicu ili ce on sve da napravi pri instalaciji?

koliko da uzimam za swap.svi kazu da treba 2.5Xram.ne znam da mu nije malo mnogo 2.5GB?
ovi ostali hardovi mi trebaju zbog zike.tacnije samo mi jedna praticija treba,tako da nju mogu da vratim u fat32,posto je na njoj sva muzika koju imam.
nisam,ako niko ne znam kako da instaliram drajvere na live,onda sutra instaliram full,pa dolazim sa novim problemima:)

Freelancer je napisao(la):
Linux za sada može samo da čita NTFS a piše i čita na FAT32.
Može i da piše po NTFS, al moraš ručno to da "otključaš" u izvornom kodu i rekompajliraš kernel...

@sinter: Dosta je 512 MB swapa. Mada ti zaista preporučujem da to uradiš na VMware-u, em se nećeš zezati sa particionisanjem jer će ceo "hard" biti jedan fajl, em ako nešto krene naopako obrišeš i ne nerviraš se...

Poslednja izmena:
primio k znanju:)
sutra cu da se igram sa VMom,sada nemam ni vremena ni strpljenja.
sutra stizu nova pitanja...
prvo idem na VM,pa onda dual boot...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Može i da piše po NTFS, al moraš ručno to da "otključaš" u izvornom kodu i rekompajliraš kernel...

stvar je još uvijek experimentalna, najviše što se može je overwrite fajlove iste veličine. Postoji Captive projekt/utility koji koristi NTFS.sys Windows driver i omogućava sigurno korištenje NTFS particija.
http://www.jankratochvil.net/project/captive/

Voodoo_NBGD je napisao(la):

Molio bih detaljno upustvo ili link ka njemu, jer me zivo interesuje, a ovo prvi put cujem.

Drajvere na Live pojma nemam kako, uzmi swap od 2GB, particiju od 6-7, a on ce ti to sve ponuditi pri instalaciji, particionisati i formatirati.
Network bi trebalo da je ista procedura kao u Win, dakle namestanje LAN-a, tj. DNSa i IPa. Mozda gresim, nisam to radio.

@SINTER: Driveri za matičnu su već `instalirani` tj. dolaze sa kernelom. U zavisnosti od distribucije koju imaš (ne znam za SuSE) potrebno je instalirati drivere za grafičku da bi dobio 3D akceleraciju. Za zvučnu najverovatnije već imaš; jedino preostaje driver za wireless ili šta već (ne znam kakvu konekciju koristiš).
Zaboravi na instalaciju drivera na Live verziji distroa, niko (normalan) to ne radi. Pod VMware-om je već druga stvar.
Ljudi preporučuju da swap bude 2X sistemski ram. Ja u tvom slučaju stavio 1GB, mada ni 512MB-a neće da škodi.

@Freelancer: pogledaj post #12

OT, realno sa 1 Gb rama swap ti ne treba, ma koliko stavio sistem nece nista od toga koristiti...

Sem ako ne dignes WEB/MYSQL/MAIL.... server, u sta sumnjam :)

evo ga i moj prvi post sa linuxa:D

dakle,problemi.pri instalaciji je video slobodnih samo 1.9GB.ne znam uopste odakle mu ta cifra.ubacio sam jos jedan hard od 30GB.nekih 10GB je bilo fat32,dok sam ostalih 20gb u partition magicu stavio za linux particiju (stavio sam i jedan giga za swap).tih 20gb sam stavio kao primarnu particiju dok je ovo ostalo bilo logicka (extended).
kada sam pokrenuo instalaciju ceo hard od 30 gb je video kao tih 1.9gb.
tu je nasao jednu particiju od 1.7gb i 200mb swapa.izbacio sam iz instalacije openoffice koji zauzima najvise mesta tako da sam uspeo uspeo da instaliram i podignem system (ostalo je jos samo 30mb)
onda sam iz wina formatirao jos jednom ceo hard napravio particiju za linux da se ne bi klala sa ovom fat32 i probao opet.prvo nije mogao ni win da se podigne posto se grub izbagovao,pa sam morao jos jednom da instaliram linux.instalirao sam opet na onih 1.9giga (opet nije video nista drugo):) i sad moze da se podigne win,ali i dalje imam samo 30mb (ne mogu ni drajvere da instaliram posto nema mesta).

ajde,kada resimo ovo imam jos par pitanja:).ali mi prvo treba jos malo prostora da bar instaliram full suse i drajvere...

edit:
evo sta sada vidi linux:
yast20009jp.jpg

Poslednja izmena:
i evo sad sam se vratio u win.
partition magic sada kaze:
problem5dp.jpg

ode ona linux partija koju sam napravio....
ajde,ako neko zna sta se desava neka napise,pa sutra kada se malo odmorim krecem ponovo...

Pokusaj iz PM da razvuces Linux particiju na nelociran prosor. Ako to ne uspe ubaci neki live cd pa kucaj u terminalu

Kod:
fdisk /dev/hdb

onda izbrisi ceo hdb da "d" i onda naparvi novu particiju sa "n" na slovo "p" mozes videte sta si uradio na kraju.

evo,mogu na primer da resizeujem swap,ali ne mogu i linux...
cudno.probacu veceras sa livea,ali nisam jos vest sa terminalom.10X.

Nije terminal nikakva filozofija. Samo pogledaj kako da dodješ od help-a i na konju si. Čitaj instrukcije sa ekrana.

nope,i dalje je isto.
i posle brisanja i pravljenja nove particije vidi samo 1.9GB/sve sam probao,ali i dalje vidi samo 63 sektora.probao sam i da promenim broj cylindersa ali i dalje je sve isto.
i da,pritom sam se opet *****ao i instalirao grub na prvom hddu,tako da opet nisam mogao da podignem system po brisanju susea.pokusao sam da izbrisem grub iz live,ali mi bas nije islo.onda sam instalirao opet suse bez open officea,ali sam namestio da se grub instalira na drugom hardu,ali opet nije islo.nije hteo da obrise onaj prvi grub sa hda.probao sam i da instalira lilo ali opet nije islo.onda sam pustio da se samo overwriteuje grub na prethodnu instalaciju i nekako opet usao u win.
kako da uninstaliram grub (bilo bi lepo ako moze iz wina,dosta mi je linuxa za danas:)).

Windows boot loader možeš vratiti iz Recovery console (instalacijskog CD-a Win XP), ako se dobro sjećam naredba je "fix mbr" ili tako nekako. Ukucaš "help" pa će ti izlistati sve naredbe, pogledaš opcije za naredbu i to je to.
Pogledaj LBA opcije u biosu za diskove.
Napravi particije u Windowsima pa ih pokušaj samo sa PM-om formatirati na ext2.
Ideš u Control Panel, Administrative Tools, Computer Management, Storage, Disk Management. Izbrišeše sve particije na drugom disku i napraviš FAT32 pa to pokušaš sa PM-om formatnuti u ext2.
Za swap ti je 512Mb čisto OK, driveri su svi u kernelu. Možeš pogledati koji su sve moduli loadani sa "lsmod" u konzoli. Trebat će ti samo nvidia ili Ati OpenGL driveri naknadno ako želiš akceleraciju.

Poslednja izmena:
nemam instalacionu za win pri ruci.jurio sam ga po komsiliku dok se ovo desavalo,ali nisam nasao.i nije mi tolika frka oko drajvera,nego samo zelim jos malo prostora,za jos po neki program i openoffice.
jel LBA treba da bude ukljuceno ili iskljuceno?sad cu da proverim kakva je situacija...

Vrh Dno