Šta je novo?

SuperVOOC pitanje

Solidify

Cenjen
Učlanjen(a)
19.12.2021
Poena
105
Naime, pošto imam svoj prvi telefon koji koristi ovaj tip punjenja od 67W, a čitam da je drugačije naspram drugih jer za maksimalnu brzinu treba i ovaj kabl koji dolazi sa punjačem, moje je pitanje da li smem da koristim drugi kabl tj. da li je bezbedno?
Razumem da neću dobiti istu brzinu.

U principu smeš. Za svaki slučaj proveri da li se kabl greje.

Bezbedno je, samo, kao sto kazes, verovatno nece biti to ta brzina. Imas na aliju okej kablova za $4-5, bas za OPPO/OnePlus telefone, narucivao je drugar bio par sa frontpagea (oni sa najvise narudzbi kad sortiras), sve sljaka kao sa originalnom.

Koliko se secam, a neka me ispravi neko, cela fora sa VOOCom je da se toplota u vecoj meri "ogranicava" na kuciste punjaca, a ne na kabl i sam telefon, barem bilo pre par godina.

Tako je. Poenta super brzog punjenja je da su punjač i kablić originalni, u slučaju Oneplus-a je to onaj veliki beli punjač i malo deblji crveni kabl. Sve ostale kombinacije će ti rezultirati samo običnim punjenjem.

Mislim da takodje kabal za OP je obično deklasiran na 6.5A, i da treba tražiti sa tom aperažom

I los kineski kabl moze da izazove pozar... Zbog par evra ustede zelite da rizikujete?

Edit: U Srbiji se godisnje desi nekoliko hiljada (prijavljenih) pozara u stambenim objektima. Losi punjaci i kablovi spadaju medju cesce uzrocnike.

Poslednja izmena:
Ja sam dugo koristio na OP8Pro neki Baseus 2m kabl sa VOOC "sertifikacijom" i radio je Warp charge, grejao se koliko i crveni originalni.

Bezbedno je, samo, kao sto kazes, verovatno nece biti to ta brzina. Imas na aliju okej kablova za $4-5, bas za OPPO/OnePlus telefone, narucivao je drugar bio par sa frontpagea (oni sa najvise narudzbi kad sortiras), sve sljaka kao sa originalnom.

Koliko se secam, a neka me ispravi neko, cela fora sa VOOCom je da se toplota u vecoj meri "ogranicava" na kuciste punjaca, a ne na kabl i sam telefon, barem bilo pre par godina.

Ograničava se na punjač pod uslovom da je kabl sposoban da radi pod većom amperažom, što originalni kabl svakako može. Za no name Kineza ili neki drugi neoriginalni, mi nemamo pouzdane specifikacije.

Ja sam dugo koristio na OP8Pro neki Baseus 2m kabl sa VOOC "sertifikacijom" i radio je Warp charge, grejao se koliko i crveni originalni.
Baseus je definitivno proveren i radi kao doksa, sta god od njih, kroz ruke su mi na desetine prosli bili, kome god sam ih za rodjendan ili nesto slicno poklonio, i dan danas ih koristi 👀

Essager takodje okej, da kazemo slicnog kvaliteta kao Baseus, mada nisu bas tier1 kao oni.
KUULA, TOOCKI i ostali vec spadaju pod znak pitanja, ali bar imaju ime neko 😂

Sad da li ce nesto izazvati pozar, obicno je (opet, nisam ekspert pa ne mogu da pricam, samo se vodim logikom) u pitanju kuciste koje nema failsafe da iskljuci,, a povlaci jacu snagu od deklarisane, i takvi punjaci se vide na kilometar, po tezini (laki kao pero, a sa po 2-3 porta, 'sve' od brzih standarda podrzavaju, itd). Sa kablovima nikad nisam imao da se ijedan grejao, barem sa obicnim QC/PD standardima, za VOOC je drugacija prica koliko citam ovde i na netu.

Svakako ce biti veselo traziti 'original' ovde osim ako nije polovan u pitanju, jer nikad nisu kod nas imali uvoz i predstavnistvo, koliko mi se cini? Vivo ima kao, ali ne znam jesu kompatibilni kablovi.

A koliki je uopšte output u kombinaciji originalni punjač + drugi kabl? Ja sam ga evo sad punio sa ugreen kablom, nisu mi poznate specifikacije kabla, nije se grejao, zapravo manje se grejao i punjač ovako, a nije ga punio brzo jer nije bilo ni one supervooc animacije, već samo standardno punjenje. Brzina punjenja odokativno dosta sporija svakako. No, nije mi problem jer punim telefon noću, a ovaj ugreen pleteni kabl od 1.5m mi lepo dobacuje do stola. Ovaj originalni mi drži telefon knap uz ivicu pa se bojim da ne padne. 😁

Nego me sad zanima koja li je ovo brzina punjenja...

Sa drugim neodgovarajućim kablom punjenje je ograničeno na 2A, tj. 10W.

Ja sam kupio no name kinez SuperVOOC punjač za kola (na ebayu), i radio je warp charge na Oneplus 7T pro sa kablom koji nije bio original.
Druga je stvar što je punjač crkao posle 15 dana, mada ne verujem da je zbog kabla, više što je krš.

Ne bih se ja zezao sa tim no name punjačima... Ozbiljna je elektronika spakovana u njih, brda zaštite; od pregrevanja, prekostrujna, prenaponska zaštita, od podnapona, kratkog spoja, statičkog elektriciteta...
Ko zna šta sve jeftino uglave a šta izostave u tim punjačima... Verujem da može i bateriju tako da zezne jer ko zna koliko telefon pouzdano može da komunicira sa takvim punjačem.

A da li pametno koristiti brze punjače po ovim temperaturama?

Ja sam juče uzeo da pripunim svojim supervooc 67w punjačem, i momački se zagrejao, toliko da ga je skoro bilo neprijatno držati u ruci.

Koliko sam shvatio to je dizajn... Da se punjač greje da telefon ne bi... Kabl je bio hladan, proverio sam temperaturu telefona, bila je 41C. U tom momentu, proverim preko Ampere aplikacije, spustio je protok skroz na 1A... Kako sam pročitao na netu, čim se telefon ugreje preko 40C, punjenje se usporava skroz.

Danas, poređenja radi, punim ga sa drugim punjačem uz koji ga puni 10W, temperatura 39C...

Naime, pošto imam svoj prvi telefon koji koristi ovaj tip punjenja od 67W, a čitam da je drugačije naspram drugih jer za maksimalnu brzinu treba i ovaj kabl koji dolazi sa punjačem, moje je pitanje da li smem da koristim drugi kabl tj. da li je bezbedno?
Razumem da neću dobiti istu brzinu.
Ja koristim takav punjac na Realme X2pro vec vise od tri godine, fabricki i sa fabrickim kablom koji sam naravno dobio uz telefon. Posto vecina nije razumela pitanje, da, mozes da punis i sa drugim kablom, automatski ga ogranici i ne greje se ni kabl ni sam blok, posto u originalnom kablu ima (valjda) cip i dodatna komunikacija izmedju telefona i bloka. Inace kad mi nije pod rukom punom i obicnim kompletom od iqosa, nista mu ne fali, a i drugi telefon sa punjacem i kablom od Realme, jednostavno ogranici se punjenje i nema neke opasnosti da sprzi bateriju ili kontrolu punjenja.

A sme ili originalni OnePlus punjač da stoji uključen u struju stalno, a telefon prikačen na drugi kraj kabla samo dok se puni? Da li postoji neka preporuka firme po tom pitanju, link?

A sme ili originalni OnePlus punjač da stoji uključen u struju stalno, a telefon prikačen na drugi kraj kabla samo dok se puni? Da li postoji neka preporuka firme po tom pitanju, link?
Ni jedan punjac nije preporucljivo da se drzi stalno ukljucen, moze da se zapali ma koliko bio kvalitetan. Nije tema ali skoro je devojka u Skoplju poginula tako sto je mokrom rukom ukljucila punajc u struju. Ogromna vecina pozara se desi bas zbog punjaca.

Kažu da ne bi trebalo da bude problema ako je punjač uključen stalno u struju, kada se radi o originalnim punjačima koji u sebi imaju jedno desetak mera zaštite od svih mogućih akcidentata, tako da u suštini ako su priključeni bez telefona u nekom su idle modu i ne rade ništa.

Naspram njih neki no name kinez bi verovatno bio konstantan rizik i ja mislim da svaki od tih slučajeva požara izazvanim punjačem upravo potiče od takvih punjača koji su prosto lišeni bezbednosne elektronike ili je ona upitna.

Mada opet, glavna mera predostrožnosti bi svejedno trebalo da bude da ne ostavljaš nešto uključeno ako baš jelte ne mora biti.

Sad da li ce nesto izazvati pozar, obicno je (opet, nisam ekspert pa ne mogu da pricam, samo se vodim logikom) u pitanju kuciste koje nema failsafe da iskljuci,, a povlaci jacu snagu od deklarisane, i takvi punjaci se vide na kilometar, po tezini (laki kao pero, a sa po 2-3 porta, 'sve' od brzih standarda podrzavaju, itd). Sa kablovima nikad nisam imao da se ijedan grejao, barem sa obicnim QC/PD standardima, za VOOC je drugacija prica koliko citam ovde i na netu.

Inace kad mi nije pod rukom punom i obicnim kompletom od iqosa, nista mu ne fali, a i drugi telefon sa punjacem i kablom od Realme, jednostavno ogranici se punjenje i nema neke opasnosti da sprzi bateriju ili kontrolu punjenja.
www.routerlogin.net

pikashow apk

Nazad
Vrh Dno