Šta je novo?

Supernova (2024)

Kod mene radi dobro na tv i komp ali na telefonu ne radi(maksimalan broj dozvoljenih uredjaja 5), kao i moj mts nalog.

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    55.7 KB · Pregleda: 104
Ovi Superstar kanali na pozicijama 200, 201 i 202 na Move boksu mora jednu sličicu da se vrate unazad da bi radili, inace prilikom listanja kanala piše "kanal nije pronađen". Je li i kod Vas tako?
Ista situacija je i sa kanalima 38. Koreni i 44. Niš TV.

Kod mene na tv-u su prebaceni na pozicije 16 i 17 a vidim da su ostali i na 201 i 202. Sta li sad tumbaju...

Jel to jos uvek nema move aplikacije za Samsung TV (Tizen OS), ili ja ne umem da nadjem?

Ima je na Tizenu.

Šta sprečava Supernovu tj njenog vlasnika Telekom da obezbedi zakup optičke infrastrukture drugim provajderima? Da li je po članu 10. zakona o telekomunikacijama Telekom kao operator sa značajnim tržišnim udelom obavezan da ponudi pristup svojoj infrastrukturi drugim operaterima pod fer i nediskriminatornim uslovima?

Ovi Superstar kanali na pozicijama 200, 201 i 202 na Move boksu mora jednu sličicu da se vrate unazad da bi radili, inace prilikom listanja kanala piše "kanal nije pronađen". Je li i kod Vas tako?
Ista situacija je i sa kanalima 38. Koreni i 44. Niš TV.
Искључи га па укључи и покрени претрагу канала.

Hvala, pomoglo je, osim kanala Koreni. 🙂

Šta sprečava Supernovu tj njenog vlasnika Telekom da obezbedi zakup optičke infrastrukture drugim provajderima? Da li je po članu 10. zakona o telekomunikacijama Telekom kao operator sa značajnim tržišnim udelom obavezan da ponudi pristup svojoj infrastrukturi drugim operaterima pod fer i nediskriminatornim uslovima?
Postoji ponuda telekoma za zakup bitstream pristupa kroz GPON do krajnjih korisnika.
U ponudi su sledeći profili (brzine u Mbps):
  • 100/50
  • 150/75
  • 200/100
  • 250/125
  • 300/150
  • 350/175
  • 400/200
  • 450/225
  • 500/250
  • 600/300
  • 700/350
  • 800/400
  • 900/450
  • 1000/500

Kako se navodi u tom dokumentu cene bez PDV-a su:
  • Uspostavljanje glavnog linka za komunikaciju između telekoma i provajdera korisnika 1200€ jednokratno (do 40Gbps), te 1200€ za svakih dodatnih do 40Gbps.
  • Uspostavljanje backup linka za komunikaciju između telekoma i provajdera korisnika 1200€ jednokratno (do 40Gbps) - ako provajder želi
  • Uključenje novog korisnika na GPON infrastrukturi 2€
  • Demontaža korisnika na GPON infrastrukturi 1€

Mesečni troškovi:
  • Za brzine 100/50 do 500/250Mbps od 6.8 do 8€ mesečno po GPON korisniku
  • Za brzine 600/300 do 1000/500Mbps od 8.8 do 10€ mesečno po GPON korisniku

Glavni trošak koji je ukinut za korisnike na optici, je da provajder zakupac više ne plaća mesečnu naknadu za svaki megabit dostupnog saobraćaja ka telekomu, što za xDSL i DOCSIS idalje postoji, te su uslovi zakupa GPON infrastrukture mnogo povoljniji u odnosu na zakup xDSL i DOCSIS-a.

Još jedna bitna stvar je što se u ovom dokumentu objavljenom 9/2024 ne pravi nikakva razlika između mts GPON i Supernova GPON infrastrukture (odnosno ta dva brenda se ne pominju). Ovo je ponuda Telekoma Srbije, ne mts-a ili Supernove.

Zašto nema provajdera zakupaca još na Supernovi, i zašto ih je samo 2 na mts optici, ostaje vrlo zanimljivo pitanje.

Još jedna bitna stvar je što se u ovom dokumentu objavljenom 9/2024 ne pravi nikakva razlika između mts GPON i Supernova GPON infrastrukture (odnosno ta dva brenda se ne pominju). Ovo je ponuda Telekoma Srbije, ne mts-a ili Supernove.
Ako je to ponuda Telekoma Srbija zar se to automatski ne odnosi na mts i Supernovu jer je tu u suštini isti operator sa preko 56% tržišnog udela u fiksnom širokopojasnom internetu ili ih Ratel gleda kao odvojene entitete i time omogući Supernovi da izbegne obavezu deljenja infrastrukture sa konkurencijom? Po EU regulativi ako jedna kompanija poseduje više provajdera ili mreža, njihov tržišni udeo se računa zbirno, izgleda da to ne važi kod nas.

Svakako i sama Supernova ima značajan udeo na tržištu. Nije bitno da li ih računaju posebno.

Ono što ja kažem, u ovom dokumentu kog citiram se ne pominje mts ili supernova.

Dokument sadrži uslove za pristup xDSL, DOCSIS i GPON infrastrukturi.

mts nema DOCSIS, to je samo na Supernovi.

Ako se dokument odnosi na sva 3 načina pristupa, onda se sigurno odnosi i na supernovu i na mts infrastrukturu.

I zašto nema simetričnih paketa 😁
Pisali dokument pre simetričnih paketa verovatno... Bilo bi dobro da telekom za početak pusti i ovo što imaju kao zvaničnu ponudu drugim operaterima. Pa makar i ne bilo simetrično, preživećemo. Ovo je ujedno i odgovor zašto Yettel i YuNet nemaju simetrične pakete.

@poglavicas Nada umire poslednja da će nekad biti moguće dobiti neke druge provajdera preki ove naše Supernova mreže :D

Don't kill the messenger, ja samo prenosim podatke iz zvaničnih dokumenata sa telekomovih sajtova.

Svakako i sama Supernova ima značajan udeo na tržištu. Nije bitno da li ih računaju posebno.

Ono što ja kažem, u ovom dokumentu kog citiram se ne pominje mts ili supernova.

Dokument sadrži uslove za pristup xDSL, DOCSIS i GPON infrastrukturi.

mts nema DOCSIS, to je samo na Supernovi.

Ako se dokument odnosi na sva 3 načina pristupa, onda se sigurno odnosi i na supernovu i na mts infrastrukturu.
Pitanje je koliko je tehnički izvodljivo deljenje coax mreže

Да нема то везе са начином дељења интернет адресе то што нема других провајдера на суперновиној мрежи?

Posle 10 maila i poslednji upucen ratelu za brzinu neta i manje slotova na novom move, juce su me obavestili da mogu da raskinem ugovor bez penala. 6mes koristim usluge koje su bile za 1d. tako da cu vrv raskinuti , jer sam ogranicen na br tv-a.

Ja sam raskinuo ugovor i vratio opremu početkom maja. Međutim move smart i dalje radi. Mislim nebitno mi je, ne koristim je jer imam novi move preko drugog ugovora.

Istice mi ugovor 20.6 . Danas sam bio u poslovnicu da vidim sta daju za produzenje , samo 6 meseci 50% . Radnik mi je rekao da 7 dana pre isteka ugovora dodjem tamo i podnesem zahtev za raskid ugovora . Zanima me da li zovu da ponude bolju ponudu nakok podnosenja raskida ili je to to . Ako nemoze bolje presao bih u a1 , posto daju 12 meseci za dinar . Da bar ima ovde mts optika pa da mogu da predjem u yunet nebih razmisljao da ikad prelazim na drugog operatare . Ali 3500 nepada mi napamet da placam kao sto bih sada trebao .

Zovu da ponude bolju ponudu.

Ajd da pitam ponovo, kako naci novu move aplikaciju na Samsung (Tizen OS) TV-u?

Vrh Dno