Šta je novo?

Supermašina za renderovanje

unkrauter

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2008
Poena
300
Pozdrav svima,

Trenutno renderujem na HP Compaq dx6120 računaru sa Pentium 4 procesorom na 3GHz, sa 3 GB RAM-a, NVIDIA GeForce 7600GT 256MB grafičkom karticom i sa HD-om od 160GB, koji je umrežen sa još 6 računara od kojih je 1 iste konfiguracije, a ostalih 5 su sa 1GB RAM-a i sa integrisanom grafičkom.

Koristim 3dsmax i vray1.5. Već 20 dana renderujem animacije enterijera bez prestanka. 60 frejmova animacije radi 15 sati.

Želim da znatno ubrzam ovaj proces (da umesto 4 frejma na sat odradi npr. 40 frejmova na sat) i interesuje me da li može da se nadje u Srbiji neka mašina za renderovanje (tipa Silicon Graphics i sl).

Pozdrav

Pa sastavi sam sebi masinu od proverenih delova (jeste relativno skupo ali da radi posao kako treba)! Npr neka x38 ploca (gigabyte dq6 ili dfi lanparty), obavezno neki procesor iz q9xxx serije, 4gb rama (to je bar smesna cena danas), termalright xp120 kuler ili jos bolje vodeno hladjenje za ceo sistem (cpu, gpu, nb itd), wd raptor i quadro grafickom (neznam koji je poslednji regularni g-force koji moze da se moduje u quadro, time bi ustedeo prilicno).

Mislim da bi najbolje bilo da si prvo krenuo od toga koliko si spreman da uložiš 😉

Intel Quad Core bi ti znacajno ubrzao posao jer je brzi bar 6-7 puta u renderovanju od P4 na 3.0 GHz, dakle ploca sa p35 ili x38 cipsetom, 4GB rama i sve ce da poleti.

Intel Quad Core bi ti znacajno ubrzao posao jer je brzi bar 6-7 puta u renderovanju od P4 na 3.0 GHz, dakle ploca sa p35 ili x38 cipsetom, 4GB rama i sve ce da poleti.

6-7 puta je malo. Mislim da bi umnozak ubrzanja bio mnogo, mnogo veci, pogotovo kada se lepo podesi quad (OC). :d Imam klijente koji su imali slicne prelaze i bili su zabezeknuti dobitkom u brzini. AMD Athlon3200-Intel E6300 dobitak 12-20 puta brze, E6300-Q6600 2-8 puta (zavisi u kojim segmentima). Inace govorim o OC masinama (A3200 2.4GHz, E6300 na 3.0GHz, Q6600 3300MHz) i znaci kada bi se povukla linija poredjenja izmedju ovog Athlona i Quada bilo bi :zgran:
Bolje se mani tih brend masina i kupi masinu iz "domace" radinosti koju mozes posle i da adekvatno upgrejdujes, a dosta je jeftinija i pruza vece performanse. Vidim da su ti masine prilicno stare za posao kojim se bavis. U tom poslu moras stalno da ulazes u sredstvo rada da bi brze obavljao posao. Takva je priroda posla, jeste skupo, ali i posao koji radis treba da je dobro placen, pa odvajaj deo prihoda za obnavljanje HW.

Nazad
Vrh Dno