Šta je novo?

SUP daska iskustva

TosaNS

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2010
Poena
305
Kako sam na moru, vidim da svake godine sve više ljudi koristi SUP dasku kao neki vid relaksacije i rekreacije. Da li neko od forumaša ima neka iskustva. Nisam našao na forumu temu koja se bavi ovim vidom rekreacije na vodi pa sam pokrenuo da vidim da li ima još nekog interesuje SUP. Ima raznih vrsta daski i cena ja bih kupio neku za početnike i naravno da nije skupa do nekih 40.000,00 din mislim da neka Vapor ili Spartan.

Vozim ja redovno po jezerima(lakse je nego na moru pogotovo za pocetnike), u sustinu vapor su skroz okej a tako mi kazu i ovi sto iznajmljuju.
Odlicno je za mene, u jednu ruku rekreacija a sa druge strane mozes se odaljiti od guzve i uzivati :)

Pogledaj iSUP varijante, prakticnije su za transport.

Zanimljiva tema, i ja bih zeleo da cujem vise utisaka o SUP daskama i recimo koriscenju na Dunavu i Savi u blizini Beograda.
Cesto vozim bajs po 25tom, pa sam bas gledao kada na SUP-ovima idu oko ratnog ostrva i deluje kao odlicna rekreacija.

Doduse ja sam se za sledece prolece odlucio na ovu varijantu - uz opremu za kampovanje:

Upravo sam hteo da dodam da se dvoumim oko kajaka na naduvavnje i SUP daske jer u Decathlon-u videh da su skoro pa tu negde po ceni. Mada meni zbog transporta dimenzija ipak više igra ulogu pa zbog toga naginjem ka SUP daski. U nekom prošlom vremenu sam bio zagrejan za wind surfing ali kako je to skup sport lagano sam odustao. Probao jesam ali nisam imao nešto naročito uspeha sa održavanjem ravnoteže pogotovo što su wind surf daske veoma nestabilne (uzane) i lako sklizneš sa njih. SUP daska mi deluje stabilnija na vodi i lako se drži balans.

Poslednja izmena:
Moja preporuka, ako uzimaš sup dasku, gledaj da uzmeš što uži model. To su racing ili touring modeli (uski, dugački i idu u špic).
Za početak dok ne savladaš tehniku ustajanja i održavanja na sup-u, biće dosta padanja.
Kada savladaš ustajanje i plovidbu, tek ćeš onda shvati o čemu pričam.
Ima da letiš u odnosu na ljude koji imaju one široke i zaboljene sup-ove. Ti spori dosade brzo se prevaziđu.
I obavezno se otvori za kvalitetno karbonsko veslo i dobru pumpu double stroke.

Moja preporuka, ako uzimaš sup dasku, gledaj da uzmeš što uži model. To su racing ili touring modeli (uski, dugački i idu u špic).
Za početak dok ne savladaš tehniku ustajanja i održavanja na sup-u, biće dosta padanja.
Kada savladaš ustajanje i plovidbu, tek ćeš onda shvati o čemu pričam.
Ima da letiš u odnosu na ljude koji imaju one široke i zaboljene sup-ove. Ti spori dosade brzo se prevaziđu.
I obavezno se otvori za kvalitetno karbonsko veslo i dobru pumpu double stroke.
Ja sam za 50ak minuta, popeo se bar 40 puta, od toga sam ukupno uspeo 3 minuta da stojim.

Ja sam za 50ak minuta, popeo se bar 40 puta, od toga sam ukupno uspeo 3 minuta da stojim.
Ja sam prije par godina učio i pokušavao bukvalno cijelo ljeto, ali bukvalno 5-6 sedmica da ustanem, tipa svaki dan po par puta pokušavao da ustanem (otresem pljoske ono najgore i ubijem se više puta) na SUPu od paše/badže.
On je tad imao neki ultra racing sup, extra uzak model baš za trkanje fazon. A ja 197cm/112kg... u ranim 40tim i nakon 4 djece građen kao kamiondžija.
Muke žive, ali kad sam njega uskog savladao (al ružno zvuči) ostali SUPovi su mala maca. Laganica.
Ovo ljeto smo SUPali tipa 4-5km u jednom pravcu badža i ja.
Ja sam imao saputnika, njegovog klinca od 14 godina i cirka 45kg.
Bilo je veselo al doživljaj.

Vidim da se mogu naći daske na koje se može montirati jedro, što čini sve zanimljivijim :D

Има ли неко искуства са Aquatone даскама из "Буди на води" продавнице и генерално са том продавницом?

Има ли неко искуства са Aquatone даскама из "Буди на води" продавнице и генерално са том продавницом?
Mi imamo Aquatone Neon dasku, kupljenu u toj prodavnici pre oko 2.5 godine.
Dva puta smo je nosili na more i odlično se pokazala.
(Relativno) lako se napumpa i ispumpa. Mi napumpamo na početku odmora i ispumpamo na kraju.
Meni je premala, ali žena i deca su je baš puno koristili. Ja je koristim kao kajak 😁.
Preporučeno opterećenje joj je do 60kg, a max 80kg, ali smo je mi opteretili 110kg+ (doduše sedeći na njoj) i nismo imali problema.

SUP daska AGA imali neko iskustva valja li šta s obzirom da joj je cena veoma prihvatljiva....

Nazad
Vrh Dno