Šta je novo?

Sumrak Xboxa 360

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

milosd77

Čuven
Učlanjen(a)
30.12.2003
Poena
619
Iako Driver stalno govori kako je XB360 propao stvar je u tome da je potraznja daleko veca za tom konzolom od ponude, da je trenutno najvise naslova u izradi za nju i da iza nje stoji tako bogata firma koja moze da unisti bilo kakvu konkureniju (na duze staze).

Poslednja izmena od urednika:
Nedjo je napisao(la):
ovde si samo pokazao da u opste ne razumes osnovne ekonomske principe, ali ti to ne smeta da pametujes o njima, kao sto u ostalom nista TACNO ne znas o PS3, ali ti ne smeta da budes tako pristrasan!
:wave:

Pazi ovako:

1. Microsoft krece sa prodajom konzola pre nego shto su sve testirali ljudski, a tako nalazu i razvojnim timovima, da shto pre zavrshe, i sve u cilju da prigrabe deo trzishta pre konkurentske konzole koja ih je razvalila u prethodnoj generaciji. Ono se vode principom PC trzishta, ali to je naravno pogreshno. Ko zna istoriju konzola, znace i zashto.

2. Zahvaljujuci pozurivanju, ne mogu fizichki da naprave dovoljan broj konzola, a takodje ni developeri igara, a naravno dolazi i do hardverskih i softverskih problema. Izlazi 7-8 igara u startu, i josh 5 u roku od mesec dana.

3. Izbacuju smeshan broj konzola na US, pa onda JAP i EU trzishtu, vishe ni ne znam koji je ukupan broj, mozda do sada ~2 miliona prodatih, jer zvanichne informacije ne postoje vec 2 meseca. Da li je moguce da tolika firma kao Microsoft ne moze da proizvede trazeni broj ?

4. Prolazi vreme, novih igara nema, a i vecina startnih vec postoji na PCu i rade loshije nego na PCu, nekoliko udarnih naslova NAJAVLJENIH za launch se odlazu na shatro par meseci, i dan danas ne postoje.

5. Prodaja igara za konzole je losha, prodaje se dve igre po konzoli, u prevodu, i dalje rade u minusu, kako to ako je konzola tako dobra, super isplanirana, nije sklepana kao PS3 ? Kako to ako su oni majstori marketinga i planiranja ?

6. Sve vreme Sony cuti, jer vidi da ovi sami sebe guraju u provaliju, i naravno svakodnevno se pojavljuje po nekoliko vesti kako je sony odlozen narednih godinu dana, sonijev hardver nije upola ono shto je najavljivano, a onda dodje TGS i jedan realtime trailer totalno baci u senku sve shto je za X360 prikazano.

7. Sony i dalje cuti, shpekulacije se ko kisha pojavljuju i dalje po netu. Sony ponovi 10x da Spring launch nije promenjen, a Xboyevi i ovi PC koji pojma nemaju shta se deshava, padaju na shpekulacije tipa 900$.

I gde smo sada ? I dalje se ne zna nishta, Microsoft jede svoje gatje, najavljuje HD-DVD addon, a onda i mogucnost da se buduci X360 isporuche sa istim, potpuno suprotno onome shto su govorili na pochetku. Ali, niko se ne bavi Microsoftom, svi prichaju o PS3, i na kraju se ide do totalnih nebuloza kao ovih 900$. Sonijeva taktika radi.

Samo mi objasni jedno poshto si veliki poznavalac trzishta i ekonomije. Da li mislish da ce Sony raditi u gubicima na PS3 narednih 5 godina ?

Ajde da pokusamo da racionalisemo rasprave o XB360 i PS3!?
Da se u PS3 tredu ne bi besmisleno svaki put pozivali na M$ i Xb360 i obratno u ovom tredu na Sony i PS3!

driver je napisao(la):
Samo mi objasni jedno poshto si veliki poznavalac trzishta i ekonomije. Da li mislish da ce Sony raditi u gubicima na PS3 narednih 5 godina ?
Kutaragi je jednom priliko rekao da je PS3 desetogodisnji projekat! U opste me nece cuditi da na samoj konzoli gube pet godina, a tek kada 45nm tehnologija bude omasovljena i kada BlueRay kontrolerska logika dodje na nivo cene kostanja DVD kontrolera, Sony ce poceti da zaradjuje na PS3! Mozda to nece biti za pet godina, mozda ce biti za 3, ali sasvim je svejedno...

driver je napisao(la):
Pazi ovako:

1. Microsoft krece sa prodajom konzola pre nego shto su sve testirali ljudski, a tako nalazu i razvojnim timovima, da shto pre zavrshe, i sve u cilju da prigrabe deo trzishta pre konkurentske konzole koja ih je razvalila u prethodnoj generaciji. Ono se vode principom PC trzishta, ali to je naravno pogreshno. Ko zna istoriju konzola, znace i zashto.

2. Zahvaljujuci pozurivanju, ne mogu fizichki da naprave dovoljan broj konzola, a takodje ni developeri igara, a naravno dolazi i do hardverskih i softverskih problema. Izlazi 7-8 igara u startu, i josh 5 u roku od mesec dana.

3. Izbacuju smeshan broj konzola na US, pa onda JAP i EU trzishtu, vishe ni ne znam koji je ukupan broj, mozda do sada ~2 miliona prodatih, jer zvanichne informacije ne postoje vec 2 meseca. Da li je moguce da tolika firma kao Microsoft ne moze da proizvede trazeni broj ?

4. Prolazi vreme, novih igara nema, a i vecina startnih vec postoji na PCu i rade loshije nego na PCu, nekoliko udarnih naslova NAJAVLJENIH za launch se odlazu na shatro par meseci, i dan danas ne postoje.

5. Prodaja igara za konzole je losha, prodaje se dve igre po konzoli, u prevodu, i dalje rade u minusu, kako to ako je konzola tako dobra, super isplanirana, nije sklepana kao PS3 ? Kako to ako su oni majstori marketinga i planiranja ?

6. Sve vreme Sony cuti, jer vidi da ovi sami sebe guraju u provaliju, i naravno svakodnevno se pojavljuje po nekoliko vesti kako je sony odlozen narednih godinu dana, sonijev hardver nije upola ono shto je najavljivano, a onda dodje TGS i jedan realtime trailer totalno baci u senku sve shto je za X360 prikazano.

7. Sony i dalje cuti, shpekulacije se ko kisha pojavljuju i dalje po netu. Sony ponovi 10x da Spring launch nije promenjen, a Xboyevi i ovi PC koji pojma nemaju shta se deshava, padaju na shpekulacije tipa 900$.

I gde smo sada ? I dalje se ne zna nishta, Microsoft jede svoje gatje, najavljuje HD-DVD addon, a onda i mogucnost da se buduci X360 isporuche sa istim, potpuno suprotno onome shto su govorili na pochetku. Ali, niko se ne bavi Microsoftom, svi prichaju o PS3, i na kraju se ide do totalnih nebuloza kao ovih 900$. Sonijeva taktika radi.

Heh,kad je neko nepopravljivo pristrasan.Da ne posecujem thread"koliko godina imate",reci Driveru imas li preko 18?Tvoje ponasanje mi govori da je ispod ove cifre,a ako je preko onda :smash: .NHF!!!
Elem da krenem o X-box-u:.
Bio sam malo preko i naravno po njihovim centrima teh.robe nalazi se makar po jedan 360 na probu.Prikljucen je na Samsung lcd 30" koji radi na nekoj polu rez.od 1366x768.Probao sam jedno desetak igara koje su prilozene na demo disku(king kong,pgr3,kameo itd.)i mogu ti reci da takve grafike na pc jos uvek nema,kako li tek izgleda u 1920x1080 ne smem ni da zamislim.Nikakvih stucanja,blokiranja i "smrzavanja" nema,barem za mojih 2 sata igranja(morao sam da cuskam decu unaokolo kako bih zadrzao dzojped 😀 )tako da prica o zrelosti konzole pada u vodu.Zaliha konzole ima u izobilju,u svakoj malo snabdevenijoj radnji teh.robe ima kutija i kutija(e sad ako su prazne onda si u pravu 😀 )Konzola sa hardom 20 gb i bezicnim gamepadovima kosta 399 eura,konz bez harda sa zicanim padovima kosta 299 eura,e sad ako to nije povoljno onda ja ne znam sta je i sta koga bole ku... dal MS gubi ili dobija,ja se za 300 kinti igram kao sto nikad necu moci na pc(za te pare) i daj boze da PS3 kosta jos manje pa da kupim i njega i onda sreci nema kraja,a to,ko ce da pobedi u ratu konzola trebalo bi da nas bole kita i sto kaze mladi kobac:"pojescu onog koji izgubi".

cholak, probao si COD2 ? Nisi provalio 30fps u PGR3 ?

Shto se tiche kupovine, chovek je bio pre 10 dana u Dubaiu, i mogao je da kupi X360 za 600$ shto naravno nije regularna cena. Ako si ti nashao to u Evropi negde, ili si naleteo na svezu isporuku ili to znachi da ni tu smeshnu isporuku ne mogu da prodaju ?

Voleo bih da udarish repliku na ono shto iz mog teksta nije tachno, a ovo za klinca cu se praviti da nisam prochitao..

U svetu konzola PS je institucija vec 10 godina i sasvim je normalno da postoje ljudi koji su privrzeni tom brendu. S druge strane MS je napravio jednu shepavu konzolu, koju je i na nasim prostorima kupio zanemarljiv broj ljudi u poredjenju sa PS2-jkom, sad je predstavio naslednika kojeg niko na ovom forumu (a ko zivi u SCG) verovatno nije video uzivo, izbaceno je smesno malo igara punih bagova (po pricama na net-u) i opet ima ljudi koji se kunu u XBOX360. Zanimljivo.

PS2 je izaso sa cijelih 2 igre. XB360 je imao do sada najaci start igara iako te igre nijesu ni izdaleka ono sto je obecano. Mada u sledecih par nedelja treba da se pojavi nekoliko jacih naslova koje su potencijalni hitovi. XB360 ipak ima najveci broj prodatih igara po konzoli u prva tri mjeseca od pojavljivanja ikada. Sve problematicne konzole su zamijenjene dok nove serije nemaju problema sa pregrijavanjem. Inace sam vlasnik PS2 i bivsi vlasnik XB1 i odgovorno tvrdim da je XB daaaleko jaca konzola od PS2 i da je zalosno sto Sony svojim ugovorim nije dopustio da neke hit igre ne izadju za njega jer bi te igre daleko bolje izgledale i radile na XB1. Zbog nesto bolje softverske podrske ipak treba dati prvenstvo PS2 jer stvarno ima prilican broj dobrih exkluziva.

driver je napisao(la):

Mali offtopic. Sticajem okolnosti sam morao da pregledam izvestaj finasijskog poslovanja Sony-a za 2004. Mozda ce vam cudno zvucati, ali maltene buducnost kompanije zavisi od uspeha PS3 (Video Games Industry čini čak polovinu profita Sony-a ili ti $1.3 milijarde u 2004. i predstavlja najuspešniju granu u poslovanju kompanije, ~50% profita).
Stoga bih morao podrzati driver-ov pravac razmisljanja i mislim da apsolutno nece dozvoliti sebi da izbace nedovrsenu konzolu koju je tesko ili nemoguce naci na trzistu, a da se pritom igre za nju mogu na prste nabrojati. S obzirom sta im je u igri, luksuz takvog rizika koga MS mozda i moze sebi da dopusti, Sony jednostavno nema.

Nedjo je napisao(la):
Kutaragi je jednom priliko rekao da je PS3 desetogodisnji projekat! U opste me nece cuditi da na samoj konzoli gube pet godina, a tek kada 45nm tehnologija bude omasovljena i kada BlueRay kontrolerska logika dodje na nivo cene kostanja DVD kontrolera, Sony ce poceti da zaradjuje na PS3! Mozda to nece biti za pet godina, mozda ce biti za 3, ali sasvim je svejedno...

Nisam strucnjak za konzole ali znam jednu stvar, Sony je na konzolama sve sto je gubio na hardveru zaradjivao na licenciranju, igrama i developer kitovima tako da sumnjam da ce gubiti duze od godinu dana (koliko su gubili sa PS2).

Sto se tice M$, cije programersko osoblje ne zna sta znaci rec "kumulativno" pa objavljuje po deseti put "kumulativne" ispravke za IE i ciji kernel programeri ne znaju sta znaci rec "real-time" task priority, ja iskreno receno sumnjam da ce oni uspeti da urade nesto narocito na trzistu konzola.

@Nedjo:
Hocemo li dobiti i threadove "Sumrak Intela" i "Sumrak AMD-a"? (moze i ATI i nVidia) :d

Poslednja izmena:
😉 jos uvek nisi zayebao drajvera, tako da nema potrebe za uvodjenjem doticnih tredova :d 😉

Uopšte ne vidim potrebu za kvalifikacijama poput promašaja, neisplativosti, lošeg ovog ili onog itd. Savršeno je jasno da će sve te konzole na kraju da zarade brda love, a to pogotovo važi za PS3. Ono što mene zanima jeste kad će to da se pojavi i kakve će igre izaći za tu konzolu. Da li će tastatura i miš biti deso standardne opreme ili neće? Ako neće džaba svaka podrška, i PS2 ima podrške za gomilu kontrolera pa nikom ništa.
I zanima me kada će to da izađe. Ovde smo slušali bajke o tome kako će se pojaviti u martu ove godine (čekam 16. mart o kome je pričao drajver pa da otvorim topik "Guru, gde je PS3? :d ) a na kraju se ispostavlja da će biti dobro ako izađe do marta sledeće godine, i to po nekim cenama 700-900 dolara (o onih 500 niko više i ne govori na ozbiljnim mestima). Izem ti ja to, onda sledi čekanje do kraja 2007./početka 2008. da izađe van Japana, pa do 2009. da se spusti cena itd. Naravno sad će drajver da uleti kako sa nekim munjama ako znam to može odmah iz Japana da se naruči da dođe preko fedexa i slično 🙂 ali govorim o perspektivama prosečnog wanna have PS3 (L)usera kod nas, a i šire...
Pri čemu, opet podvlačim, najvažnije opet ispadaju igre.

filipenko je napisao(la):
Uopšte ne vidim potrebu za kvalifikacijama poput promašaja, neisplativosti, lošeg ovog ili onog itd. Savršeno je jasno da će sve te konzole na kraju da zarade brda love, a to pogotovo važi za PS3.

Pa kako je jasno, prvi xbox je i pored pristojne prodaje zavrshio sa 6 milijardi dolara u minusu. X360 je za sada u svemu loshiji od prvog xboxa koji je na kraju ispao neprofitabilni posao. Ali, shta ce biti kada se PS3 pojavi ? Prvi Xbox se nekako i prodavao, jer je imao i neke prednosti nad PS2 (HDD out of the box, prelako startovanje piraterije, Live servis), a shta sada ako Sony sve ispuni shto je obecao ? Mozda ce X360 imati par igara tipa Oblivion, ali zar je to dovoljno za kupovinu konzole ?

Ono što mene zanima jeste kad će to da se pojavi i kakve će igre izaći za tu konzolu. Da li će tastatura i miš biti deso standardne opreme ili neće? Ako neće džaba svaka podrška, i PS2 ima podrške za gomilu kontrolera pa nikom ništa.

To svakoga zanima, ali moracemo da chekamo ochigledno. Tastatura i mish su sigurno podrzani, ali se ne zna da li ce iskljuchivo biti podrzani u svim igarama (drajver). Nadam se da ce biti pametni i "narediti" developerima da obavezno ubace podrshku u svaki fps, rts i tamo gde je to potrebno.

I zanima me kada će to da izađe. Ovde smo slušali bajke o tome kako će se pojaviti u martu ove godine (čekam 16. mart o kome je pričao drajver pa da otvorim topik "Guru, gde je PS3? :d ) a na kraju se ispostavlja da će biti dobro ako izađe do marta sledeće godine, i to po nekim cenama 700-900 dolara (o onih 500 niko više i ne govori na ozbiljnim mestima). Izem ti ja to, onda sledi čekanje do kraja 2007./početka 2008. da izađe van Japana, pa do 2009. da se spusti cena itd. Naravno sad će drajver da uleti kako sa nekim munjama ako znam to može odmah iz Japana da se naruči da dođe preko fedexa i slično 🙂 ali govorim o perspektivama prosečnog wanna have PS3 (L)usera kod nas, a i šire...
Pri čemu, opet podvlačim, najvažnije opet ispadaju igre.

Ti datumi su predvidjanja, ko je uopshte mogao da tvrdi za neki datum. U februaru je sony opet dva puta rekao da ostaje pri spring launchu, i opet ponavljam, E3 je poslednji voz kada mogu da ga predstave, a tako ce se verovatno i desiti. Evo najavljeno je da ce Phil Harrison imati keynote 22.marta na GDCu, direktno u vezi sa PS3, i sam je u jednom intervujuu na direktno pitanje da li cemo tada napokon dobiti informacije u vezi PS3, rekao je da. Taipei je proshao, opet nishta ne rekoshe, Microsoft poj'o gatje opet 🙂
Sad valjda ima josh neshto pochetkom marta, ne mogu povatam vishe, ali moguce da ovo sa Philom bude sa ozbiljnijim informacijama.

Zaboravih da je ovo X360 thread 😀😀

driver je napisao(la):
. Ako si ti nashao to u Evropi negde?
Da Evropa,Italija,licno igrao,licno video zalihe,licno video da se doticna kupuje.Cene igara su malo bezobrazne,tipa 64,99 ali boze moj,novo je novo.

Jel to onda znachi da se X360 toliko slabo prodaje da ne mogu da prodaju ni tu mizernu kolichinu koju naprave ?

Stvarni nijesi jasan Driveru, covjek lijepo kaze da bolju grafiku od te na XB360 nije gledao, da konzola ima dovoljno i da se dobro prodaje. Sad sto bi ti volio da PS2 izadje 16. marta, da svaki ima HD, svaka igra radi u 100 fps u 1080 p rezoluciji, da svaki PS3 ima Linux i svaki FPS ima podrsku za misa i tastaturu tako bi isto zelio da igre za XB360 koce, da doticnog i nema u prodaji, da je grafika losa, da su igre lose. Uglavnom ljudi koji su vlasnici istog govore suprotno. Mislim da je svima poznato kako si se protivio glasinama da ce PS3 ozbiljno kasniti i da ce u evropi izaci tek 2007.
Proizvodnja i prodaja XB360 ima najbolji start otkada se prave konzole, problema sa pregrijavanjem vise nema, sve o XB360 je zvanicno, on je tu a o PS3 su samo nagadjanja. XB1 je bio u minusu jer je bio slabije prodavan a ne zato sto je bio losija konzola. PS je napravio ime kao sto ga je napravila Coca Cola i to mu daje veliku prednost. Siguran sam da ima sokova koji su u svemu bolji od Coca Cole ali vjerovatno nikad nece moci da dostignu ni mali procenat njene popularnosti. Mislim mogli bi kada bi ih pogurala firma jacine MS-a, slicno je sa Marlborom, Nike-om...

ako ce x360 da se lako snabdeva piratskim softverom (sto zbog HD-a i strukture) nebi trebalo da bude tesko ima svetlu buducnost....

jedan off: sto se ne stavi Sticky: Sumrak konzola! pa da pisete o svim konzolama, jer je ovako vec dosadno imali smo dva sumraka PS3 i sada sumerak Xboxa. Jer mislim da ce se uskoro stvoriti tema sumrak ps3 part3 pa sumrak xbox part2 itd.

Polako, sledi sumrak Nintenda...

i bas zbog tih stvari u linku iznad je danas pala vrednost sonijevih deonica na berzi 😉

filipenko je napisao(la):
Polako, sledi sumrak Nintenda...

Da otvorim temu 😀

Bas je to uticalo na pad vrednosti akcija na berzi. A tek ovi nasi( na BenchForumu) sumraci.....

Sony's shares fell as much as 4.4 percent on Monday after Merrill Lynch said in a research note last week that the PS3's launch might be delayed by six to 12 months and the cost of production could initially approach $900 per unit.

The shares closed down 3.6 percent at 5,300 yen, underperforming the Tokyo stock market's electrical machinery index IELEC, which fell 1.85 percent.
Ovo sigurno jeste.

Poslednja izmena:
Merrill Lynch, ma bez veze su ti analiticari :d
u drugoj temi ima spisak komponenti i cene ali vidim da niko nema petlju od konzolasa da ih prokomentarise, a i kako da kometnarise kad ne prati PC i hardware pa i nema sta da kaze....

Zile, jel ti pratish ? Komentarishemo sve vreme o toj Merrill, a rekao sam da uzmete digitron i saberete komponente sa te liste, uopshte ni ne ispada 900$, nego 800, shto je smeh zivi i govori koliko treba verovati takvim glupostima. Ona je i za PS2 govorila o prodajnoj ceni konzole od 500+, a na kraju se PS2 prodavao za 360$. Za PSP je isto rekla 400$, prodavao se za 250$.

A evo i sonija koji demantuje te gluposti, kao shto sam i rekao u startu...

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=10000080&sid=asbSll.kfEgk&refer=asia

Ma sva ta medijska halabuka oko kasnjenja je deo istancano planirane, debelo podmazane i ocigledno dobro sprovedene akcije, organizovane od strane Microsofta!! 😀 :d Jel tako drajveru?? 😀 😉

Zipa kad sam samo 1 minut posle tebe postovao 😀

Nedjo, ja to nisam rekao, jer microsoft teshko da moze da bude organizovan 😀😀
Ja sam samo rekao da Microsoft poshto ima problema preko glave, pushta shpekulacije u vezi sonija. Neko ko ne prati (dovoljno), lako ce poverovati i krenuti da shiri to dalje, kao na ovom forumu recimo 🙂

Pogledaj samo neki strani konzolashki forum, ovo ovde necemo ni da rachunamo, na forumu malo ljudi prati svet konzola, a koliko njih prate PS3 svakodnevno..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno