Šta je novo?

suluda ideja

activated1

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poena
709
ove teme o SLI su me podsetile na stare dobre dane kada smo u svojim racunarima imali 2d graficke a pored njih u drugom pci slotu neki voodu 1 bunshe ili voodu 2 koje su nam olaksavale igranje u ogromnoj meri.pa mi je palo na pamet da pored neke agp kartice ubacim voodu i poboljsam performanse :crash: .ali kao shto se iz naslova vidi sumljam u mogucnost ostvarenja ove zamisli , a cak i da moze, poboljsanje performansi neverujem da bi bilo veliko, jeste da bi bio fazon reci da imash opet voodu u akciji........

Poslednja izmena:
ne kaze se sumljam nego sumnjam. aj' sto nemas pojma sta je sli, nego ti ni srpski nije jaca strana. 😉

slim_shady je napisao(la):
ove teme o SLI su me podsetile na stare dobre dane kada smo u svojim racunarima imali 2d graficke a pored njih u drugom pci slotu neki voodu 1 bunshe ili voodu 2 koje su nam olaksavale igranje u ogromnoj meri.pa mi je palo na pamet da pored neke agp kartice ubacim voodu i poboljsam performanse :crash: .ali kao shto se iz naslova vidi sumljam u mogucnost ostvarenja ove zamisli , a cak i da moze, poboljsanje performansi neverujem da bi bilo veliko, jeste da bi bio fazon reci da imash opet voodu u akciji........

Pa ako imas Voodoo karticu, zabodi, pa javi rezultate. Sve nas zanima 🙂

Poslednja izmena:
Ako zabodes Voodoo (ali ne kec ili dvojku), moci ces da ga koristis namestanjem "Init display first" na PCI u BIOS-u, ali nista od SLI-ja (sto kazu ljudi, nemas pojma sta je to :d )
Znaci, SLI trazi dve ISTE karte, i naravno da one to podrzavaju...

ok ispao sam malo glup:d ,nisam se najbolje izrazio,nisam mislio da vezem taj voodu sa nekom agp karticom u SLI nego samo da ga ubodem u pci slot i da vidim da li ima promena u radu,a SLI me je podetio na te dane kada je u racunaru bilo dve graficke ,bila je kombinacija dva voodua 2 vezana sa SLI-om a bila je i druga jedna 2d graficka i 3d akcelerator u obliku voodu-a! e to sam ja hteo da pokuam. posto sam video jedan voodu sa 12Mb rama za 10e pa reko mozda bi i postigao neshto,ako nije prodat mozda pazarim pa vam javim dogadja li se shta! sho se srpskog tice j***ga... :wall:

Poslednja izmena:
Pa neces imati nikakvih promena u radu! Moze samo da ti komp proradi sporije.

Aj' da te postedim mucenja. :d

3DFX Voodoo i Voodoo2 su radile na taj nacin sto se za 3D instrukcije bypass-ovala klasicna graficka kartica i obrada se vrsila u Voodoo VPU-u (tek od GForce256 je GPU🙂), tako da tvoja ideja o friziranju neke AGP kartice nema ama bas nikakvog smisla. Znaci prikaci Voodoo2 SLI na 6800-tku i nVidia ce ti sluziti samo za 2D, a sav 3D pada na Voodoo, pa ti vidi koliko ti se to isplati. 😀

Delija je napisao(la):
Aj' da te postedim mucenja. :d
vidi ga sad ovaj. :d
to sto si opisao je daughterboard princip i nema veze sa SLI-jem. ustvari ima u tom smislu sto je i drugi voodoo2 donekle daughterboard, ali je prvo podela posla po kvalitetu (prosledis 3d posao voodoo(2)-u), a drugo po kvantitetu (povezes dva voodoo2 da zajedno rendaju).

elem, SLI je za voodoo2 znacio scan line interleave, tj. dve kartice su medjusobno rendale naizmenicno po jednu liniju frejma. za nvidiju znaci scalable link interface i iako je ideja ista (da se posao podeli na dve kartice), postupak je potpuno drugaciji. nove SLI kartice mnogo bolje komuniciraju izmedju sebe i mogu dinamicki da menjaju raspodelu posla, dok je voodoo2 delio striktno 50:50. itd... 🙂
dakle osnovni razlog zbog koga je ideja suluda je sto nije u pitanju isti SLI. 🙂
dalje, cak i da je tehnicki izvodljivo (a nije iz veeeeelikog broja razloga 😉) kartice treba da rendaju bar u istom kvalitetu (da bi to na kraju licilo na nesto), kad vec ne mogu istom brzinom - iz opravdanih razloga u vidu skoro decenije (i to kakve!) razlike u starosti. 😉 ali buduci da voodoo2 nema veze sa danasnjim modernim api-jima, pa bi jos i verovatno posao bio podeljen, lupam, 2:98, takvo nesto je mnogo beskorisnije nego sto je neizvodljivo.

Bahati [SiD] je napisao(la):
vidi ga sad ovaj. :d
to sto si opisao je daughterboard princip i nema veze sa SLI-jem. ustvari ima u tom smislu sto je i drugi voodoo2 donekle daughterboard, ali je prvo podela posla po kvalitetu (prosledis 3d posao voodoo(2)-u), a drugo po kvantitetu (povezes dva voodoo2 da zajedno rendaju).

Ja sam pricao o jednoj kartici ili o dve u kompletu, posto je ostatak price totalno isti, a to sto je slim_shady to nazvao SLI, to je njegov problem 🙂, ja sam mu dao objasnjenje za ono sto je on u stvari mislio. 😉 Ako pazljivije procitas njegov post, on je napisao SLI, ali uopste nije mislio na to, koliko god to glupo zvucalo. :d

A to sto ti kazes da je drugi voodoo "donekle" daughterboard je nebuloza.
Obe voodoo kartice su ravnopravne, sto se moze videti i iz tvoje sledece recenice u vidu opisa nacina rada, i, recimo, formiraju "jednu" daughterboard karticu.

ok ispao sam malo glup :d,nisam se najbolje izrazio,nisam mislio da vezem taj voodu sa nekom agp karticom u SLI nego samo da ga ubodem u pci slot i da vidim da li ima promena u radu,a SLI me je podetio na te dane kada je u racunaru bilo dve graficke ,bila je kombinacija dva voodua 2 vezana sa SLI-om a bila je i druga jedna 2d graficka i 3d akcelerator u obliku voodu-a! e to sam ja hteo da pokuam. posto sam video jedan voodu sa 12Mb rama za 10e pa reko mozda bi i postigao neshto,ako nije prodat mozda pazarim pa vam javim dogadja li se shta! sho se srpskog tice j***ga...

Dakle osnovni razlog zbog koga je ideja suluda je sto nije u pitanju isti SLI. 🙂
dalje, cak i da je tehnicki izvodljivo (a nije iz veeeeelikog broja razloga 😉) kartice treba da rendaju bar u istom kvalitetu (da bi to na kraju licilo na nesto), kad vec ne mogu istom brzinom - iz opravdanih razloga u vidu skoro decenije (i to kakve!) razlike u starosti. 😉 ali buduci da voodoo2 nema veze sa danasnjim modernim api-jima, pa bi jos i verovatno posao bio podeljen, lupam, 2:98, takvo nesto je mnogo beskorisnije nego sto je neizvodljivo.

Iz ovoga se vidi da nisi procitao covekov drugi post i nisi skontao sta je covek "u stvari" hteo. 😀

...bila je kombinacija dva voodua 2 vezana sa SLI-om a bila je i druga jedna 2d graficka i 3d akcelerator u obliku voodu-a! e to sam ja hteo da pokuam...

@slim_shady
To prvo sto si naveo, 2 Voodoo-a + AGP kartica (a moze i PCI🙂) jeste SLI rezim, a ovo drugo nije.

...ali buduci da voodoo2 nema veze sa danasnjim modernim api-jima, pa bi jos i verovatno posao bio podeljen, lupam, 2:98, takvo nesto je mnogo beskorisnije nego sto je neizvodljivo.
Kako bre nema, jes' video screenshot Dooma 3 na Voodoo2? 😀

Ah, to su bila vremena... sve igre su bile pisane ili za Direct3D 6 ili za Glide, i sve je radilo brzo & kuso... 🙁

Delija je napisao(la):
Ja sam pricao o jednoj kartici ili o dve u kompletu, posto je ostatak price totalno isti, a to sto je slim_shady to nazvao SLI, to je njegov problem 🙂, ja sam mu dao objasnjenje za ono sto je on u stvari mislio. 😉 Ako pazljivije procitas njegov post, on je napisao SLI, ali uopste nije mislio na to, koliko god to glupo zvucalo. :d

A to sto ti kazes da je drugi voodoo "donekle" daughterboard je nebuloza.
Obe voodoo kartice su ravnopravne, sto se moze videti i iz tvoje sledece recenice u vidu opisa nacina rada, i, recimo, formiraju "jednu" daughterboard karticu.
uh sorry, totalno si u pravu za njegov post. pominje i voodoo2 i sli, a ustvari misli samo na voodoo2 kao dodatnu 3d kartu. :trust:
a da je daughterboard, mislim da jeste. 😉 dodao si karticu koja nije samostalna nego "pomaze" drugoj. ne vidim sto taj odnos menja cinjenica da pomaze pola-pola? mis'im jeste to sve diskutabilno, al' buduci da sam rek'o "donekle" i da je apsolotno nebitna stvar u pitanju :d pristajem da se upotrebi neki drugi termin, ako ga imas. samo se ne slazem da je "nebulozno", kad je u najmanju ruku diskutabilno. 😉

OK, apsolutno si u pravu da je nebulozno prilicno jaka rec. 😉

Ali cisto zbog logike stvari, a to je da su ravnopravne, obe su "cerke" glavnoj grafickoj, a medjusobno su "sestre". 😀

p.s. Al' sam ga objasnio, svaka mi cast! :d

aj' nadjemo se na "sestra-od-tetke-board" :d

It's a deal! 😉

p.s. Al' priznaj da covek ima ideju za medalju! :d

Nazad
Vrh Dno