Šta je novo?

Sufix kod serovanja ($) ???

psyhomb

Čuven
Učlanjen(a)
04.08.2003
Poena
619
Zanimam me cemu sluzi dolar znak ($) kao sufix kod serovanih imena (foldera drive-ova itd.) Mislim ja znam da kada se stavi dolar znak posle serovanog imena taj serovani folder, drive ili sta vec ce biti sakriven to jest nece biti na listi serovanih stvari kod drugih user-a. Ono sto mene ustvari zanima je pa cemu svrha serovanog foldera, drive kada nemoze da se vidi a samim tim i da mu se pristupi. HVALA :smash: :wave:

pa kada si administrator u nekoj firmi, jel ti lakse da serovanom direktorijumu pristupis sa mreze direktno sa \\Benchmark\Share$ (to sto se ne vidi ne znaci da nemoze da mu se pristupi)ili da odes do svoje kancelarije, ubacis usb key, snimis ono sto ti treba, izvadis usb key, sidjes na prvi sprat i pokrenes to sto ti treba... recimo... ili, treba da na neku tamo masinu ko zna gde da izmenis neke stavke u Win.ini datoteci... kucas lepo \\TamoNekiRacunar\Admin$ i eto te u windows direktorijumu...recimo ;)

Poslednja izmena:
$ sluzi za skrivene share-ove, tj. share-ovi koji se ne vide browsovanjem mreze. Po defaultu administrativni share-ovi su skriveni, ali mozes i ti da napravis novi i dodelis mu permissione kakve hoces, a da bude nevidljiv.
I obicnom share-u mozes da pristupis direktnom putanjom, tipa \\racunar\share, isto tako se pristupa skrivenim. Dakle nije im nemoguce pristupiti, ali to moze samo onaj koji zna tacnu putanju.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru !!! :banana: :wave:

$ je default prompt mnogih UNIX-a i svedocanstvo da su Windows NT version 4 napisali strucnjaci iz firme Digital, unajmljeni za taj posao, pa im se po navici omaklo. Po njihovim sopstvenim iskazima. Nije bilo nekog posebnog razloga da izaberu bilo koji drugi znak.

Vrh Dno