Šta je novo?

strukturno kabliranje zgrade

golekago

Cenjen
Učlanjen(a)
16.04.2009
Poena
159
Imam problem, tacnije trebam savjet.

Posto je zgrada velika, u obliku slova F sa 5 spratova, moram da imam dosta sviceva. U zgradi vec postoji mreza ali ona je skrpljena davno pa bih da to sredim koliko je moguce.

Topologiju mreze sam zamislio da svaki sprat ili krilo na spratu (gdje je potrebno) ima po jedan svic i da svi ti svicevi dolaze u jedan glavni svic i iz njega u mikrotik.

1. Da li postoji neko ogranicenje broja sviceva u mrezi?
2. Mozda i NAJVECI problem. Vec sada u mrezi postoje situacije gdje postoji vise nivoa (koljena, da tako kazem) sviceva, npr. iz glavnog svica kabal u svic 2, pa iz svica 2 u svic 3. Da li je to problem?
3. Duzina UTP kabla Cat5 je 100m, da li postoje neki pojacivaci signala i da li se oni preporucuju?

Nadam se da sam bio jasan. Hvala

koji br korisnika? da se ubaci malo optike između swicheva?

broj racunara oko 60.

pa ne znam za optiku, ne razumijem se bas toliko u mreze tako da svaki savjet je dobrodosao.

i zar nema niko da da neki odgovor na ova 3 pitanja ...

broj racunara oko 60.

pa ne znam za optiku, ne razumijem se bas toliko u mreze tako da svaki savjet je dobrodosao.

i zar nema niko da da neki odgovor na ova 3 pitanja ...

Imam ja odgovor. To je posao za firmu ili coveka sa iskustvom u umrezavanju ne za osobu koja ne zna osnovne stvari (sam si izjavio da se ne razumes a to su osnove). Nije ni cudo sto smo propali kad nam iole ozbiljnije poslove zavrsavaju dundjeri.

Imam ja odgovor. To je posao za firmu ili coveka sa iskustvom u umrezavanju ne za osobu koja ne zna osnovne stvari (sam si izjavio da se ne razumes a to su osnove). Nije ni cudo sto smo propali kad nam iole ozbiljnije poslove zavrsavaju dundjeri.

Alo momak, jel ti znas da citas?
Gdje si ti procitao da sam ja napisao da se ne razumijem u osnove?
Otkud ti znas da cu ja to sam da radim?

Ako nemas nista pametnije da napises, da das neki savjet na moje pitanje onda nemoj nista ni da pises, pogtovo ne da odmazes!

...ne razumijem se bas toliko u mreze tako da svaki savjet je dobrodosao...

1. Da li postoji neko ogranicenje broja sviceva u mrezi?
2. Mozda i NAJVECI problem. Vec sada u mrezi postoje situacije gdje postoji vise nivoa (koljena, da tako kazem) sviceva, npr. iz glavnog svica kabal u svic 2, pa iz svica 2 u svic 3. Da li je to problem?

Evo sam si rekao da se ne razumes bas toliko u mreze... A o pitanju 1 i 2 da ne govorim.

Ja ti ne odmazem ja ti pomazem. Angazuj nekoga ko ima malo vise iskustva da ti to odradi.

Vidjao sam gomilu projekata koje su radili dundjeri koji ne mogu ni topologiju mreze da osmisle a kamoli da je realizuju a pritom cak i imaju sveopste znanje o kabliranju pa po google-u misle da je maks duzina kabla 100m za cat5e... Takodje vise se zgrade ne rade sa cat5e vec iskljucivo 6e ili 7 pa posle idu uticnice i odatle 5e do uredjaja.

Moja preporuka ili savet je da angazujes firmu da ti to sredi a ako vec niste u mogucnosti da priustite sebi tako nesto onda krpite pa posle glava nek vas boli. Vidi se da se ne razumes dovoljno cim postavljas ovakva pitanja a ti budi bezobrazan pa svakoga ko ti da iskren odgovor nazivaj ALO MOMAK!

Ja sam ti iskreno predlozio sta da uradis a ti ako mislis da si dorastao zadatku slobodno se obrati za neku pomoc ali sledeci put malo konkretniju posto vidim da nisi proveo ni minuta da naucis nesto vec si dosao odmah sa takvim pitanjima. Ko nema u vugla ima na googla.

Izguglaj malo takve stvari imas mali milion postova koje naravno nisi procitao. Nema leba bez motike (u ovom slucaju tastature).

Slobodno procesljaj moj profil pa vidi da li sam odmagao ljudima. Trudim se da pomognem koliko mogu. I uredu je kada neko dodje sa pitanjem da mu treba mreza u kuci ili u radionici, ucionici i sl pa se coveku moze pomoci lako. Ti si dosao sa pitanjem (pogotovu sto je projekat komercijalan) da treba da radis mrezu za koju je potrebno dosta vremena pre svega za organizaciju topologije i mnostvo proracuna pre nego sto se krene u bilo sta. Za takvo nesto postoje posebne firme a ne forumi. Ako vec imas iole znanja onda se posavetuj citajuci malo pa mozes i sam da pokusas pa kad zapnes onda mozes da se obratis za problem. Niko nije rad da radi tudji posao.

Poslednja izmena:
pod broj 1 nisam rekao da ne znam osnove kao sto ti tvrdis, nego sam rekao da se ne razumijem bas toliko u mreze i pri tome sam bio mozda i previse samokritican preba sebi.
pod broj 2, kako ti meni mozes da kazes da sam bezobrazan kad ti mene nazivas dundjerom a i ne poznajes me, kad je tvoj prvi post ipunjen frustriranom emocijom i kako onda od mene ocekujes da odreagujem smireno?

Ne bitno, necu da ulazim u polemiku sa tobom.

Ok, slazem se da je moje prvo pitanje besmisleno ali ne mislim da drugo jeste, ne znam, mozda grijesim ali tako sam cuo, da nije preporucljivo da se kabal pruza iz svica u svic2, iz svica2 u svic3, iz svica3 u svic4 pa u krajnje korisnike...

To za duzinu cat5 od 100m sam i citao i cuo, nisam je izmislio. To da se vertikala radi sa 6e i 7 nisam znao i evo, uradio si dobru stvar, dao mi savjet, sad znam i hvala.

Moja firma ne stoji finansijki dobro i nemaju novca za to da se angazuje firma, to sam ja i predlagao ali... Drugi problem je taj sto vecina firmi, barem ovde kod nas u R. Srpskoj, koja se bavi tom tematikom, pored usluge da razvedu mrezu traze i to da odrzavaju istu i to onda kosta poprilicno.

Ja sam informaticar koji nema nekog pretjeranog ikustva sa prakticnom izradom mreza. Ali da znam sta je svic, ruter, mikrotik, bridge, utp, opticki kabal itd, to sigurno znam.

Iz svega ovog naseg dopisivanja jedino dobro je sto sam saznao za sta se koriste kablovi 6 i 7.

Pozdrav

60 korisnika nije puno, eh sad koliko para u igri? koliko para toliko se može kvalitetno odraditi, tj opreme, kasnije administracije itd itd...
u biti na svakom spratu po jedan oramr sa pachpanelom, swichem 16 ili 24 i dalje preko optike vertikalno do glavnog swicha/rutera
kalovi 5e neki minimum, 6 optimum, itd itd

pod broj 1 nisam rekao da ne znam osnove kao sto ti tvrdis, nego sam rekao da se ne razumijem bas toliko u mreze i pri tome sam bio mozda i previse samokritican preba sebi.
pod broj 2, kako ti meni mozes da kazes da sam bezobrazan kad ti mene nazivas dundjerom a i ne poznajes me, kad je tvoj prvi post ipunjen frustriranom emocijom i kako onda od mene ocekujes da odreagujem smireno?

Ne bitno, necu da ulazim u polemiku sa tobom.

Ok, slazem se da je moje prvo pitanje besmisleno ali ne mislim da drugo jeste, ne znam, mozda grijesim ali tako sam cuo, da nije preporucljivo da se kabal pruza iz svica u svic2, iz svica2 u svic3, iz svica3 u svic4 pa u krajnje korisnike...

To za duzinu cat5 od 100m sam i citao i cuo, nisam je izmislio. To da se vertikala radi sa 6e i 7 nisam znao i evo, uradio si dobru stvar, dao mi savjet, sad znam i hvala.

Moja firma ne stoji finansijki dobro i nemaju novca za to da se angazuje firma, to sam ja i predlagao ali... Drugi problem je taj sto vecina firmi, barem ovde kod nas u R. Srpskoj, koja se bavi tom tematikom, pored usluge da razvedu mrezu traze i to da odrzavaju istu i to onda kosta poprilicno.

Ja sam informaticar koji nema nekog pretjeranog ikustva sa prakticnom izradom mreza. Ali da znam sta je svic, ruter, mikrotik, bridge, utp, opticki kabal itd, to sigurno znam.

Iz svega ovog naseg dopisivanja jedino dobro je sto sam saznao za sta se koriste kablovi 6 i 7.

Pozdrav

Nebitno je nisam ni ja za svadju, dao sam ti predlog i misljenje sta je najbolje a ti ces dalje odluciti.

Da ti pomognem malo vec. Politika gomilanja sviceva nikada nije dobra, to radi i moze da radi bez problema ali kada problem nastane osedeces u roku od 7 dana. Gomila problema moze da se desi, jer nemas predvidjeno kako ce ti mreza biti organizovana. Mozda budes radio sa vlan-ovima gde ce ti se broadcast siriti kroz celu mrezu pa ces imati problema sa mac flapping-om, lokalnim loop-ovima na mrezi i ostala ******, da ne ulazimo sad duboko u probleme.

Ako ti je mreza osmisljena za rad u okviru samo jednog dela mreze, znaci neces imati podeljene sektore vec ce svi biti u istoj mrezi onda mozes ici sa najobicnijim svicevima, a ako ces raditi vlanove i segmentirati mrezu onda moras ici sa upravljivim svicevima. Optiku izbaci posto i sam kazes da nemate dovoljno sredstava, al sto se kaze, ko se u kolo hvata u noge se uzda tako da....

Moras da prikupis malo vise informacija o tome kako ce mreza biti organizovana da bi znao kako i sta dalje. Koje su potrebe mreze, lokalni shareing, deljenje internet konekcije, komercijalno preprodavanje interneta i sl.

Vertikale i kompletnu instalaciju najbolje radi odmah sa cat6e pa postavljaj uticnice i odatle do korisnika klasicnim stranded cat5e kablovima (licnastim). Investicija je malo veca kako zbog patch panela tako do same cene kabla po metru i naravno moras uzimati uticnice za svaku prostoriju koje nisu jeftine (sam odredi koliko ces vuci kablova do svake prostorije i koji broj uticnica ces imati, kao kad bi razvlacio struju).

Nebi bilo lose da uzmete jedan centralizovan upravljivi switch i odatle trunk veze ka svim spratovima na kojima ce biti po jedan switch takodje, da kasnije mozes segmentirati mrezu po spratovima. Obavezno uzeti neki kvalitetniji ruter (opet sve to zavisi za koje potrebe se mreza koristi).

Odoh sad da spavam umoran sam a ti lepo zagrej stolicu pa guglaj i trazi resenja. I opet napominjem, moras znati sta hoces da bi citav projekat lepo sproveo u delo. Ajd uzdravlje.

Za pocetak, definitvo moras detaljnije opisati a mozda i napraviti skicu od pocetka do krajnjih korisnika jer takve stvari se ne rade otprilike. Oprema mora da prati zahteve da je ne bi menjao odmah cim se svi zakace pa ti uguse mrezu. Slazem se za 6a kabl, slazem se za sto manji broj sviceva(manji broj problema sutra). Cekamo plan za dalja upustva :)

Nazad
Vrh Dno