Šta je novo?

Struktura mreže i problemčići...

BerakD

Čuven
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
604
Pozdrav svima!

Zanima me samo da čujem mišljenje nekog ko se bolje od mene razume u mreže od mene... Molim vas, nemojte da vam je mrsko čitati... :D Opet, koga mrzi, neka preskoči "citiran" deo... :)

Naime, problem je sledeći:

Istorija problema:

7 računara u dve prostorije:

1. prostorija - 1 računar i ruter, Huawei - od telekoma;
2. prostorija - 6 računara i switxh, TP-link, 8 portni.

Pitanje, ZAŠTO ruter i switch:
- NEĆE da se kontinualno povežu (samo na tren se ostvari veza i odmah pukne i tako u krug, ciklus traje oko 10 sec - taj connect - disconnect...) kada ih povežem kabelom dužine ~20m, ručna izrada, cable-tester kaže da je kabel OK;
- HOĆE da se povežu kada ih povežem kabelom ~6m, ručna izrada, cable-tester kaže da je kabel OK?!

Problem je prvobitno, "višim silama" rešen, računari su premešteni u prostorije koje su bliže jedna drugoj, ali se pojavio ponovo, pošto uvlačim 10 novih računara i u dalju prostoriju iz koje su iseljeni.

Aktuelni problem:

1. Gore navedeno, isti ~20m kabel, tester kaže da je OK, a i dalje je nemoguće ostvariti kontinualnu konekciju - kako to rešiti?! Bolji kabel? Merenje otpora kabela pa da vidim šta dalje? Da zapalim sve i ćao?! :D

2. Da li smem da drugu (dalju) prostoriju povežem ovako:

RUTER => 8-PORTNI SWITCH (portovi: 1-ruter, 2-7-računari, 8-linija ka drugom switch-u) u maloj prostoriji => 16+1-PORTNI SWITCH => 10 računara u velikoj prostoriji

Probaj da smanjis brzinu na 10mbit-a za kabal od 20m, ono drugo slobodno povezi tako, radice bez frke.

Roger that. Pokušaću danas poslepodne, pa ću da javim šta je bilo! Ali i dalje se čudim, mislim, 20 metara nije mnogo (jedino sam sumnjičav po pitanju kvaliteta kabela... :D)
Za ovo drugo nisam bio siguran samo iz razloga što je samo ruter u mreži DHCP, ovo ostalo su balvani... :)

Hvala!

U opcijama nekih ADSL i drugih rutera imas izbor brzine porta, pa probaj da smanjis na 10mbit. Jesi probao da napravis krosover kabal? Trebalo bi da radi i sa obicnim, al probaj i to za svaki slucaj.

Da li si siguran da je kabl od 20 m dobar, iako tester kaže da je OK ?
Proveri ti taj kabl na mreži, probaj "ping neki_racunar -t -l 1000", ovo "-l 1000" znači da se šalje 1000 bajtova u paketiću, umesto standardnih 32
To govorim iz iskustva, imao sam takve problem, kabl od 15 m, je standardni ping prolazio bez problema, ali kopiranje fajlova je pucalo, a i pojavljivale su se različite druge greške
Ponovo krimpovanje i kabl je normalno proradio, iako je je i pre za standardni ping "bio normalan"

Da li su dobro krimpovani kablovi, ovo mi izgleda kao da nisi dobro pratio raspored boja po pinovima (tzv. split pair), odaberi jedan od standarda TIA/EIA-568-A ili TIA/EIA-568-B. Jeftini testeri ti ovu grešku ne pokazuju oni prikazuju samo da li ima kontakta na pinu ili ne. A greške se manifestuju baš na tvoj način. Bitno je da jedan par žica ide na 1-2, drugi par na 3-6, treći par žica ide na 4-5 i četvrti na 7-8. Slikaj kako si ukrimpovao da vidimo da li je dobro.

Sve racunare povezi na ruter ili ti switch i kao zadnji ubaci mrezni koji ide od adsla modema u ruter switch takodje pogledaj da li tada imas zezancije kao pre, moje misljenje je da je modem tj adsl previse slabasan da bi bacio 20m zato tu ulece ruter switcher kako god probaj tako nista ne gubis :Dx sve u switch ukljucujuci i ADSL

Kako moze ruter da bude previse slab da baci 20m kroz kabl?

I ja bih trazio gresku u kablu ili konektorima. Tester ne govori nista posebno, potrebni su ti napredniji i skuplji uredjaji za tako nesto. Nemas li neke elektricne smetnje u okolini, elektromotori, svajs-aparati?

@Chupo
Sta se dobija smanjenjem brzine, manji uticaj smetnji, preslusavanje?

Poslednja izmena:
Loša klešta za krimpovanje znaju da naprave takvo s....e, opekao sam se jednom. Sad bacam klešta čim posumnjam da ne rade kako treba. Isto tako loši konektori ubijaju u pojam. Kupujem samo bolje marke, doduše ne prodaju na komad.

Ma kupish gotov kabl, testiran i shrimovan i nema glava da boli.

Vrh Dno