silverglider je napisao(la):
Dajte ljudi shvatite jedno; IT tehnologije i znanje informaticara je mnogo, *MNOGO* siri spektar znanja od poznavanja koja je maticna ploca bolja, instalacije windowsa i podesavanja istog, grebovanja divxa i krekovanja igrica. Evo vam konkretnog primera iz OS sobe - ljudi ne znaju da instaliraju drajver na linuxu i bacaju ga odmah uz komentar da je linux los - samo zato sto _oni_ to ne umeju da urade, a smatraju sebe bajama. Boze moj.
Zato imajte na umu da te osobe znaju mnoge druge stvari iz IT-a koje vi ne znate; kako vama izgleda neshvatljivo da oni ne umeju da urade nesto u windowsu, tako verovatno i njima moze biti neshvatljivo da vi ne umete nesto to oni umeju. Mozda oni (na zalost ili na srecu po njih) nisu morali da rade po raznim servisima po firmicama po Beogradu da imaju takvo prakticno "sklapacko & windows-podesivacko iskustvo" kao vi. Tako i vama ispadne frka kada treba napisati program/algoritam koji iscrtava neke funkcije u koordinatnom sistemu i onda nastaje frka, kao, daj pomagaj. Sta ima da ti se pomaze, kad znas na namestis rezoluciju u windowsu ili umrezis dva racunara, baja si valjda? I za taj Fortran ili Pascal koji pominjete u pezorativnom smislu bi odrali dupe kada bi ga skroz savladali, jer je definitovno tezi od podesavanja nekih stvari u windowsu.
Dajte dakle pustite tu diskusiju koje je znanje vaznije, teze i "opasnije" posto sigurno ne baratate svim tim IT znanjem. Da baratate, ne bi se ovde prepucavali, u krajnjem slucaju.
Potpuno se slazem sa tobom.
Nazalost od tih svih inzenjera i dr i mr i ostalih nosioca diploma njih jos manje zna nesto o programiranju nego o windowsima i arhitekturi racunara.
Pa i sam znas da ogroman procenat istih (ogromna vecina) ne napise ni1 program od nule za vreme studija nego iste "pozajmljuju" i prepravljaju ili kupuju.
U svakom slucaju, siguran sam da postoje magistri koji
poznaju i programiranje i arhitekturu racunara i windowse
bar u nekoj njima dovoljnoj meri. A zamisli baje, koji nista nisu naucili posle faxa, a verovatno su radili sa busenim karticama, na nekim prastarim racunarima velicine ucionice pod unixom ili cim vec sve preko terminala, a programirali u asembleru ili kobolu.
I sta oni imaju da te nauce o bilo cemu aktuelnom ili ne tako aktuelnom? Sta oni znaju o objekntom programiranju ili cemu god hoces sto danas mozes primeniti?
Njihovo znanje, cak i da je 100% sacuvano u ovo vreme
sada ne vredi gotovo nista.
Oces da ti takav strucnjak da planira uvodjenje racunara u
bilo koju sveru, da odrzi neko predavanje ili sta? Kako?
Oni dok su studirali internet prakticno nije ni postojao.
Doduse culi su za neki tamo PC.
I jos su oni magistri bre, diploma rules. Ma nemoj.
Verujem da je ovo poprilicno losa ocena stanja u nasoj zemlji
ali pogledaj, to ovde svi pricaju.
Oni koji stvarno nesto znaju o aktuelnim IT ili rade privatno
u zemlji ili su odavno u inostranstvu. Cast hrabrim izuzecima
koji su ostali ovde i npr predaju na nasim univerzitetima.
Vecini je bolje da precute diplomu, ali im ponos to ne da.
Cast mi je porazgovarati sa bilo kim sa ili bez diplome o
bilo kojoj temi. Tu ne pravim razliku, ali pojedini stvarno misle
da je diploma dokaz da oni sve znaju i da oni nisu glupi.
Izvinjavam se ako su moje reci preostre, ali
mislim da ce se ogromna vecina sloziti sa mnom.
Pozdrav,
Sasha
wanna-be-inzenjer-informatike
🙂