Šta je novo?

"Strucnjaci"

Crni je napisao(la):
Najveci problem u svoj toj prici je to sto ako nemas neku diplomu/papire po pravilu ti nemas pojma niti ista mozes i da znas, jer nisi zavrsio skolu, a ako imas papire/diplomu - e onda si ti Baja, a dobar deo tih Baja nema pojma, ali kroji informaticku sudbinu Srbije - TUGA ctp;

Braćo srbi preteraste ga, ponovo !

Nedostatak mere je prva karakteristika prostakluka i kiča,
i dozvolite da se tako izrazim,
nedovoljne prosvećenosti tj. nepismenosti .

Vaše mišljenje jeste delimično tačno. Samo delimično. Inflacija diploma jeste faktičko - zatečeno stanje u ovoj zemlji, ali to ne znači da treba napustiti formalno obraovanje. Naprotiv, treba ga tek sada razvijati, i to kroz konkurenciju, kvalitetan odbir - selekciju i ulaganje u sve vidove školstva, od obdaništa do Akademije nauka.

To što je neko magistar u IT oblasti ne kvalifikuje ga da sklapa računare, instalira potrošački orijentisane OS-e, bavi se sitnicama koje u normalnim sredinama obavljaju priučeni srednjoškolci.

Što bi rekli amerikanci "Kad ste toliko pametniji, zašto niste toliko bogatiji?"

Neka znanje magistara i doktora nauka proveravaju oni koji ih plaćaju, a vi brinite svoje brige!

Pozdrav od jednog dipl.el.ing-a računarskih nauka, a neostvarenog doktora matematičkih nauka cheers

zormanic je napisao(la):
Crni je napisao(la):
Najveci problem u svoj toj prici je to sto ako nemas neku diplomu/papire po pravilu ti nemas pojma niti ista mozes i da znas, jer nisi zavrsio skolu, a ako imas papire/diplomu - e onda si ti Baja, a dobar deo tih Baja nema pojma, ali kroji informaticku sudbinu Srbije - TUGA ctp;

Braćo srbi preteraste ga, ponovo !

Nedostatak mere je prva karakteristika prostakluka i kiča,
i dozvolite da se tako izrazim,
nedovoljne prosvećenosti tj. nepismenosti .

Vaše mišljenje jeste delimično tačno. Samo delimično. Inflacija diploma jeste faktičko - zatečeno stanje u ovoj zemlji, ali to ne znači da treba napustiti formalno obraovanje. Naprotiv, treba ga tek sada razvijati, i to kroz konkurenciju, kvalitetan odbir - selekciju i ulaganje u sve vidove školstva, od obdaništa do Akademije nauka.

To što je neko magistar u IT oblasti ne kvalifikuje ga da sklapa računare, instalira potrošački orijentisane OS-e, bavi se sitnicama koje u normalnim sredinama obavljaju priučeni srednjoškolci.

Što bi rekli amerikanci "Kad ste toliko pametniji, zašto niste toliko bogatiji?"

Neka znanje magistara i doktora nauka proveravaju oni koji ih plaćaju, a vi brinite svoje brige!

Pozdrav od jednog dipl.el.ing-a računarskih nauka, a neostvarenog doktora matematičkih nauka cheers
Sve je to tacno sto si ti rekao, ali moj komentar se odnosio na neke matorce koje je vreme pregazilo i koji to jednostavno ne zele da priznaju. Ako su se vec odlucili zaprofesiju u kojoj se revolucije desavaju preko noci onda moraju biti spremni da svaki dan uce nesto novo. Ne smatram da oni treba da izigravaju srafciger majstore jer to mogu i neki priuceni klinci (u krajnjem slucaju zato i imaju diplomu), ali je problem u tome sto se oni izdaju za strucnjake za sve i svasta, a u stvari nemaju pojma.
Cast izuzecima (znam nekoliko matoraca koji znaju po malo o svakoj oblasti, ali u oblasti kojom se bave su zaista strucnjaci i na delu), ali mislio sam na ljude poput Nedeljka Parezanovica, Vidojka Cirica, Milana Milicica i onog Baju sto je izmislio tastaturu (likove sa stavom i papirom)...

Neko ko je izuzetno dobar u IT-u (prakticno) i ima sve papire i diplome najcesce nije pozer da bi bio glasan kao ti momci, nego vrti pare (ili vise nije u zemlji).

Crni je napisao(la):
...

Sve je to tacno sto si ti rekao, ali moj komentar se odnosio na neke matorce...

Izvini Crni, ali nisam ja ni komentarisao SAMO tvoje reci vec preovladajuci ton ovog topika.

Ovo sa televizijom stoji, ali sta sad?

Treba odvracati ljude od TV-a nudeci im kvalitetne izvore informacija, a ne zatrpavati ih djubretom, vredjati. Kad pogledas okolo, sve kvalitetno je skupo i preskupo. TV ispadne kao jeftina zanimacija jos i dobra.

Koliko kosta - toliko i vredi, nije li ?

Kako to kaze jedan od ovdasnjih momaka :

"direktno sam ih "vredjao" kako su protracili vreme chitajuci neke glupe knjige i ucheci neshto shto ili im nikad nece trebati, ili su informacije toliko matore da su beskorisne...naravno, oni u to ne veruju, jer su oni, zamislite, inzenjeri i intelektualci...vishe se i ne nerviram, sada ih direktno za*ebavam chim chujem ili provalim da im je znanje doshlo na taj nachin...".

Smatram da smo
mi smo toliko zaostala zemlja da su nam potrebni B U K V R I (u svim oblastima), a ne pesničke tirade niti takmičenja u pljuvanju i vređanju.
.

Zato ko se nije prihvatio pisanja bukvara ili teskog ćirilovko-metodijskog posla neka bar ne galami.

exPirat je napisao(la):
Iznervirali ste me svi po spisku, osim mozda onog prvog koji je iritiran neljudskim postupkom opravdano reagovao.

Necu da pisem roman, samo se malo zamislite kada govorite o magistrima informatike koji neznaju da instaliraju win ili da zamene karticu, dakle pitajte se da li je to njihov posao. Ili da neki vrhunski strucnjak u autoindustriji nezna da popravi auto - pa normalno da nezna, to nije njegov posao bre !!!!!

Kad ovaj pre mene dipl.inz. ekonomije bude seo za neki salter u banci da isplacuje penzije, onda trazite od magistra informatike da se aka sa hardverom i slicnim sto vec nabrajate.

Svi koji tako govorite (tj. pisete) ustvari nemate ni pojma sta je informatika i da neko moze da bude vrstan strucnjak u toj oblasti a da nezna da li se sraf zavrce na levo ili na desno.

Sasvim je drugo pitanje da li je opravdano sto se ti ljudi ne zanimaju za te stvari, licno mislim da jeste.

"Znanje" koje vi navodite nema veze sa informatikom, to je poznavanje hardvera i softvera (u vecoj ili manjoj meri ... nevazno), a to poznavanje je stvar interesovanja i nista vise.

Pljujte me koliko hocete zbog ovoga sto sam napisao, bas me briga, samo da napomenem da nisam odreagovao zato sto sam se prepoznao medju nekim prozvanim, cak suprotno.

Slazem se apsolutno da njemu kao inzinjeru nije posao da radi isto sto i tehnicar, ali ako nesto nezna, neka se i ne hvata toga, a ne da zaradjuje pare na tome, a kad zapne onda je kriv neko drugi, a ne njegovo nepoznavanje apsolutno osnovnih stvari. Ja sam za to da svako radi ono zasta je kvalifikovan, a ko nije kvalifikovan nizasta, metla u ruke i narandzasti prsluk. Nije problem u tome sto je on magistar, mozda je on za to sto je ucio i strucnjak, ali on mene uci kako ja da radim svoj posao iako ocigledno nezna ni osnovne stvari, a kada ispadne glup, onda mase diplomom pokusavajuci da dokaze da ta diploma negira mogucnost da on bude glup. Uostalom, ja ipak mislim da ako zelis da se nazoves strucnjakom za nesto, red je da znas makar dobar deo onog sto znaju oni ispod tebe i naravno sve ono sto ta diploma podrazumeva. Ima i na ovom forumu ljudi sa fakultetima, koji znaju sve sto i ja (pa i vise) o mom poslu, a ujedno i ono sto su ucili na fakultetu, pa jos nadogradjeno usput. Takve ljude apsolutno cenim, a i oni se nikad nisu razmetali papirima, vec se iz njihovih postova vidi znanje. To samo dokazuje da papir kao papir ne znaci nista, vec znanje koje bi taj papir trebalo da podrazumeva i dosta rada i nadogradnje pored toga.

[Mancha] je napisao(la):
...

Slazem se apsolutno da njemu kao inzinjeru nije posao da radi isto sto i tehnicar, ali ako nesto nezna, neka se i ne hvata toga, a ne da zaradjuje pare na tome, a kad zapne onda je kriv neko drugi, a ne njegovo nepoznavanje apsolutno osnovnih stvari. Ja sam za to da svako radi ono zasta je kvalifikovan, a ko nije kvalifikovan nizasta, metla u ruke i narandzasti prsluk. Nije problem u tome sto je on magistar, mozda je on za to sto je ucio i strucnjak, ali on mene uci kako ja da radim svoj posao iako ocigledno nezna ni osnovne stvari, a kada ispadne glup, onda mase diplomom pokusavajuci da dokaze da ta diploma negira mogucnost da on bude glup. Uostalom, ja ipak mislim da ako zelis da se nazoves strucnjakom za nesto, red je da znas makar dobar deo onog sto znaju oni ispod tebe i naravno sve ono sto ta diploma podrazumeva. Ima i na ovom forumu ljudi sa fakultetima, koji znaju sve sto i ja (pa i vise) o mom poslu, a ujedno i ono sto su ucili na fakultetu, pa jos nadogradjeno usput. Takve ljude apsolutno cenim, a i oni se nikad nisu razmetali papirima, vec se iz njihovih postova vidi znanje. To samo dokazuje da papir kao papir ne znaci nista, vec znanje koje bi taj papir trebalo da podrazumeva i dosta rada i nadogradnje pored toga.

Mancha
Da si malo pazljivije procitao sta sam napisao, video bi da sam tebe i tvoju reakciju u potpunosti podrzao.
Seronje se ne dele na one sa diplomama i one bez. Seronja je seronja i ne treba generalizovati stvar.

Ono na sta sam pop*zdeo je reakcija svih (ili skoro svih) ispod tvog posta. Ne moze neko da tvrdi da je popio svo znanje sveta zato sto zna da nabroji 10 razlicitih tipova ploca i procesora ili da klikce po windowsu tamo gde to obicno nije predvidjeno pa da napravi nesto sto drugima uopste nije interesantno !!

Ljudi ne shvataju da informatika ima najmanje veze sa racunarima, a jos manje sa windowsom ili linuxom.
Dajte, neka neko objasni ovim klincima sta u stvari znaci zavrsiti neki fax iz informatike ili magistrirati iz neke IT oblasti.

Dakle, ovo sto kazes da "...svako mora da zna dobar deo onoga sto znaju oni ispod ...." to ne pije vodu, niti u jednoj profesiji, a ponajmanje u IT poslovima. (ponavljam da to proseratore ne opravdava)

konfuzno sam napisao, jer sam se sada probudio 😳

ajd pa uzdravlje

Najveci problem kod tih baja koji su stvarno baje ceka ih sudbina Tesle. (Tesla je jedan sve ostalo su blede kopije - mada ko zna mozda jednog dana se pojavi neki koji ce uspeti nesto slicno nikad se nezna. Slican stav kao Tesla ima onaj lik (neznam mu ime) sto fura fazon Copy Left.) Ovde ih smatraju ludacima a kad odu u inostranstvo i uspeju onda im ovde dizu spomenike, nazivaju skole i ulice po njima. Samo tad je kasno zato sto nisu mogli da dodju do izrazaja od ovih nabedjenih. Licno sam upoznao dosta tih pravih baja sa raznim specijalizacijama (u okviru titule) samo oni ovde nemogu da uspeju zato sto naucni (pogotovo eksperimentalni) razvoj puno kosta a niko u to nece da ulozi pare, sam hoce da sto vise profitiraju (na njima) a nista da ne uloze, ni vreme ni novac.

BTW pravi baje nikad nece podcenjivati tudji rad (kvalifikaciju) pa makar to bilo i kopanje njive, a ne kao ovaj spomeniti koju si skolu zavrsio? Ko da hoces da te zaposli a ne da uradi sto je placeno to je za njega ponizenje da mu neko kaze da nesto nije dobro uradi (pogotov tako neki izgasirani klinac koji nema pojama). Jos je Mancha dobro i prosao pored ovog slucaja sta bi bilo da je poce lik da vadi diplome.ctp;

Srbijo, najdraza majko Srbijo... Mi te volimo jer i ti volis nas! 🙁

Ljudi, nista cudno, a najgore od svega je sto je ta sabancina diskriminisala [Manchu] samo zato sto saban ima diplomu faxa... Sramota, sto neko rece taj je ucio Pascal, cak mu je i DOS novost.. :mrgreen:

Pa moja profanka jos iz gimn. nije znala u 4 god. da promeni rezoluciju na Win98! Ej! Rezoluciju!

Dajte ljudi shvatite jedno; IT tehnologije i znanje informaticara je mnogo, *MNOGO* siri spektar znanja od poznavanja koja je maticna ploca bolja, instalacije windowsa i podesavanja istog, grebovanja divxa i krekovanja igrica. Evo vam konkretnog primera iz OS sobe - ljudi ne znaju da instaliraju drajver na linuxu i bacaju ga odmah uz komentar da je linux los - samo zato sto _oni_ to ne umeju da urade, a smatraju sebe bajama. Boze moj.
Zato imajte na umu da te osobe znaju mnoge druge stvari iz IT-a koje vi ne znate; kako vama izgleda neshvatljivo da oni ne umeju da urade nesto u windowsu, tako verovatno i njima moze biti neshvatljivo da vi ne umete nesto to oni umeju. Mozda oni (na zalost ili na srecu po njih) nisu morali da rade po raznim servisima po firmicama po Beogradu da imaju takvo prakticno "sklapacko & windows-podesivacko iskustvo" kao vi. Tako i vama ispadne frka kada treba napisati program/algoritam koji iscrtava neke funkcije u koordinatnom sistemu i onda nastaje frka, kao, daj pomagaj. Sta ima da ti se pomaze, kad znas na namestis rezoluciju u windowsu ili umrezis dva racunara, baja si valjda? I za taj Fortran ili Pascal koji pominjete u pezorativnom smislu bi odrali dupe kada bi ga skroz savladali, jer je definitovno tezi od podesavanja nekih stvari u windowsu.

Dajte dakle pustite tu diskusiju koje je znanje vaznije, teze i "opasnije" posto sigurno ne baratate svim tim IT znanjem. Da baratate, ne bi se ovde prepucavali, u krajnjem slucaju.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Pa moja profanka jos iz gimn. nije znala u 4 god. da promeni rezoluciju na Win98! Ej! Rezoluciju!
Pa to i nije toliko strasno: profan koji predaje Pascal i C/C++ na vezbama kuca neki programcic i pri pokusaju da ga snimi dobije poruku "bla bla bla... already exists. Do you want to replace it?" na sta on raspali po dugmetu za reset uz komentar kako su im kompjutere zarazili nekakvi novi, opasni virusi. Studenti izbecili oci i izbacili vilicu do zemlje, a on ponavlja proceduru 3x (tri puta !!!) - nema A klasu iz daktilografije, ali ga nije mrzelo da bocka sa dva prstica pola sata, pa tako 3x.
E, i onda takav lik pise udzbenike za skole i predaje na faxu i direktno utice na razvoj informatike u Srbiji (na ovakve "Baje" sam mislio u prethodnom postu). Srecom, pa nisu svi takvi, ali je tuzno i zalosno sto ih ima i to dosta. Kad bi barem ovi mladji svi bili bolji, pa da ih jednog dana zamene, ali i tu se nadje sve i svasta, ali sve manje i manje, ali se sve to nekako sporo menja 🙁...

silverglider je napisao(la):
Ej, ljudi, nemojte da gresite dusu i da izvrcete neke stvari.
To sto se do diplome ili postdiplomske titule provuce neki balvan ili pajser, to ne znaci da su svi njihovi nosioci takvi ili da te titule ne znace bas nista. Ima JAKO puno diplomiranih inzenjera, pa i magistara i doktora koji razbijaju i sa prakticnim znanjem, tako da nemojte ovih nekoliko slucajeva da generalizujete u pravilo. Da li ce neko biti neznalica, spor u stizanju aktuelnih znanja i sl. je problem individue, a ne titule.

Ja mislim da je tu mnogo veci procenat onih koji su dinosaurusi k'o shto neko reche, nego onih koji znaju neshto u praksi....fora je u tome shto na faksu ne moze nishta praktichno da se nauchi, ja njih ne krivim...krivim ih jer se ponashaju kao da su neki bogovi u svetu kompova, i to je samo zato shto imaju diplomu...josh gore od svega je shto misle da je to shto prichaju potpuno tachno...evo najnoviji primer...chovek koji ima 40ak godina, kaze da se bavi kompovima kao ja, oko 20 godina, i on izjavljuje kako je win98 najstabilniji i ubedljivo najbolji M$ OS....pre nego shto je to rekao, shvatao sam ga ozbiljno, a posle toga sam pocheo da ga *****avam za svaku rech koju kaze 🙂

@Sasha : pazi kad ne znam kako sam otkucao ono "b" na kraju 🙂 javno se izvinjavam 🙂

silverglider je napisao(la):
Dajte ljudi shvatite jedno; IT tehnologije i znanje informaticara je mnogo, *MNOGO* siri spektar znanja od poznavanja koja je maticna ploca bolja, instalacije windowsa i podesavanja istog, grebovanja divxa i krekovanja igrica. Evo vam konkretnog primera iz OS sobe - ljudi ne znaju da instaliraju drajver na linuxu i bacaju ga odmah uz komentar da je linux los - samo zato sto _oni_ to ne umeju da urade, a smatraju sebe bajama. Boze moj.
Zato imajte na umu da te osobe znaju mnoge druge stvari iz IT-a koje vi ne znate; kako vama izgleda neshvatljivo da oni ne umeju da urade nesto u windowsu, tako verovatno i njima moze biti neshvatljivo da vi ne umete nesto to oni umeju. Mozda oni (na zalost ili na srecu po njih) nisu morali da rade po raznim servisima po firmicama po Beogradu da imaju takvo prakticno "sklapacko & windows-podesivacko iskustvo" kao vi. Tako i vama ispadne frka kada treba napisati program/algoritam koji iscrtava neke funkcije u koordinatnom sistemu i onda nastaje frka, kao, daj pomagaj. Sta ima da ti se pomaze, kad znas na namestis rezoluciju u windowsu ili umrezis dva racunara, baja si valjda? I za taj Fortran ili Pascal koji pominjete u pezorativnom smislu bi odrali dupe kada bi ga skroz savladali, jer je definitovno tezi od podesavanja nekih stvari u windowsu.

Dajte dakle pustite tu diskusiju koje je znanje vaznije, teze i "opasnije" posto sigurno ne baratate svim tim IT znanjem. Da baratate, ne bi se ovde prepucavali, u krajnjem slucaju.

Potpuno se slazem sa tobom.
Nazalost od tih svih inzenjera i dr i mr i ostalih nosioca diploma njih jos manje zna nesto o programiranju nego o windowsima i arhitekturi racunara.
Pa i sam znas da ogroman procenat istih (ogromna vecina) ne napise ni1 program od nule za vreme studija nego iste "pozajmljuju" i prepravljaju ili kupuju.

U svakom slucaju, siguran sam da postoje magistri koji
poznaju i programiranje i arhitekturu racunara i windowse
bar u nekoj njima dovoljnoj meri. A zamisli baje, koji nista nisu naucili posle faxa, a verovatno su radili sa busenim karticama, na nekim prastarim racunarima velicine ucionice pod unixom ili cim vec sve preko terminala, a programirali u asembleru ili kobolu.
I sta oni imaju da te nauce o bilo cemu aktuelnom ili ne tako aktuelnom? Sta oni znaju o objekntom programiranju ili cemu god hoces sto danas mozes primeniti?
Njihovo znanje, cak i da je 100% sacuvano u ovo vreme
sada ne vredi gotovo nista.
Oces da ti takav strucnjak da planira uvodjenje racunara u
bilo koju sveru, da odrzi neko predavanje ili sta? Kako?
Oni dok su studirali internet prakticno nije ni postojao.
Doduse culi su za neki tamo PC.
I jos su oni magistri bre, diploma rules. Ma nemoj.

Verujem da je ovo poprilicno losa ocena stanja u nasoj zemlji
ali pogledaj, to ovde svi pricaju.
Oni koji stvarno nesto znaju o aktuelnim IT ili rade privatno
u zemlji ili su odavno u inostranstvu. Cast hrabrim izuzecima
koji su ostali ovde i npr predaju na nasim univerzitetima.
Vecini je bolje da precute diplomu, ali im ponos to ne da.
Cast mi je porazgovarati sa bilo kim sa ili bez diplome o
bilo kojoj temi. Tu ne pravim razliku, ali pojedini stvarno misle
da je diploma dokaz da oni sve znaju i da oni nisu glupi.

Izvinjavam se ako su moje reci preostre, ali
mislim da ce se ogromna vecina sloziti sa mnom.

Pozdrav,
Sasha
wanna-be-inzenjer-informatike 🙂

Ima smisla u recima exPirat-a, ivo.r-a i zormanic-a... O🙂

Sasha je napisao(la):
Pozdrav,
Sasha
wanna-be-inzenjer-informatike 🙂

Ti, wannabe inzinjeru bi trebao da znas da se kaze sFera, a ne sVera...da te neko ne zeza ubuduce.

Mislim da se nismo razumeli uopste; da nas obrazovni sistem ne valja - ne valja, stoji. Da ima strucnjaka bez diplome i sa diplomom stoji. Da ima ******a i pozera takodje sa diplomom i bez nje - stoji i to - pokazao je i Manchin slucaj, kao i mnogi drugi "incidenti".

Medjutim, potpuno sam protiv generalizacije da je neko ko ima diplomu ili visi stepen automatski neobavesteni dinosaurus sa zastarelim znanjem. Uopste se nisam osvrtao na profane tom prilikom. Koliko je pametnih i sposobnih ljudi (koji su stvarno dobri u praksi u onoj oblasti IT-a u kojoj rade), a koji su ipak pokupili taj "papir"? Sta sad i sa takvim ljudima ovde na forumu?

Koliko god da je pogresan stav tog "magistra" sa pocetka price koji misli da je baja samo zato sto ima 'papir', toliko je pogresan stav onih koji solidno barataju svakodnevnim koriscenjem windowsa (i znaju da ubodu kartu i podese IRQ) da su sad oni popili svo racunarsko znanje ovog sveta. Prvo zato sto ta znanja nisu direktno suprotstavljena, a drugo zato je 'tezinu' i 'vaznost' znanja tu jako testo meriti. Pricam ovo zato sto imam iskustva u oba slucaja; i sam sam radio po servisu - zato sto sam morao, jer kod nas mozes tesko da nadjes drugaciji posao; kada kod nas uglavnom uspeva samo prodaja i prepredaja, pa je tako i sa racunarima. Medjutim, nisam hteo do penzije nekome da srafim flopije i instaliram drajver i mastam da maksimalno postanem sef servisa ili budem prebacen u komercijalu - ne, hvala. E, za korak dalje ti treba taj fakultet i ta diploma. Vec i to sto je neko 5+ godina grejao dupe uz neku knjigu znaci makar nesto malo.

Driver je napisao(la):
...fora je u tome shto na faksu ne moze nishta praktichno da se nauchi, ja njih ne krivim...

E, tu gresis. Ne mozes, na zalost, bas kod svih profesora da pokupis nesto uzasno korisno, ali ima materijala.
A i za tu tvoju temu sa tim tvojim prijateljem o stabilnom windowsu ne verujem da treba ikakva diploma, nego samo prakticno iskustvo sedenja za racunarom. Pitanje je koliko "dalje & dublje" idete sa temom da li ce zatrebati diploma i to znanje sa fakulteta za diskusiju. Samo neka krenete o razgovoru za neki projekat, kako rasporediti ljude, tehnicki resiti problem, razraditi to, podeliti posao, kontrolisati, koordinisati, ucestovati u implementaciji, itd. pa ce on u diskusiji postati dominantan, a ti ces morati ubrzo da pogledas u plafon ili patos. I vidis onda da i znanje zavisi od teme. Ali o takvim stvarima niste razgovarali. Zasto? Zato sto o fudbalu, cenama, dnevnoj politici i stabilnosti windowsa u Srbiji moze da prica bukvalno svako.

Sasha je napisao(la):
...
A zamisli baje, koji nista nisu naucili posle faxa, a verovatno su radili sa busenim karticama, na nekim prastarim racunarima velicine ucionice pod unixom ili cim vec sve preko terminala, a programirali u asembleru ili kobolu.
I sta oni imaju da te nauce o bilo cemu aktuelnom ili ne tako aktuelnom? Sta oni znaju o objekntom programiranju ili cemu god hoces sto danas mozes primeniti?
Njihovo znanje, cak i da je 100% sacuvano u ovo vreme
sada ne vredi gotovo nista.
...

Mislim da ovom pricom imas u glavi uglavnom profesore i asistente sa fakulteta, mozda nekog direktora nekog ERC-a i to je to. Koliko "aktivnih" inzenjera informatike znas koji rade nesto svaki dan (a da ne 'predaju' negde)???
"Normalan" informaticar, recimo programer, radi u nekoj firmi koja ga tera direktno i posredno da stalno napreduje. Zasto? Zato sto bi firma odavno pukla da jos uvek rade na prastarim racunarima i unix terminalina i da ne znaju objektno programiranje, nego funkcionisu samo na cobolu ili assembleru.

BTW, sta je to lose u assembleru? On se i danas zivo koristi u nekim oblastima i podrzava to objektno programiranje koje ti je prema postu bilo merilo 'modernizacije'.

Da ne lupam onoliki Quote, reci cu samo da post No15 by Silver nekako najpreciznije/najrealnije definise stanje u Srbiji - postoje ljudi sa i bez znanja i sa i bez diplome, ali uparivanjem jednog sa drugim dobijamo 4 velike grupe ljudi 😉 ...
Niko se nije naucen rodio. To sto imas neki papir ne znaci da imas i znanje. To sto znas nesto ne znaci da znas sve. Ne postoji covek koji zna sve i razume se u svasta. To su sve cinjenice koje ne moze niko da ospori. Slazem se da ne treba stvari generalizovati na osnovu nekoliko primera, ali mislim da treba osuditi one koji se predstavljaju kao neki vrsni strucnjaci za sve i svasta i ljudima koji su totalno neupuceni u tu tematiku pricaju bajke, a onda kad nisu u stanju da rese problem za koji su navodno kompetentni nekoga ko bi to mozda mogao da uradi da vredjaju i omalovazavaju jer imaju neke predrasude ili su sujetni ctp;
To je valjda i bio cilj ovog thread-a...

Nazad
Vrh Dno