Šta je novo?

Strah od curenja All-in-one vodenih sistema

Reloaded-92

Cenjen
Učlanjen(a)
02.03.2013
Poena
170
Kako i tema kaze oduvek sam imao strah od curenja kod vodenih sistema i mislim da mnogi jos uvek imaju. Danas su tu i takozvani All-in-one sistemi koji su fabricki zatvoreni i nisu im potrebna nikakva dolivanja tecnosti. Zbog svih koji zele da kupe nesto slicno, a imaju strah od curenja i stete na maticnim plocama i grafickim kartama, molim da ostali clanovi iznesu svoja iskustva sa vodenim hladjenjima?
PS. Jel imaju neki proizvodjaci u svojim garancijama mogucnost nadoknade stete ukoliko dodje do curenja i osteti ostale komponente?

Neki od sistema:

Prilozi

• TT-Water-Performer.jpg
    TT-Water-Performer.jpg
    23.4 KB · Pregleda: 191
  • h50_back_fan_1.png
    h50_back_fan_1.png
    413.3 KB · Pregleda: 162
  • h100_rad_v2.png
    h100_rad_v2.png
    324.7 KB · Pregleda: 170
Koliko ja znam Corsair daje bas tu garanciju, da u slucaju prolivanja nadoknadjuju ceo sistem. Takodje imam Corsair h80 i nikakvih problema nisam imao sa tim, cak sam ga polovnog kupio.

Da li znas koja je procedura nadoknadjivanja, verovatno ne ide sve na rec. Plus ne znam kako se to moze ostvariti ovde kod nas ili moras direktno kontaktirati corsair. Meni se svidja TT water 2.0 performer ali bi pnda pre uzeo Corsair zbog garancije stete.

Ma nema veze i da se prolije u tim sistemima se koristi tecnost koja ne provodi struju.
20% antifriza i 80%destilovane vode isto zavrsava posao i sto je najbolje moze i votka :d
Ziveli !cheers

Poslednja izmena:
Zasto onda dolazi do ostecenja hardvera kada procuri?

Destilovana voda provodi pogotovu kad se doda antifriz, postoji tecnost koja ne provodi, a za to mi se obratita na PM:smash:

Da li imate neke od all in one kulera i kakvi su vasi utisci o njima naspram vazdusnih kulera?

Destilovana voda provodi pogotovu kad se doda antifriz, postoji tecnost koja ne provodi, a za to mi se obratita na PM:smash:
Cesto ljudi pogresno nazivaju omeksanu vodu destilovanom i to se odomacilo.
Pravi destilat vode je Demineralizovana voda i ta voda ne provodi struju.
Tako kod nabavke treba obratiti paznju da ne bude zabune.
Antifriz se pravi na bazi alkohola sluzi za usporenje stvaranja bakterija(ovo treba za otvorene sisteme)
Za zatvorene sisteme najbolje je destilovana voda 100% ima najveci spec. topl. kapacitet.
Potrebno je 4200J da se 1 litrar vode zagraje za jedan stepen,za sve ostale tecnosti treba manje.

Poslednja izmena:
Reloaded-92:

Svako ko je ikad razmisljao da kupi vodeno hladjenje postavio je isto pitanje.

To moze da se desi, ali se desava vrlo retko. Onima kojima se desilo, otislo je nesto od komponenti, najcesce grafika. Iako tecnost koja se stavlja ne bi trebala da provodi struju, takve stvari se desavaju. Corsair na zapadu, daje nadoknadu i za komponente koje stradaju, ne za ceo kompjuter, ako uvaze garanciju u takvom slucaju. Kod nas nisam siguran kako bi se ta procedura odvijala, verovatno mora da se obrati direktno Corsair-u.

Strah svako ima, ali kad resis da kupis i stavis vodeno hladjenje, moras da prestanes da o tome mislis.

Jednostavno je, ako ces ti, svaki put kad ukljucujes kompjuter, da se trzas na svaki zvuk, moj ti je savet da ga ne kupujes. Kupi neki dobar kuler, za tvoj procesor, nesto tipa Hyper 212 plus, ili bolji.

Sto se tice performansi i buke, stvari stoje ovako.

Corsair H80i i H100i. Imaju iste pumpe,iste ventilatore, ali predlazem da se uzme H100i zbog vece povrsine rezervoara i boljeg hladjenja, naravno ko ima uslove, kuciste na koje moze da se instalira.

H80i kad radi push-pull, na 1600, ima "slicnu" buku, ali nesto slabije performanse od najboljih vazdusnih kulera, na 2000 i vise mnogo je bucniji i tad ima uporedive temperature, mozda cak i za nijansu bolje.

H100i na istim obrtajima i slicnoj buci, bolje hladi od H80i, a na vecim obrtajima je bolji od najboljih vazdusnih kulera.

Opet, ponavljam, buka preko 2000-2400 kad je na maksimumu je prevelika.

Prednosti: Odlicne performanse, uz umerenu buku, najbolje pri 100% brzine ventilatora (bucno).
Ne zauzimaju prostor na maticnoj ploci oko cpu-a, moze da se stavi bilo koja memorija, lepo izgledaju, H100i je u odgovarajucem kucistu, kad se instalira na vrhu skoro neprimetan.

Za razliku od njega H80i je obavezan za kucista koja imaju samo jedno mesto 12 cm pozadi.
Tada su malo kabasti u tom delu, pa recimo da su nezgodni za LGA 2011 ploce, koje imaju sa obe strane visoke memorijske module ili za ploce koje imaju visoke kulere na naponskoj jedinici procesora.Lako namestanje na AMD, ne mora da se skida ploca, za intel mora ako nemate otvor pozadi na kucistu. Odlicna fabricka pasta.

Poslednja izmena:
Cesto ljudi pogresno nazivaju omeksanu vodu destilovanom i to se odomacilo.
Pravi destilat vode je Demineralizovana voda i ta voda ne provodi struju.
Tako kod nabavke treba obratiti paznju da ne bude zabune.
Antifriz se pravi na bazi alkohola sluzi za usporenje stvaranja bakterija(ovo treba za otvorene sisteme)
Za zatvorene sisteme najbolje je destilovana voda 100% ima najveci spec. topl. kapacitet.
Potrebno je 4200J da se 1 litrar vode zagraje za jedan stepen,za sve ostale tecnosti treba manje.
Samo male neke ispravkice. Destilovana vod i demineralizovana su 2 različite stvari. "Prava " destilovana se dobija, kako sama reč kaže destilacijom. Zagrevanjem do ključanja a i manje, pod vakumom se pretvara u paru a onda se ona ponovo kondenzuje i tako nekoliko puta na raznim temperaturam ako je potrebno da samo čista voda ostane i takva upotrebljava u medicinske svrhe uglavnom. Demineralizovana voda se dobija filtriranjem, magnetima i pod električnim naponom i kao takva se upotrebljava u nekritičnim situacijama kao za akomulatore, hlađenje (da nebi ostavljala depozit) i pranje i ispiranje raznih stvari. Načistija voda se dobija rekonstituisanjem, tj. elektrolizom se razdvaja na vodonik i kiseonik i onda meša i zapali i dobije najčistija moguća voda.
Naravno za ovakvu upotrebu dovoljna je i demineralizovana voda (rastvoreni minerali i soli su ti koje omogućuju vodi da postane kakav, takav provodnik struje).
Dodavanje "antifriza" služi i da se poveća tačka ključanja vode a takođe i da spreči elektrolitički uticaj različitih metala. Normalan antifriz za motor je napravljen na bazi glikola a u recimo avionskim motorima se upotrebljava samo glikol bez vode ali sa drugim aditivima koji sprečavaju pojavu fito organizama. podižu granicu ključanja, sprečavaju stvaranje pene (koja je izolator), olakšavaju dodir sa metalom itd. Različitih aditiva ima i u automotivnim aplikacijama naročito kada postoji razlika u metlima od kojih je motor i njegovo hlađenje napravljeno. Ja nebih stavljao antifriz za kola u rashladne sisteme za kompjuter jer im je veća gustina pa pumpa koja je ionako mala usled povećanog otpora mora da radi sa većim naprezanjem.
Još jedna zabluda je da tečnost mora da struji vrlo brzo. To nije tačno iz jednog glavnog razloga (a ima ih više), voda treba da prolazi dovoljno sporo da ima vremena da se zagreje na pickupu a i da dovoljno zagreje rashladno telo da bi transfer toplote bio što uspešniji a dovoljno brzo da bi prenela toplotu tamo gde treba.

Poslednja izmena od urednika:
E upravo mi se ovo desilo sa h100 :smash: Vratio se sa odmora i imam sta da vidim...

Graficka mokra, a ploca ima fleke od tecnosti koje se ne mogu skinuti. Komponente bile u garanciji. Spakovao plocu, grafiku i kuler i na reklamaciju u e**i, pa cemo videti :)

Kakvi su ovi jeftiniji modeli koji se mogu naći kod nas tipa CM Seidon 120M i Corsair H55? Ovaj poslednji mi baš izgleda sumnjivo sa onim tananim radijatorom i ventilatorom bez PWM kontrole.

Nemam mogucnost montiranja dual radijatora, ali bi mogao nesto modovati na vrhu kucista pa bi stalo. Trenutno imam Alpenfohn Himalaju, ali ovaj TT water 2.0 performer mi izgleda lepo. Ali ako su mu performanse ne bas toliko sjajne onda bi ipak isao na push pull sa dva Thermalright ty140.

Nexx92
Javi koja je procedura kod nas sto se tice curenja tih sistema. Koliko ti je bio star h100?

Oko tri meseca.
Sto se procedure tice, najbolje je ne paliti komp ako je tecnost iscurela:d ... uglavnom, uvazena mi je garancija i za postradale komponente, jedino sto sad cekam da se vidi je da li ce mi vratiti iste, ali ociscene i osusene u ispravnom stanju ili zameniti za nove...Ono sto ne znam jos je da li je napajanje koje nije u garanciji ok (a deluje mi da jeste)...Ostaje provera procesora i memorije ali otom potom...

Da li je sav hardwer kupljen na istom mestu pa su zato i uvazili reklamaciju, tj da i ostale komponente poprave ili ?

nex999:

Da li si uspeo da provalis gde je doslo do curenja, na kom mestu, na spoju, crevu, pumpi?

Ono sto sam ja saznao, najcesce se dogadja curenje ako kompjuter dugo vremena ne radi, kao sto se desilo nex999, dodju ljudi sa duzeg puta i iznenade se. Naravno, prvo prekontrolisite stvari i nikad ne ukljucujte pc ako primetite curenje.

nex999, kako si osigurao PC kad si otisao, da li si izvukao kabl iz stekera, ili je bio pod naponom?

Imam H80i vec 5-6 meseci i znam da su promenili creva koja su mnogo bolja u odnosu na stare H80 i H100.

Jedino sto mogu da savetujem svima koji imaju vodeno hladjenje, a spremaju se na more, da bar okrenu, obore, kompjuter, kuciste tako da ako se desi curenje dok vas nema, da ne ode na druge komponente.

@Reloaded: Jeste.
Da nije, kontam da bih ja licno morao da kontaktiram Corsair, pa onda tek da se cimam oko zamene...posto u tom slucaju mora da im se salje hw na uvid pa onda ide dogovor oko kompenzacije...

@zogi:
Nisam uspeo da provalim tacno mesto gde je iscurelo, ali je definitivno na cpu bloku tj pumpi...moguce da je kod creva. Inace sam komp ostavio ugasenim i sa iskljucenim prekidacem na UPS-u, dakle bez struje.

Poslednja izmena:
Moj komp se gasi samo kad nestane struje.. eventualno neki upgrade.. do sada nisam imao problema sa vodom.. ovih dana sam radio na custom wb za grafike.. domaca radinost a rezultati vise nego dobri ;)

Evo i mali test sa full loadom 4x7950 i 1 litar protoka po minuti

Naravno i bolji rezultati ce biti kad se u sistem pusti rashladjena voduraca :D

Poslednja izmena:
Pa jel ti se nije vise isplatilo da uzmes full cover nego da pravis svoje ?
Koju pumpu koristis za setup?Sta urla onako?Ventilatori koje si postavio da duvaju kroz graficke?

Uh, kupovni blokovi kostaju ko oko, na mnogo karti se to ne isplati nimalo. Njemu se isplati da ih pravi i ok su blokovi skroz. Bar je covek pokrenuo sebi proizvodnju. Sad moze i za asice da pravi.

Zavrsila se prica oko mojih komponenti, dobio sam mogucnost zamene, i posto nisu imali na stanju hw koji sam reklamirao, uz doplatu sam uzeo Maximus V Extreme, GTX770 i ovog puta Cooler Master Eisberg 240L, pa da vidimo kako ce se ta kombinacija pokazati...

Ja razmisljam da nabavim swiftec H220 ili Silverstone TD02, mada evo sta sam nasao na youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=SPDLXdpCesM

nazalost nisam jos nasao nikakav test, niti review tako da jos uvek neznam koja je bolja varijanta (mislim na td02 i h220), naravno ako se pojavi model sa 360 radijatorom to ce biti sigurno bolje...

I Swiftech je povecao povrsinu WB cinimi se na 60x60, koju ja koristim od pocetka za moje WB, neznam kolika je aktivna povrsina ,ali
to je jedina novina, prakticno sve ostalo je vec vidjeno. Ovi 3 u jedan sistemi su pogodni za one koji nemaju nameru da se bave ozbiljno OC i vodenim, za sve drugo a i za prosirenje ako hocete da hladite graficke nema nista bez klasicnog iz tri nezavisna dela. S tim da vam bude jasno sa jednim 320 kilerom mozete da hladite max 4 graficke

Ovo je po meni dobro resenje MCR-X20 Drive Rev3 Series Heat Exchangers with Integrated Pump and Reservoir za 130e + moj WB i bog da te veseli, pokusacu da ga nabavim.

I Swiftech je povecao povrsinu WB cinimi se na 60x60, koju ja koristim od pocetka za moje WB, neznam kolika je aktivna povrsina ,ali
to je jedina novina, prakticno sve ostalo je vec vidjeno. Ovi 3 u jedan sistemi su pogodni za one koji nemaju nameru da se bave ozbiljno OC i vodenim, za sve drugo a i za prosirenje ako hocete da hladite graficke nema nista bez klasicnog iz tri nezavisna dela. S tim da vam bude jasno sa jednim 320 kilerom mozete da hladite max 4 graficke

Najveci problem ovih 3in1 sistema je sto radijatori nisu dovoljne velike...uostalom, ddc kosta nekih 15 eur, polovan blok 20-30 eur, pitanje koliko ce biti razlika u temps i dali vredi potrositi toliko vise za neki 2-3c...

Zavisi sta hladis, ni jedno vazdusno za graficke ne moze da ohladi kao vodeno. Sto se tice CPU tu po najvise dobijas na tisini sa ovim 3u1 stim sto nema neke velike razlike ako je radijator 120 ili 240 ako ides na OC ozbiljan skok je na 360. Takodje dobijas i u prostoru u kucistu i bolje hladjenje ostalih komponenti

Poslednja izmena:
Imam H50 vec koju godinu i nikakvih problema nisam imao. Odlazio sam na odmoro po 2-3 nedelje, dakle komp ugasen to vreme i sve ok.
Al' sve je podlozno kvarenju, pa tako i ovi all in one sistemi...

Zavisi sta hladis, ni jedno vazdusno za graficke ne moze da ohladi kao vodeno. Sto se tice CPU tu po najvise dobijas na tisini sa ovim 3u1 stim sto nema neke velike razlike ako je radijator 120 ili 240 ako ides na OC ozbiljan skok je na 360. Takodje dobijas i u prostoru u kucistu i bolje hladjenje ostalih komponenti

Zato ocekujem da se pojavi Eisber 360 i swiftech h360 takodje me vrlo interesuje silverstone TD02 ali sa 36
radijatorom...

Nazad
Vrh Dno