Šta je novo?

Storage miniPC

Hietala

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2008
Poena
301
Za jednu firmu sam dobio zadatak da napravim konfiguraciju koja bi sluzila kao file storage server i eventualno download centar. Odustalo se od nekakvih NAS resenja jer su preskupa.

Obavezne karakteristike:
-microATX (ili nesto slicnih dimenzija)
-bez diska (ima se vec jedan 3.5")
-podrska za SATA2 i RAID
-Gigabit LAN interface

Budzet je 200 evra plafon, ali sto manje to bolje.

Takodje me interesuje koji biste OS preporucili da se stavi na njega? Svi racunari u mrezi su sa Windows XP SP3 pro.

Hvala svima

vidim odlucio si da me poslusas :D ako ako...

maticna: Gigabyte G31M-ES2L 50 evra
procesor: INTEL CELERON E1200 DUALCORE 1.60GHZ FSB800 35 evra
memorija: 2x KINGSTON DDR2 512MB 800MHZ 15 evra
kuciste sa napajanjem: CHIEFTEC BS-02B-B-B 50 evra
DVD rezac (nisi spomenuo, al nije na odmet staviti): neki LG <20 evra

Total: 170 evra

Grafika je integrisana, moze da se stavi i flopi ako je neophodan. Ne bi trebalo mnogo da se greje, a ako se bude grejalo kuciste podrzava 120mm napred i 90 (cini mi se) pozadi. Dimenzije su (D x W x H) 355 x 190 x 355. Napajanje je sasvim dovoljno i pouzdano.

vidim odlucio si da me poslusas :D ako ako...
:d:d

maticna: Gigabyte G31M-ES2L 50 evra
procesor: INTEL CELERON E1200 DUALCORE 1.60GHZ FSB800 35 evra
memorija: 2x KINGSTON DDR2 512MB 800MHZ 15 evra
kuciste sa napajanjem: CHIEFTEC BS-02B-B-B 50 evra
DVD rezac (nisi spomenuo, al nije na odmet staviti): neki LG <20 evra

Total: 170 evra
Deluje pristojno. Gigabyte znam da vazi za proizvodjaca pouzdanih ploca, al bi mozda uzeo neku jeftiniju, mozda sa 512 mega RAMa i bez DVDa. Kuca deluje OK i otprilike je ono sto sam smislio. U onoj drugoj temi si spominjao kucista koja se kace na rack orman, moze neka preporuka?

Grafika je integrisana, moze da se stavi i flopi ako je neophodan. Ne bi trebalo mnogo da se greje, a ako se bude grejalo kuciste podrzava 120mm napred i 90 (cini mi se) pozadi. Dimenzije su (D x W x H) 355 x 190 x 355. Napajanje je sasvim dovoljno i pouzdano.
super, svidja mi se. Flopi bas i nije neophodan, ima jedan externi koji se muva po firmi. prostorija je solidno provetrena, mislim da nece biti potrebe za kulerima, a masina bas i ne bi bila pod nekim opterecenjem da se toliko greje, zar ne?

Uzeto u razmatranje, dopada mi se ideja ovakvog sistema, samo jos da ja sefu objasnim sta i kako. On generalno naginje ka nekom Winu (pao mi na pamet nLite) ali za neki ozbiljniji storage sa dobrom zastitom mislim da treba nesto "namenski" kao npr ovaj sto si mi preporucio.

@Hietala: U onoj temi sam pomenuo rack kucista jer nisi pominjao budzet koliki je, a to mi sinulo kao dobro resenje, samo sto kosta (kao sto milanbb rece vise od 100evrica). Evo obicno Chieftec single-slot je oko 150 evra (sa napajanjem).
Sto se memorije tice, stavi giga, nece se baci, a plocu jeftiniju a sa tim karakteristikama nisam uspeo da iskopam.

A nešto ovako:
GIGABYTE GA-GC230D(Atom), Intel Lakeport G(945GC)/ICH7 + Intel Atom 230 1.6GHz, VGA, 1xPCI, 1xATA, 2xDDR2, LAN, SB5.1, USB 2.0, miniATX (Socket 479/Atom) - 75
1 gb memorije - 10

Ostalo po izboru, mislim da se ovako značajno štedi električna energija, a da sa druge strane konfiguracija može adekvatno da odgovori potrebama. Grešim li? :)

Zar to nije isto kao i Intel 945GCLF(2)? Koji mislim da moze da se nadje nesto povoljnije, meni bi bio interesantan i ovaj GCLF2 koji ima dualcore atom i gigabit lan...

Izneo sam sefu predlog i svideo mu se (naravno cena, ostalo moze da gleda do sutra :d nista mu jasnije ne bi bilo). Bio je samo odusevljen sto je video Atom CPU jer je cuo da su mnogo dobri :D Mozda cak za stalno dobijem posao administratora. :D

U svakom slucaju hvala svima na savetima, ako stvar dobro prodje, vodim vas na pivo :D

a gde ima da se pazari taj atom?

@Hietala: forum se baguje, meni je isto neko vreme na 250, pisao sam adminima i nista.
Sto se miniITX kucista tice, mislim da je Noah oko 70evra u PCXu na Novom Beogradu. Podrzava 1 3.5" disk, slim optiku, a ako oces da iskoristis PCI slot, imas raiser, koji ako stavis mozes da zaboravis na 3.5" HDD u njemu.
Mini ATX kuciste ti daje malo vise lufta ako odlucis da dodas jos jedan disk, ili optiku koja nije slim. A i nije toliko vece. Napajanje je kompatibilno, a potrosnja se ne razlikuje.

Edit: ovaj Intel je super, nisam znao da se to i kod nas pojavilo, obicno ovakve stvarcice koje retko ko kupuje niko ne uvozi...

Poslednja izmena:
U j....
ocekivao sam malo manje od 7.221 din za taj digitron jer da mi treba tako nesto ja bih pre isao na ovo
http://www.desk.co.yu/opis/opis.aspx?art=35976&cen=Maloprodajni WEB
a sa tom plocicom i miniITX kucistem dobijes totalno suprotnu stvar od one koja ti treba - malo procesorske snage, ko zna kakav je atom kad radi sa diskom, nemogucnost prosirenja, jedan disk (to je za fileserver super stvar jer kad on crkne ode sve), a sve za jako velike pare u odnosu na bilo sta drugo

Poslednja izmena:
dooobro i?
pazi: da Intel smatra da SIS chipset ne valja ne bi ga stavio na svoju plocu(to je ploca made by Intel)
a i taj celeron ce pojesti atom kad god oces.
a i po formatu su tu negde
jedino cena .... :wall:
ali opet s druge strane ako neko hoce da da 7500din za krs plocu i procesor samo napred

Poslednja izmena:
Bolji izbor je D201GLY2 (to isto samo sa dvojkom na kraju :d), ona ima sve to + dva SATA porta. Jedino nisam našao da li je ima kod nas.

Tako je, znao sam da mi se zbog neceg nije svidela ta GLY ploca, a to je zato sto nema SATA portove.

Sto vise gledam ove miniITX ploce, to mi se sve manje dopadaju... Jesu stedljivi na struji, ali je cena velika, a performanse manje. Nekako mi vise lezi microATX, za otprilike iste pare.

Na kraju je ipak pala odluka na Celeron resenje, manje vise slicno ovome sto mi je predlozio Djordje. E sad imam muke da nastelujem sve to da radi, da zavrsim (svoj :D) program za automatski backup, ali za pocetak smo zadovoljni, problemi ce se resiti. Sistem se jako malo greje, doduse malo je bucan, ali s obzirom da stoji tamo gde se ne zalazi cesto, ne smeta. Za sistem je na kraju ipak odabran winxp nlite-ovan. Morao je XP, jer vecina ovde ne zna ni da postoji nesto drugo osim Windowsa.

Posto vidim da slicne ideje iskacu po forumu, mislim da bi se sve ovo moglo uobliciti u jedan vodic o eksternim storage sistemima (bila ona u formi racunara ili diskova).

Jesi li nasao plocu sa SATA konektorima? Ako jesi, moze li oznaka i lokacija (na PM, da ne bi smarali modovi :d), posto sam i ja zainteresovan :)

Ploca je Asus P5B-MX, to je microATX resenje, ima 4 SATAII porta, ukratko:
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=182&l4=0&model=1670&modelmenu=2
Procesor je INTEL CELERON E1200 dualcore, memorija 2x512mb 667 memorije, a kuciste je CHIEFTEC BS-02B-B-B 50 (veoma tiho napajanje, 270w), stavio sam neke jeftine kulere (napred 12cm, pozadi 9cm) koji su malo bucniji. Juce (da, da, radim subotom) smo malo isprobavali brzine kopiranja fajlova, i stabilnost sistema pod pritiskom, i pokazao se solidno, dual core mu izgleda dosta znaci, oba jezgra se dobrano uposle. Gigabajt memorije je takodje dobrodosao.

Pozzz

Poslednja izmena:
A ti si išao na tu varijantu :)
Mislio sam da si uzeo ploču sa zalemljenim procesorom, nešto kao onaj celeron kog je filo linkovao

Pazi, prvo sam zgotivio onaj mali Atom, nekako mi bilo super resenje, jer sam cuo da se Atom solidno pokazao, ali onda sam googlajuci shvatio da je ipak bolje staviti ovaj dualCore Celeron za ovakvu primenu i nisam se prevario. Akcenat je bio na brzini u mrezi i na prosirenju kapaciteta, pa mi se 2 Sata porta od 1.5 Gb/s i 100MBit mrezna cinilo malo. Ipak ovo resenje treba da pozivi. Ova ploca nudi 4 SataII porta i gigabitnu mrezu, plus su tu PCI i PCI-e slotovi za ekspanziju, za iste pare za koje bi pao onaj Atom.

Ja imam jedan Asus Eee PC sa Atomom, procesor uopste nije za bacanje, mislim da bi jako lepo lezao u nekom ovakvom serveru u ITX varijanti, ali mu je cena malo napumpana, plus sto kao sto se vidi nema bas neki potencijal za upgrade sistema (vec je pominjan nedostatak SATA konektora). Gigabitna mreza, manje vise, mada ne moze da skodi :)

Steta sto se ne javlja neko sa ITX masinom da podeli utiske...

Nazad
Vrh Dno