Šta je novo?

sto tisi cpu cooler

maxx79

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.04.2008
Poena
170
pozdrav

treba mi sto tisi cooler,a da ima solidne performanse.....hladio bi quad Q9400(sada ima neku zamenu za stock coler koji je sve bucniji,mada solidno hladi)....ponekada klokovanog na oko 3.0GHZ,a uglavnom na njegovom fabrickom taktu od 2.66 GHZ....

razmisljao sam o ovom cooleru...(koji cu moci da iskoristim kada sadasnjeg quada jednom zameni neki i5)

http://itsvet.com/proizvod/cooler-master-hyper-212-evo-rr-212e-16pk-r1/comp_comp_cooler/54/1351

pa me zanima sta ljudi koji ga imaju misle o buci koju pravi?....da li je gotovo necujan kao sto neki tvrde?....ili ako neko ima neki drugi(bolji) predlog za sto tisi cooler u tom nekom cenovnom rangu,neka predlozi...

da jos jednom dodam,tisina mi je vazna....

inace,kuciste je cooler master mystique

http://itsvet.com/proizvod/cooler-master-mystique-632-rc-632s-kkn2-gp/comp_comp_case/54/286

i zamenio bih i dva ventilatora koja se nalaze na prednjoj i zadnjoj strani kucista(sada su tu fabricki koji su stari vec 3-4 godine),pa me zanima koje ventilatore bi preporucili,a da su sto tisi (a opet sa solidnim performansama sto se tice hladjenja)

hvala!..:)

Poslednja izmena:
Ja se prilično zanimam za tihe komponente pa sam stavio Venomous X Silent Edition, a na zadnju stranu NF-S12B FLX sa u.l.n.a. adapterom (radi na 600 rpm) i prilično sam zadovoljan temperaturom i tišinom. Kućište je Cosmos 1000.

Malo skuplja varijanta, ali mi se čini da ne može tiše od komponenti koje se mogu nabaviti u Srbiji.

Ja imam CM Hyper 212 sa Arctic Cooling F12 ventilatorom (koji je dosta tisi od CM fabrickog).

I da, veoooma je besuman :).

Hladi mi Phenom II X4 970 (@ default, nisam overklokovao jer nema potrebe).

Idle 35C, u igrama ide do 50C, dakle radi valjano posao.

Poslednja izmena:
Cekaj, 44db kad cpu idluje je tiho? Venomous-x silent edition radi na 11db. Sve preko 20db se čuje.

Kao alternativa može da posluži i HR-01 i dve Noctua 12-ice sa u.l.n.a. adapterima (ima i tiših, ali ne na našem tržištu).

Naravno, zavisi koliku tihu mašinu želiš i koliko para si spreman da odvojiš.

Ne moze ti niko buku izmjeriti dok sam ne cujes. Testovi za db nemaju standard, nego radi ko kako hoce.
Nego nisu to vruci procesori, pa ce taj evo da zavrsi posao i bez venta. Pa ako budes htio da oc, ukjucis vent. Ako t9 je taj vent bucan, kupis neki tisi. Voila.

Poslednja izmena:
najverovatnije cu kupiti CM 612S....ali me jedna stvar zbunjuje....

tj,da li uz ovaj cooler dolazi PWM adapter,pa da se njime moze kontrolisati broj obrtaja ili toga nema?....tj da li cooler ima 4 pin prikljucak ili 3 pin?

na sajtu proizvodjaca pise da je to PWM cooler,kolega drakensanger takodje kaze da ima taj adapter,dok npr neki vlasnici tog coolera sa itsveta kazu da on nije PWM.....(iako na kutiji pise da jeste,kada su ga otpakovali videli su da ima 3 pin prikljucak i da nema PWM)

http://itsvet.com/proizvod/cooler-master-hyper-612s-(rr-h612-13fk-r1/comp_comp_cooler/54/1348

(to za PWM me zanima zbog smanjivanja na najmanje obrtaje zbog tisine,a nisam siguran da li moja maticna ploca ima tu mogucnost)

Postoje izvesni standardi koje neki sajtovi guraju, tipa merenje buke komponenti sa 75 i sa 100 cm. Naravno, bitna je i frekvencija buke koju neka komponenta stvara, tu je vec u pitanju individualna percepcija, mada su svi ljudi uglavnom najosetljiviji na srednje frekvencije.

@ maxx79

Postoje dva modela. Jedan je 612S (tropinski i vent i adapter), drugi je 612PWM (kao što mu i ime kaže).

ali,sto mi je najbitinije,na oba modela moze da se regulise broj obrtaja? :)

Mislim da to zavisi od ploce. Recimo, asusov sabertooth u prvoj reviziji preko fan xperta moze da kontrolise samo cetvoropinske, dok sabertooth r 2.0 sa fan xpert 2 moze da kontrolise broj obrtaja i tropinskih ventilatora. Koju plocu imas?

uzeo sam xigmatek gaia cooler ,iza sada,jedan AC F12 ventilator......(CM612 nisu trenutno imali,mrzelo me da cekam danima dok stigne a i ovaj gaia(poslednji primerak u radnji,vise ih ne uvoze u Srbiju) je osetno jeftiniji od 612s a racunao sam da ce da mi radi posao sto se tice tisine)...

i ispostavilo se da je gaia sasvim ok,trenutno mi radi na 889 obrtaja(to sam podesio iz biosa,kao neki super silent mod a ima jos dva moda sa vecim obrtajima) i prilicno je tih(ne potpuno necujan),osetno tisi od prethodnog Titanovog colera od 5-6 eura....ali ispalo je da se u idle se temperature razlikuju svega par stepeni.......kod titana je bilo oko 31 stepen,kod gaia oko 29.....ali primetio sam sta god da radim,kakvu god igru pokrenuo i koliko god igrao temp procesora ne prelazi 40 stepeni........ranije je bila i do 50....procesor je quad q9400.......najveca zamerka sto se tice gaie je UZASNO KOMPLIKOVANA montaza.......mora ploca da se vadi is kucista,pa posle dok se provuku oni gumeni srafovi....katastrofa.....montirao sam ga skoro sat vremena.....

e sad,ispalo je da su mi bucniji ventilatori na grafickoj (radeon msi 6850,sto sam smanjo na 47%) i taj novi AC F12 ventilator koji sam stavio nazad da izbacuje vazduh......on odlicno hladi i pravi promaju,ali daleko od toga da je necujan kako se reklamira na sajtu.....i sto je najgluplje,ne mogu da ga regulisem na koliko obrtaja da radi.....speedfan samo konsatuje kolika je temperatura i na koliko obrtaja radi,ali nema efekta kada hocu da smanjim obrtaje.......da li postoji jos neki softverski program uz pomoc kojeg mogu da regulisem broj obrataja ventilatora?

u biosu ploce (asus p541T-ml x) takodje nema opcije za ventilator...samo konstajuje na kojoj se brzini okrece i to je to.....ustvari,tamo bios vidi samo jedan ventilator u kucistu,a ja imam dva.....jedan napred i jedan nazad....

Poslednja izmena:
Probaj da zakacis tu 12ticu direktno na napajanje, verovatno si uz nju dobio adapter sa ata na fun. Moja 12 tica stoji vec par godina tako i totalno je necujna, niti znam na koliko obrtaja radi niti me interesuje, posto obavlja posao savrseno. Mozda i tebi bude odgovarajuca kombinacija. Akoti ni tako neodgovara uvek mozes za da kupis neki fun kontroler i da regulises sam obrtaje sa prednjeg panela kucista. Za softverska resenja stvarno ne znam, moraces da sacekas neko upiceniji u pricu da ti odgovori.

uzeo sam xigmatek gaia cooler ,iza sada,jedan AC F12 ventilator......(CM612 nisu trenutno imali,mrzelo me da cekam danima dok stigne a i ovaj gaia(poslednji primerak u radnji,vise ih ne uvoze u Srbiju) je osetno jeftiniji od 612s a racunao sam da ce da mi radi posao sto se tice tisine)...

i ispostavilo se da je gaia sasvim ok,trenutno mi radi na 889 obrtaja(to sam podesio iz biosa,kao neki super silent mod a ima jos dva moda sa vecim obrtajima) i prilicno je tih(ne potpuno necujan),osetno tisi od prethodnog Titanovog colera od 5-6 eura....ali ispalo je da se u idle se temperature razlikuju svega par stepeni.......kod titana je bilo oko 31 stepen,kod gaia oko 29.....ali primetio sam sta god da radim,kakvu god igru pokrenuo i koliko god igrao temp procesora ne prelazi 40 stepeni........ranije je bila i do 50....procesor je quad q9400.......najveca zamerka sto se tice gaie je UZASNO KOMPLIKOVANA montaza.......mora ploca da se vadi is kucista,pa posle dok se provuku oni gumeni srafovi....katastrofa.....montirao sam ga skoro sat vremena.....

e sad,ispalo je da su mi bucniji ventilatori na grafickoj (radeon msi 6850,sto sam smanjo na 47%) i taj novi AC F12 ventilator koji sam stavio nazad da izbacuje vazduh......on odlicno hladi i pravi promaju,ali daleko od toga da je necujan kako se reklamira na sajtu.....i sto je najgluplje,ne mogu da ga regulisem na koliko obrtaja da radi.....speedfan samo konsatuje kolika je temperatura i na koliko obrtaja radi,ali nema efekta kada hocu da smanjim obrtaje.......da li postoji jos neki softverski program uz pomoc kojeg mogu da regulisem broj obrataja ventilatora?

u biosu ploce (asus p541T-ml x) takodje nema opcije za ventilator...samo konstajuje na kojoj se brzini okrece i to je to.....ustvari,tamo bios vidi samo jedan ventilator u kucistu,a ja imam dva.....jedan napred i jedan nazad....

Da Gaia kida koliko je dobar.
I da i meni su ti gumeni srafovi zadavali glavobolju, mada ajde valjda ce manje da vibrira :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno