Šta je novo?

Stize SuSe 7.3

nesharm

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
11.12.2000
Poena
680
Moja keva je konacno primila paket od Silverglidera,pa ce taj linux stici do petka u Jugu.Posto imam spor rezac (4x) ne mogu da narezujem ljudima diskove,vec cu narezati nekome ko ima brz rezac,pa nek se to siri dalje.

Eeeee fino, samo kazi kome ces dati da ga cimamo 😉

Cek da vidim koji su tacno diskovi stigli...realno,trebaju ti prva dva za install,ostali su source itd.A ako imas neki dobar rezac...ti i ti,dobrovoljci 🙂.

He he he!!!

Suse Linux 8.0 Released!

Personally I have been waiting for this particular distribution of Linux to be release and today it arrived. This looks like a very good version and comes with Kernel 2.4.18, glibc 2.2.5, support for NVIDIA’s Geforce 3 and the first distribution to come with the final version of the KDE 3.0 desktop environment system.

http://www.warp2search.net/article.php?sid=4129&mode=thread&order=0

Sta vredi da salje 8.0, dok to on i nesha dogovore vec ce izaci verzija 9 🙂

salac je napisao(la):
Sta vredi da salje 8.0, dok to on i nesha dogovore vec ce izaci verzija 9 🙂

Ma pre bih ja koristio ovu verziju...te prve verzije su uvek nestabilne,tek ce 8.2 ili 8.3 super raditi.Pazi,Salac,nije to win pa da ima neke ultra razlike,samo je pitanje verzije programa koji salju uz distribuciju(onaj KDE ce biti sigurno isti kao i u 7.3 🙂).

Ma bre postoji firma kod nas koja je zvanicni distributer ovog paketa Linuxa. Cena Professional verzije [7.3] je 90 eura, dok je Personal 55 eura.

nesharm je napisao(la):
Cek da vidim koji su tacno diskovi stigli...realno,trebaju ti prva dva za install,ostali su source itd.A ako imas neki dobar rezac...ti i ti,dobrovoljci 🙂.

Reci mi da li su na ta prva dva diska i programi tipa StarOffice, Konqueror itd.

p.s. Mogu ja doci do tebe nije frka, aj dogovoricemo se nesto...

Amon_Ra je napisao(la):
Ma bre postoji firma kod nas koja je zvanicni distributer ovog paketa Linuxa. Cena Professional verzije [7.3] je 90 eura, dok je Personal 55 eura.
Ma nepopravljivi smo mi ! ctp;
Mi i Linux, koji je po definiciji pojam besplatnosti, uspevamo da piratizujemo 😀

Nesha donosi linux kod mene da reckamo da uposlimo malo moj pisac, posto sam narezao 20ak cd-ova za 2-3 meseca koliko ga imam 🙂.
Nesho da li se slazes ??

nesharm je napisao(la):
Ma pre bih ja koristio ovu verziju...te prve verzije su uvek nestabilne,tek ce 8.2 ili 8.3 super raditi.Pazi,Salac,nije to win pa da ima neke ultra razlike,samo je pitanje verzije programa koji salju uz distribuciju(onaj KDE ce biti sigurno isti kao i u 7.3 🙂).

Ne vredi Nesho, cak i ako poteraju do verzije 8.99 ipak cete biti prespori 😀

Salac, ne vuci me za jezik, nego kopiraj 😀

Amone, Drapine ovo jeste kopija moje licencirane verzije. Same distribucije su free ako hoces da ih skidas sa neta (ono, ukonektujes se na 28800 i srokas caskom 8CD-ova na hard 😀). Ovakvo pakovanje se naplacuje zato sto treba platiti nasnimavanje CD-ova, kucanje i stampanje uputstva (ne HOWTO dokumenata, nego uputstva bas samo za njihov distro), kutije, pakovanje, shippment, itd. Dakle, sve to OKO samog linuxa kosta. Ako je on free, CD-ovi, npr. nisu 😉

Elem, radi se o 7.3 Professional varijanti, koja dolazi sa svime i svacime, od firewalla do Borlandovih Kylixa i JBuildera 6. Na ostatku CD-ova stoje ne samo sourceovi, nego i dosta komercijalnog sw-a, nesto u demo varijanti, nesto u shareware a nesto samo sa upozorenjem da se ne sme koristiti u komercijalne primene. Uglavnom, kod instalacije izabrati custom instalaciju, pa mogu paketi da se browsuju po kategorijama, od kojih je jedna i "komercijalni sw". Elem, posto je kupljen u Nemackoj, nemoj da se neko shokira kada vidi pozdravnu poruku na svapskom kod instalacije - vec na sledecem ekranu se izabere English i pichi dalje. Za sve biblioteke postoje development verzije, tako da je za linux developere *must*. Slozio bih se sa Nesom oko verzije 8. LJudi su dodali samo KDE3 umesto 2.2.1 (a koliko ja vidim, neke preterane razlike i nema - osim sto su ga rekompajlirali sa qt-3.0.0) i tako neke sitnije stvari. Verzije X.0 su uvek prva izdanje i pozeljno je sacekati X.n reviziju, ukoliko ne zelite sami da skidate stvari sa interneta. Kod RedHata je X.2 uvek "prociscena" verzija distribucije, na primer.

I ja bih SuSe 7.3 ko bi mogao da mi iskopira?
Hteo bi da počnem malo da radim sa linux-om. Danas/sutra bi trebalo da dobijem Mandrake. Pa ne znam ša mi je bolje, ....ili možda RedHat ? Koliko mi treba prostora na disku?

Ma sa instalaciom i svim potrebnim programima ne vise od 2GB.

silverglider je napisao(la):
Amone, Drapine ovo jeste kopija moje licencirane verzije. Same distribucije su free ako hoces da ih skidas sa neta (ono, ukonektujes se na 28800 i srokas caskom 8CD-ova na hard 😀). Ovakvo pakovanje se naplacuje zato sto treba platiti nasnimavanje CD-ova, kucanje i stampanje uputstva (ne HOWTO dokumenata, nego uputstva bas samo za njihov distro), kutije, pakovanje, shippment, itd. Dakle, sve to OKO samog linuxa kosta. Ako je on free, CD-ovi, npr. nisu 😉
Ma potpuno se slazem, moj post je i bio zamisljen u smislu kritike, ako ga je neko mozda pogresno razumeo...
Imao sam u rukama taj originalni paket SuSe-a i to vredi te pare, mada nemam pojma koliko to kosta u Nemackoj i da li je ova domaca cena realna ili nije.
Ajd sracunajte koliko kostaju 8 praznih medija i snimanje (ako nemate rezac) pa na to dodajte fotokopiranje celokupne dokumentacije ili vreme utroseno na skeniranje (i vreme kosta, ako niste znali...), stampanje (...toner...papir) itd itd.
Naravno ako se pravite pametni pa smatrate da vam dokumentacija ne treba, to je vec drugi padez. Ali pogotovo za pocetnike u domenu Linuxa (a velika vecina nas su pocetnici...), mislim da je dokumentacija neophodna.
Ja sam barem, pre nekog vremena kad sam hteo da isprobam Linux kupio isto tako piratizovan RedHat, ali sam onda otisao i kupio jos dve debele knjige o njemu koje su me naravno kostale otprilike 10 puta vise od CD-a. Istina i sa svim knjigama sam odustao od doticnog (navike, navike...tesko se to menja, kad Win jednom udje u uslovne reflekse...) ali bez tih knjiga ne verujem da bih mnogo odmakao od same instalacije, ili bih na slepo nabadao mesec dana samo da provalim osnovne stvari...za sta jednostavno nemam ni vremena ni zivaca.

Drapine dobro si prosao, ja sada po ceo dan kompajliram 🙂 Imam novu rutinu uz jutarnju kaficu na poslu : kompajliranje kernela. Uz dorucak obicno drndam Sambu, a za kraj radnog vremena naravno Apache. Posao ceka i gomila se, ali mene bas briga 😉

Nazad
Vrh Dno