Pu pu pu, da ne ureknemo
🙂
sto rece d0minat0r nemo' da te cuje Nedjo
😀
To nikako ne bi bilo dobro jer bismo prakticno spali na samo jednog proizvodjaca, ali srecom, daleko je od istine
😉
ATI jeste zapao u krizu sto se odrazilo delimicno i na AMD, ali sam siguran da ubrazno radi na odgovoru posto 2x00 serija nija postigla zeljeni uspeh.
Mozda Nedjo moze da doda nesto konkretno po tom pitanju...
mora da se kuva nesto i u ATi-ju cim nVidia sprema novu seriju...u ovom polozaju nV moze da ubira pare od kupaca vecno, ali izbacuje novu seriju (?!) znaci ATi se ipak ne predaje 🙂
Ili nVidia prosto zeli da ojaca i zadrzi osvojene trzisne pozicije? :trust:
A da se ATI ne predaje, to je apsolutno tacno.
Mogu da izbace šta hoće, ovo je toliko skupo da je besmisleno govoriti da je bilo koja strana R.I.P.
Pa ako uporedis recimo cene izmedju 8800GTX i 8800Ultra modela, razlika je tolika da se postavlja pitanje isplativosti kupovine Ultra modela, ali nije uvek isplativost, odnosno odnos cena/performanse presudan za kupovinu top modela
😉
Margina isplativosti proizvodnje Ultra modela je daleko ispod prodajne cene, ali se nvidiji prosto moze da ga prodaje po toj ceni i da ostvaruje lep profit. Ne mozes globalno da gledas na trziste kroz svoj novcanik mada bi svi mi to zeleli :S:, ali realno gledano mislim da su cene sasvim lepo formirane, narocito sa skupim GDDR4 sto znaci da ce 8800GTX/GTS lagano da padaju i postaju prihvatljivije resenje za obicne smrtnike, narocito ako ATI bude u medjuvremenu izbacio konkurentan odgovor.
S druge strane, imajuci u vidu top modele ovo su prakticno samo malo prepakovani G80 sa istom kolicinom memorije, ali sada GDDR4 uz veoma slicnu arhitekturu s tim da im 80nm omogucava nesto veci klok - isti broj shader-a, nista od 512bit magistrale... sto je bilo i ocekivano
🙁
GX2 ima manje shader-a i uzu magistralu od GTX-a... Sve u svemu, osim malo sminke i poliranja nista revolucionarno (zato se i zove G81, a ne G90
😀) sto u svakom slucaju ide u prilog prici da nV zeli da ojaca pozicije prodajom neceg "novog" jer se G80 davno pojavio, pa je bio potreban neki vid osvezenja...