Šta je novo?

Stize azdaja 8900GTX

• Začetnik teme Začetnik teme FXGT
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
mora da se kuva nesto i u ATi-ju cim nVidia sprema novu seriju...u ovom polozaju nV moze da ubira pare od kupaca vecno, ali izbacuje novu seriju (?!) znaci ATi se ipak ne predaje 🙂

Chinese sources claim that the upcoming GeForce 8950GX2 card will sell for $599 USD
samo?

Both Radeom X2800 XTX and Geforce 8900GTX will have...

same tech based on 80nm process...

same 128 shaders power...

same 700MHz core clock speed...

same DDR4 memory chips...

same 2.2GHz DDR4 memory clock speed and...

same price at $549!!!
🙂

The different about 8900GTX is a 80nm shrink of 8800GTX on 90nm plus enhancements and improvenments and could have about 130W power consumption. Probably about 30% faster than X2800 XTX.

I think R600 vs G81 match is about 384bit vs 512bit and about 130W vs 240W power consumption.

Poslednja izmena:
Mogu da izbace šta hoće, ovo je toliko skupo da je besmisleno govoriti da je bilo koja strana R.I.P.

Zbog ovoga ni da imaju iste performanse, ATI je skup :

I think R600 vs G81 match is about 384bit vs 512bit and about 130W vs 240W power consumption.

jedino da dolazi sa nekim externim napajanjem. mislim 110W extra samo zbog 512bit magistrale koja bi trebalo da kolje je glupost.

Poslednja izmena:
Ati R.I.P.
🙂
Pu pu pu, da ne ureknemo 🙂
sto rece d0minat0r nemo' da te cuje Nedjo 😀
To nikako ne bi bilo dobro jer bismo prakticno spali na samo jednog proizvodjaca, ali srecom, daleko je od istine 😉
ATI jeste zapao u krizu sto se odrazilo delimicno i na AMD, ali sam siguran da ubrazno radi na odgovoru posto 2x00 serija nija postigla zeljeni uspeh.
Mozda Nedjo moze da doda nesto konkretno po tom pitanju...
mora da se kuva nesto i u ATi-ju cim nVidia sprema novu seriju...u ovom polozaju nV moze da ubira pare od kupaca vecno, ali izbacuje novu seriju (?!) znaci ATi se ipak ne predaje 🙂
Ili nVidia prosto zeli da ojaca i zadrzi osvojene trzisne pozicije? :trust:
A da se ATI ne predaje, to je apsolutno tacno.
Mogu da izbace šta hoće, ovo je toliko skupo da je besmisleno govoriti da je bilo koja strana R.I.P.
Pa ako uporedis recimo cene izmedju 8800GTX i 8800Ultra modela, razlika je tolika da se postavlja pitanje isplativosti kupovine Ultra modela, ali nije uvek isplativost, odnosno odnos cena/performanse presudan za kupovinu top modela 😉
Margina isplativosti proizvodnje Ultra modela je daleko ispod prodajne cene, ali se nvidiji prosto moze da ga prodaje po toj ceni i da ostvaruje lep profit. Ne mozes globalno da gledas na trziste kroz svoj novcanik mada bi svi mi to zeleli :S:, ali realno gledano mislim da su cene sasvim lepo formirane, narocito sa skupim GDDR4 sto znaci da ce 8800GTX/GTS lagano da padaju i postaju prihvatljivije resenje za obicne smrtnike, narocito ako ATI bude u medjuvremenu izbacio konkurentan odgovor.

S druge strane, imajuci u vidu top modele ovo su prakticno samo malo prepakovani G80 sa istom kolicinom memorije, ali sada GDDR4 uz veoma slicnu arhitekturu s tim da im 80nm omogucava nesto veci klok - isti broj shader-a, nista od 512bit magistrale... sto je bilo i ocekivano 🙁
GX2 ima manje shader-a i uzu magistralu od GTX-a... Sve u svemu, osim malo sminke i poliranja nista revolucionarno (zato se i zove G81, a ne G90 😀) sto u svakom slucaju ide u prilog prici da nV zeli da ojaca pozicije prodajom neceg "novog" jer se G80 davno pojavio, pa je bio potreban neki vid osvezenja...

imam pitanje: zasto se uopste pojavljuje serija GX2 (ranije 7950GX2, sada 8950GX2)?...predpostavljam da je to najslabije prodavana kartica od cele serije?!

Pa 7950GX2 je bio jeftiniji od 2x7900GTX a performanse su bile iste 🙂 Tako da koje bio siguran da hoce SLi, znao je sta mu je ciniti 🙂

imam pitanje: zasto se uopste pojavljuje serija GX2 (ranije 7950GX2, sada 8950GX2)?...predpostavljam da je to najslabije prodavana kartica od cele serije?!
Recimo zbog ovoga:
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=11503 😀
Pa 7950GX2 je bio jeftiniji od 2x7900GTX a performanse su bile iste 🙂 Tako da koje bio siguran da hoce SLi, znao je sta mu je ciniti 🙂
ili ovoga 😉

Malo mi deluje smesno ova najava...
Ja ne znam jel ste vi primetili od kog datuma su postovi koje je FXGT dao u 2 i 3 linku?
Prema tome skroz ne pouzdana informacija,vise kao neka buva.

Malo mi deluje smesno ova najava...
Ja ne znam jel ste vi primetili od kog datuma su postovi koje je FXGT dao u 2 i 3 linku?
Prema tome skroz ne pouzdana informacija,vise kao neka buva.

pa bilo je o tome par reci i u onom oficialnom threadu o nV karticama; isto u tom periodu neko je okacio neki link koji predpostavlja da do ovoga moze doci...

@crni: blago vama tih dana u redakciji, bilo je, ko ce prvi na posao da dodje da se malo izigra 😀 aj zovite kad vam dodje 8950GX2 :d

Ljudi,kao sto rece Jerry[NS],proverite datum pre nego sto se ova rasprava dalje nastavi.

Ovaj 8950 GXTXTS2 ili sta je vec ce se verovatno praviti u seriji od 1000 komada kao sto to bese sa onim duplim 7800 😀 ako se neko uopste i seca tog promasaja 😀 😀

Edit: Btw, sad videh...pa ovo je smejurija, ne znam kako neko moze da se pali na ovo...pa cena ni jedne kartice se ne smanjuje, ili ostaju iste cene (8800GTS) ili dobijamo nove skuplje proizvode...HAHAAHAHA super marketing...Nvidija ce jednog dana zavrsiti kao i 3DFX...to nece biti sutra, za nedelju dana ili za 5 meseci ali jednom sigurno hoce.

Poslednja izmena:
Ma kad se pojave Intelove grafičke ima svima da im pomrse konce 😛

dajte vise prekinite sa tom pricom "ATi R.I.P." 🙂 Nema smisla. Razmislite malo:

1. Koliko ima OEM proizvodjaca i brand proizvodjaca i koja je potrazanja na tom trzistu.
2. Mobile graficki chipovi.
3. Koji graficki sistem u sebi ima X-box360, ciji je x-box brend i koliko se toga prodaje ?
4. na osnovu prethodne stavke: sta je AMD dobio kupovinom ATI-ja ? Ciji ce graficki sistem imati naredni x-box ?

Dakle, nema tu ni "P" od propadanja...Isto vazi i za nvidiu, mobile chipovi, pod-sistem za PS3...

Sto se "GX2" serija karti tice, jedna od prednosti je sto ne moras da imas SLi plocu da bi radila, a to je veliki plus za ljubitelje intel ploca i chipseta kojima ne pada na pamet da prelaze na neku nforce platformu (nebitno iz kojih razloga), a isto tako ima i ljudi koji nisu bas neki entuzijasti pa imaju "stock" masine sa jeftinijim plocama, ali eto, oce jaku graficku, ne moraju ni da znaju sta je u sustini "GX2", samo ubodu i kraj.

Dakle, nema tu ni "P" od propadanja...Isto vazi i za nvidiu, mobile chipovi, pod-sistem za PS3...

Sto se "GX2" serija karti tice, jedna od prednosti je sto ne moras da imas SLi plocu da bi radila, a to je veliki plus za ljubitelje intel ploca i chipseta kojima ne pada na pamet da prelaze na neku nforce platformu (nebitno iz kojih razloga), a isto tako ima i ljudi koji nisu bas neki entuzijasti pa imaju "stock" masine sa jeftinijim plocama, ali eto, oce jaku graficku, ne moraju ni da znaju sta je u sustini "GX2", samo ubodu i kraj.

Ma GX2 je super za tih 1000 ljudi (od kojih su 550 novinske kuce) kojima treba 2x u jednoj kartici. Cak dobijes i pozlaceni serijski broj 😀 😀 😀 😀 😀 😀 i POA papirce...Hahahaahahh

Edit: Btw, sad videh...pa ovo je smejurija, ne znam kako neko moze da se pali na ovo...pa cena ni jedne kartice se ne smanjuje, ili ostaju iste cene (8800GTS) ili dobijamo nove skuplje proizvode...HAHAAHAHA super marketing...Nvidija ce jednog dana zavrsiti kao i 3DFX...to nece biti sutra, za nedelju dana ili za 5 meseci ali jednom sigurno hoce.
Pa kako trenutno stvari stoje ne vidim potrebu da nV smanjuje cene :eyebrows:
Nazalost 🙁

A ovo za 3dfx... Iskreno, sumnjam 😀
Ali nikako ne bi valjalo da se to desi 😉
Kamo srece da se pojavi neki treci ozbiljan igrac.
A od Intel-a slaba vajda jer prosto nije zainteresovan i zadovoljava se integrisanim resenjima koja mu donose fin profit, a sluze svrsi...

Ako se u porukama iz linkova najjaca ATIjeva kartica naziva X2800XT onda vam je jasno o cemu se radi. Najjaca Nvidijina grafulja ce ostati ultra do sledece generacije koja verovatno stize na jesen. ATI nema odgovor na ultru a price da ce se pojaviti 65nm verzija R600 u avgustu su smesne jer znamo koliko ATI postuje rokove.

Poslednja izmena:
dajte vise prekinite sa tom pricom "ATi R.I.P." 🙂 Nema smisla. Razmislite malo:

1. Koliko ima OEM proizvodjaca i brand proizvodjaca i koja je potrazanja na tom trzistu.
2. Mobile graficki chipovi.
3. Koji graficki sistem u sebi ima X-box360, ciji je x-box brend i koliko se toga prodaje ?
4. na osnovu prethodne stavke: sta je AMD dobio kupovinom ATI-ja ? Ciji ce graficki sistem imati naredni x-box ?

1. Potraznja jeste velika ali tu postoji konkurencija - nVidia
2. Tu tek postoji jaka konkurencija - Intel i nVidia. Intel-ova integrisana resenja mozda nisu nesto sjajno ali mu donose dobar profit i rade posao
3 i 4. Jel to bese ona konzola koja crkava na malo ostriji pogled njenog vlasnika? To je vec postala obicna farsa. Na kraju krajeva, sto bi MS gurao ATI-ja u sledecu generaciju X-BOX-a ako ovaj nema adekvatno resenje da ponudi?
Mogu da se vole koliko god zele, posao je posao. Ako nVidia moze da ponudi u tom segmentu bolji chip, siguran sam da ce MS ugraditi nVidia-ino resenje umesto ATI-jevog. I sta onda?

Mislim, ova karta nije nista specijalno, to je samo lifting postojece arhitekture. Sa druge strane imas ATI-ja i R600 koji se i nije nesto narocito proslavio. Mozda ce sad Nedjo da dodje i kaze kako je u AMD-u sve sjajno al' realno stanje je da ce ATI morati mnogo da se potrudi kako bi ostao u igri jer ih nVidia ni najmanje ne stedi.
Da ne spominjemo agresivan nastup Intela na trzistu procesora...

Pa kako trenutno stvari stoje ne vidim potrebu da nV smanjuje cene :eyebrows:
Nazalost 🙁

A ovo za 3dfx... Iskreno, sumnjam 😀
Ali nikako ne bi valjalo da se to desi 😉
Kamo srece da se pojavi neki treci ozbiljan igrac.
A od Intel-a slaba vajda jer prosto nije zainteresovan i zadovoljava se integrisanim resenjima koja mu donose fin profit, a sluze svrsi...

Videces, svako ko se osokoli na trzistu kakvo je HW ima da ga nema u duzem ili kracem roku, to nije moja zamisao nego nacin na koji trziste asimilira ultra velike igrace.

Pomenuti 3dfx nije propao tek tako vec zbog svoje gluposti.

ako T&L koji je nVidia smislila moze da se nazove 3dfx gluposcu onda se slazem 😉 Niko nije hteo da da 500$ za voodoo5 kad je za te pare mogao da kupi GeForce 1 DDR sa T&L i raznim novotarijama. nVidia je posteno pobedila 🙁

Poslednja izmena:
Ako Nvidia sa svojom 5xxx shit serijom kartica nije propala,nece ni ATi.

ako T&L koji je nVidia smislila moze da se nazove 3dfx gluposcu onda se slazem 😉 Niko nije hteo da da 500$ za voodoo5 kad je za te pare mogao da kupi GeForce 1 DDR sa T&L i raznim novotarijama. nVidia je posteno pobedila 🙁

Pa sta sam ja pogresno rekao? 🙂 Tehnologija ide napred, proizvod mora biti u skladu ili korak ispred svog vremena da bi se kupovao.
No, ovo nije tema o tuznoj propasti slavnog 3dfx-a...

Ovaj put nije ATi-ju nego AMD-u 🙂

Iako je pocetak ovog threada vezan za neproverenu vest, pocinju da kruze jos neke glasine... Izgleda da Samsung planira da kupi AMD. AMD-u toliko lose ide da su potrosili vise nego sto je planirano i da su u jos vecoj krizi.

ako se to desi, znamo kako ce se zvati sledeci CPU iz 'samsunga' : Black Rose :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno