Šta je novo?

Stigli Wharfedale Diamond 12.4, bass me ubi :)

Upregni neki VPN, nakaci se na Nemacku i napravi Tidal nalog. Javi mi se na pm kada odradis da te ubacim u moj Tidal family, naravno free i ako zelis.
Ako ne zelis, probaj ove 3 pesme, samo nemoj YT kvalitet vec nesto krsteno:

Pusti makar 3 minute svaku bez preskakanja da vidis kako ti reaguje bas pa nam javi.

Hvala ti puno na ponudi i vremenu, aktivirao sam Tidal mesec free. Pustio sam tamo sve tri pesme cele doduše sada posle filma, nisam mogao preglasno kasno je i u zgradi sam, tu između 45 i 50 vol (max je 99).

Bakerboy - manje više stalno ima probijanja u tim nekim bas tonovima u pozadini. Probijanje znači overtonovi, brujanje po sobi i sl.

Mojigao - ovaj deo od 39. sekunde, kao neki prolog.

Treća pesma sve ok.

Bilo bolje kada sam udenfao rupe sa po jednom majicom u svaku.

Moram da priznam kada su tako jaki basevi da posle nekog vremena bukvalno osetim fizički da mi je loše, tipa glava i stomak, ne *****avam se, pojavi se kao neka tenzija u telu.

To znaci da imas frekventnu refleksiju u prostoriji.
Imao sam i ja te lutajuci po netu i po savetu komsije koji je u muzickoj industriji uzeo najjeftiniju varijantu sundjera, stavio iza zvucnika i na zid koji je blizu, iza mene na 4m je prozor od zida do zida koji je akumulirao baseve i supruga u sprecavanju mene da stavim razbijace basova u coskove je stavila zavesu od plafona do poda i koja pokriva i coskove.
Dobio sam skoro cist zvuk sa minimalnim refleksijama, samo na nekim odredjenim frekvencijama je bas malo istaknutiji ali nista strasno.
Naravno, najbitnija je pozicija slusaoca, na osnovu toga sve "krojis".

1000028582.jpg

Implic

Impliciraš da je do risivera? :)

Svestan sam da nije top of the line, ali kao što rekoh ja sam generalno zvukom zadovoljan. Jedini je problem to brujanje u niskim frekvencijama.

@crossbringer Stavio sam stare neke kablove čisto da budem siguran i isto je sve, ne odgovorih ti.
Ne impliciram, drugar kaže da mu bolje zvuče i kod njega sa mojim AVR. Pitao sam ga za bas kaže da naša testna kompozicija (Korn - Freak On a Leash) ipak "traži" sabvufer, ali da sa basom koji bruji nije imao probleme. Poslao sam mu i ove navedene kompozicije da proba dok je moj avr kod njega pa da javi.

Ono što bih ja probao na tvom mestu je i svaki zvučnik pojedinačno. Ipak se prave u Kini, možda se potkralo nešto. A da su oba neispravna nema šanse.

Probaj da promenis kablove. Oni mogu dosta da uticu na bas.Da ga otegnu i da brunda.Druga stvar je sam av risiver koji koristis.Tu ima toliko faktora da mozemoo tome pricati danima. Ja imam marantz sr7015 koji vazi za jedan od kvalitetnijih tj srednja visa klasa.Njegov dac i procesiranje zvuka je cist uzas.Naj jeftiniji dac tipa topping 10s ga ostavlja klasu iza. Mozda da krenes odatle pa da nadjes neko stereo pojacalo za muziku.Napredak je 100% zagarantovan.

Evo ja sam isprobao od sebe sve ove pesme sto ste napisali u flac-u preko ko.pa i iste sam narezao na cd pa preko cd plejera na optiku i posle na činč .prvo na stereo risiver a onda na pojacalo sa i bez loudnessa i tiho i glasni igrao sam se sa kontrlama tona i nema nikakvog brujanja cak sam sve prebacio i u manju so u,isti djavo.sve je super s tim sto mi je na pojacalu lepsi zvuk nego na starom risiveru.

Појачало са недовољно струје не контролише звучнике како треба. Промени појачало или додај снагаш. За ћошкове само нас трапови. Удаљи спк што више и на добром сталку, сталак 3/4 пуњен песком и испод спајкови или подне директ на спајкове.

Da li mislite da bi bila bolja situacija sa Denon H3800X u pogledu hendlovanja zvuka?

Snažnije pojačalo bolje upravlja zvučnicima, skoro uvek, ali kod tebe je, ja bih rekao, problem na relaciji prostorija - položaj zvučnika.

Slabo da ćeš išta dobiti promenom kablova, pojačala, pa čak i zvučnika ( koji sviraju tako nisko).

Živi bili pa videli.

Ovo je zanimljiva tema,mislim da je ovde možda problem sa podesavanjem crossovera.
Da li svi zvučnici i vufer idu preko AVR-a?
Koje konektore imas na vuferu,audio LR,LFE?

Poslednja izmena:
Ovo je zanimljiva tema,mislim da je ovde možda problem sa podesavanjem crossovera.
Da li svi zvučnici i vufer idu preko AVR-a?

Da..

Na šta konkretno misliš pod podešavanjem krosovera?..

Skretnica u kutiji zvucnika?

Da..

Na šta konkretno misliš pod podešavanjem krosovera?..
Slusas muziku ili filmove?
Sve zvučnike i vufer si povezao na AVR?
Vufer koristis u obe varijante?
Kako si povezao vufer,na audio LR ili LFE?

Zvučnici imaju svoje pasivne crosovere,da razdvoje niske od visokoh tonova,ali posto imaš AVR,i ako si sve povezao preko AVR,onda on treba da bude taj,koji će da komanduje crossoverima za sve zvučnike i vufer.
To znači da on komanduje sta ide na vufer,a sta ide na zvučnike,a sve to shodno karakteristikama zvučnika i vufera.

Ako si si sve podesio kako treba,i nista nije do AVR-a,vidi da li si sa zvučnicima dobio sunđer da zapušiš zadnje bas reflex port?

Poslednja izmena:
Zvučnici imaju svoje pasivne crosovere,da razdvoje niske od visokoh tonova,ali posto imaš AVR,i ako si sve povezao preko AVR,onda on treba da bude taj,koji će da komanduje crossoverima za sve zvučnike i vufer.
Samo malo razjašnjenje da ne bude zabune - AVR nema nikakvog uticaja na pasivnu skretnicu u samim zvučnicima, preko AVR se utiče na raspodelu zvučnog spektra između svih zvučnika i suba.

U AVR-se rade podesavanja za crossovere.
Negde je small i big,negde se za svaki zvučnik posebno podešava hz,na to sam mislio.

Avr itekako ima uticaja na pasivnu skretnicu, najveći deo signala, prosto rečeno - struje, u skretnicu, dolazi baš iz avr-a, pojačala, kakogod...

Druga je stvar što ti ne možeš (a i ne bi trebalo) da menjaš elemente u skretnici, ali zato možeš da "kažeš" risiveru šta, to jest koji deo signala, da "pošalje" u skretnicu,
a to sam ti već napomenuo u nekom od prethodnih postova

Јел постављена негде слика система?

to jest koji deo signala, da "pošalje" u skretnicu
Da li može AVR da pošalje deo signala recimo između 2KHz i 5KHz u zvučničku skretnicu?
Avr itekako ima uticaja na pasivnu skretnicu
Nema uticaja, pasivna skretnica u zvučniku uvek radi istu stvar za koju je i projektovana, bez obzira koji signal se dovodi.
ti ne možeš (a i ne bi trebalo) da menjaš elemente u skretnici
Ko je uopšte govorio o menjanju elemenata pasivne skretnice u zvučnicima?

Za test okreni zvučnike jedan prema drugom i stani između. Tako bi trebalo da uticaj sobe svedeš na minimum da bi utvrdio šta je razlog soba ili uređaj.
Ja mislim da je problem blizina zadnjeg zida ali to još uvek ne znači da je pojačalo ok🙂

Slusas muziku ili filmove?

I jedno i drugo.

Sve zvučnike i vufer si povezao na AVR?

Da.

Vufer koristis u obe varijante?

Da, u AVR je podešeno LFE+main.

Kako si povezao vufer,na audio LR ili LFE?

Misliš fizički ili u podešavanjima u AVR?

To znači da on komanduje sta ide na vufer,a sta ide na zvučnike,a sve to shodno karakteristikama zvučnika i vufera.

Ako si si sve podesio kako treba,i nista nije do AVR-a,vidi da li si sa zvučnicima dobio sunđer da zapušiš zadnje bas reflex port?

Na vuferu ima samo jedan jack - input. Potenciometar za volume i on off switch.

U AVR-se rade podesavanja za crossovere.
Negde je small i big,negde se za svaki zvučnik posebno podešava hz,na to sam mislio.

Prednji su sada podešeni kao big, misliš da probam sa small? Još negde je to neko predložio...

Јел постављена негде слика система?

Nije...

Za sve, situacija je definitivno bolja kada ubacim nešto u rupu pozadi ali ne rešava problem u potpunosti i dalje ima probijanja i distorzije.

Izmestio sam zvučnike na sredinu sobe bukvalno, tipa 1,5, 2m od zida.

Najbolji rezultat je sa udenfanim rupama, kada izvadim iz njih, i dalje se čuju overtonovi i bas distorzije, blaže ali čuju se...

Sad me samo zanima kako bi sev radilo na drugom AVR-u ili pojačalu...

Искључи лфе + маин, стави само лфе.
Под један дуплираш исти бас и на субу и на звучницима, дупло и може доћи до бубњања, брундања и сл.
Под два суб добија само лфе. То нема везе са кросовер опцијом, ако су мали авр ће слати ниске фреквенције испод тачке сечења на суб али не и на друге звучнике.
Јеси калибрисао систем? Где нађу кросовер тачку никада је не спуштај али можеш подићи нпр ако је 80 немој на 60 али можеш на 90 и сл. Испод нађене тачке не обрађује.

Hvala, ali svakako sam probao već i sa ugašenim vuferom skroz i ista je priča.

Prednje podesi kao small.
Generalno,kada je sub prisutan,podesavanja su na small.

Da li imaš samo small ili big,ili ti AVR daje podešavanja u Hz za svaki zvučnik posebno.

Pogledaj na AVR-u kontrolu za Bass i Treble,ako nemaš fizičke komande,to ti je negde u meniju,da ti nije nešto tu razdešeno.

Pre korišćenja drugog risivera,vrati na fabrička podešavanja tvog Denona,pa onda ponovo našteluj sve.

Poslednja izmena:
Probaj još da dodatno napraviš odstojanje od poda možda pomogne.
Po mogućstvu da dodirna tačka bude što manja.

Prednje podesi kao small.
Generalno,kada je sub prisutan,podesavanja su na small.

Da li imaš samo small ili big,ili ti AVR daje podešavanja u Hz za svaki zvučnik posebno.

Pogledaj na AVR-u kontrolu za Bass i Treble,ako nemaš fizičke komande,to ti je negde u meniju,da ti nije nešto tu razdešeno.

Pre korišćenja drugog risivera,vrati na fabrička podešavanja tvog Denona,pa onda ponovo našteluj sve.

Sad ću ih prebacim sve na small.

Bass sam smanjivao, skala ide od 0 do - 6db.

Oko risivera novog se lomim samo tako. Cena je odlična ali nije malo para generalno, a ne znam šta dobijam u odnosu na ovo što imam... Tj da li mi se isplati. H1500X ili H3800X o tome pričam.

Ovo je podešavanje crossovera u avr-u.

Kada sam prebacio zvučnike na small dobio sam opciju kada prebacim na individual da promenim i frontalne i bruji koliko god da stavim..

Prilozi

• PXL_20250107_203704215.jpg
    PXL_20250107_203704215.jpg
    218.7 KB · Pregleda: 33
Možda ti neki predmet u prostoriji pravi problem pa uđe u rezonansu sa zvučnikom.
Ja bih probao da promenim i prostoriju za probu.

Neko mi je to već predložio ali nema šanse da prebacujem sve u drugu prostoriju, preveliko cimanje... A sutra počinju da rade i moram da ih zovem i eventualno zamenim.

Ispred zvučnika su bukvalno garnitura i stolčić na koji su usmereni, u ćošku sto za pc i bukvalno radijator mali na zidu (iza levog zvučnika).

Meni ne bi bio problem jer to može da ti se dogodi i sa drugim parom zvučnika a ti ne znaš šta ti je problem.

Meni ne bi bio problem jer to može da ti se dogodi i sa drugim parom zvučnika a ti ne znaš šta ti je problem.

Pa da, ali ću barem znati da nije do zvučnika i pozabaviću se onda drugim stvarima :)

Nazad
Vrh Dno