Šta je novo?

Stigao Radeon 9600 Pro Sapphire 128MB

Bozza Bench

Moderator
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
620
Moram da obavestim VGA javnost...juce sam sa ortakom video doticnu kartu i divili smo joj se,cirka 189 eurica....jel` to mnogo ljudi? :S

To je odlicna cena s'obzirom da je tek stigla. I pod uslovom da je to kod nas a ne preko. Gde ste to nasli ?

Dobijam je danas, sutra na test... Fora je u tome sto sada imam da predstavim 5200 Ultra, 5600, 5600Ultra, 5900Pro je vec stigao! Onda jos neke modele ATI 9800Pro, pa onda ATI 9600Pro i 9600 Non Pro!!! Bas ono, ima posla... niko nek me ne zove na zurke... necu moci da odolim..... ;)

Sta ima od opreme (DVI TVout...) i ako je samo 189 eur eto mene tamo da je shopingujem.

Racer je napisao(la):
Sta ima od opreme (DVI TVout...) i ako je samo 189 eur eto mene tamo da je shopingujem.

Mene to "gde" upravo i zanima
Dakle gde ? Pa da kazem Zimpzonu da to odma' pokupuje :D

R9600Pro je baziran na RV350 cipu i kao takav je sporiji od R9500Pro. 9600 je pre naslednik Radeona 9000Pro, nego Radeon 9500Pro.

Verovatno je sporiji od 9500rpo ali ima lepu osobinu, mnogo dobro se klokuje. Na svim prikazima po netu isao je 120-130+MHz preko default vrednosti za core, jos neki bolje modeli kao sto Sapphire fireblade serija (ili tako nesto, uglavnom ima rec blade u imenu) koji imaju i bolju memoriju nego sto je preporuceno pa i memorija ide dosta vise od dafaulta. Takodje ima unapredjeni HyperZ, Smartshader i Smootvision u odnosu na R300.

Ista stvar kao nekada kada je stigao Radeon 9000 i bio sporiji od 8500. Samo kada ga naklokujes, prestize 9500 Pro i to je to... :) Rxxx = RVxxx+extra MHz.

delimir je napisao(la):
R9600Pro je baziran na RV350 cipu i kao takav je sporiji od R9500Pro. 9600 je pre naslednik Radeona 9000Pro, nego Radeon 9500Pro.

Znamo. No, kao sto rece Dusan, klokuje se ko blesav i nadoknadjuje time iskljucena 4 pajplajna u odnosu na 9500Pro. Uvek mi se vise svidjao boljitak na sirovoj snazi nego na tehnoloskim prednostima (ukoliko razlike u istim nisu velike) jer je takav napredak cesto "upotrebljiviji" od strane lenjih programera :D

Bilo kako bilo, ako ta karta kosta odmah po dolasku 189€ to znaci da ce u skorije vreme najverovatnije pasti na oko 160 i to je vec dobra kupovina
Pozdrav

Ta kartica ce brzo pojeftiniti i najesen ce kostati oko 150 €, taman za vreme na HK2, D3!
Inace, odlicno se klokuje, a na stabilnih i "potpuno bez artifakata" 500/660 daje odlicne rezultate koji prevazilaze R9500Pro!
Steta sto ATI nije po defaultu klokovao Pro na 500 MHz, s obzirom da tu frekvenciju ovaj Sapphire dostize bez ikakvih naprezanja i uz tek mlak aktivni kulercic! Da ima jace hladjenje (ala Radeon 9500 PRo), ovaj GPU bi opusteno isao na 550MHz!
U svakom slucaju odlican proizvod, za hvaljujuci kome bi trebalo da bude vise jeftinih i brzih DX9 Radeona!

Kako vreme odmice sumnjam da ce Doom izaci uopste do kraja godine, a i tada ce biti nesto kao Unreal 2, tj. bice popljuvan. Za HL2 cu da se raspitam kod nekoga ko je bude nabavljao i presao da li se opet ulazi u onu bezveznu dimenziju kao na kraju keca. Ako odgovor bude bio potvrdan necu ga ni instalirati da se ne razocaravam bezveze kao u kecu posle 2/3 igre :D

Tipujem da ID ceka da se rasprostrani Atlon64 i 9800 i 5800 da uopste izbaci igru, oni su je do sada zavrsili 1000 puta ali ne mogu da je optimizuju i nema hardvera koji ce to da tera. Barem ja tako smatram

Gresis. Doom3 sam terao (ma misice ali ajd sad :D iso je) na XP@ 1450 256-rama i GF3 sa nekih 18-23 fps... naravno cesto je padao na 9-10 :mrgreen: , ali bez obzira ta alpha sad ide 101% savrseno glatko na sadasnjim racunarima. Ako je neko sacuvao tu Alphu nek mi se javne na PM da je probam na FX-u.

OptiPlex je napisao(la):
Kako vreme odmice sumnjam da ce Doom izaci uopste do kraja godine, a i tada ce biti nesto kao Unreal 2, tj. bice popljuvan. Za HL2 cu da se raspitam kod nekoga ko je bude nabavljao i presao da li se opet ulazi u onu bezveznu dimenziju kao na kraju keca. Ako odgovor bude bio potvrdan necu ga ni instalirati da se ne razocaravam bezveze kao u kecu posle 2/3 igre :D

Tipujem da ID ceka da se rasprostrani Atlon64 i 9800 i 5800 da uopste izbaci igru, oni su je do sada zavrsili 1000 puta ali ne mogu da je optimizuju i nema hardvera koji ce to da tera. Barem ja tako smatram

Mozda ce HL2 biti bolja igra od Doom3 ali sto se kvaliteta grafike tice, nije joj ni do kolena, iako mnogi misle suprotno, HL2 je tek nesto lepsi od Unreala2 ali je daleko, daleko od Dooma3, sto je mogao da vidi svako ko je imao prilike da pogleda scrinove i ko naravno ima dobar vid. Zato je normalno da bude zahtevna...
Pozdrav!

MAD_MUzzY je napisao(la):
Gresis. Doom3 sam terao (ma misice ali ajd sad :D iso je) na XP@ 1450 256-rama i GF3 sa nekih 18-23 fps... naravno cesto je padao na 9-10 :mrgreen: , ali bez obzira ta alpha sad ide 101% savrseno glatko na sadasnjim racunarima. Ako je neko sacuvao tu Alphu nek mi se javne na PM da je probam na FX-u.

Pa dobro, a sto se onda loze ljudi i uzimaju karte od po 250€ za dzabe ? :mrgreen:

OptiPlex je napisao(la):
...Pa dobro, a sto se onda loze ljudi i uzimaju karte od po 250€ za dzabe ? :mrgreen:

To je bar i vrabcima vec jasno!
Djes komsija sta ima? Ajd dodji na kafu i BTW da pogledas moju novu graficku :mrgreen:

I Mazi je skoro bio u takvom delirijumu :mrgreen:

Mazi je makar kupio pravu kartu, i to po super ceni. Zna covek sta valja.

Radeon 9600Pro se moze overclockovati zestoko 500Mhz bez problema.
Ne trazi dodatno napajanje, posto je kartica izradjena u 0.13
Bazirana je na R350 core, sto ce reci da je full DX 9.0
I opremljena je sa 128Mb Ram.
Ja je apsolutno preporucujem kad je u pitanju izbor sa GF5600Ultra.
Medjutim ako neko moze da ugrabi Radeon 9500Pro apsolutno tu karticu.
Ati povlaci 9700 i 9500 modele. Zvuci primamljivo jer ce Radeon 9800Non Pro imati cijenu od 250US Dolara.

Freak_Power je napisao(la):
Radeon 9600Pro se moze overclockovati zestoko 500Mhz bez problema.
Ne trazi dodatno napajanje, posto je kartica izradjena u 0.13
Bazirana je na R350 core, sto ce reci da je full DX 9.0
I opremljena je sa 128Mb Ram.
Ja je apsolutno preporucujem kad je u pitanju izbor sa GF5600Ultra.
Medjutim ako neko moze da ugrabi Radeon 9500Pro apsolutno tu karticu.
Ati povlaci 9700 i 9500 modele. Zvuci primamljivo jer ce Radeon 9800Non Pro imati cijenu od 250US Dolara.

Da li je moguce da se slazem sa (skoro) svim sto si rekao :eek: :mrgreen: ?? Jedino mozda da se svaki 9600pro moze dizati na 500 (to tek treba da vidimo) ali ostalo je sasvim ok :D
Poz

Sapphire 9600 Pro koji se kod nas prodaje se razlikuje nesto od onih sa testova po Internetu. Naime memorija je Samsung 3.3ns umesto 2.8ns.
Rage3D Tweak (zadnja verzija 3.8c) prepoznaje karticu ali ne radi overclocking a ne prikazuje ni na koliko radi gpu/mem. Pitanje je koliko ce moci da se overklokuje.

Licno smatram da se 10-20% ubrzanja tesko moze videti golim okom pa me klokovanje ni ne zanima previse, a kartica inace radi odlicno.

Connect3D Radeon 9600PRO/TD 128MB DDR 400/600MHz 179.5 Eura
Tako stoji u Pakomovom MP cenovniku...

grujicd je napisao(la):
Sapphire 9600 Pro koji se kod nas prodaje se razlikuje nesto od onih sa testova po Internetu. Naime memorija je Samsung 3.3ns umesto 2.8ns.
Rage3D Tweak (zadnja verzija 3.8c) prepoznaje karticu ali ne radi overclocking a ne prikazuje ni na koliko radi gpu/mem. Pitanje je koliko ce moci da se overklokuje.

Zasto me ovaj podatak ne iznenadjuje ?? :eek: :rolleyes: Strasno. I sad ce neko da me ubedjuje da se svaki primerak super oc-uje...
Oj, Srbijo...mila mati :mrgreen:

grujicd je napisao(la):

Licno smatram da se 10-20% ubrzanja tesko moze videti golim okom pa me klokovanje ni ne zanima previse, a kartica inace radi odlicno.
Nije Tacno!!
Sapphire u svom asortimanu ima jos jednu karticu FireBlade koja ima brzu memoriju, ali za siroko trziste je namenjen upravo model koji nudi domaci dobavljac i koji ima DDR od 3.3ns! Koliko mi je poznato cipove te brzine ce imati svi regularni 9600Pro.
Ne znam tvoj slucaj sa Rage3D Tveakerom, ali ja znam da sam Tog Spphirea clocknuo bez problema na 500/330 MHz koliko je maksimum bez narusavanja vizuelnog integriteta 3D prikaza u svim koriscenim Benchmark programima.
Taj o/c od 100+30 Mhz se itekako vidi i tako o/c-ovana kartica je brza od Medionovog 9600TX!
poz
Nedjo
BTW, slazem se da je kartica zbilja odlicna! :mig:

Nedjo je napisao(la):
...

Nije Tacno!!
Sapphire u svom asortimanu ima jos jednu karticu FireBlade koja ima brzu memoriju, ali za siroko trziste je namenjen upravo model koji nudi domaci dobavljac i koji ima DDR od 3.3ns! Koliko mi je poznato cipove te brzine ce imati svi regularni 9600Pro.
Ne znam tvoj slucaj sa Rage3D Tveakerom, ali ja znam da sam Tog Spphirea clocknuo bez problema na 500/330 MHz koliko je maksimum bez narusavanja vizuelnog integriteta 3D prikaza u svim koriscenim Benchmark programima.
Taj o/c od 100+30 Mhz se itekako vidi i tako o/c-ovana kartica je brza od Medionovog 9600TX!
poz
Nedjo

Upravo tako Nedjo, spomenuo sam i ja tog FireBlade Sapphirea u jednom od prethodnih postova, njemu bi memorija trebala da radi na 330 na defaultu.

A sto se tice standardnog 9600pro, odlican je. Imam HIS 9600pro i bez problema je isao na 500/340, vise nisam ni pokusavao, a i prilicno je hladan overklokovan a pogotovu na defaultu.

Inace za overkokovanje Radeona, bilo kojih, preporucujem RadClocker http://www28.brinkster.com/chrisww1942/ . Velicine je nekih 150-200KB, instalira se i integrise u CP, i nema ogranicenja sto se tice frekvencija.

Inace za overkokovanje Radeona, bilo kojih, preporucujem RadClocker http//www28.brinkster.com/chrisww1942/ . Velicine je nekih 150-200KB, instalira se i integrise u CP, i nema ogranicenja sto se tice frekvencija.

Je li zna neko neki tweaker da radi pod 98-om i da podrzava 9600? Ovaj RadClocker je samo za 2000/XP. Uz te Fireblade Sapphire bi trebao da dolazi neki njihov tweaker, uz obicni izgleda ne dolazi (

Nedjo je napisao(la):
...

Nije Tacno!!
poz
Nedjo

Da li je tako klokovana brza od Medinovog 9600Tx overklokovanog ili na difoltu? I uzgred, dajte ljudi konkretne rezultate ako ste vec testirali ove karte jer je izuzetno interesantno poredjenje klokovanog 9500pro i 9600pro…
Uzgred, sta mislite da li ce 9600pro biti brzi od nadolazece 5600 ultra 400/800 ?

Moso je napisao(la):
...

Da li je tako klokovana brza od Medinovog 9600Tx overklokovanog ili na difoltu? I uzgred, dajte ljudi konkretne rezultate ako ste vec testirali ove karte jer je izuzetno interesantno poredjenje klokovanog 9500pro i 9600pro…
Uzgred, sta mislite da li ce 9600pro biti brzi od nadolazece 5600 ultra 400/800 ?

http://www.hardocp.com/article.html?art=NDc4 prikaz BFG 5600Ultra 400/800 i OC 492/967, protiv su bili Radeon 9500pro i 9600pro, oba na defaultu.
I po ovome 9600pro i 5600ultra su slicne brzine, negde je radeon brzi, negde cak i od overklokovanog 5600ultra, negde je FX bolji, s tim sto je IQ na strani Radeona.
Slicno je i na ostalim prikazima na netu, koju god da izaberes neces pogresiti.

Mozda bi i max mogao da uradi neki slican test, FX5600/ultra vs Radeon9600/pro i da ubaci jos i GF4Ti4200 i Radeon9500pro.

DusaN je napisao(la):
...
Mozda bi i max mogao da uradi neki slican test, FX5600/ultra vs Radeon9600/pro i da ubaci jos i GF4Ti4200 i Radeon9500pro.

Imacete u Digitalovom dvobroju upravo ovakav "sukob"! Doduse umesto 9500 Pro koristio sam Medionov 9600TX, to u sustini ne utice toliko na kompletnu sliku koja ilustruje performanse svih kartica. S nestrpljenjem cekam pravu 5600 Ultru (400/400 MHz), ali kako stvari stoji nacekacemo se, a i kad stigne bice mnogo skuplja od 9600 Pro, koga ce tada biti "k'o pljeve".
Poz
Nedjo

Nazad
Vrh Dno