Šta je novo?

stigao mini! best practices za podatke?

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Daklem za vikend mi stigao ovaj novi MacMini, na žalost zbog obaveza nisam se mnogo igrao (samo podesio par programčića) ... uskoro ću da metnem slike i da prenesem iskustva u praktičnom radu ..

imam 2 harda u "staroj" mašini od po 320GB (potpis) na kojima u suštini i nemam toliko mnogo podataka (jedna particija od 100gb je za hackintosh, jedna od 100 za XP ali se već dugo ne koristi) ima dosta poskidanih XBOX igara (jedna je za DL disk odnosno 8GB i sve su porezane po diskovima tako da bi mogle da se maknu) .. sve u svemu kontam da ako bih uzeo neki eksterni 500GB da bih podosta sredio problem skladištenja svega i svačega ...

Koji je tu "best practice" ? Da li da uzmem jedan externi za podatke, drugi za time machine ili na jednom može da radi i time machine (neka particija ili kako već) ?

Koji mi externi hard preporučujete ? znam da ima ona super fensi enclosure rešenja koja se kače na mrežu pa unutra gurnem 2 harda, međutim taj jedan enclosure podosta košta (ako se ne varam cene idu od 100e pa na više) ...

P.S. Externi 1TB WD sam viđao da košta oko 16.000 dok u metrou u katalogu ima neki Fujitsu Siemens od 1TB za 10.000 otkud tolika razlika ?

P.P.S. Znam da je bilo priče po forumu da je bolje uzeti disk i rack ali ovi neki jeftini rekovi koje sam viđao ne valjaju ič ! (Plus što se pričalo i za neke fensi kutije da se u njima hardovi mnogo greju)

P.P.P.S. Priznajem da ova priča o hardovima nema mnogo veze sa ovom sobom, ali me pored hardova interesuje prevashodno primena da se to uveže sa MacMinijem za podatke + timemachine ..

thx :wave:

Ja pored jaMacana imam Digitus-ov USB-SATA 2.5"/3.5" docking station i onda po potrebi mijenjam diskove. Takođe, imaš i Thermaltake-ov BlacX koji pored USB-a ima i e-SATA konektor, pa to može da bude dosta bolje rješenje.

Trenutno imam 2x WD 80GB, 4x WD 640GB, 1x60GB 2.5" i po potrebi kad naleti neka potreba za bekapom u zavisnosti od HDD-a, i sve radi kao sat...

Kad mi treba TM disk, prikačim ga, pokrenem TM i to je to...

Za TM treba stalno tu da bude disk ili može povremeno ? Koliki disk koristiš za TM? Ako TM pokriva samo Minijev trebalo bi da mu je jedan od 120 (koliko i ima mini) dovoljan ?

Vidiš to sa tim Digitusom uopšte nije loša fora, i tako sva bitna dokumenta i fajlovi na kojima radim su mi na trenutnom hardu, a minijevih 120GB to veoma dobro pokriva, dok na drugim diskovima mogu da držim razne bekapove, filmove, torente itd ...

super fazon .. krećem da jurim tog digitusa (bilo ga u imtelu, valjda ga još imaju)

TM ima svoje mjesto u System Preferences i nad istim postoji kontrola - on/off. Za TM koristim WD od 80GB i skida mi samo sistemsku particiju (hard od 500Gbit, tj. 465 GB sam podijelio na dvije particije - sistemska od 65 i data od 400 giga), minus određeni folderi koji mi uopšte ne trebaju (developer i user guides and information). Čitav backup nemam pojma koliki je ali na tom hardu od 80 giga ima barem 20-ak bekapa i još ima oko 50 giga slobodno (sa ovim sam ti nadam se odgovorio i na ovo posljednje pitanje veličine harda).

TM radi po principu satnih, dnevnih i sedmičnih bekapa, pa kad dođe do gaženja starog bekapa, gazi se najstariji...

Razmišljaš isto kao i ja - na mašini držim samo ono što mi je neophodno. Sve ostalo ide na neko drugo mjesto. Uostalom, imam Win mašinu koja mi samo za to i služi - usputno mjesto prije odlaganja (waste place).... :d:d:d

Hvala !

Nedoumice rešene ...

ostaje još da nađem taj thermaltake ili digitus i na konju sam ...

Nazad
Vrh Dno