Šta je novo?

stetnost monitora

Miniweb

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
604
Mama i tata su mi "dosadili" s onim "odmakni se od komp. pokvarit ces oci". Koliko je to istina tj. kvari li monitor oci. Zapravo znam da kvari ali koliko

Noviji, pogotovu oni sa TCO99 certifikatom, jako malo. TFT-i nimalo.

Istina to se odnosi na kvarenje ociju kao posledica zracenja.
Medjutim ima tu i drugih stavri, kao sto je zamor ocnih misica (...ili cega vec u oku ?) usled konstantnog fiksiranja na odredjenu distancu itd itd. Sto se tog aspekta tice, pozeljno je obezbediti adekvatno osvetlenje i polozaj monitora u odnosu na oci, i obavezno s vremena na vreme prekidati rad i menjati "fokus" gledanjem u daljinu ili "u prazno" na neko vreme.

Samo zracenje nije stetno koliko zamor oka. Bitno je i sta radis za kompjuterom. Internet, office, programiranje ne stete mnogo - isto kao i da citas knjigu, dok igrice dosta vise uticu zbog brzih promena sarenih scena. Naravno strategiju nisu opasne dok mene vec posle 5 min. Serious Sama, AvP, Unreal obavezno zaboli glava, a mogu da provedem i nekoliko sati na internetu bez zamora. Preporucljivo je svakih pola sata - sat praviti pauzu nekoliko minuta.

Naravno kod monitora je bitno da frekvencija osvezavanja bude minimum 75Hz. Ispod toga obavezno dolazi do problema.

Pitanje je koji monitor covek ima... nego citao sam da se rad za kompom tj. ispred monitora preporucuje sa zatvorenim ustima, jer zracenje monitora izaziva karijes :)

ja imam samsung 551 s
i prije mi je bio na frekvenciji 60 ali sada je na 85 Mhz
i jos kazu da ovaj monitor u sebi ima zastitni ekran

Citao sam da monitori stete ocima, ali na indirektan nacin. Naime ti kad sedis za kompjuterom (igras igru, programiras...) toliko si udubljen u to da "zaboravis" da trepces. Kada duze vreme ne trepces, oko gubi na vlaznosti, i onda se javljaju ( neznam tacno) kakvi problemi. Zato se preporucuje da svakih sat vremena fokusiras objekte razlicitih udaljenosti i nekoliko puta namerno trepnuti.

I ja sam tako nesto citao ali sam mislio da nije istina al evo sad i ti to potvrdjujes

Da, tako lepo pazis na okice i onda recimo dodjes ovde u ns na fax i radis na monitoru na kome vidis osvezavanje monitora, u vidu skakutanja slike.

soulfly je napisao(la):
Da, tako lepo pazis na okice i onda recimo dodjes ovde u ns na fax i radis na monitoru na kome vidis osvezavanje monitora, u vidu skakutanja slike.
Pa fax nije obavezan.:)

Miniweb je napisao(la):
Mama i tata su mi "dosadili" s onim "odmakni se od komp. pokvarit ces oci". Koliko je to istina tj. kvari li monitor oci. Zapravo znam da kvari ali koliko

Nema gore stvari od nepravilnog polozaja tela koju prouzrokuje neudoban sto, stolica, losi nasloni za laktove....

Naravno da zurenje od par sati ni u sta ne ostavlja mnogo lepih posledica na tvoje oci. Pobrini se za ovo ostalo, a monitor udalji 50-60 cm (duzinu podlaktice) od sebe i ne brini se previse od zracenja. Vise te ozrac jedan lep suncani dan ...(D)

Pa stetnije je sedeti ispred TV- nego ispred monitora :)
A narocito je stetno kad roditelji puste klince da sede satima bukvalno na metar od krsh TV-a i gledaju crtace po ceo dan FX
Sa druge strane, tesko ce se naci TV koji je bolji od iole boljeg (cak prosecnog) monitora. Samim tim sto se monitori nalaze mnooogo blize ocima od TV-a imaju drasticno manje zracenje, ostriju i stabilniju sliku... Ma bolji su u svakom pogledu.

...mada kad malo bolje razmislim svi smo mi imali slicne rasprave sa mamom i tatom :p
Pa njima BRE da doneses naucne dokaze o tome koliko je mala stetnost ne bi pomoglo. To je kao i rasprava o stetnosti i zracenju mobilnih :D

Vrh Dno