Šta je novo?

Stereo TV kanal(i)

• Začetnik teme Začetnik teme Prole
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Prole

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
619
Zasto samo jedna domaca televizija prenosi stereo signal? Nemoguce da BK ili B92 nemaju tehniku za stereo zvuk?

Imaju svu tehniku ali nemaju predajnik..😀

Pa predajnik je i skoro sva tehnika koja je tu potrebna a i verovatno misle da im se ne isplati posto je u
Srbiji 70% televizora mono, a koja je to nasa jedina Tv koja emituje STEREO???

Palma Plus, Stankom i Panonija emituju stereo (bar prema DScaleru).

Kako bre 70% televizora mono? Nema kuće koja u zadnje 3.5 godine nije kupila novi TV (mahom samsung). Zar su svi oni silni šleperi samsunga sve mono?

Poslednja izmena:
Ja na tim kanalima skoro da ton i nemam sve nesto susti i zvizdi(PTT kablovska) tako da me nebi
cudilo da Dscaler od silnog suma umisli da je to stereo,mada moguce je.

To sto TV ima sa leve i desne strane zvucnike ne znaci da je stereo(vezani unutra na red)

SBB kabl je u pitanju, koji emituje stereo signal. E sada, te kanale uopste ne gledam, ali svi strani jesu stereo (kako ih DScaler i prijavljuje, pa nemam razloga da sumnjam u ova 3 nasa). Emituje li PTT uopste stereo signal u kablovskoj mrezi? Znam da I-Com, na primer, ne emituje.

PTT emituje stereo ali samo neke (ne sve) strane kanale,a od domacih nijedan.Domace kanale oni opet moraju
preuzeti sa lokalnih predajnika doticne TV stanice za koje ne verujem da neki emituju a neki ne stereo signal.Svaka televizija ih ima vise,bar 3.Mada je moguce da signal jeste stereo pa ga ovi posle ubiju radi lakse
distribucije kroz mrezu?Zamisli MTV im je mono(inace ga ne gledam),a BBC,CNN stereo gde je tu logika.

Dusan K je napisao(la):
Palma Plus, Stankom i Panonija emituju stereo (bar prema DScaleru).
Hmm, a ja pomislio da mi se DScaler baguje zbog novog DX-a, pa sve svicovao na mono znajuci domace TV stanice... Znaci, jeste stereo, ali totalno je ocaj (levi kanal se skoro uopste ne cuje). edit: garantovano si na Ikom-u. 😀

Poslednja izmena:
Hvatam Stankom preko krovne antene i velika je razlika izmedju mono i stereo kanala (Sony TV)

i meni je razlika uocljiva na stankomu, tv(toshiba) jedino na tom kanalu daje obavestenje o stereo zvuku

Bane® je napisao(la):
Kako bre 70% televizora mono? Nema kuće koja u zadnje 3.5 godine nije kupila novi TV (mahom samsung). Zar su svi oni silni šleperi samsunga sve mono?
Evo jedna 🙂
Sta cu kad gledam TV preko monitora :eyebrows:

Jeste Stankom stereo sad sam proverio preko Tv tunera, nisam nikad obracao paznju na identifikaciju, ali
trebalo bi i da se u zvuku oseti razlika ,ali zvucnici na kompu su mi krsh pa....

Probaj kod nekoga na TV-u, gledaj pola sata i bice ti posle muka da se vratis na mono

novoprepeceni je napisao(la):
Pa predajnik je i skoro sva tehnika koja je tu potrebna a i verovatno misle da im se ne isplati posto je u
Srbiji 70% televizora mono, a koja je to nasa jedina Tv koja emituje STEREO???

Mislio sam konkretno na BK. Oni imaju izvedeno sve stereo do predajnika koji su mono...

poz

Pa kod njih sigurno nije finansijski razlog u pitanju,mozda je vise taj sto uopste nemaju muzicki program
a i filmovi su retki pa nema potrebe za tim...

nesha_70 je napisao(la):
Jesi li ti siguran da je predajnik MONO???
Znas li uopste od cega zavisi da li ce zvuk da bude mono ili stereo?

Pa naravno da znam, ne bih sigurno pricao napamet.
Evo ukratko:

1) Osnovni preduslov za STEREO emitovanje TV programa je kompletno izvedena stereo instalacija u rezijama, studiju i montazama.
2.) Stereo audio mixeri i uredjaji za reprodukciju se podrazumevaju (svi su visekanalni odavno).
3.) Sledeci korak je slanje stereo signala do predajnika (analogno ili digitalno) - lako resivo i jeftino.
4.) Poslednje u nizu je predajnik (da ne ulazimo u detalje) koji mora da je stereo (daleko manje kosta od stavki 1 i 2 koje su npr na BKTV izvedene).

Ali da bi stereo emitovanje imalo smisla treba imati program koji je kvalitetniji u ovoj tehnici (muzika, filmovi...). Vesti, talk-show i slicne emisije nema smisla emitovati stereo.

poz

Ljudi moji! Jedno je satelitska TV a drugo je zemaljska. Naravno vi ste diskutanti svi iz BGD pa mislite da recimo BK emituje samo za vas program. Da bi se pokrila Srbija odnosno signal dosao do repetitora stereo signal vuce nekoliko puta jaci signal nego mono to vam je valjda poznato.
E sad kada bi bio stereo signal zemaljski, oni gledaoci na periferiji signala, imali bi cesto ukljucivanja i iskljucivanja stereo signala u zavisnosti od jacine istog. To prouzrokuje shum i cesto kvari sliku. Verovatno su se iz tih tehnickih razloga BK i ostali odlucili na mono zvucni signal za ovaj tip prenosa. Mono signal otprilike vuce snagu slike proporcionalno pa ako imas slabu sliku i zvuk ti je takav i obrnuto!!!

Lokalne TV stanice kao Studio B imale su stereo signal a valjada ga imaju jos ne znam jer nisam iz BGD i nemogu da ga gledam.
Pozdrav samo bez jakih kritika!!!

Nazad
Vrh Dno