Šta je novo?

Stereo pojacalo za 2.1 sistem?

Zoran_KS

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2006
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X - NZXT Kraken X53
Matična ploča
Asus TUG Gaming B550M-E
RAM
Kingston Fury Beast 32GB DDR4 3600Mhz
GPU
Gigabyte RX6800XT OC 16GB
Storage
1 TB Kingston NV3
PSU
Thermaltake SE630W
Kućište
Lian Li A3
Monitor
Asus ProArt PA278QV
Miš & tastatura
Redragon K596 red switches & Logitech G402
Imam starije Sonijevo pojacalo TA-F170,koje ima 2+2 izlaza,pa me interesuje sledece (da li je izvodljivo):
- moze li ikako da se na njega zakaci 2.1 sistem,ali pricam o pravljenom 2.1 sistemu,znaci sateliti da idu na jedan izlaz,a subwoofer na drugi.
Isplati li se to tako?

Ne! Ta 2+2 izlaza su jedan te isti izlaz razdvojeni na samom prekidaču samo da bi imao dva para zvučnika u npr. različitim prostorijama. Sve to napaja jedno dvokanalno pojačalo.

ako imas stereo sub bez ikakvog problema... ali onda ide normalno leva i desna strana

Ne! Ta 2+2 izlaza su jedan te isti izlaz razdvojeni na samom prekidaču samo da bi imao dva para zvučnika u npr. različitim prostorijama. Sve to napaja jedno dvokanalno pojačalo.
Ok,slazem se ja sa tim,to i jeste stereo pojacalo,samo ima 2+2 izlaza (ako se ne varam 4X50w).
Mene interesuje,ako bih recimo napravio zvucnike,nazovimo ih sateliti,samo srednjetonac i visokotonac njih nakacim na A izlaz,a na B izlaz samo woofer,da li bih dobio nesto (ili se zamlacujem)?
Podrazumeva se da na wooferu ide skretnica samo za niske tonove a na satelitima naravno skretnica samo za podrucje bez basa.

ako pravis ili kupujes kupi stereo sub i skretnice za satelite ili ce da izgore to tvoje je veliko zamlacivanje o slusanju mono zvuka ne bih da komentarisem...

sta se mlatis kupi "pavu stvar"
mono.jpg

Al ovo je opet mono,jel tako? :smash:

Ok,znaci onda ipak idem sa klasicnim stereo sistemom.

Ok,slazem se ja sa tim,to i jeste stereo pojacalo,samo ima 2+2 izlaza (ako se ne varam 4X50w).
Mene interesuje,ako bih recimo napravio zvucnike,nazovimo ih sateliti,samo srednjetonac i visokotonac njih nakacim na A izlaz,a na B izlaz samo woofer,da li bih dobio nesto (ili se zamlacujem)?
Podrazumeva se da na wooferu ide skretnica samo za niske tonove a na satelitima naravno skretnica samo za podrucje bez basa.
Prvo: stereo pojačalo ima 2+2 izlaza ali nema 4x50W, jer nema 4 pojačala već samo 2 (za levi i desni kanal).
Drugo: može tako da se poveže i to se zove bivajring, ali za pravljenje dobre pasivne skretnice za bas zvučnik je dosta skupo i mislim da ta ideja u suštini nije dobra jer je rezultat celog projekta veoma neizvestan po pitanju zvuka - uzmi klasičan stereo par zvučnika i uživaj.

Ok,to sam hteo da cujem,kratko i jasno. :)
Samo sto bih ja i ostao pri tome da napravim kutije,to mi nije strano.
Hvala jos jednom.

....Samo sto bih ja i ostao pri tome da napravim kutije,to mi nije strano...

Praviti kutije sa jeftinim drajverima se ne isplati jer se za malo para može naći jeftin polovan zvučnik.
DIY zvučnici se isplate samo sa kvalitetnim (čitaj - skupim) drajverima i sa kvalitetno odrađenom skretnicom, a to dosta košta i treba imati čime da se sve lepo izmeri i upari.

Slazem se,ali ... napraviti nesto sam i kasnije uzivati u tome,neprocenjivo. :D

Praviti kutije sa jeftinim drajverima se ne isplati jer se za malo para može naći jeftin polovan zvučnik.
DIY zvučnici se isplate samo sa kvalitetnim (čitaj - skupim) drajverima i sa kvalitetno odrađenom skretnicom, a to dosta košta i treba imati čime da se sve lepo izmeri i upari.

Potpuno tačno.

Ajd da pitam jos ovo,vezano za bi-wire.Jasno mi je da se tako vezuju dva zvucnika u istoj kutiji (posebno bas i posebno visokotonac),a je li moguce ikako vezati levi i desni izlaz na isti zvucnik?Na klasican zvucnik.

Ne, spalićeš izlaze iz pojačala jer ih tako direktno povezuješ.

Ok,hvala jos jednom.

Nazad
Vrh Dno