Šta je novo?

SteamOS

Zato što za linux recimo Mantle nije uopšte potreban, jer omogućava direktniju komunikaciju između hw-a i sw-a na dosta nižem nivou, tako da ako se posao odradi potreba za mučenjem razvojnih timova oko Mantle-a i slično postaje nepotrebna. Portovanje na linux danas uopšte nije teško. O tome svedoči to da je od trenutka kada je otvorena ova tema do sada broj linux igara na steam-u povećan za trećinu, a cela ova Valve-ova priča još nije ozbiljno ni krenula, tek polako kreće. Svakog dana izađe na steam-u neka igra sa linux podrškom, a pre nego što steam nije izbacio linux klijent, linux igara praktično da nije ni bilo. A evo sada, deved meseci od izbacivanja linux klijenta, ~10% steamove biblioteke čine linux podržane igre, za 9 meseci to je ogromno dostignuće.

Za manje indie timove linux portovi su poslednjih meseci prioriteti, a i neki veći izdavači su već prihvatili linux (2k, Deep Silver, Sega). Praktično za sada jedino ćute EA, Ubisoft zato što ne znaju kako da se postave prema ovoj situaciju i azijski izdavači (koju su i onako uvek bili autistični na PC trendove). Tako da se promene već dešavaju. Naravno ne ide sve preko noći, ali za godinu, dve, već će biti rezultata i to velikih.

Nemoj da zaboraviš da u jednačinu ubaciš i faktor prodaje. Tek ćemo videti u kolikoj će se meri prodavati igre na Linuxu. Mali developeri koji smatraju da im se isplati će svakako izbaciti Linux verzije, ali će biti interesantno videti nekakav presek situacije u nekom trenutku, kada se bude ozbiljnije procenjivalo ima li smisla nastavljati to, ulaziti dalje u posao i slično. Recimo, voleo bih da vidim statistike prodaje dosadašnjih igara koje imaju Linux verzije (npr. FTL i tome slično), koliko se prodalo kopija na Linuxu, a koliko na drugim platformama (Windows, Mac OS X). Bojim se da, ne računajući Steam OS, tu postoji popriličan rizik u smislu nesklonosti korisnika Linuxa da plaćaju softver, slično kao što na mobilnim platformama neki jesu a neki nisu skloniji plaćanju aplikacija. Makar u nekoj teoriji. Videćemo.

Izvini, ali mefisto je ovde već spominjao PS4 i konzole, zato je g@W i reagovao. Već je mefisto kucao ovde kako mu nije jasno šta će nama steambox pored konzole, a pri tome ne razume, da neki od nas u dnevnoj sobi žele otvoren sistem, a ne igračku u kojoj najveći procenat igara je uprošteno za najšire mase, i da većina ovde ljudi ne želi da se zaglupljuje takvim stvarima :)

Ma pusti to, zaista ne vidim potrebu da izigravaš advokata, čovek gde god može pljuje na konzole, konzolne igrače, šta god. Što je njegovo pravo (kao što je i tvoje da sufliraš i potvrđuješ sve što on piše), samo deluje glupo da neko pita "čemu Linux baktanje pored već funkcionalnog sistema u Windowsu", i da mu se odgovori pljuvanjem na konzole, kao da nije dovoljno odbrusiti mu da bi mogao da pročita diskusije na prethodnih 30 strana i bez toga.

Nemoj da zaboraviš da u jednačinu ubaciš i faktor prodaje. Tek ćemo videti u kolikoj će se meri prodavati igre na Linuxu. Mali developeri koji smatraju da im se isplati će svakako izbaciti Linux verzije, ali će biti interesantno videti nekakav presek situacije u nekom trenutku, kada se bude ozbiljnije procenjivalo ima li smisla nastavljati to, ulaziti dalje u posao i slično. Recimo, voleo bih da vidim statistike prodaje dosadašnjih igara koje imaju Linux verzije (npr. FTL i tome slično), koliko se prodalo kopija na Linuxu, a koliko na drugim platformama (Windows, Mac OS X). Bojim se da, ne računajući Steam OS, tu postoji popriličan rizik u smislu nesklonosti korisnika Linuxa da plaćaju softver, slično kao što na mobilnim platformama neki jesu a neki nisu skloniji plaćanju aplikacija. Makar u nekoj teoriji. Videćemo.

Pa upravo iz tog razloga Valve gura priču oko linuxa, steamos-a, stembox-a, da pokrene tržište, ne rade to sigurno iz svog ličnog hira, a da prethodno nisu sve bacili na papir, sigurno nisu budale. A da li će se ta priča primiti videćemo kroz jednu, dve, tri godine :)

Izvini, ali mefisto je ovde već spominjao PS4 i konzole, zato je g@W i reagovao. Već je mefisto kucao ovde kako mu nije jasno šta će nama steambox pored konzole, a pri tome ne razume, da neki od nas u dnevnoj sobi žele otvoren sistem, a ne igračku u kojoj najveći procenat igara je uprošteno za najšire mase, i da većina ovde ljudi ne želi da se zaglupljuje takvim stvarima :)

Ne samo pored konzole nego i pored racunara, posto je receno pre da ce se moci instalirati na njega windows i igrati igre koju su namenjene za win, e sad ajd ok ko zeli nek izvoli, ali ako je to istina sta ce biti za jedno recimo 4-5 godine, da li ce se nove igre za win moci pokrenuti na steamboxu pitam zbog zahtevnosti, kako ce to biti sve optimizovano, da li ce se morati dogradjivati hardver isto kao pc, to mi nije jasno nikako?

Btw evo svezih slika od steambox ;).

http://imgur.com/a/LpuE8/embed

The specs for my machine are: intel cpu with 3.20 ghz 4 cores. 15.6 gigs of ram, gtx 780 gpu with 3 gigs video mem.

Poslednja izmena:
Mantile ce da zazivi to je sigurno!
I grijesite mnogo ako mislite da je uz mantile nesto teze ili skuplje, mislim na razvoj igre.
Upravo suprotno, matile api znatno pojednostavljuje rad i skracuje vrijeme potrebno za razvoj.
Uz to mantile nije exclusive za amd, vec moze bez problema da se koristi i za intel i nvida.

Ne samo pored konzole nego i pored racunara, posto je receno pre da ce se moci instalirati na njega windows i igrati igre koju su namenjene za win, e sad ajd ok ko zeli nek izvoli, ali ako je to istina sta ce biti za jedno recimo 4-5 godine, da li ce se nove igre za win moci pokrenuti na steamboxu pitam zbog zahtevnosti, kako ce to biti sve optimizovano, da li ce se morati dogradjivati hardver isto kao pc, to mi nije jasno nikako?

Hm, iskreno, ne vidim šta tu može biti nejasno :) SteamBox je PC, hardver može (a i ne mora) da se nadograđuje, samo je bitno da bude sa liste kompatibilnog tj. podržanog hardvera (na primer, sa trenutnom situacijom ne bi trebao da kupiš AMD kartu jer ista nije podržana u OS-u, nego da pređeš sa Nvidie na Nvidiu). Optimizacija će varirati od igre do igre, tj. zavisiće od pažnje i kvaliteta developera, kao i njihove procene do koje mere vredi podržavati Linux verziju igre. Biće mnogih koji će to podržati, naravno. Nove igre će kroz 4-5 godina, sasvim logično, tražiti jače računare, u istoj onoj meri u kojoj današnje igre traže jače računare od onih pre 4-5 godina. Doduše, pre 4-5 godina je postojao Core i5 750K, ja iskreno ne vidim što je to danas drastično i funkcionalno drugačije sa Core i5 3570K ili Core i5 4670K, grafika se pita, a svi ovi procesori i prateće mašine su dovoljno brzi :d

Mene zanimaju više dve stvari (dobro, tri stvari računajući i kontroler, ali dve u ovom smislu u kome ću govoriti). U kojoj meri će ovo biti nova linija fragmentacije Steam ponude (a svakako hoće) jer već sada solidan broj igara ne može da se nađe na steamu, i svakako da će Linux igre biti podskup tog skupa, i kakva će biti podrška za APUe. APU mašine (a vidimo da u startu AMD nije adekvatno podržan :d pri čemu ne ulazim sad u razloge, ima to smisla) mogu da budu idealne za čitav spektrum, posebno za iole nezahtevnije igre. Na njima se mogu igrati svi indy naslovi, kao i gomila igara koje nisu preterano hardverski zahtevne. Sve u svemu, AMD bi mogao da izađe iz ovoga kao priličan pobednik, ukoliko bude bio dovoljno pametan da unapredi podršku u Linux sektoru. Njegovi APU čipovi su već u konzolama. Šteta što izostanak podrške u samom startu može da utiče na *****e po raznim kompanijama koje budu pravile SteamBox uređaje da na čeklistama jednostavno odštikliraju AMD do daljeg, a posle da se ponovo zainteresuju trebaće dupli napor...

Sve u svemu, biće zanimljivo. Sa jedne strane, ovo može biti veoma dobar potez, sa druge strane, ovo će nekome biti običan marketing jer ne razume šta će mu još jedan OS pored Windowsa, puritanci bi čak mogli reći da Gabe zloupotrebljava Linux da stvori sopstvenu, kontrolisanu platformu...Meni je samo nelogičan potez da Valve kategorički odbija da će postojati ekskluzivan kontent za SteamOS jer to je sve i svja da bi se stimulisalo prihvatanje od strane neke šire ciljne grupe od niše gikova. Sve može da se pravda pričom da "Valve ide na duge staze" i "videćemo kroz X godina" za sada, ali poslovna logika je da ili ideš u to do kraja ili ne ideš.

Valve šalje čudne signale oko SteamOSa i SteamBoxa, kao da im je bitnije da kreiraju nekakav prikaz o sebi ili da se obezbede da niko ne može da upre prstom i kaže da nisu ostvarili neki cilj, nego da zaista podstaknu rast platforme. Zna se kako se to radi, daš keš developerima da naprave 10-15 dobrih igara, indy ili kakvih već, koje će biti dostupne ekskluzivno na platformi. Lično, nemam poverenja u pristup "evo, imate novi ekosistem, pa eto, možete i za njega da radite" na šta izdavači odgovaraju "evo, imamo novi ekosistem, pa eto, oduševljeni smo što možemo da radimo za njega". Mnogo mi deluje kao i 100 drugih inicijativa o kojima čitamo godinama i koje su kao otvorene a korisnik od toga nema ništa. Kao i uvek, uzdam se u male i inovativne developere, verovatno baš kao i Valve, da poguraju celu priču.

Poslednja izmena:
Mantile ce da zazivi to je sigurno!
I grijesite mnogo ako mislite da je uz mantile nesto teze ili skuplje, mislim na razvoj igre.
Upravo suprotno, matile api znatno pojednostavljuje rad i skracuje vrijeme potrebno za razvoj.
Uz to mantile nije exclusive za amd, vec moze bez problema da se koristi i za intel i nvida.

Mantile, matile, wtf :d Mantle, bre :) I nije ovo topik o Mantle-u, koji je na drugom delu foruma, već se ovde više govorilo o poređenju u smislu eventualne tehnologije koja može a ne mora biti prihvaćena, pri čemu to najmanje zavisi od nje same.

Za one koji postavljaju pitanje čemu StamOS i linux odgovor je zbog Microsoft i pravca u kom idu sa Windows.
Windows se nametnuo kao otvoren sistem i sad je MS umislio da će za par godina da budu kao Apple pa su sa Win8 krenuli da se zatvaraju.
Ovde su izgleda svi zaboravili reakcije na Win8 pa se sad nešto čude na ovo što Valve radi.
Druga stvar, Win je u drugom planu(ako i drugom) kao igračka platforma jer MS ima Xbox pa je razvoj totalno umrtvljen i to je još jedan razlog za nastanak alternative.

Ja mozda jesam malcice traljavo napisao, ali ti bas nista nisi razumeo. :) Ako igra koja je multiplatform zahteva resurse (ljude, kes) za sve 3 platforme i pri tome "elitna" platforma vecito pati do bagova (nedostatak testiranja, proper optimizacije), sta mislis kakva ce da bude situacija kada se ubaci i jos dorada za steam, a da ne spominjem i samu losu drajver/software podrsku? Kakva ce tu tek da bude kolicina frustracija?

Frustracija sa desktop linuxom je ogromna i bez igara, osnovne stvari ne rade kako treba. Tako da i mene živo zanima do kog nivoa oni mogu ispeglati svoju distribuciju u narednih godinu dana.

kakva će biti podrška za APUe. APU mašine
To i mene jako zanima jer jedna takva mašina može da se spakuje u malo kućište i pored nezahtevnih igara na nju bi mogao da strimujem sve igre sa desktop računara.
Za mesec dana kreće Kaveri u prodaju koji je blizu X1, a kad se prebace na 20nm i DDR4 biće skoro kao PS4 u "kutiji šibica".

Zna se kako se to radi, daš keš developerima da naprave 10-15 dobrih igara, indy ili kakvih već, koje će biti dostupne ekskluzivno na platformi.
Zašto bi to radili? Steam-u odgovara da igre budu za što više platformi, jer tako mogu da prodaju više kopija igara.
Poenta je u stvaranju alternative, kako bi obezbedili sebi odstupnicu ako Microsoft krene da nasilno gura svoj market za aplikacije i igre u sledećim verzijama Windows-a (za šta već postoje naznake). Tu je i Linux zajednica koja može vrlo lako dosta da poraste ako ljudi ukapiraju da sada mogu i lepo da se igraju na njemu, plus im Linux završava praktično sve što i Windows u standardnim scenarijima kućnog korišćenja računara (uz to je i besplatan). SteamOS je samo bonus u celoj priči, kao neka vrsta sinteze paradigme konzole u dnevnoj sobi sa paradigmom PC-a.

+1 upravo zbog zatvaranja win-a, jedan od razloga zbog ceg je sve i pocelo.

I zasto svi traze razlog da predju na steam box ili os u exclusive igrama?
Zar nije dovoljan razlog to da ce steam machine biti povoljnija od pc sa identicnim hw?!
Na stranu plug n play jednostavnost koji ce privuci nove steam korisnike, bivse konzolase koji su dosli pameti, i ne zele vise da placaju skuplje igre i nekavu pretplatu.

Ili razlog da ce novi nastavak tvoje omiljene igre u pomoc steam os raditi na tvojoj konfi bez potrebe za upgrade hw.

Steam ima koliko korisnika trenutno?
Ne vidim razlog zasto npr. EA nebih ulozio i odradio linux port neke igre, ako ce im to donijeti dodatnih 5mil. prodanih igara.

Ja iako imam amd masinu, prvi cu da instaliram steam os, a mozda cak i slijedeci upgrade pc cu da preskocim i nabavim steam machine.
Ako ja vidim neke od prednost u svemu ovom, ne vjerujem da sam jedini od koliko miliona steam korisnika.

Za kraj, uopste ne sumnjam u uspjeh steam os-a i steam machina.

btw, koje tacno zatvranja wina? zasto bi to ms uopste i uradio? sta se tacno promenilo u win8 u odnosu na ranije? steam, ili bilo koji drugi klijent, ili ne ms igre rade bez problema
to sto ce mozda biti neki ms app/game store, ne znaci da nece raditi i ostali

@zlatan
bice povoljnije isti hw za steam pc od ne steam pca? :) odlicno, taman da kupim steam pc pa da stavim win :)
i ovo da ces moci da igras i nastavke igara bez da radis upgrade.. ha

Zašto bi to radili? Steam-u odgovara da igre budu za što više platformi, jer tako mogu da prodaju više kopija igara.
Poenta je u stvaranju alternative, kako bi obezbedili sebi odstupnicu ako Microsoft krene da nasilno gura svoj market za aplikacije i igre u sledećim verzijama Windows-a (za šta već postoje naznake). Tu je i Linux zajednica koja može vrlo lako dosta da poraste ako ljudi ukapiraju da sada mogu i lepo da se igraju na njemu, plus im Linux završava praktično sve što i Windows u standardnim scenarijima kućnog korišćenja računara (uz to je i besplatan). SteamOS je samo bonus u celoj priči, kao neka vrsta sinteze paradigme konzole u dnevnoj sobi sa paradigmom PC-a.

Nije reč o tome šta odgovara Steamu, već šta odgovara kreatorima igara, developerima, koji će da razvijaju to što treba i koji trebaju (nadam se da se slažemo svi oko toga) da imaju najviše koristi. Steamu može da odgovara, a zašto bi razvojnom timu odgovaralo da se bakće sa još jednom platformom i troši resurse na sve ono što to prati? Osim toga, SteamOS je kako stoje stvari vlasništvo Valve-a. Nije to Linux kakav svi mi znamo, već je opet jedan sistem koji je u vlasništvu jedne kompanije koja može da ga zatvori kad god bude htela.

Naravno, možda se to celo tržište zavrti i cela priča postane bespredmetna kroz godinu, dve ili tri, jer će developeri sami od sebe hteti da rade za Linux jer ima prodaje, puno kupaca i lepo im ide, ali prosto želim da vidim da su planovi nešto ozbiljniji nego da Valve-u daju rezervni položaj. Njihov rezervni položaj nije identičan mom rezervnom položaju kao korisnika, ja ću Windows (verovatno) uvek imati, a to šta će Microsoft da gura i način na koji će da gura je daleko kompleksnija priča. Uostalom, M$ će to upravo raditi putem novca i ekskluzivnih sadržaja.

Tu dolazi i priča o ekskluzivama. Ekskluzive meni ne trebaju kao ništa drugo do signala da je i sam Valve siguran u to što gura, i da je spreman da investira novac, a ne samo priču o nečemu uz rudimentarnu podršku. Što bi Ameri rekli, put your money where your mouth is. U ovakvoj situaciji, dobar deo igrača - pa i sebe mogu donekle da svrstam uz njih - se oseća da Valve želi da ih odvuče sa sobom na taj svoj rezervni položaj. I nema/nemamo ništa protiv, samo dajte nam neki dodatni motiv.

I zasto svi traze razlog da predju na steam box ili os u exclusive igrama? - 1
Zar nije dovoljan razlog to da ce steam machine biti povoljnija od pc sa identicnim hw?! - 2
Na stranu plug n play jednostavnost koji ce privuci nove steam korisnike, bivse konzolase koji su dosli pameti, i ne zele vise da placaju skuplje igre i nekavu pretplatu. - 3

Ili razlog da ce novi nastavak tvoje omiljene igre u pomoc steam os raditi na tvojoj konfi bez potrebe za upgrade hw. - 4

1. odgovor - zato što je u igrama i poenta...zašto bi neko menjao kompletan sistem, platformu, šta god, ako ne dobija nešto drugo ili više u odnosu na to što mu je trenutno dostupno.

2. odgovor - naravno da nije. Steam Machine mora da ponudi bolju vrednost (ukupnu vrednost) od Windows PC-ja. Dakle, to mora da radi dobro, da sve bude funkcionalno out of the box i još mnogo toga, da bude jeftinije, i da sve skupa daje razloga ljudima da se prihvate jednu čitavu novu platformu. Sam PC je ustanovio koncept da se ne treba po svaku cenu navikavati na nešto novo ako postoji nešto što funkcioniše zadovoljavajuće.

3. odgovor - kakve skuplje igre, kakvu pretplatu? Cene igara koje postavljaju izdavači su uglavnom identične na svim platformama i već 20 godina iznose 60 dolara. To što neki retailer odvali ogromne cene ili što na konzolama doskora nije postojao koncept digitalnog servisa pa nije bilo moguće kupiti igru digitalno za manje para od fizičke kopije, to je sve neka druga stvar. Cene digitalnih kopija su uglavnom identične međusobno, baš kao i fizičkih kopija, nezavisno od platforme (jedino u samom startu neke nove generacije izdavači ućare 5-10 evra, ali se to brzo vrati na normalu). Pogledaj i sam kolike su npr. cene Battlefielda, Assassins Creeda i drugih novih igara za PC i konzole.

4. odgovor - čekaj, ozbiljno očekuješ da će postojati situacija gde će nastavak igre X raditi bolje na Steam Machine zbog OSa u odnosu na Windows PC verziju? Da će neki Battlefield 5 ili Wasteland 3 raditi tako da nemaš potrebu da apgrejduješ Steam komp, dok bi Windows komp morao? :D Da li uopšte trebam dalje da nastavljam da pričam o tome ovde gde smo valjda svi svesni u kolikoj meri stvari zavise od hardvera...

Da se razumemo, i ja bih voleo itekako da ovo sve zaživi, i da Linux igranje nabuja. Ali isto tako želim neki dodatni motiv da ja to usvojim, osim da mi Valve prenosi strahove ili da sam uspaničen od Microsoftovih planova za narednih 5 godina, koji se ionako menjaju iz meseca u mesec (dovoljno je videti šta su sve ispromenjali na XBOne zbog reakcija fanova). Želim neke dobre igre, dobre naslove, koji bi bio moj razlog da se cimam sa instalacijom OS-a ili čak kupovinom mašine ako sve to mogu da imam i na postojećim platformama? Prosto, želim da sve ovo bude još bolje nego što jeste i da se ne završi na hajpu, ili obezbeđivanju rezervnih položaja za Valve. Valve je korporacija, kao i svaka druga, sa moje tačke gledišta, sa svojim interesima i planovima o kojima još manje znam i koji su još podložniji menjanju u skladu sa hirovima gazde. I ne verujem im ništa posebno više nego ostalima.

Previse je nepoznanica trenutno, sacekajmo jos par mj.

I @flipenko,naravno da su u prvom planu igre, ako ti fali izbora igara na pc-u u odnosu na konzole,e onda stvarno ne znam.
Ili ako bas slinis za dvije tri vrijedne konzolaske exclusive, jer nije sve sto je exclusive vrijedno igranja.

I igre su jefitnije za PC to je cinjenica, pogledaj cijene retail izdanja bf4 za pc vs bf4 za konzole.
A tu je i pretplata za mp, xblive gold iliti ps+.

I naravno da ces X igru na steam os-u uz pomoc low level api-a igrati bez potrebe za nadogradnju hw.
Jer performance boost ce biti veci nego sto mnogi vjeruju ili ocekuju.
Sacekajmo bf4 mantle podrsku, trebala bi do kraja god. pa cemo vidjet koji je to skok u performansama.

Neki pišu kao da ih Valve tera da menjaju svoj windows sa linuxom, a to nikako nije slučaj pa sam totalno zbunjen reakcijama.

zar ne rece neko pre stranu dve da je mantle bitan za win
na stranu sto amd nije ni podrzan od strane od steamos za sada :) plus sto taj bf4 nece ni biti na steamu nikad :)

Neki pišu kao da ih Valve tera da menjaju svoj windows sa linuxom, a to nikako nije slučaj pa sam totalno zbunjen reakcijama.

generalno vecina negativnih komentara vezana za ovaj steam, nije zato sto mora da se menja win (na stranu sto su neki ovde pisali da ce valve prestati da podrzava steam za win i sta sve ne), nego sto se ovo sto valve donosi na linux predstavlja kao nesto nikad vidjeno ranije... pr im podseca na apple, tipa ono, things will never be the same, reinvented gaming i sta sve ne :) maltene novi dolazak isusa :)
realno, sve ovo sto steamos donosi, moze da radi na win/linux + steam klijent kombinaciji isto, samo je pitanje da li ce valve to implementira

Sve to je to lepo što vi pišete romane ali baš i nije pravo vreme za to. Svaki put otvorim temu da pročitam neki utisak od nekoga ko je probao a umesto toga dobijem filipenka koji je u duhu Deda Mraza odlučio da utiske Benchmark redakcije o fenomenu SteamOSa podeli sa nama za dž umesto da pošalje Peci u sređenoj formi i uzme keš za to...

Mislim da je tu u pitanju klasičan konforizam i strah od bilo čega drugačijeg od njihovih ustaljenih navika. Oni se ne boje zbog toga što misle da će ih naterati da pređu na linux, već se boje da će ova stvar sa linuxom zaista proći i da će biti bolja solucija za gaming od windowsa. To je njihov strah :)

generalno vecina negativnih komentara vezana za ovaj steam, nije zato sto mora da se menja win (na stranu sto su neki ovde pisali da ce valve prestati da podrzava steam za win i sta sve ne), nego sto se ovo sto valve donosi na linux predstavlja kao nesto nikad vidjeno ranije... pr im podseca na apple, tipa ono, things will never be the same, reinvented gaming i sta sve ne :) maltene novi dolazak isusa :)
realno, sve ovo sto steamos donosi, moze da radi na win/linux + steam klijent kombinaciji isto, samo je pitanje da li ce valve to implementira

Da nisu valve i steam bitni u priči oko linuxa, objasni mi zašto dok se valve nije okrenuo linuxu, niko praktično nije ni obraćao pažnju, niti razvijao za linux?

Od kada je valve pre 9 meseci izbacio steam klijent, desio se zaokret u celoj industriji i linux priča itekako zahvaljujući valve-u postaje zanimljiva. Do pre 9 meseci nije bilo nikoga, danas imaš Valve, 2k, Deep Silver, Segu, nezavisne timove. A da valve nije prvi napravio korak ništa od toga se ne bi desilo, a danas 10% steam biblioteke podržava linux, sutra, za godinu dana, to će biti i više.

Poslednja izmena:
Mislim da je tu u pitanju klasičan konforizam i strah od bilo čega drugačijeg od njihovih ustaljenih navika. Oni se ne boje zbog toga što misle da će ih naterati da pređu na linux, već se boje da će ova stvar sa linuxom zaista proći i da će biti bolja solucija za gaming od windowsa. To je njihov strah :)

cek bre kakav strah? ok, bice bolji za igranje, i sta sa tim? zasto bi se neko od nas, koji ne radimo za ms uplasio toga?

Da nisu valve i steam bitni u priči oko linuxa, objasni mi zašto dok se valve nije okrenuo linuxu, niko praktično nije ni obraćao pažnju, niti razvijao za linux?

Od kada je valve pre 9 meseci izbacio steam klijent, desio se zaokret u celoj industriji i linux priča itekako zahvaljujući valve-u postaje zanimljiva. Do pre 9 meseci nije bilo nikoga, danas imaš Valve, 2k, Deep Silver, Segu, nezavisne timove. A da valve nije prvi napravio korak ništa od toga se ne bi desilo, a danas 10% steam biblioteke podržava linux, sutra, za godinu dana, to će biti i više.

cek bre, kako si iz ovoga sto sam napisao dosao do ovoga da valve i steam nisu bitni u linux prici? :)
ja gore rekoh da ovo sto ce biti za linux nije nista nevidjeno do sada

i naravno ono zli ms ima zatvoreni os pa nam nece da dati da igramo igre, ali tu je dobri valve sa svojim klijentom, zatvorenim jel :) pa ce sve biti sjajno, duge, jednorozi... :)

Nisam stigao još da ovo isprobam, ali ako je suditi po ovim video klipovima koje su ljudi okačili ne dopada mi se previše. Nisu se čak potrudili ni GUI da malo presrede i lepše dizajniraju. Kontam da je ovo DP, ali ovo su osnovne stvari koje se rade odmah u startu i planiraju za dalje. Ne znam šta je ovde tačno ideja, ali naginje ka tome da ispadne pokasapljeni linux takoreći bez propisnog interfejsa koji u načelu karakteriše jedan pismeni open OS. Neću ništa više reći od ovoga dok ovo malo bliže ne pogledam, ali prvi utisak što se mene tiče nije najbolji… očekivao sam ipak malo pismenije rešenje od ovoga što je prezentovano. Premda opet, kad se pogleda kako je dizajniran i koncipiran sam Steam, sasvim je logično za očekivati da od toga verovatno neće biti ništa… ,)

Poslednja izmena:
Nisam stigao još da ovo isprobam, ali ako je suditi po ovim video klipovima koje su ljudi okačili ne dopada mi se previše. Nisu se čak potrudili ni GUI da malo presrede i lepše dizajniraju. Kontam da je ovo DP, ali ovo su osnovne stvari koje se rade odmah u startu i planiraju za dalje. Ne znam šta je ovde tačno ideja, ali naginje ka tome da ispadne pokasapljeni linux takoreći bez propisnog interfejsa koji u načelu karakteriše jedan pismeni open OS. Neću ništa više reći od ovoga dok ovo malo bliže ne pogledam, ali prvi utisak što se mene tiče nije najbolji… očekivao sam ipak malo pismenije rešenje od ovoga što je prezentovano. Premda opet, kad se pogleda kako je dizajniran i koncipiran sam Steam, sasvim je logično za očekivati da od toga verovatno neće biti ništa… ,)

Ideja je da se napravi os za upotrebu u dnevnoj sobi uz laku kontrolu pomoću gamepad-a, tj. da se ponudi jednostavna alternativa zatvorenim konzolnim sistemima, a pri tome i da se sama gaming industrija pogura ka linuksu.. Cilj interfejsa je da bude upotrebljiv u dnevnoj sobi, a ne za desktop upotrebu. Recimo meni je ovaj interfejs bolji nego nego interfejs koji koriste PS3, x360, next-gen konzole još nisam probao, pa tu ne mogu da napravim neko poređenje.

Naravno, siguran sam da će i desktop varijantu narednih godina sređivati, ali ti uvek možeš izabrati za desktop neku drugu linux distribuciju koja ti odgovara, ljudi iz valve-a recimo trenutno preporučuju Ubuntu, i pri tome imati koristi od većine stvari koje će doneti valveovo otvaranje ka linixu.

Najjače je što ja ovo, hteo ne hteo, pratim već neko duže vreme. Cela priča je krenula od strahova Gejba Njuela "kako će se Apple uvući u dnevnu sobu" i kako nam je "potrebna alternativa Apple-ovoj dominaciji u dnevnoj sobi i Microsoftovom padu", misleći kod ovog drugog na pad popularnosti Windows operativnog sistema. Što je u suštini OK i legitiman razlog. Ali treba obratiti pažnju da su to čisto korporativni razlozi, čovek razmišlja o kompaniji, prodaji, mestu gde da se uglavi.

Sve to bi imalo dosta drugačiji efekat kod mene da se ne sećam odlično Gejba Njuela koji je pljuvao Apple maksimalno i govorio sve najgore o njima i o njihovom konceptu zatvorenog sistema, da bi nam se koju godinu kasnije smešio sa svog Mac računara i pričao da se "i dalje boji Apple politike ali da eto to jeste mnogo dobra mašina".

Sve to je to lepo što vi pišete romane ali baš i nije pravo vreme za to. Svaki put otvorim temu da pročitam neki utisak od nekoga ko je probao a umesto toga dobijem filipenka koji je u duhu Deda Mraza odlučio da utiske Benchmark redakcije o fenomenu SteamOSa podeli sa nama za dž umesto da pošalje Peci u sređenoj formi i uzme keš za to...

Nisu ovo nikakvi utisci Benchmark redakcije već moje lično razmišljanje. Niti ja "dobijam keš" za neke konkretne članke, ne funkcioniše to tako. A na utiske ćemo morati da sačekamo jer je ovo po svemu sudeći toliko bagovito i kao nogama odrađeno da nema poente pisati jer utisci mogu biti samo negativni, kao što je Vlada to već primetio...

За мене лично (Линукс корисника) је ова прича битна због убрзања развоја ГНУ/Линукс ОС. Компаније ће давати бољу Линукс подршку, па ће бит више корисника, а онда ће бити још боља подршка (најпре мислим на драјвере и комерциијалне програме) због већег удела Линукса на стоним рачунарима, итд.
А надам се и да ће се отворени програми брже усавршавати/ажурирати јер бит већа база програмера и већа база корисника.
Надам се да ће ово да успе, за свачије добро.

[YOUTUBE]xVkas2E3NAg[/YOUTUBE]

Nisu uopšte loše upakovali ovo.

Ljepse izgleda iznutra nego sa vana, radije bih je otvorenu drzao.

Vrh Dno