Šta je novo?

Steam Machine

• Začetnik teme Začetnik teme igor2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesor i grafika se ne mogu menjati, samo RAM (malo teže) i SSD (lakše). Ali verujem da će se mali broj ljudi baviti time.
PC sličnih karakteristika se teško može naći za manje od 700€ danas, u 5x većoj kanti. Verovatno će i Valve morati da podigne cene, iako su sigurno rezervisali određenu količinu memorije za prvu seriju. Ali nema smisla da sad puste po jednoj ceni, pa za par meseci povećaju.

Alergični su ljudi postali na Microsoft. Series S je zapanjujuće dobra sprava

Ja sam imao i XBox Series S i Series X. I vratio sam se sad na Series S. Jednostavno predivna mašina. Po meni najbolja konzola koju sam ikad imao ako izuzmem Sega Dreamcast.
Genijalni Microsoft tako izmišlja nazive da svaki put kad vidim komentar za njihove konzole, moram na vikipediju da pogledam šta je šta, koja generacija i koji hardver je u pitanju.

Ne mislim da je Steam Machine planiran kao konkurencija konzolama, kao što ni Deck nije Switch-u. Niti treba i može da zameni gaming PC. Ali imaće svoje kupce, ne verujem da se Valve zeznuo sad.

Valve igra igru dugoročno od samog nastanka, to je velika prednost privatnog vlasništva naspram javnog koji kontroliše berza. Microsoft, Sony, Amazon i ostali igraju standardnu korporativnu shareholder igru, gde cena akcija, kvartalni izveštaji i stock buyback ima glavnu ulogu i prioritet nad svim ostalim, u šta spada sloboda odlučivanja šta će se i kako praviti od igara i hardvera. Zato imaju morone od menadžera na vrhu koji troše milijarde na pravljenje smeća i prave se iznenađeni kad ono flopuje.

Ja sam skroz ignorisao ProtonDB, merilo za odabir igara mi je bio Deck verified status. I sad uzmem igru koja je "Unsupported" za Deck, a na desktopu radi bez ikakvih problema i dodatnih podešavanja, plug&play. Ima status Platinum na protondb-u, a u komentarima pišu ljudi da radi i na Decku. Izgleda da Valve predstavlja svoju platformu gorom nego što zaista jeste 😀

^ stvar je u tome što je za Deck Verified status developer igre mora da traži da se igra "sertifikuje" i eventualno da adaptira igru za Deck na neki način. Ako developer nije zainteresovan za tako nešto, igra nikada neće dobiti Deck Verified status pa makar i savršeno radila. Ne verujem da Valve ide od igre do igre, testira, krpi itd. i onda lepi Deck Verified sticker. Možda za neke popularnije igre ali opet u saradnji sa developerima. Ne idu kroz ceo Steam asortiman i lupaju sticker-e. Tome služi ProtonDB - da bude crowd sourced platforma za verifikovanje igara.

Znači smisao Deck Verified sticker-a je ne samo da pokaže da je igra prilagođena za Deck nego i da iza tog sticker-a stoji developer a ne random lik sa interneta koji je malo testirao igru.

Čudno mi je da developer nije zainteresovan za jednu od igara iz serijala, posebno kad treba i novi deo da izađe. A status drugog dela nije "unknown", već "unsupported". Možda je bilo tako kad je Deck tek izašao, a nisu u međuvremenu ništa menjali. Ali gledano sa strane developera i izdavača, to je loš marketing. Ako bude isti princip i za Machine, sami sebi će pucati u nogu

odlažu, mada plan da izbace u prvoj polovini godine, biće skuplje nego planirano. SSD i memorija će moći da se apgrejduju, eto bar nešto 🙂
When will these be launching, and how much will they cost?

When we announced these products in November, we planned on being able to share specific pricing and launch dates by now. But the memory and storage shortages you've likely heard about across the industry have rapidly increased since then. The limited availability and growing prices of these critical components mean we must revisit our exact shipping schedule and pricing (especially around Steam Machine and Steam Frame).

Our goal of shipping all three products in the first half of the year has not changed. But we have work to do to land on concrete pricing and launch dates that we can confidently announce, being mindful of how quickly the circumstances around both of those things can change. We will keep you updated as much as we can as we finalize those plans as soon as possible.

What components of Steam Machine are upgradeable?
Steam Machine's SSD (NVMe 2230 or 2280) and memory (DDR5 SODIMMs) are both accessible and upgradeable.

znaci prodaju bez RAM i SSD 😀

Nazad
Vrh Dno