Šta je novo?

Stativi

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Planiram da pazarim neki stativ za Fuji s7000 pa me interesuju vasha mishljenja. Ne treba mi neko ludilo od 300€ vec neshto shto ce sluziti "kako treba" i nece praviti probleme... U Merkatoru sam video neki HAMA stativ i okachicu slike ovde. Koshta oko 50€. Interesuje me da li vredi tih para i ako ne shta onda uzeti. Kakva je uopshte Hama oprema?

stativi sa plasticnim glavama su po pravilu jako losi.

imam jedan slican samo sto nije hama nego neki `star` xyz.

hama pravi sve i svasta, ima kvalitetnih proizvoda ali i djubreta.
probaj taj konkretan stativ koliko se glava savija kada se stegne pa oceni koliko je upotrebljiv.

isprobaj i koliko je fluidno kretanje po osama. npr. dzaba sto je cvrst ako je potrebna prevelika sila da se pokrene po osi pa ga onda previse pomeris kad `krene`.

U svakom slucaju obrati paznju da stativ ima libelu i uglomer. Koliko god libele na jeftinim stativima bile lose uradjene ipak sluze svrsi. Uglomer je zgodan za slikanje panorama jer kad sve podesis samo gledas u skalu, pomeras i skljocas.
Sto se tice ovog Haminog stativa cije si slike okacio deluje mi da su mu nogice pretanke na kraju. Idi prodrmaj ga, otsrafi, zasrafi sve srafove, proveri plasticne spojeve i onda pogledaj jos negde u gradu pa odluci koji ti najvise odgovara.
Meni se na stativu polomio drzac koji vezuje nogu za centralni deo i koliko god delovalo nebitno toliko nervira i komplikuje namestanje stativa jer cim ga malo mrdnes, a noga odleti gde joj je volja, pa sve iz pocetka.

A jel imate neke preporuke za neshto konkretno? Marka, model, gde nabaviti...

Sachekaj berzu, bude uvek po neki stari metalni stativ.

Danas sam u NS-u na Spensu video gomilu različitih stativa... Najviše mi se dopao jedan marke (čini mi se) Vanguard ili nešto slično... Ima sve što ste nabrojali (uglomer, libele..), izgleda dosta čvrsto (debelo) i stabilno, sav je od metala... Cena mu je 7000 i kusur dinara...
To je najskuplji model koji sam tamo video, ali mislim da vredi te nešto malo više love...

Ima solidan Manfrotto monopod u Nikon radnji u Vuka Karadžića za ispod 4000, ako nekog zanima...

ivanhoe je napisao(la):
Ima solidan Manfrotto monopod u Nikon radnji u Vuka Karadžića za ispod 4000, ako nekog zanima...
Sa glavom? Mislim da je bez.

Vrh Dno