Šta je novo?

Staticka IP adresa

BEZIMENI

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2004
Poena
609
Drugar koji mi pomaze oko neta kaze da sam necu nikada moci da postavim staticku IP adresu.Uzimam knjige,kacim se na forum i evo me JA MORAM TO DA URADIM.Server nam je pod mikrotikom.I imamo nekoliko javnih ip adresa,ja sam do sada vise banderasio pa sam sada malo sisao u toplije krajeve,i sada ucim oko administracije.Do sada sam samo prikljucivao nove korisnike preko WINBOX a i to nije nikakav problem.KAda nam je treeci drugar zatrazio javnu IP on je rakao da to necu moci da uradim nikada bez njega.E pa varas se.Nisam nija repa bez korana,mogu i ja da se malo raspitam.

Mozes.
Startujes winbox, ulogujes se, i odes u sekciju ip->address . Tamo kliknes na plus i dodas novu ip adresu.

NISAM SE DOBRO IZRAZIO treba mi da korisniku koji vec postoji u mrezi dodelim javnu IP adresu preko mikrotika

Zavisi kako se user konektuje na Mikrotik, ako je preko PPPoE-a idi u PPP/Secrets, i user-u postavi rucno "remote address" koja zelis da mu bude postavljena.

A zar nije: odes kod njega za komp pa ono u post-u #3

Kroz konzolu bi to bilo ovako:

Logujes se kao admin i kucas

>ip firewall dst-nat add dst-address=JAVNA_ADRESA_NA_KOJU_ZELIS_DA_PRESLIKAS_COMP_IZ_LANA/32 to-dst-address=LOKALNA_IP_ADRESA_COMPA_KOJI PRESLIKAVAS action=nat

sto u prevodu na winbox znaci

1. odlazak u sekciju ip->firewall->dst-nat
2. klik na plus za dodavanje novog pravila
3. general tab -> u polje Dst.Address unesi javnu adresu na koju ce se preslikavati lokalna adresa compa, a za subnet mask stavi /32
4. action tab -> za action postavi nat, a u To Dst.Address lokalnu ip adresu compa koja treba da se preslikava u javnu adresu
5. klik na ok i to je to.

Osim toga wan interfejsu mikrotika moras da dodelis tu javnu adresu na koju zelis da preslikavas, a kako se to radi stoji u mom prvom postu.

poz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno