Uf, ja sam ti malo mator konj pa sam izgubio negde u godinama matematiku i engleski 🙁
Pošto sam i prilično gluv, obično uključim ponekad transkript u youtube video ako postoji, ume da bude koristan ako je loše titlovano ili loše prikazuje titl. Tako da uspem i da razumem lepo kada treba.
U principu priča o tome kako su mogućnosti uma bezgranične.
Počinje sa pentagramom i tu mu kaže da za um nema granica ako se prvilno koristi. Ako zamisli pentagram i stavi drugi unutar prvog, pa treći unutar drugog, itd... Poenta je da ne postoji dovoljno oštra olovka ili veliki papir koji bi prikazao njegovu maštu, tj. ono što je zamislio u umu. Da ne postoji granica, tj. broj pentagrama (pojam beskonačnosti, bezgraničnosti...) koji se može ucrtati. Faktički, razlika između mašte i realnosti, samo u umu možemo zamisliti beskonačnost.
Onda kreće sa tim primerom sa vratima. Probaću onako kako sam shvatio pa možda pomogne:
Matematičko razmišljanje sledi neki redosled, oni kažu lanac tu, i pitanje je šta je sa ovim vratima, ova vrata neće da se otvore. Naravno, ta su vrata zaključana i to su vrata iz budućnosti, i ključ je matematika, prava matematika. Bezgranično blago nauke je zaključano iza tih vrata i vremenom će ih otvoriti radoznali, istraživački (ima neki bolji izraz sigurno ali ne znam ga) umovi budućih generacija.
Onda ide citat Galileja:
"Matematika je azbuka kojom je Bog ispisao univerzum".
Evo ti transkript ako ti je lakše, ima malo i filozofije u svemu ovome:
25.57 achievements the Mind Knows No Limits when used
26.03 properly think of a pentagram Donald now put another inside a third
26.12 and a fourth no pencil is sharp enough to draw as fine as you can think and no paper large enough to hold your
26.21 imagination in fact it is only in the mind that we can conceive Infinity mathematical thinking has
26.29 opened the doors to the exciting Adventures of science I'm
26.36 a I've never seen so many doors before each Discovery leads to many others an endless
26.44 [Music]
26.45 chain what's the matter with these doors hey these doors won't open f up of
26.53 course they are locked these are the doors of the future and the key is
26.59 mathematics right mathematics the boundless Treasures of science are locked behind those doors in time they
27.08 will be opened by the curious and inquiring minds of future Generations in the words of
27.16 Galileo mathematics is the alphabet with which God has written the
27.23 [Music]
27.27 universe
27.31 [Music]