Šta je novo?

Stari komp odlepio. Ima li nade ?

dulsrules

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
499
asus a7v8x-x
athlon 2000+ xp
samsung 512 MB ddr 400 (333)
maxtor 80 GB ata
cooler master 380 W extreme power

Sestrin racunar, od juce nece da butuje win. Cesto sam od sebe uleti u bios, a ja dok ceprkam u biosu i tada hoce cesto da se restartuje. Neki put uspem da uletim u win ali na jako kratko. Ponovo res, a neki put bude i res na res, znaci ne dodje ni do ucitavanja drajvera, restartuje se ponovo. Sta moze da bude ? I u safe mod kad udje bude neko vreme ok pa res. Ne izbacuje plavi ekran ili neke artifakte, jednostavno se restartuje sam od sebe, kako mu se cefne. Ima li neko ideju sta bi moglo da bude ?

PS Pokusao sam da dignem xp live sa usb-a ali jednostavno ne mogu da pronadjem usb kingston u boot sektoru. Ima neki usb zip i usb floppy. Ni na jedan nece da bootuje. Cak sta vise probao sam sve opcije i nece ni sa jednom.

proveri

Proveri kondenzatore a) na ploči
b) na napajanju
i testiraj ram na greške

Ali kako da testiram ram kada ne moze da ostane ni 2 min awake ? Res na res ... A drugi ram nemam.

Ali kako da testiram ram kada ne moze da ostane ni 2 min awake ? Res na res ... A drugi ram nemam.

Onda sistem eliminacije, vizuelno proveri elektrolite na ploci, stavi drugo napajanje pa probaj ako se i dalje desava onda zameni memoriju... negde ces vec naci problem mada ja verujem da je ili do napajanja ili do rama

Probam za koji dan pa cu vam kazem sta je. Inace, kako se prijavljuje usb stick u boot meniju u biosu? Kako ga bios vidi? Sta pise ?

Ako mislis na to da butujes sa usb-a onda stavis (u zavisnosti od ploce) USB HDD, USB Device...... Ne znam sta sve imas ponudjeno

Nudi mi samo usb floppy i usb zip, da ima usb kao prefix. Ovo ostalo je sve opste poznato. Ne znam da nije do ploce. Mozda ne moze da se butuje sa flesa, zbog ploce, sta znam. U sustini sve sam opcije probao i nijedna nije uspela da butuje. Zaista ne znam sta da radim. Jedino jos da probam sa diska, ali moram da nadjem prvo cdr na gajbi, ako jos to postoji kod mene na gajbi. Hval svima koji zele da pomognu da resim ovaj problem.

vrlo je moguce da ne moze da butuje sa flesa jer je ta ploca krs i u to vreme je bila dosta jeftina tako da sve sto su mogli da joj uskrate-uskratili su :D Probaj zamenom komponenata (napajanje i ram pa javi rezultate) :D

To je koliko ja znam via kt-400 chipset. Ako neko ima malo vise iskustva sa tom generacijom hardvera, neka otkrije dal uopste moze da se butuje bilo sta sa usb flesha ili ne.

Ja na ovoj mojoj ASRock K7VT4A Pro imam ponuđen usb u biosu kada ubodem mp3 plejer mada to nikad nisam probao. Ploča bi trebala da ima kt400 i vt8237 mada mi u everestu prijavljuje kt600 i vt8377... to nikad nisam skontao zašto niti šta tačno imam.

To je koliko ja znam via kt-400 chipset. Ako neko ima malo vise iskustva sa tom generacijom hardvera, neka otkrije dal uopste moze da se butuje bilo sta sa usb flesha ili ne.

jednostavno ubodi butabilni usb fles pa probaj sve sto ti nudi kao usb da stavis na first boot device, probaj jedno po jedno, ako ne uspe da butuje znaci da ne moze.... Ne znam kako bi neko mogao da to proveri osim ako nema takvu plocu, ako je cak neko imao tu plocu ne verujem da je u to vreme pravio butabilne fleske :D To da li moze ili ne zavisi od modela do modela, ja imam nforce2 u400 plocu koja je slicnog datuma kao ta tvoja i butuje bez problema sa usb-a

Poslednja izmena:
1) Ta ploca nema opciju da se BOOT-uje sa USB Flash-a, samo USB Floppy, USB ZIP i mislim USB CD Rom.

2)Prvo probaj da resetujes BIOS.

Izvuci kabl iz racunara, i na samoj ploči pored baterijice trebalo bi da ima 2 pina koja bi samo trebalo da spojis necim metalnim ili ima tri pina od koja su 2 spojena jumperom, e prebaci jumper u drugi polozaj na 10-ak sec pa vrati u pocetni polozaj. Tu pored tih pinova bi trebalo da pise CLR_CMOS.
Ovde ti je manual za plocu http://www.fixya.com/support/p363523-asus_a7v8x_x_90_m7a690_w0eay_motherboard/manual-10989#

3)Skini Hirens Boot 12.0 sa http://hotfile.com/dl/81765006/6174b77/Hirens.BootCD.12.0.rar

Raspakuj taj RAR file i onda preko Nera ili nekog drugog programa narezi ISO file na disk.

Ubaci taj disk u CD/DVD problematicnog racunara i u BIOS-u namesti da se BOOT-uje sa CD-a.
Resetuj komp i pojavice ti se 3 opcije Boot from HD, Dos BOOT (ili tako nesto), Mini XP i dole jos par opcija.. Idi na tu drugu opciju Dos Boot
(Evo ti screenshot-ovi: http://www.hirensbootcd.org/screenshots.html) i onda idi na testing tools, pa Mem Test i pusti ga da radi nekih pola sata najmanje. Nakon toga na Hard Disk Tools, pa nadji Maxtor Power Max za testiranje Maxtor Diskova (nadam se da ga ima u ovoj najnovijoj 12 verziji Hirens Boot-a, ako ga nema potraži na netu neku stariju verziju Hirens Boot-a 9 neku i narezi nju na disk)...
Tu u Hirens Boot-u imas dosta opcija za testiranje gotovo svih komponenti na racunaru pa isprobaj. Probaj nakon toga da resetujes masinu i onda ides na opciju Mini XP (to ti je slicno live disku sto hoces da podignes sa USB-a) pa vidi da li ce da kuca u tome...

4) Probaj drugo napajanje mada mislim da nije do toga.

Pozz!

A da se možda ne pregrejava taj komp?:D Pogledaj voltaže u BIOS-u, probaj sa drugim napajanjem...

1) Ta ploca nema opciju da se BOOT-uje sa USB Flash-a, samo USB Floppy, USB ZIP i mislim USB CD Rom.

2)Prvo probaj da resetujes BIOS.

Izvuci kabl iz racunara, i na samoj ploči pored baterijice trebalo bi da ima 2 pina koja bi samo trebalo da spojis necim metalnim ili ima tri pina od koja su 2 spojena jumperom, e prebaci jumper u drugi polozaj na 10-ak sec pa vrati u pocetni polozaj. Tu pored tih pinova bi trebalo da pise CLR_CMOS.
Ovde ti je manual za plocu http://www.fixya.com/support/p363523-asus_a7v8x_x_90_m7a690_w0eay_motherboard/manual-10989#

3)Skini Hirens Boot 12.0 sa http://hotfile.com/dl/81765006/6174b77/Hirens.BootCD.12.0.rar

Raspakuj taj RAR file i onda preko Nera ili nekog drugog programa narezi ISO file na disk.

Ubaci taj disk u CD/DVD problematicnog racunara i u BIOS-u namesti da se BOOT-uje sa CD-a.
Resetuj komp i pojavice ti se 3 opcije Boot from HD, Dos BOOT (ili tako nesto), Mini XP i dole jos par opcija.. Idi na tu drugu opciju Dos Boot
(Evo ti screenshot-ovi: http://www.hirensbootcd.org/screenshots.html) i onda idi na testing tools, pa Mem Test i pusti ga da radi nekih pola sata najmanje. Nakon toga na Hard Disk Tools, pa nadji Maxtor Power Max za testiranje Maxtor Diskova (nadam se da ga ima u ovoj najnovijoj 12 verziji Hirens Boot-a, ako ga nema potraži na netu neku stariju verziju Hirens Boot-a 9 neku i narezi nju na disk)...
Tu u Hirens Boot-u imas dosta opcija za testiranje gotovo svih komponenti na racunaru pa isprobaj. Probaj nakon toga da resetujes masinu i onda ides na opciju Mini XP (to ti je slicno live disku sto hoces da podignes sa USB-a) pa vidi da li ce da kuca u tome...

4) Probaj drugo napajanje mada mislim da nije do toga.

Pozz!

Ne moze da ga testira sa hirens boot-om jer kaze da ne moze ni 2 min da radi a da se ne restartuje (cak i van windowsa) zbog toga mora da ide sistemom eliminacije da menja deo po deo dok ne nadje sta je problem :D

A da se možda ne pregrejava taj komp?:D Pogledaj voltaže u BIOS-u, probaj sa drugim napajanjem...
Ne pregreva se, sve je provereno. Ladan ko spricer.
@DjukaBg Hvala na savetima.

Cekam samo jedan dan ove nedelje da budem slobodan na poslu pa cu da isprobam sve sto ste mi predlagali. Trenutno mi je najveci problem gde da nabavim ispravan ram, za test dal je do njega. Na ploci nisam primetio da su otisli kondenzatori. Samo jedno pitanje, jer moze neko sa sigurnosci da mi kaze na kom delu ploce se nalazi clear cmos ? Da mi markira na slici da znam gde da gledam (ima dosta nekih takvih kontakata a jako se slabo vidi sta pise, izbledela boja)?

Ps. Napajanje je duplo novije od svih komponenti koja su u kucistu. Nikad nije preslo 50% opterecenja, zagrejalo se nije nikad, realno (komp sluzi uglavnom za surf i poneku 2d igru).

Poslednja izmena:
Samo jedno pitanje, jer moze neko sa sigurnosci da mi kaze na kom delu ploce se nalazi clear cmos ?

Izvadi bateriju na recimo 2 min i vrati je nazad tako ces da resetujes bios (ali otkaci napajanje sa ploce dok to radis mislim na onaj 20-pinski konektor). Posle pri ukljucivanju udji u BIOS i ucitaj mu default vrednosti.

Prodje vreme a ja jos ne popravih ovog matuzalema. Ako neko ima sve delove (ispravne 100 %) koji su potrebni zarad utvrdjivanja kvara sistemom eliminacije, a jos ako ima iskustva u servisiranju, ne bi bilo lose da me kontaktira na PM zarad ostvarivanja saradnje. Ko je procitao thread zna otprilike kakvi su simptomi. Ja bih to mogao i sam, ali sta cu kada nemam delove :( da probam. A sestri treba komp, ne zna sta ima na netu vec vise od nedelju dana :)

Najverovatnije kondenzatori na ploci.
Ako umes, sam ih zameni, ako ne za 15€ uradice ti to u servisu.

Druze mislim da si dobio dosta odgovora na ovom forumu.
Moraces za pocetak a to su ti i svi rekli vizuelno da pogledas kondenzatore na ploci i u napajanju. Pusti ti to koliko je sta novo ili staro, uzmi i provjeri.

Ako se kompjuter restartuje i kada podize sistem sa CD-a, a to ti je decko rekao za Hirrens Boot da startujes, onda je kvar sigurno u hardveru.

Probaj da skines sve potrosace sa ploce, da ostane samo maticna, i probaj da upalis komp da ga ostavis da radi. skini memoriju pa ga upali...

Prosto metodom eliminacije moras da nadjes sta je od hardvera otislo. Al prvo da se zna dal je softver ili hardver.

www.servisracunara.co

Dulsrules, imam ja sve delove koji su ti potrebni da testiramo komp, mada meni to najvise smrdi na plocu, imao sam istih problema sa nekom 754 masinom skoro.
Uz koje pivo istestiracemo sta mu je tacno. :type:cheers
Mozes doci kod mene kad god hoces, dogovoricemo se na pm.
Pozdrav!

Ova ploca i te kako moze da butuje sa usb-a. Stavi to usb-zip ili sta vec pise i radice, ali mani taj xp live. Koja ti je zadnja verzija biosa? To je jako vazno, 1013 radi kako treba. Znaci pokreni linux sa usb-a, tj. probaj pa onda javi sta se desava...
I jos nesto, koliko dugo ga pustas da se restartuje? Znam zvuci kao glupo pitanje... Naime obzirom da imam istu plocu, mozda je isti problem. Desava se, i to samo kada je hladno (kad je temperatura u sobi nesto manja od idealne) da kompu treba 5-6 min da se upali, tj. restartuje se par puta, ali zatim podigne Win i sve normalno radi. Cini mi se da je tako vec 3. godinu zaredom. Aj obavezno javi sta se desava.

Poslednja izmena od urednika:
Pronasao sam danas sa jednim clanom sa foruma u cemu je bio prob. Naime, 20-pinski konektor napajanja na ploci je sagoreo, tj. dosta pinova. Jedva smo iscupali konektor. Malo ocistili sto je moglo da se ocisti i probali sa drugim napajanjem. Sve je radilo ok. Ne bude nam tesko, otvorimo i napajanje i lociramo i 2 naduvena kondenzatora. Dakle, Od radova mi predstoji:

*Zamena 20-pinskog konektora na ploci (za svaki slucaj)
*Zamena 20-pinskog konektora na napajanju (otislo dodjavola) [ovo sutra ja sam sredjujem, skidam sa nekog staroh napajanja i prespajam na moje]
*Zamena 2 naduvena kondenzatora na napajanju.

To bi trebalo uraditi u narednih par dana. Imate li ideju koliko bi me ovo kostalo i gde bih mogao da odradim sve u kompletu ? Samo imajte na umu cenu konfiguracije i godiste komponenti unutar nje.

Komp je oziveo :)
Ovako ide sled dogadjaja koji su doveli do toga.
*Ustanovljen kvar na 20-pinskom konektoru za napajanje, za sta je zasluzan korisnik markulja sa ovog foruma (ovom prilikom mu se srdacno zahvaljujem);
*od demiosa nabavljeno neko mrtvo napajanje, sa kog je skinut konektor i par srafova (i njemu se zahvaljujem )
*cale moj konektor i kablove spojio, povezao u neraksidivu vezu, skroz profi, lemilica ovo ono (uz koje pivce, off course);
*Sve tako spremno odneseno majstoru na Belim vodama, da se promeni sprzeni konektor na ploci i pride mi je zamenio i 2 naduvana kondenzatora na napajanju, lik radi skroz profi samo da znate;
*ja sam instalirao novi win xp sp3 i sada komp bukvalno leti. ako je to uopste moguce za komp tog godista :)

Dakle, misija je uspesno zavrsena. Zahvaljujem svima koji su ucestvovali. Do sledeceg druzenja, nadam se ne bas skoro :d

Poslednja izmena:
Nema na cemu dulsrules, tu smo da se pomazemo :)

Cooler master extreme 380w, duplo mladji od svega ostalog u racunaru, a zamalo nije sve spalio :D
Vise puta sam se razocarao u CM napajanja...

Nadam se da ce te sada, kada je sve osvezeno, dugo i lepo sluziti!

Pise ti pored dzampera obicno: CLR_CMOS.

Mozes slobodno da pomeris par dzampera uz pretpostavku, nece biti nista ako ih vratis na startnu poziciju...

Dakle, pomeris potencijalni dzamper za reset bios-a, vratis ga. Pomeris sledeci, vratis ga...

Mada licno mislim da su dotrajali elektroliti na ploci. Ne verujem da memorija crkava tako sama od sebe.

Moje iskustvo govori da je memorija jedna od onih komponenti koje nece crci tako lako.

Stavise, ja uvek kada sklapam racunar, gledam da ustedim tako sto cu uzeti polovni ram.

Btw, mozes i jednostavno da izvadis bateriju na 2-3 min. to ce takodje restartovati BIOS.

Btw number two: kt400 je jedan od gorih chipset-ova za to doba hardvera, mada sam svojevremeno imao dotican chipset jedno vreme, nisam imao nikakvih konflikta sa njime, iako mnogi kazu da jesu.

Meni je tada terao 1800+ Athlon XP, 512MB, 9550(moded 9600PRO).

NForce 2 bese jedan od boljih.

Poslednja izmena:
zanimljivo :D

Pise ti pored dzampera obicno: CLR_CMOS.

Mozes slobodno da pomeris par dzampera uz pretpostavku, nece biti nista ako ih vratis na startnu poziciju...

Dakle, pomeris potencijalni dzamper za reset bios-a, vratis ga. Pomeris sledeci, vratis ga...

Mada licno mislim da su dotrajali elektroliti na ploci. Ne verujem da memorija crkava tako sama od sebe.

Moje iskustvo govori da je memorija jedna od onih komponenti koje nece crci tako lako.

Stavise, ja uvek kada sklapam racunar, gledam da ustedim tako sto cu uzeti polovni ram.

Btw, mozes i jednostavno da izvadis bateriju na 2-3 min. to ce takodje restartovati BIOS.

Btw number two: kt400 je jedan od gorih chipset-ova za to doba hardvera, mada sam svojevremeno imao dotican chipset jedno vreme, nisam imao nikakvih konflikta sa njime, iako mnogi kazu da jesu.

Meni je tada terao 1800+ Athlon XP, 512MB, 9550(moded 9600PRO).

NForce 2 bese jedan od boljih.

A?:smoke:

Odavno smo otkrili sta je bio problem i racunar je popravljen, nisi citao drugu stranu teksta pre nego sto si postovao :D
A sto se tice komentara za resetovanje bios-a, da ne bi trazili jumpere za to, jednostavno skinete bateriju, spojite plus i minus (za to vam moze posluziti i sama baterija :)), vratite odmah bateriju i gotovo. Naravno pre toga iskljucite racunar iz struje.

Nazad
Vrh Dno