Šta je novo?

Stari CD-r u autu kako?

mhackers

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2005
Poena
304
Imam neki stari CD-R koji je cini mi se 4X. Radi bez problema samo je spor, i hocu da ga nakacim na zvucnike u autu da mi radi kao player. Video sam tu u autobusu kada smo isli na ekskurziju :cigar:
E sada je problem kako to povezati!
Znam da mi treba struja od 12V, imam je ali ne znam da povezem fazu i nulu na cetri zice na CD-R.
--------------
!5V G G 12V!
--------------
Nisam bas umetnik u crtanju!
A zvuk bih povezao preko AUDIO kablica ili stereo bananice koja se nalazi na prednjem delu CD-R
Sta vise napisati... pitajte ako vam treba jos podataka i hvala unapred na odgovorima!

Prvo, kod jednosmernih napona nemas fazu i nulu, vec +,-, i masu.
Ne mozes zvucnike vezati na izlaz CD ROM-a, trebace ti pojacalo.
Za napajanje CD ROM-a potrebno je i 5V, koje ces morati da napravis sam ( npr. stabilizator 7805 ).

Za pocetak taj cd-r treba da ti ima PLAY taster za pustanje audio cd-a i pozeljno je imati izlaz za slusalice sa potenciometrom za podesavanje jacine zvuka.

Imao je izlaz za slusalice i potenciometar,... ali ja procitah negde na njemu 12V i povezao sam ga na adapter,... i sada je samo proslost... :wall:
sprzio sam ga kao zeca....
A sto se tice zvucnika i pojacala to mi nije problem!
Jedino nije imao Play!

Sta je bilo bilo je, ako ga nemam nabavicu drugi!
Kako povezati i gde na uredjaju struju?
Ako moze neko detaljnije uputstvo, nabavicu sta je potrebno!
.... :wave:

mhackers je napisao(la):
Imao je izlaz za slusalice i potenciometar,... ali ja procitah negde na njemu 12V i povezao sam ga na adapter,... i sada je samo proslost... :wall:
sprzio sam ga kao zeca....
Hi hi,ista prica kod mene,ostali samo dugmici :d

Da ste prikljucili samo 12V na prave kontakte nista mu ne bi bilo. Verovatno ste omasili prikljucke, ili ste doveli napon veci od 12v.
Nemojte koristiti one sugave adaptere jer oni na izlazu za 12V daju i vise od 15 V.

imaces i problem sa rupama, jer kad naidjes na jednu (eh da ima samo jedna) od njih cd ce prestati sa svirkom za trenutak. Za razliku od auto cd player-a ovaj kompjuterski nema bafer koji unapred ucitava podatke i pusta ih kada je cd u nemogucnosti da iste ocita sa cd-a.

Ovo sto M-tech kaze je 100% istina!
BigBoy, nemoj tako da pricas, jer ja vec 2-3 godine vozim cd rom u stojadinu i nema nikakvih preskakanja na rupama. Imao sam samo sa jednim, ali taj nije zglavno hteo ni da cita, stajao je sa radom na 3-4 sekunde i kad sam parkiran, tako da...
A najbolje su se pokazali Nec i LG, provereno u praxi.
Jos jedno, potrebno ga je pricvrstiti negde u kolima na ne bi skakutao i tako preskakao, ako je pricvrscen nema sanse da preskace ako je ok plejer.

Poslednja izmena:
dr. Tiristor: Izvinjavam se ali moja iskustva su da preskace, mada drago mi je da ima neko kome ne preskace, znaci da ja nisam nesto dobro namestio 🙁 Reci nam kako si ga pricvrstio na koje mesto pod kojim uglom i sl. mora da je tu caka.

BigBoy je napisao(la):
Reci nam kako si ga pricvrstio na koje mesto pod kojim uglom i sl. mora da je tu caka.
Overi onaj link koji sam postovao gore i sve će ti biti jasno 😀

Ako budes gledao taj link sto sam ja slikao za vectorman-a videces da rom stoji tako bezveze zaglavljen, mada nije ni zaglavljem vec samo stoji i pada dole pri ostrijem skretanju i udara suvozaca u noge obavezno 😀
Inace ima svoje drzace koji stoje tamo gde vidis rupe ali je skinut, mrzi me da zavrcem srafove, valjda, ne znam nisam o tome razmisljao...
Znaci stavi ga gde ti odgovara, meni je stajao tu gde su rupe i gledao je prema gore {znas valjda koja je kosina tog del kod stodzexa}, nekad je malo teze izguravao vrata zbog nagiba, ali je citao i radio bez problema...

BigBoy je napisao(la):
imaces i problem sa rupama, jer kad naidjes na jednu (eh da ima samo jedna) od njih cd ce prestati sa svirkom za trenutak. Za razliku od auto cd player-a ovaj kompjuterski nema bafer koji unapred ucitava podatke i pusta ih kada je cd u nemogucnosti da iste ocita sa cd-a.

Ja sam jos pre 3 godine napravio 5V adapter i prikljucio Sony 4x CD-ROM sa audio komandama, ali mi je strasno preskakao pri pokusaju tako da ga koristim u kolima. Jedno vreme je bio u kutiji sa jednim malim pojacalom, koliko za plazu i kamp na 12 V, a onda je otisao na reciklazu. Ocigledno je da neki CD-drajvovi imaju bafer i balans kontrolu za glavu, a neki ne. Isto tako neki rade bocno a neki ne, pa treba naci odgovarajuci. Ko ne zna sam da napravi napajanje od 5 V sa 12 v moze sve da resi u klubu NIKOLA TESLA u Timockoj 18 na Vracaru (ispod pozorista Crveni krst, odnosno bioskopa Avala.)

Pa mora da ti je bio bruka los rom!:-devil-: Doduse jas sam dva puta kupovao nove {Nec, LG, Spens 1400 d} prvi su mi ukrali drugi sam pregazio.:smash:
Ne znam, desilo se i da namerno vozim po rupama da dokazem nevernicima da ne preskace... I nije preskakao... Kazem samo jedan ali taj je imao problem sam sa sobom! :S:
Meni su radili u svim polozajima, uletis na raskrsnicu, padne dole, stane na sekundu, nastavi da svira... Ni nema realne potrebe da ga dizes sa patosa...
Ne verujem da imaju bafere, mislim sta ce im? Na njima lepo pise for home or office use, oni u fabrici nisu mislili da ce ih srbi masovno ugradjivati u kola. Treba im javiti, da naprave, pa da napisu na romu : For home, office and car use 10 sec anti-shock system for your Stojadin & Yugo!!!:d :d :d
Mislim.... :,,:

Procitao sam sve postove u vezi ovoga na forumu i nisam skapirao...
Niko mi nije objasnio kako da povezem + i - na one cetri zice.... To mi je problem....
Za preskakanje cemo naci odgovarajuci CD-R i resiti slucaj, jer CD-R od 4X ljudi bacaju!
I gde je bolje povezati na audio kabl ili onu stereo bananicu 3.5 cini mi se....

Ja sam probao zutu i crvenu, i svetlela je lampica, ali nije otvarao vrata, e kada sam povezao crnu i crvenu, tada je zabrujao i nesto je puklo unutra i zadilimilo.....
od tada ni traga ni glasa!
A dzabe sam ga dobio!
Raspored zica je zuta, crna, crna, crvena.
P.S. Nije bio sugavi adapter vec originalni (ne znam ciji bese ali je Brand jak!) i to ga ima 5kg sigurno!Ima regulator na 6v i 12v (mislim da ga je moj cale kupio da bu punio baterije za kamkoder, ali mu nije uspelo (ukrali mu punjac na letovanje, hahahah...)

mhackers je napisao(la):
Ja sam probao zutu i crvenu, i svetlela je lampica, ali nije otvarao vrata, e kada sam povezao crnu i crvenu, tada je zabrujao i nesto je puklo unutra i zadilimilo.....
:wall:
Crni sine pa ti si mogao da razneseš ceo kvart...da srubiš pola zemljine kugle 😀
Šalim se...ali sada si valjda naučio da pre nego što nešto kreneš da radiš eksperimentišeš, obavezno prvo potražiš malo na netu šta gde kako...
Vidim da nisi znao, crvena ti je +5V, žuta +12V kod svih kompjuterskih komponenti. Znači da si povezao taj ispravljač na žutu (+) i crnu (-) bilo bi sve ok, mislim ne bi ga spržio jadnička. Naravno, za rad ti je potreban i napon +5V a to ne možeš u kolima drugačije da dobiješ bez nekog stabilizatora napona (eno ti i šeme u onom threadu).

Edit:
Bolje ti je da priključiš na izlaz za slušalice jer tako imaš regulaciju jačine onim potenciometrom.

Poslednja izmena:
E sine, ne radi se to tako. Nemas 4 pina za napajanje vec tri, posto su dva u sredini masa, svejedno na koji pin ces to da vezes.
Ne moze da radi na 6V, integralci su TTL i radni napon im je 5V. Mozda ces misliti 1volt ni tamo ni ovamo, ali bitno je veoma.
Jel si ti doveo 5 i 12V odjednom sa masom na tri pina ili si vezivao po dve zice?
Ako si vezivao po dve zice, nece raditi, ali neces ga ni spaliti. Ralog zasto ovo mislim je to sto ti je svetlela ledara a mehanika nije radila. Ti si izgleda pljenuo 12V na integralce zato se dimio.
Znaci treba mu 12V za mehaniku i 5V za logiku, istovremeno.

Takodje bez play dugmeta ti ionako nije mogao da pusta pesme, tako da nisi nista izgubio jer pravi cd za to nisi ni imao 🙂

dr.Tiristor je napisao(la):
Jel si ti doveo 5 i 12V odjednom sa masom na tri pina ili si vezivao po dve zice?
Ako si vezivao po dve zice, nece raditi, ali neces ga ni spaliti. Ralog zasto ovo mislim je to sto ti je svetlela ledara a mehanika nije radila. Ti si izgleda pljenuo 12V na integralce zato se dimio.
Ma kako sam ja shvatio, on je uzeo neki ispravljač na 12V i spojio + i - prvo na žutu i crvenu i tada mu je zasvetlela dioda a kada je spojio na crvenu i crnu, otišlo sve u pm. 5V nije ni imao.

Pazi vamo!

Vezi ovako sve kao sto je nacrtano, ako ne radi ja cu da pojedem taj cd rom bre! :whip: :d

molexsanapajanjem4ai.jpg

Ako opet nesto nije jasno, ti pitaj!

Hvala na odgovorima i semi!
Vectorman, dobro si shvatio!

Nazad
Vrh Dno