Samo moje mišljenje na temu prevaziđenosti Basic-a... Prvo, slažem se da danas nije jezik koji bi neko koristio da zarađuje ili da ga koristi svakodnevno za sitne stvari (mada, ruku na srce, Gambas uopšte ne izgleda loše:
http://gambas.sourceforge.net/en/main.html).
Ja sam učio da programiram na C64 i njegovom bejziku (sa svim njegovim manama). Suprotno danas uvreženim mišljenjima, to me nije "osakatilo" za ceo život, kasnije sam sasvim lepo prešao na druge jezike kao Pascal, C, C++, Flex, Bison, Python. Ono što mene fascinira kod bejzika je da se može početi sa veoma malo i to je dovoljno da se napravi nešto što radi:
Kod:
10 print "cao"
20 goto 10
run
Koje je to bilo ushićenje kada sam prvi put nešto ovako probao

Za neke osnovne stvari je dovoljno samo nekoliko naredbi. Kod 8-bitnih mašina bejzik je najčešće bio u ROM-u - uključiš kompjuter i možeš odmah da kucaš. Nema podizanja sistema (OK, ima, ali je prakrično trenutno), nema pokretanja razvojnog okruženja, nema kompajliranja, ne treba učiti korišćenje biblioteka, nema programiranja GUI-ja, ispis na ekran je trivijalan, unos sa tastature takođe... Za nekoga ko prvi put proba da natera mašinu da nešto radi po sopstvenoj zamisli, čini mi se da je ovo odlična kombinacija. Iz tih razloga i mislim da je bejzik dobro sredstvo za učenje nekih osnovnih stvari o programiranju kada osoba nema pojma o tome šta je u stvari kompjuter i kako radi. Ako se ne varam, to je i bila namera njegovih tvoraca.
Danas, da bi neko ko nema blage veze o programiranju počeo sa time, mora da nauči dosta svari o računaru, operativnom sistemu, organizaciji fajlova i direktorijuma, odabranom programskom jeziku i razvojnom okruženju pre nego bude u stanju da napiše bilo kakav program - mnogo više od print, goto i run.
Pretpostavljam da se mnogi neće složiti, ali smatram da ima nečega u jednostavnosti i "zakržljalosti" bejzika što ga čini lakim za savladavanje. Ako bih danas birao jezik koji bi se mogao iskoristiti na sličan način kao bejzik nekada, mislim da bi to bio Python.