Šta je novo?

Stari BASIC komande

ASIC

Cenjen
Učlanjen(a)
10.10.2013
Poena
170
Odlucio sam da pitanje postavim u retro rubrici a ne u programiranju jer je u pitanju stari programski jezik koga vecina novih programera nije ucila a veliki broj ljubitelja retro racunara je radio sa njim. Kako da uz pomoc starog BASIC-u svom programu napravim save as i open dijaloge ?

Poslednja izmena:
Prvo, pitanje je šta ti smatraš "starim" BASIC-om. Ja (a pretpostavljam i dobar deo redovnih na retro forumu) starim BASIC-om smatram BASIC koji se vrteo na starim 8-bitnim mašinama, i tamo nije bilo ni pomena o "save as" ili bilo kakvim drugim dijalozima. Sudeći po pitanju, pretpostavljam da je za tebe staro nešto tipa Visual BASIC-a (nešto što se vrti na PC-u), a mislim da je to definitivno za rubriku programiranje. Ako su mi pretpostavke pogrešne, onda moraš navesti tačno za koji od starih računara ti treba informacija.

Naravno da ne mislim na Visual BASIC vec na Liberty i njegove derivate posto pretpostavljam da se u svima njima ova dva dijaloga kreiraju na slican nacin.

Sto se tice BASIC-a i retro masina save as diajlog bi izgledao ovako nekako na c64
SAVE "HELLO",8
Ako bi izostavili broj 8 program bi se snimio na kasetu umesto na disketu. Nadam se da ce ti ovo pomoci u realizaciji programa za windows.
Kod amge npr da bi otvorio prozor ili save as dijalog iz bilo kog programskog jezika pa cak i asemblera blio je potrebno da otvoris biblioteku operativnog sistema koja je bila zaduzena za taj posao.
Brzo,lako ,jednostavno i naravno cisto. Siguran sam da se to na slican nacin radi i na win platformi.

Poslednja izmena:
Naravno da ne mislim na Visual BASIC vec na Liberty
Kao što rekoh, "nešto tipa Visual BASIC-a (nešto što se vrti na PC-u)", što liberty definitivno jeste. Dejanov odgovor je potpuno na liniji onoga što bi ti ljudi odavde rekli za basic.

Kao što rekoh, "nešto tipa Visual BASIC-a (nešto što se vrti na PC-u)", što liberty definitivno jeste. Dejanov odgovor je potpuno na liniji onoga što bi ti ljudi odavde rekli za basic.

ja sam prvo pomislio da hoce da napravi na nekoj 8bitnoj masini od nule nesto sto lici na moderan OPEN/SAVE dialog :D

U Basicu, bilo kakvom, ne treba praviti ništa. Bolje programiraj u pythonu.

Basic je nekada bio idealan jezik za ulazak u svet programiranja ,pogotovo na osmobitnim masinama. Posle toga cim malo zapne obicno se prelazilo na asembler na osmobitnicima ili na C i pascal na jacim masinama.
Na c64 basic nije bas sjajno pokrivao mogucnosti masine sto se tice grafikei zvuka pa su se tu odlicno koristila prosirenja orginalnog basic-a ,najcece simons basic.
Posle amiginog basic-a vise nisam imao kontakte ni potrebe za doticnim jezikom. Verujem da je danas uglavnom prevazidjen odnosom ulozeno/dobijeno.

Basic je nekada bio idealan jezik za ulazak u svet programiranja ,pogotovo na osmobitnim masinama. Posle toga cim malo zapne obicno se prelazilo na asembler na osmobitnicima ili na C i pascal na jacim masinama.
Na c64 basic nije bas sjajno pokrivao mogucnosti masine sto se tice grafikei zvuka pa su se tu odlicno koristila prosirenja orginalnog basic-a ,najcece simons basic.
Posle amiginog basic-a vise nisam imao kontakte ni potrebe za doticnim jezikom. Verujem da je danas uglavnom prevazidjen odnosom ulozeno/dobijeno.
Visual Basic .Net se siroko koristi, i ima odlican odnos ulozenog vremena i dobijenog rezultata u mnogim primenama.

Visual Basic za DOS je bio sasvim dobar za rapid development pod DOS-om za ono vreme.

Visual Basic za DOS?

na sta li je to licilo? :D

Vrlo zanimljiv eksperiment, GUI aplikacije u tekstualnom režimu, maltene DOS pandan prvom Visual Basicu za Windows. Šteta što se kasno pojavilo, da su ga izbacili na vreme čudo bi napravili.

sad sam pogledao: "released in September 1992" (godinu dana posle prve Windows verzije!)

"GUI aplikacije u tekstualnom režimu" ... "da su ga izbacili na vreme čudo bi napravili" - kakvo cudo bi napravili??!

(i ovako su napravili cudo: uvalili CP/M iz 1977. 95% korisnika i tako 10 godina dok nisu napravili upotrebljiv PUI! ja bih rekao da su definitivno napravili cudo :D)

Poslednja izmena:
Kovač, u to vreme je mac ui bio neviđeno spor za poslove gde možeš napamet da kucas brojke i slova. Novinske kuće su koristile krshware za daktilografkinje i slične textmode programe. Ljudi su bez gledanja u ekran unosili velike količine podataka. Test mode ui je bio brz.

Ne vidi se sjajno na osnovu klipa, ali je u VB-u za DOS bilo ekstremno jednostavno i udobno napraviti moćne "GUI" aplikacije za DOS... od (upotrebljivih) pandana u to vreme poznat mi je samo Turbo Vision u Turbo Paskalu, ali nije bio ni izbliza tako "rapidan" i "goal-oriented", u nedostatku boljeg izraza.

Kovač, u to vreme je mac ui bio neviđeno spor za poslove gde možeš napamet da kucas brojke i slova. Novinske kuće su koristile krshware za daktilografkinje i slične textmode programe. Ljudi su bez gledanja u ekran unosili velike količine podataka. Test mode ui je bio brz.
Yooyo, u to vreme Atari ST je imao fantasticno brz PUI i tekst procesori su bili WYSIWYG (osim u slucaju Microsoft Write-a - to cudo je jos 1986. swapovalo (!?!) po flopiju u toku rada :d a uz to nije imalo nista od funkcija! ovu praksu katastrofalnih programa Microsoft je nastavio sve dok uz pomoc Windowsa nije uspeo da zauzme tron (i onda je nastavio, ali to je postalo manje vidljivo).

Ne vidi se sjajno na osnovu klipa, ali je u VB-u za DOS bilo ekstremno jednostavno i udobno napraviti moćne "GUI" aplikacije za DOS... od (upotrebljivih) pandana u to vreme poznat mi je samo Turbo Vision u Turbo Paskalu, ali nije bio ni izbliza tako "rapidan" i "goal-oriented", u nedostatku boljeg izraza.
interesantno. koliko se ja secam, na PCju je Borland bio alfa i omega dok se Windows nije ustolicio kao defakto standard i tek od tada Microsoftovi razvojni alati postaju nasiroko obozavani i hvaljeni.

ono sto me interesuje je zasto kazes "da su ga izbacili na vreme čudo bi napravili" - sta je to Visual Basic 4 DOS radio? ako je pravio "GUI" u tekstualnom rezimu, to nije nikakva nauka - to sam i ja pravio u TurboPascalu za racunovodstveni program bez problema.

btw na ST-u (tj. GEMu) jos od 1985. postoji RSC - izgled celog programa crtas: http://jeff.rainbow-100.com/?m=200907&paged=2

High_Interface_04.jpg

nadam se da cu nabaviti neku 286/386 pa snimiti sve ove praistorijske stvari u akciji, i to uporedo! nesto kao ovo:

btw obrati paznju sta su NeXT i Sun radili godinu dana pre nego sto je Microsoft izbacio "rapidan" i "goal-oriented" Visual Studio :D :D ;)

Poslednja izmena:
Samo moje mišljenje na temu prevaziđenosti Basic-a... Prvo, slažem se da danas nije jezik koji bi neko koristio da zarađuje ili da ga koristi svakodnevno za sitne stvari (mada, ruku na srce, Gambas uopšte ne izgleda loše: http://gambas.sourceforge.net/en/main.html).

Ja sam učio da programiram na C64 i njegovom bejziku (sa svim njegovim manama). Suprotno danas uvreženim mišljenjima, to me nije "osakatilo" za ceo život, kasnije sam sasvim lepo prešao na druge jezike kao Pascal, C, C++, Flex, Bison, Python. Ono što mene fascinira kod bejzika je da se može početi sa veoma malo i to je dovoljno da se napravi nešto što radi:
Kod:
10 print "cao"
20 goto 10
run
Koje je to bilo ushićenje kada sam prvi put nešto ovako probao :) Za neke osnovne stvari je dovoljno samo nekoliko naredbi. Kod 8-bitnih mašina bejzik je najčešće bio u ROM-u - uključiš kompjuter i možeš odmah da kucaš. Nema podizanja sistema (OK, ima, ali je prakrično trenutno), nema pokretanja razvojnog okruženja, nema kompajliranja, ne treba učiti korišćenje biblioteka, nema programiranja GUI-ja, ispis na ekran je trivijalan, unos sa tastature takođe... Za nekoga ko prvi put proba da natera mašinu da nešto radi po sopstvenoj zamisli, čini mi se da je ovo odlična kombinacija. Iz tih razloga i mislim da je bejzik dobro sredstvo za učenje nekih osnovnih stvari o programiranju kada osoba nema pojma o tome šta je u stvari kompjuter i kako radi. Ako se ne varam, to je i bila namera njegovih tvoraca.

Danas, da bi neko ko nema blage veze o programiranju počeo sa time, mora da nauči dosta svari o računaru, operativnom sistemu, organizaciji fajlova i direktorijuma, odabranom programskom jeziku i razvojnom okruženju pre nego bude u stanju da napiše bilo kakav program - mnogo više od print, goto i run.

Pretpostavljam da se mnogi neće složiti, ali smatram da ima nečega u jednostavnosti i "zakržljalosti" bejzika što ga čini lakim za savladavanje. Ako bih danas birao jezik koji bi se mogao iskoristiti na sličan način kao bejzik nekada, mislim da bi to bio Python.

interesantno. koliko se ja secam, na PCju je Borland bio alfa i omega dok se Windows nije ustolicio kao defakto standard i tek od tada Microsoftovi razvojni alati postaju nasiroko obozavani i hvaljeni.
Ne znam kakva su iskustva drugih, ali je meni korišćenje Vusual Studija, odnosno Visual C-a bilo pravo mučenje (korsitio sam ga oko 4-5 godina). Tek kada je M$ preuzeo Borlandove ljude koji su radili na razvoju Delphi-ja, to je počelo da liči na nešto.

Borland je bio alfa i omega, ali Turbo Vision nije bio popularan i široko korišćen.

Ako bih danas birao jezik koji bi se mogao iskoristiti na sličan način kao bejzik nekada, mislim da bi to bio Python.
Ovo je bila originalna ideja iza Raspberry Pi-ja.

Poslednja izmena:
Ne znam kakva su iskustva drugih, ali je meni korišćenje Vusual Studija, odnosno Visual C-a bilo pravo mučenje (korsitio sam ga oko 4-5 godina). Tek kada je M$ preuzeo Borlandove ljude koji su radili na razvoju Delphi-ja, to je počelo da liči na nešto.

za taj detalj nisam znao! :) "M$ preuzeo Borlandove ljude koji su radili na razvoju Delphi-ja"

Koje je to bilo ushićenje kada sam prvi put nešto ovako probao Za neke osnovne stvari je dovoljno samo nekoliko naredbi.

:) ja sam poceo sa ZX basicom. Secam se da sam kao klinac (~6 god.) DRZAO "symbolic shift" i stiskao H dok mi ne izbaci "CIRCLE" :D :d

nema pokretanja razvojnog okruženja, nema kompajliranja, ne treba učiti korišćenje biblioteka, nema programiranja GUI-ja, ispis na ekran je trivijalan, unos sa tastature takođe... Za nekoga ko prvi put proba da natera mašinu da nešto radi po sopstvenoj zamisli, čini mi se da je ovo odlična kombinacija.
upravo!

danasnje stanje (nemogucnost da korisnik sedne i programira jednostavno kao pre dvadeset godina), ta dodatna barijera, je definitivno korak unazad u odnosu na stanje od pre 20 godina! :(

svako bi trebao da bude "programer" - svako bi trebao da pravi "program" za ono sto ga interesuje.
danasnje stanje gde "programeri" prave stvari koje ih jednostavno ne interesuju vec to rade zato sto im je to "posao" je najgore moguce!
zato danas i imamo toliko loseg, loseg, odvratnog softwarea!

Ovo je bila originalna ideja iza Raspberry Pi-ja.
Raspberry Pi je sjajna stvar ali ne znam sta dobijes kada ga kupis?
Vec je setovano okruzenje za programiranje u Python-u? :)

Poslednja izmena:
Pa da, pošto Linux distribucije najčešće stižu sa preinstaliranim PHP, Perl i Python interpreterima, GUI editor je tu, imaš sve što ti je potrebno out-of-the-box.

Inače iza .NET-a i C# stoji čovek odgovoran za Borland Delphi.

Visual Basic je odlican alat, ne postoji ni jedan drugi RAD paket sa kojim mozete biti toliko produktivni kao u VB-u.

Jedini problem sa njim je taj sto uglavnom pocetnici krenu u VB bez ikakvog predznanja i bez ikakve predstave o programiranju
pa onda prave totalni bloat koji bi pravili i sto i kada bi poceli u C i ili C++. I onda kasnije predju na neki drugi jezik i krenu
da pljuju po basicu: VB nevalja VB je $#it VB je zlo itd itd... A ustvari nikad ga nisu ni naucili kako treba, da jesu ne bi tako
pricali.

Evo ja sam napravio jedan mali primer za to (tu je i source) Program onako kako bi ga pocetnik pisao ili neko ko nije dovoljno naucio (Dugme Test1)
i primer istog tog programa (Test2) koji je napisan kako treba. Pa evo pogledajte rezultat, brojke sve govore...

malitest.PNG

Prilozi

• MaliTest.zip
    6.1 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
MisterY nikoa nije rekao da ne moze da se napravi.
Za razliku od toga na osmobitnim masinama si odmah mogao da napises program i da ga izvrsis kako bi proverio da li radi. Najcesci pocetnicki primer je ono sto je naveo zarko. Basic kao takav je tada bio odlican da onoga ko nema pojma o programiranju nauci osnovne pojmove samog programiranja.Posto sam najvise basic gulio na spectrumu navescu sta je moglo da se nauci s izvornim basicom :
koriscenje komandi za ispis podataka na ekran te uredjivanje ispisa podataka na ekranu u formi tabela i slicno
prihvatanje-unos podataka s tastature, ili provera koji je taster pritisnut
rad sa nizovima i sortiranje istih
rad sa stringovima
rad sa grafikom i zvukom .

Sve to je bilo lako dostupno bez nekog preterano velikog predznanja i bilo je skoro idealno za ucenje osnova programiranja. Ako se zelelo nesto vise prelazilo se obicno na asembler ili na vise jezike poput c=a i pascala na sesnaestobitnicima. Uloziti danas veliki trud u neki basic mislim da je ipak bolje odmah poceti s c-om ili mozda javom.
Ne secam se kada sam morao zadnji put da pisem nekakav program ali je na mene svojevremeno dobar utisak ostavio amiga E programski jezik Sintaksa slicna c-u i u ma kom delu koda mozete bez problema pisati asemblerski kod i ponovo nastaviti s E sintaksom. 68k asembler mi nikada nije bio jaca strana ali mi je ovo delovalo zanimljivo.
Ma koji Qbasic sada ce kovac da potvrdi da je GFA basic najbolji. Na amigi je jedno vreme popularan bio blitz basic

Ma koji Qbasic sada ce kovac da potvrdi da je GFA basic najbolji. Na amigi je jedno vreme popularan bio blitz basic

sta ja? :) to ce ti potvrditi svako ko je imao dodira sa GFA Basicom :)
brz, kompaktan, mocan, brz interpreter, bez linija, realtime syntax check, code folding, inline asembler...

btw ako se ne varam, Skid Marks na Amigi 500 je napisan u Blitz Basicu! :)

Poslednja izmena:
Ja sam naucio BASIC na Pacomu 1988. godine, posle sam ucio pascal i fortran...basic je u to vreme bio najbolja moguca osnova za ulazak u svet programiranja a bilo je i dosta prgrama koji su radili u basicu...Po meni najbolja moguca osnova za nekoga ko pocinje od nule.

Nazad
Vrh Dno