Šta je novo?

stari 386

mijalkocar

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2010
Poena
330
posto mi je bilo zao da ga gledam kako se smrzava u hodniku resih da ga osposobim za rad... proc je 386 40mhz, 4mb ram, 200mb hdd ali nema floppy... skinuo sam hdd i povezao na svoj racunar problem je sada sto ni ja nemam floppy pa mi recite sta i kako i da li da mu stavim mozda windows 95 ili 3.11 ili pa nesto trece?

a jel mogu dos da instaliram preko hdd-a tj samo da prekopiram? ili mora onako disketama...nemam floppy pa zato...:((

Ja sam na 386 terao dos i win 3.11. Lepa vremena.
Jel ima turbo? :)

Mozes da stavis i Win95 jer
286/6mhz/512KBrama je "vozila" Win 3.11 i Word 2.0

Slazem se s boZZap win 95 na tu masinu i ja bih dodao freedos na drugoj particiji ako dobijes zelju da igras dos igre na toj masini....

i ja sam imao 386/40 +387 koprocesor ,8mb ram i 2hdd 80/40mb i cdrom na muzickoj sb16 i tridentovu grafulju sa celih 512kb oba flopija i trakas od 250mb.radio lepo win95.a kad pritisnes TURBO ne mozes ga savatati!!!!u biosu si mogao podesti brzinu isa slotova sa inicijalnih 8 na preko 12mhz.onda prvo zanemoca microsoftova kartica za misa,zatim i/o kartica sa sve ide kontrolerima.ibilo je i podesavanja memorije,ma svasta...igrao se wolf3d,neki f1 microprose,doofus...monitor crno beli,naravno
formatiraj hdd u fat16,obavezno,ne32,ne znam pali li u komand promptu jos ona komanda "sys <oznaka diska>:" prebaci instalacioni folder na hdd,vrati ga u 386 i bog ti pomogao...

pa ne znam sta cu pokusao sam prebacivanje tj extractovanjem floppy imidza direktno na partriciju zajedno sa dosom ali nista, probacu sutra lepo da odradim kod druga diskete, e sad mene isto muci i to sto za floppy treba napajanje posebno ja nisam video nigde ovamo ima klasicnih onih sto su za hdd 3,4 ali ova ostala ne...onaj tanki sa 4 pina ili kako vec...

daj brate daj mi link ako ne ovde na pm...nista nisam naso slicno...

win 95 će raditi ok na tome. možeš da probaš i neki linux bez gui-a. ali ti floppy treba obavezno da bez cimanja podigneš sistem. ako te ne mrzi da dođeš do mene, daću ti ja jedan floppy drajv

radi na tom win95 solidno a 3.11 leti. mozes da poteras corel 5, photoshop 3, quarkxpress 3.3, office 95, pa i neku bas matoru verziju . bez diskete neces uspeti instalirati nista. win95 je isao na dvadesetak disketa

win 95 će raditi ok na tome. možeš da probaš i neki linux bez gui-a. ali ti floppy treba obavezno da bez cimanja podigneš sistem. ako te ne mrzi da dođeš do mene, daću ti ja jedan floppy drajv

+1, na njemu sam se i ucio svemu :D, dobra stara vremena, e ako nadjem negde stari floppy, da ti posaljem, ili sta? Javi se.

radi na tom win95 solidno a 3.11 leti. mozes da poteras corel 5, photoshop 3, quarkxpress 3.3, office 95, pa i neku bas matoru verziju . bez diskete neces uspeti instalirati nista. win95 je isao na dvadesetak disketa

ne veruje da mora sve preko diskete, koliko se secam kao klinac, moglo je samo da se prekopira sistem na hdd, i instalacije i cao.

Svi win9x su mogli da se instaliraju tako sto se prekopira instalacija na hdd najbolje na drugu particiju i odatle pokrene instalacija iz dosa tako sto udjes u taj direktorijum,folder,fasciklu ili kako god vec volis da zoves isti.Otkucas samo setup.exe i uzivas.Naravno pre toga trebas da napravis da hdd bude ms-dos butabilan i da napravis particije s fdisk komandom ali to sve mozes i na nekom malo modernijem racunaru,a samo da pokrenes posle instalaciju windovsa na toj 386 masini

Argetinski Komandante , pa zar Win?
FreeDos na to, nista drugo...

Racunajuci da je to ipak 40MHz sto ce reci da je SX procesor bez koprocesora Win95 moze biti dosta spor. Kao dobra alternativa namece se ReactOS koji je besplatan i izvrsava exe aplikacije, a pri tom radi dosta stabilnije i brze od Win95.

Najveca sigurica je naravno DOS koga mozes instalirati i na drugom racunaru gde imas floppy. Potrazi na netu DISKDUPE alat i njegove imidze za DOS 6.22 i Win 3.11 [to je prethodnica ISO imidza tj. Alcohol 120%/Deamon Tools itd.].

Mozda ce moci i da se instalira ATA CD drajv. U tom slucaju najbolje potrazi SuperMIX CD izdanja 1-7 koje je u to vreme pordavala Beogradska firma CD Productions. Ja sam svoje odavno poklonio, a siguran sam da ima clanova koji imaju te kolekcije negde na tavanu. To su zbirke igara i programa za DOS sa detaljnim uputstvima na Srpskom.

Ako ti treba bilo kakva pomoc vezano za DOS, instalacije i drajvere ti mi baci PM i sve cu ti potanko objasniti.

Pozdrav.

Na kom monitoru mislis da poteras to?

^ Pa mislim da muzeji bas i ne placu za time ali je mozda dobar primerak za svoju kolekciju.
Ribizla svi 386 procesori su bez FPU jedinice 386SX za razliku od cistokrvnog 386 procesora ima 16-bitnu data magistralu naspram 32 bita kod 386 procesora. 486SX je procesor bez FPU jedinice a svi ostali 486 imaju ugradjen FPU odkada je i postala tradicija da je fpu ugradjena jedinica.

najbolje potrazi SuperMIX CD izdanja 1-7 koje je u to vreme pordavala Beogradska firma CD Productions. Ja sam svoje odavno poklonio, a siguran sam da ima clanova koji imaju te kolekcije negde na tavanu. To su zbirke igara i programa za DOS sa detaljnim uputstvima na Srpskom.

Ovo je verovatno nesto poput Sezamovih diskova "Velika kolekcija softvera"> Nazalost , ni to ni SuperMIX nisam nasao nigde na netu.
Bilo bi sjajno da negde postoje .Iso imidzi tih diskova sa tom lepezom freeware i shareware softvera.

Moj prvi PC je bio baš 386SX na 25Mhz.
Kakva je to bila zverka u ranim 90-im, sa hardom od 80Mb, 2 Mb Ram-a i grafičkom Trident 512Kb. :)
Pa još kad sam prvi put na njemu poterao Lunterov Spectrum emulator Z80 v2.0 sa 100% brzine.
Ludnica. :)
Jedino što ja nisam PC fan, osim što volim DOS igre iz tog vremena.
Ali za to mi je dovoljan dos box na xp-u ili win 98 na mom starom P1, koji još uvek dobro radi, sa Voodoo 2 grafikom.

Poslednja izmena:
Iako je prvobitno pitanje topic-startera postavljano u shali,
mozda nasi odgovori ovde pomognu nekome ko zeli osposobiti
neku takvu masinu. Postavljanjem FreeDos 16-bit (postoji
i 32 bit za neku drugu pricu ) Full ISO
CD-a i instaliranjem dobija se chitava sila programa
(Npr. Browser + Dialer zvani Arahne, izuzetno ukusan
i funkcionalan ; pa nekakav muzicki plejer sa simbolickim
komandama ; ili , posto je konkrenta masina ipak prespora
- BitTorrent klijent. Ostaje jedino kako na to povezati
veci HD? Bilo je ranije o tome rechi, pa ako se ko seti neka
napise.) Cinjenica je da te stare masine imaju kvalitetniju
izradu pa takvo napajanje nije od kartona i ne traje 2 godine
vec 20 a mozda i 30. Znaci, idealno za torrentovanje :D
A u FullCD verziji FreeDOS-a imas kompajlere i interpetere
razne npr TPascal , C, C++ pa se mogu pisati i programi
za neki Win, Linux manje hardverski zahtevni naravno.

Lunterov Spectrum emulator Z80 v2.0 sa 100% brzine.
Ludnica. :)
Jedino što ja nisam PC fan, osim što volim DOS igre iz tog vremena.
Ali za to mi je dovoljan dos box na xp-u .

Zanimljivo kako svako stavi neki emulator na PC ccc
-Universe stavi Spektrum emulator pre toliko godina
na 386 i seca se toga :D
-Ja na prvu moju kantu , nakon malo zevzecanje
sa Win 95 slikovnicom zvanom internet stavljam ZX32
-Kad je dobio PII 400Mhz i Matrox od 8Mb , jedan
moj komsija (koji je samo cutao i mrstio se uz Amigu,
kao i gomila poznanika koji su se branili cutanjem :D
od ocitih prednosti zabavnog softvera)-
prvo sto je stavio je bila neka simulacija u WinUAE
Sve se kocilo, ja pitam sta je ovo ? Amiga emulator
i F18 Interceptor (nisam video do tada igru)
-Pa onda i ovde vecina stavlja PS1,2 ili Dreamcast
emulatore kao prve stvari na masinu :D

Slusaj ti emulatori su jedino dobro sto se desilo PC-u :p
I sam si to odlicno primetio

Ostaje jedino kako na to povezati
veci HD?

Pa svako ko je u to doba [PIO pre (U)DMA] radio bilo šta ozbiljnije a nije imao SCSI uvek je imao još jedan disk za "svapovanje" da bi rasteretio osnovni hdd
Trik je bio da se za butabilni disk na kome je OS/programi stavi manji disk koji ploča prepoznaje a na ploči se ugasi autodetektovanje većeg diska koji na drugoj grani što omogućava operativnom sistemu da pravilno prepozna disk koji ploča ne podržava

Jao al ste me sad nalozili. I meni je prvi komp bio 386 :D Trebalo bi da jos imam P1 na tavanu :) Sad mi dodje da ga iskopam i osposobim :D

jel ima neka fora da se 486 kompjuter pretvori u nas? da se stavi pci sata kontroler, pci mražna kartica i neka linux nas distribucija? hoće li to moći? jel ima 486 dovoljno firepower da podigne linux nas i bit torrent klijent? konkretna konfiguracija je 486 na 133MHz i RAM što više nabavim

Mislim da je minimum 200MHz i 256MB za NAS. Ali mozda neko moze da kaze drugacije.

e toga sam se i plašio... da li je moguće da ovi nas uređaji što se prodaju imaju 256mb rama 0_0 znači neki p2. samo kako nabudžiti pasivno hlađenje na p2...

Nazad
Vrh Dno