Šta je novo?

StarForce: FrontLine

ja sam za...
nisam instalirao ni jednu sf igru vec godinu i kusur...

Pa koliko je SF legalan? Mislim, mene niko nije pitao da li hocu da instaliram SF drajver sa zadnjim Splinter Cellom.

blah,
cekamo DT5(=:
a i ubisoft bi mogao malo da oladi.ni jedna druga firma nas ne muci toliko sa SF kao oni.ali ne sumnjam da ce SC4 imati ovu,ili neku jos grdju zastitu.

Procitajte malo detaljnije koje sve gluposti SF pravi na prosecnom racunaru...

Nedavno je firma koja je razvila StarForce ponudila hiljadu dolara nagrade svakom ko dokaže da SF može da ošteti hardver na računaru. Naravno, neophodno je prvo odneti računar u Holandiju do njihove centrale, zatim pred njihovim stručnjacima instalirati SF i dokazati da on izaziva prekid rada komponente. Naravno, softverski problemi koje SF izaziva se ne računaju.
Sa druge strane, mogu da razumem i divelopere igara. Uništavali smo ih piraterijom svih ovih godina, pogledajte koliko poznatih kuća je otišlo pod led, uprkos tome što su pravile popularne i veoma kvalitetne igre. Sada je cena razvoja novih naslova otišla u vedra nebesa i ti ljudi su spremni na ekstremne mere da bi zaradili.

Imam osećaj da će za desetak godina sadašnje Starforce igre biti teže poterati na tadašnjem Windowsu nego kasne DOS igre od pre desetak godina koje koriste MSCDEX i svoj pagefile na sadašnjem Windowsu..

morbius je napisao(la):
Nedavno je firma koja je razvila StarForce ponudila hiljadu dolara nagrade svakom ko dokaže da SF može da ošteti hardver na računaru. Naravno, neophodno je prvo odneti računar u Holandiju do njihove centrale, zatim pred njihovim stručnjacima instalirati SF i dokazati da on izaziva prekid rada komponente. Naravno, softverski problemi koje SF izaziva se ne računaju.
Sa druge strane, mogu da razumem i divelopere igara. Uništavali smo ih piraterijom svih ovih godina, pogledajte koliko poznatih kuća je otišlo pod led, uprkos tome što su pravile popularne i veoma kvalitetne igre. Sada je cena razvoja novih naslova otišla u vedra nebesa i ti ljudi su spremni na ekstremne mere da bi zaradili.
Ma razumem ja da kod nas gde je maltene do juce prosecna plata bila 20-60 DEM, a sad je tek nesto malo vise, ali i dalje jako malo, ljudi pribegavaju svemu. Ali mi nikad nije bilo jasno sto se Ameri i EU trziste uopste bave time kad je average 3500$? A oni su ciljno trziste a ne mi. Dosta softvera i dalje u Eula ima nije za trziste Srbije, Iraqa isl.

Znate kako kazu you can't lose something you don't have.

I stvarno su preterali sa glupostim, prijatelj koji zivi u USA igra samo originale prvi ide na sajt da skine ono da ne bi morao da se aka sa CD-ovima. I to radi gomila igraca jer su smorili zaista....

A pogledajte recimo Quake 3 nema ni CD-check ni copy protection a prodavao se sasvim lepo... kao i mnoge igre tog vremena a danas prodaja slabija nego ikad, zato sto su i naslovi neinventivni i ljudi su se zasitili jednog te istog.

Poslednja izmena:
Mare je napisao(la):
A pogledajte recimo Quake 3 nema ni CD-check ni copy protection a prodavao se sasvim lepo... kao i mnoge igre tog vremena a danas prodaja slabija nego ikad, zato sto su i naslovi neinventivni i ljudi su se zasitili jednog te istog.

skroz se slazem...bas dosada

U pravu ste ljudi, nije toliki problem ni kupiti kvalitetnu igru, ali zaista ne želiš da ti instalira neke drajvere i dodaje gluposti u registry da bi igra radila... A uvek ce se naci nacin da se zaštita razbije, pitanje je samo hoćemo li narednog puta osim čupanja kablova morati da sačekamo i da se zvezde nameste da bi se igrali...

StarForce zaštita i bilo koja druga nikad nisu imale smisla.U razvijenim zemljama uvijek su se kupovali originali,i kupovat će se.Ostali će i dalje čekati da se pojavi kakav emulator.

Problem je u tome shto imam npr. original Splinter Cell, ali mi se disk ogrebao na jednom mestu i sada ne mogu da ga igram... Da ne pricham da je instalacija Starforcea narushavanje prava korisnika poshto ni ne pita da li moze da se instalira, a chesto ostaje instaliran kada se igra uninstalira.

pogledajte koliko poznatih kuća je otišlo pod led, uprkos tome što su pravile popularne i veoma kvalitetne igre.

Koje kvalitetne igre???? U zadnjih par godina igre za PC sve losije .
Mozda izgledaju dobro ali gameplay sve kopirano od starijih naslova.
Ako godisnje bude 3-4 naslova koji su krajnje zanimljivi.
Zbog toga se slabije kupuju igre!!!!
Kada se budu potrudili da naprave naslov vredan paznje tada ce i prodaja porasti.

Piraterija Pc igrara je dovela do prelaska mnogih izdavaca u konzolaske vode jer je piraterija igara za konzole procentualno manja...

Slazem se sa cinjenicom da piraterija PC igara u ovoj meri moze da upropasti PC gaming industirju.

Sto se StarForcea tice, ja do sada nisam imao nijedan problem sa original igrama, niti je neko koga znam imao. Verujem da ima ljudi kojima SF pravi probleme (ipak su previse u sistemske stvari otisli) ali verujem da je taj broj znatno znatno manji od broja kojim se figurise na internetu jer je vecina prijava poteskoca lazna...

Tu naravno postoji i mogo kapitalistickih zvrcki... od kojih jedna kaze: Niko vas ne tera puskom da kupite igru... Ako vam se nesto u vezi nje ne svidja, mimoidjite je u sirokom luku i problem resen.

Poslednja izmena:
Kako je piraterija na konzolama manja ? Igre na Xboxu i PS2 mozesh da igrash i sa HDDa, a GT4 je jedina igra za koju im je trebalo nekoliko meseci da provale, sve ostalo nema nikakvih problema...

driver je napisao(la):
Kako je piraterija na konzolama manja ? Igre na Xboxu i PS2 mozesh da igrash i sa HDDa, a GT4 je jedina igra za koju im je trebalo nekoliko meseci da provale, sve ostalo nema nikakvih problema...
manja je i nemaju svi chip u konzoli!!!

Pa konzole se i u US prodaju sa chipom, to nije nikakav problem. A jedan od razloga zashto je Xbox izgubio tolike pare je jednostavan nachin za pushtanje kopija...

Poslednja izmena:
stavrik je napisao(la):
Koje kvalitetne igre???? U zadnjih par godina igre za PC sve losije .
Mozda izgledaju dobro ali gameplay sve kopirano od starijih naslova.
Ako godisnje bude 3-4 naslova koji su krajnje zanimljivi.
Zbog toga se slabije kupuju igre!!!!
Kada se budu potrudili da naprave naslov vredan paznje tada ce i prodaja porasti.
Ovo je suština svega. Svi samo budže grafiku i efekte, a zbog širine igračke populacije sve više banalizuju igre. Godišnje se stvarno pojavi samo 2-3 naslova vredna pažnje i igranja.

Nedavno sam uzeo WinUAE emulator za Amigu i malo sam pročešljao po igrama od pre 10ak godina - preko 50% su imale sjajnu ideju i jedinstvenu atmosferu. Danas manje od 3% igara ima sjajnu ideju i jedinstvenu atmosferu, ali zato koštaju bogatstvo. :/

Vlasterx je napisao(la):
Nedavno sam uzeo WinUAE emulator za Amigu i malo sam pročešljao po igrama od pre 10ak godina - preko 50% su imale sjajnu ideju i jedinstvenu atmosferu. Danas manje od 3% igara ima sjajnu ideju i jedinstvenu atmosferu, ali zato koštaju bogatstvo. :/

Podrzavam izjavu, ali ne samo za Amigu, vec i za Commodor i PC. Ranije su igre bile sjajne ali ne toliko zbog grafike vec zbog atmosfere i zanimljivosti price. Sada se sve okrece oko novih grafickih efekata a graficke na kojima to lepo ide kostaju i po 300 evra. Naravno da se ljudi manje igraju kad nema dobre price i jednostavno ti se nebacaju pare na tamo jes jednu pucacinu istog kalibra i sl. Iskreno nisam odigrao neku postenu igru odavno.

Inace sto se piraterije tice ona je prisutna svuda u svetu pa i kod nas. Igre se i pored toga dobro prodaju (mozda ne tako dobro kod nas ali mi smo i suvise mali da bi neko gubio milijarde na nasem trzistu) nego su svetske kuce alave na pare uostalom kao i svi pa hace sto vise da uberu stavljanjem kojekakvih zastita - koje ih opet ko zna koliko kostaju.

A o tome da je starforce nelegalni upad na komp jer nigde nista nikoga nepita i ne obavestava o instaliranju slicnog ne vredi ni govoriti. Cak bi moglo da se kaze da je i spyware, onako rastegljivo gledajuci na definiciju istog.

Nego mi bi mogli da se okupimo i da tuzimo tamo nekog pa da uzmemo neki dinar od toga i eto onda cemo imati dovoljno za jos koju godinu legalnog igranja :D

Ja se uopste ne brinem za novi starforce, videcete naci ce se opet neki novi daemon ili sl sto ce moci da ga preje**. Pa softver je to ljudi.

Kad budu poceli da pricaju o tome da stavljaju neki miro cip unutar cd ili dvd koji laser moze da prepozna e onda tek treba da se brinemo sta cemo i kako igrati, a do tada.....

jorgovan je napisao(la):
Slazem se sa cinjenicom da piraterija PC igara u ovoj meri moze da upropasti PC gaming industirju.

Kako moze piraterija da unisti PC gaming industriju? Dokle god postoji traznja za PC igrama i dokle god postoji mogucnost zarade ikakvog profita od PC igara, ako i bude napustanja PC trazista od strane nekih gaming kompanija i izdavackih kuca, pojavice se neke nove koje ce popuniti to upraznjeno traziste. To je prosto jedan od osnovnih ekonomskih zakona. Dokle postoji traznja i zadovoljavajuci prinos na jedinicu "robe" postojace i ponuda.

Uostalom, pogledajte prodaje PC igara, pomnozite to sa 40 ili 50$ pa cete dobiti jako primamljive cifre.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best_selling_computer_and_video_games#PC

Poslednja izmena:
Prosla godina je cist primer.Celo leto smo cekali jesen,kao izlazi tona dobrih naslova,kad ono...samo naslovi.F.E.A.R.,Q4,CIV4,COD2...sve prosecne igre koje traze nadprosecan hardver.
ovo se odnosi na @Vlasterx post.

Poslednja izmena:
stereo je napisao(la):
Podrzavam izjavu, ali ne samo za Amigu, vec i za Commodor i PC. Ranije su igre bile sjajne ali ne toliko zbog grafike vec zbog atmosfere i zanimljivosti price.
Na Amigi su imale i dobru grafiku i priču. C64 je već totalno zastareo, grafika je toliko očajna da više ne mogu nikako da je svarim, dok Amigu uopšte nije sramota danas pustiti na TV-u...

Kako moze piraterija da unisti PC gaming industriju? Dokle god postoji traznja za PC igrama i dokle god postoji mogucnost zarade ikakvog profita od PC igara, ako i bude napustanja PC trazista od strane nekih gaming kompanija i izdavackih kuca, pojavice se neke nove koje ce popuniti to upraznjeno traziste. To je prosto jedan od osnovnih ekonomskih zakona. Dokle postoji traznja i zadovoljavajuci prinos na jedinicu "robe" postojace i ponuda.
Stvar je u tome što upravo nema tih novih koji će da popune to upražnjeno tržište. Šta se desi sa malim developerima koji imaju vrlo ograničen budžet? Ne mogu da uglancaju igru i ista završi loše u recenzijama, i firma propadne (ko je rekao Metalheart?) A ako se privole EA-u, praviće milioniti klon NFS-a, sada sa još više smanjenim brojem potrebnih tastera, sve zarad bolje kontrole kako deca ne bi naprezala više od dva prsta. Jer EA i drugim izdavačima se ne isplati da izdvajaju milionske budžete za super naslove ako će odnos pirata i originala biti 80:20. PC gejming industrija (i naslovi koji nisu puke arkade za decu) sigurno klizi ka propasti i nema tu nikakve ponude i potražnje...

Poslednja izmena:
xxxander je napisao(la):
Civ4 je fenomenalna, vanserijska igra.
Naravno,ali nekom ko nije igrao civ2 ili civ3

psaras_pa je napisao(la):
Naravno,ali nekom ko nije igrao civ2 ili civ3

Da bi igra bila fenomenalna ili vanserijska (sto ce reci da se potpuno izdvaja od ostale ponude na gejming trzistu) ne znaci da mora da bude potpuno drugacija od svojih prethodnika. Dovoljno je da bude bolja. A samo lud covek moze reci da su civ2 ili civ3 bolje igre.

Poslednja izmena:
xxxander je napisao(la):
Da bi igra bila fenomenalna ili vanserijska (sto ce reci da se potpuno izdvaja od ostale ponude na gejming trzistu) ne znaci da mora da bude potpuno drugacija od svojih prethodnika. Dovoljno je da bude bolja. A samo lud covek moze reci da su civ2 ili civ3 bolje igre.
Nisam ni rekao da je bolja,ali je logican nastavak i nista sustinski nije promenjeno osim naravno 3d koji je manje-vise nepotreban.Toliko sam se izigrao starih delova civ-a da sam "cetvorku" upalio,igrao je ceo dan,presao i deinstalirao.Meni 4. deo lici na klasicni NFSxx sindrom,kao i cela ova prica o PC-GAMING sceni.

U redu sve to, ali pogledajte samo ovo, do pre neku godinu, voodoo 1, 2, 3 svaki je respektivno nudio sasvim lepo vreme a zadnji je pri tom kostao tricavih 100 e u verziji 2000 koja se lako klokovala skoro ko 3500 i tero tada aktuelni quake 3 na preko 50 fps prosek.

Onda je dosao GF koji je godinama bio dosta, malo strpljiviju uzeli su GF 2 MX za opet nekih 100e, sasvim dovoljno dugo je to bilo sasvim dovoljno za sve nove igre. A zatim GF 4 Ti 4200 uzmes i ne mislis (do juce).

I tako koliko do juce nije ni bilo DX 8 igara, imao sam GF3 od 2001, secam se da dobrih 2 godine nije bilo ni jedne igre sem ubogog droneza koja ima i jedan shader, sve sam quake 3 engne, i dx 7 igre (ili ekvivalntan OGL).

I sta se onda desilo? Nvidia Way IMTB program i odjednom su igre sa zahteva za nekim MX-om dosle do toga da ne retko 7800 GTX nije dovoljan, vec vam treba 2 ako hocete pristojno da se igrate.

I sad neko ocekuje da se igre prodaju a treba vam minimum 1500e da bi ste se uopste igrali (i to na medium ako imate srece)?

Pa i treba sve da propadne pa ce onda mom pokojnom dedi da prodaju 2 graficke od 700+ evra.

Monopolista 3dfx je bio mala beba za ove danas, pa oni su se uvek trudili da igre koje rade na voodoo 3 rade i na voodoo1, a Nvidia nagovara proizvodjace da sto pre sve ispod 7800 postane otpad. Svaka im cast...

Inace cini mi se da je SF delo ruskih programera?

Vrh Dno