Šta je novo?

starcraft 2 na Linuxu ?

Pa vec moze, postoji program Cedega (emulira direct-x na linuxu) :)

Још само да изађе StarCraft 2 и игранка :banana: ... до пензије :type:

Blizzard je u par navrata reko da im se ne isplati da prave linux instaler, ali da bi to kompenzovali blisko saradjuju sa cedega timom. Tako da ce moci da se tera kroz cedegu 100%

Blizzard je u par navrata reko da im se ne isplati da prave linux instaler, ali da bi to kompenzovali blisko saradjuju sa cedega timom. Tako da ce moci da se tera kroz cedegu 100%

Браво за Blizzard и Cedega-у :D

Poslednja izmena:
Koliko se secam Blizz je imao incident kada su banovali ljude koji su igrali WoW kroz wine/cedegu zato sto je to bio nestandardan klijent, misleci da su to sigurno accounti koji rade nelegalne stvari u WoW-u.

Medjutim ubrzo j estiglo izvinjenje, priznali su i ispravili gresku, sto je za svaku pohvalu.

Do tada ostaje - igrice pisane u opengl-u ce se lako portovati na linux, sa ostalima ne gine gimnastika i smaranje preko wine/cedege.

Ova peticija maltene nalaze programerima koji API da koriste. Ako ne koriste openGL, nista od prenosivosti. Nesto mi govore da ce se opredeliti za DirectX.

Koliko se secam Blizz je imao incident kada su banovali ljude koji su igrali WoW kroz wine/cedegu zato sto je to bio nestandardan klijent, misleci da su to sigurno accounti koji rade nelegalne stvari u WoW-u.

Medjutim ubrzo j estiglo izvinjenje, priznali su i ispravili gresku, sto je za svaku pohvalu.

Do tada ostaje - igrice pisane u opengl-u ce se lako portovati na linux, sa ostalima ne gine gimnastika i smaranje preko wine/cedege.

Da secam se toga u tom navratu su banovali 10.000-20.000 koriniska misleci da ovi varaju. Posle se ispostavilo da su to linux korisnici. Naravno nadoknadili su im uz kamatu banovano vreme i od tog trenutka su poceli da saradjuju sa cedegom.

Micro$oft je resio da malo to oteza, tako sto se u Visti open gl emulira kroz direct-x, tako da ce sve novije igre na direct X :(

Not true, OpenGL se ne emulira ako se instalira kršten OpenGL ICD, koji dolazi uz ATI i NVIDIA drajvere.

Poslednja izmena:
Da li ovo sve znace da meni ne treba nikakav poseban program da instaliram igre na Linux?

Nisam najbolje skontao celu stvar. Ja bih iskreno skoro potpuno presao na Linux samo da znam da mogu da se igram ko covek i na Linuxu. :) Al ovako Win has to stay.

Znam da i za MAC ima neki emulator koji lepo radi i moj friend je instalirao CS na njegov MAC posto mi jos uvek to igramo subotom navece... zalosno znam... al nije svaki vikend. :d

Meni je sad laptop pod linuxom pa nemam na cemu da se sigram... ne vucara mi se veliki comp.

Imal tome resenja ili ne?

:trust:

Ja sam probao CS 1.5 pod Cedegom i radilo je ok. Igrao sam i online, ali me izbacivalo zbog Cheating Death-a. Pokusao sam da igram i Guild Wars, ali je bilo previse glitcheva na ekranu pa sam odustao. Nego mene interesuje, koliko bi ljudi kupovalo Starcraft 2 za Linux?

Ne mora uopšte da postoji odvojeno izdanje, mogu da ubace Linux instaler na disk i zdravo, kao što je to urađeno npr. sa Unreal Tournamentom 2004. Data fajlovi su ionako isti, razlikuju se samo izvršni.
Ili u krajnjem slučaju, ko što id software radi, da izbace instaler za download na sajtu, a da se podaci vuku sa diska koji si kupio.

Pa da, za opengl verzije igara potreban je samo linux installer, dat fajlovi i zvuk su identicni u obe verzije.

Evo kako je to napr bilo sa instalacijom quake3 linux verzije na dual boot masini - u linuxu se instalira klijent, odradi se linkovanje na folder sa windows particije i radilo je ko blesavo (cak sa nekih 10% vise frejmova nego na windowsu).

Ja se grdno izvinjavam sto opet upadam ovako ko neznalica...
:p

Odakle vama instaleri za sve ove igre za linux? Ja iskreno nisam mislio da uopste ima verzija za linux.

I da li sam dobro skontao da samo OpenGL igre mogu da rade u linuxu? Zar vecina igara nije danas pisana za opengl?

Smatram da je samo pitanje vremena kad ce ljudima da nestane para za m$ software. A onda ce naravno za one mladje biti jako bitno da imaju socim da se igraju. Cim to rese linux ce moci da se razvija puno brze. Za sad su linuxasi zaludjenici za compove.
Siguran sam da ce proizvodjaci igara lako naci nacina da prave igre za linux cim trzistre postane malo vece.

Do onda ako neko ima link za linux instalacije znate gde da ga posljete. :eyebrows:

Pa vec moze, postoji program Cedega (emulira direct-x na linuxu) :)

... i blago rečeno performanse i stabilnost su žalosni u odnosu na bilo koji native linux port. Ako se već trude portati igru na OS X koji je unix derivat na x86 arhitekturi i koristi OpenGL, zašto im je toliko teško napraviti linux port?
Čisto sumnjam da je broj Mac korisnika veći od broja desktop linux korisnika. Različitost među distribucijama nije izlika s obzirom da se praktički na bilo kojoj distri mogu upogoniti sve do sad izašle igre za linux.

... i blago rečeno performanse i stabilnost su žalosni u odnosu na bilo koji native linux port.
jel si zapravo probao neku igru ili pričaš napamet?
čak i oblivion radi lepo preko zadnjih verzija wine-a, dakle čak ne i preko cedege, koja je kao optimizovana za directx programe.

Ne, ne pričam na pamet, probano sa Cedegom i UT2003, 2004, Warcraftom III TFT, Quake III i još par "starijih" igara većina kojih je imala native port/installer za linux. Otprilike na Cedegi dobiješ "igrivi" naslov koji se nativno vrti npr. sa 4xAA i 8xAF na nvidijinim driverima još tome sa većim framerate-om. A ovo sa Oblivionom sam vidio. Lik je uspio pokrenuti igru, o nekom gamaplayu nema puno priče. S obzirom da znam kako to izgleda na Windowsima nativno, neću to ni pokušati napraviti. Jedina igra za koju znam da se odlično vrti na Wine-u je HalfLife CS ;).

Ne, ne pričam na pamet, probano sa Cedegom i UT2003, 2004, Warcraftom III TFT, Quake III i još par "starijih" igara većina kojih je imala native port/installer za linux..

Errr war3 nikada nije izaso u nativ varijanti za Linux niti ce ikada izaci. Tako da ja ne znam sta si ti igrao :)

Wine je u skorašnjim verzijama strašno uznapredovao, toliko da Cedega praktično više nije ni potrebna za igre. Baš sam juče probao Wine 0.9.37, lepo se konfiguriše sa winecfg (podesi se koji mount pointovi se tretiraju kao CD-ROM, kakva je grafika itd.) i nekoliko igara koje sam probao rade bez problema.

Wine je u zadnje vreme baš ishvaljen. Moraću da probam ovu najnoviju verziju.

ma jel potpisujete vi tu peticiju ili se zaje*avate ?

Ne bi da zvucem paranoicno "ko sto zvucim" :) ali od svih tih peticija jedino sto dobijes je _spam_ na mail koji ostavis :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno