Evo, bas sam sinoc sa kolegom Nesharmom komentarisao Episode 2. Naime, kada je Star Wars u pitanju, ja nisam fan, nego fanatik
Film je, tehnicki gledano, savrseno odradjen. Definitivno je mnogo bolji od Episode 1. Medjutim, meni kao matorom fanu, tu nesto fali. Radnja je nekako suvise "plasticna", objekti su (zbog animacije umesto maketa) takodje ponekad suvise "plasticni" i nekako "dvodimenzionalni". Vidi se da se za grafiku angazovala armija ljudi, sve obiluje enormnom kolicinom detalja, ali ... prica, tj. scenario je nekako siromasan. Nije problem ni scena sa kevom ni scene sa cupi ... sve je to morao Lukas da uradi da bi prikazao kako je Anakin ipak bio covek, emocije itd - ne u svetlu ovog filma, nego u svetlu celog serijala. Medjutim, dijalozi izmedju njega i Portmanove su na nivou lektire za osnovnu skolu; nekako su mi likovi u starim epizodama mnogo vise zracili energijom, emocijama, stvarno se udubis u taj lik gledajuci film. Mozda je upravo ta savrsena grafika & animacija kriva sto se paznja odvlaci sa same atmosfere filma.
U samoj radnji fale dve stvari koje su postojale u starim epizodama: glavni negativac koji j*** keve svima ("Ja sam ti tata" - frajer), te neko ko drzi neku laganu humoristinu notu (ne previse naglasenu) kroz film, kao npr Han Solo ili R2D2 & C3PO. Sem sto je Yoda pokazao da mu je najveci
Dakle, po masti, masovnim scenama, scenama borbi, ... sve je uradjeno perfektno, a po radnji ... i jeste Star Wars i nije Star Wars - kad pogledate svaki od filmova iz serijala Alien, na primer, tu nema govora, odmah je jasno da se radi o Alienu, svaki film serijala je autentican, ali i nekako originalan. Za mene licno, "Imperija uzvraca udarac" ostaje najbolji film serijala, ali kao kompletan film (ne samo tehnicki) ... dok ne vidimo Episode 3 ...