Šta je novo?

Star Wars: Empire At War

• Začetnik teme Začetnik teme Prole
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sinoć sam probao malo skirmish u svemiru i prilično je zabavan. Mape su veće od onih koje idu u okviru kampanje, a interesantan je sistem zajedničkog igranja više igrača sa jedne strane sa istom bazom. Rudnici su prilično ranjivi i mogu lako da se unište ako ne paziš na njih, mada se i brzo ponovo grade, ali to košta i treba neko vreme da se obnove. Princip reinforcement-a daje poseban značaj držanju jednog dela snaga u rezervi da bi ih rasporedio kada zatreba negde velikom brzinom. Sve u svemu ima potencijala, moram da probam sa živim ljudima da bih stekao pravi utisak.

Dandy je napisao(la):
Rudnici se i brzo ponovo grade, ali to košta i treba neko vreme da se obnove.
Meni je ovo malo kontradiktorno :trust: Ako koštaju puno i treba puno vremena da se izgrade, kako se onda brzo grade? Misliš, brzo se izda mišem komanda za izgradnju? 🙂

Super je igra, pogotovo deo u svemiru. Podseća malo na Star Trek Armadu :>
Šalim se, neuporedivo je bolje 😉 Deo sa bitkama na zemlji i nije nešto specijalno, bar ono što sam primetio iz kampanje. Kada bih ovo igrao u multiplayu, igrao bih samo svemirski deo 😉

filipenko je napisao(la):
Meni je ovo malo kontradiktorno :trust: Ako koštaju puno i treba puno vremena da se izgrade, kako se onda brzo grade? Misliš, brzo se izda mišem komanda za izgradnju? 🙂
Ne, mislio sam da treba neko vreme da se ponovo pojavi asteroid na kome može da se gradi rudnik pošto je prethodni asteroid uništen zajedno sa rudnikom 🙂 Žao mi je ako nisam bio dovoljno jasan 😛

Poslednja izmena:
Ne znam zasto ali svaki put kad roknem death star sretan sam kao malo dete 😀. Igra je ok - space bitke su stvarno fantsticne.

Reci cu samo svoje misljenje, a svacije misljenje sasvim subjektivna stvar. Probao sam svakakva ****** od igara u zivotu (Shadow Vault, Konung 2, Paradise Lost, Cops 2170...) i nije mi bilo krivo jer su dolazili iz malih uglavnom istocno evropskih studija, pa se i nije ocekivalo bolje. Probao sam i igre od koji se ocekivalo pa su opet ispala sr.... Ali ovakvo djubre od igre i to jos sa imenom Star Wars... Ovog puta je Lukas potpuno preterao u pokusajima zgrtanja para. I ono malo light side-a koje se naziralo u njemu (uglavnom zbog KoToR serijala nikako zbog filmova) potpuno je nestalo u tami Dark Side-a i otkrilo njegovu nameru da postane novi imperator i Palpatinov klon. Stvarno je neverovatno da neko sa ovakvim backgroundom koji nudi Star Wars universe ne moze da napravi barem pristojnu igru. I jos sto je gora stvar, recept za pravljenje dobre strategije i nije tako tezak. Borbe u svemiru Hegemonija ili Homeworld, borbe na zemlji Total war, Codename Panzers, ima toliko pristojnih igara sa ovom tematikom. Ovo sto su oni napravili jednom recju je frustrirajuce. Nikakav AI, jedinice se nikad ne ponasaju onako kako im kazete, uglavnom se ponasaju kao kamikaze i zavrsice jurcanjem svaka na svoju stranu iza neprijateljevih linije gde ce postati lak plen, zbog toga ce vam trebati ogromna snage i energija da ih vracate nazad i stitite da sve ne izginu i prvoj borbi. A neprijatelji dolaze li dolaze nikad kraja, sto mi deluje kao delo nekog sadomazohisticki opterecenog programera koji bi svoje komplekse da prenese i na igrace. Ne secam se kada sam sa takvim zadovoljstvom deinstalirao neku igru. A taman sam se ponadao da ce mi prekratiti vreme do pocetaka nove ere i nulte godine u svetu kompjuterskih igara (izlazak Obliviona). Na zalost koliko mogu da primetim upravo se pojavilo jos jedno potencijalno razocarenje u obliku Lord of the rings Battle for middlearth II koje ce opet verovatno biti nedostojno imena koje nosi. na svu srecu dokaopao sam se ogromnog broja dvd-ova sa svim mogucim serijalima Star gate Atlantisa, Andromede, Battlestar Galactica, Lost-a itd i cetiri indpendent Star Wars filma pa i nece biti tako dosadno

Poslednja izmena:
killbane je napisao(la):
na svu srecu dokaopao sam se ogromnog broja dvd-ova sa svim mogucim serijalima Star gate Atlantisa, Andromede, Battlestar Galactica, Lost-a itd i cetiri indpendent Star Wars filma pa i nece biti tako dosadno
Odmah da te razočaram, Andromedu možeš da baciš kroz prozor. Premisa je fantastična, čak u početku deluje zanimljivo, ali posle......... :S:
4 independant Star Wars filma ovaj put ne bih komentarisao :d

iskreno, i moji su utisci bili slicni kao kod killbane... samo posle demoa... jos nisam igrao full... a nesto mislim i da necu...

Andromedu sam vec gledao ranije na tv i znam da nije nesto posebno, indipendent filmovi su pravljeni od strane fanova sa naturscicima pa i ne ocekujem od takvog filam da bude u rangu sa filmovima koji imaju budzet jedan sam vec odgledao i imaju fenomanalne specijlane efekte. Sve sto se desava u svemiru, borbe sa brodovima je fantasticno odradjeno za te uslove, inace svi ti filmovi imaju izmedju 7 i 8 pa cak i vise na IMDB-u, a medju diskovima nadjoh i Futuramu i jos brdo nekih Star Trekova.

Star Trekovi su kao Biblija. Imaš Stari Zavet, ekvivalent Star Trek The Original Series-u, kao i 4 jevanđelja Novog Zaveta, odnosno TNG, DS9, Voyager i Enterprise. Premda ipak mislim da bi pre svega trebao da obratiš pažnju na ekvivalent otkrovenju - Babylon 5, serija koju svakom SF fanu preporučujem i za koju mislim da bez ikakve konkurencije stoji na pijedestalu kosmičkih visina...

SW EAW nije toliko loš uopšte. I dalje ne uspevam da nađem dovoljno vremena da ga istestiram u svim uslovima, ali ono što mi se sviđa je što je veoma lak za modovanje. Mislim da će u relativno skoroj budućnosti ljudi izbaciti veoma interesantne modifikacije osnovne igre.
Mislim da je osnovni problem EAW to što su radili na tri različita nivoa (strateški, taktički u svemiru i taktiški na zemlji) i ni jedan nisu baš razvili do kraja kako treba.

Poslednja izmena:
Odigrao sam upravo jednu kratku otvorenu stratešku kampanju. Utisci su mi uglavnom pozitivni, a jedino što me zaista mnogo nervira je to što se za strateški nivo igre sve prebrzo odvija. Što se ostalog tiče, ima zaista dosta mogućih strategija, a posebno je interesantno to što samo na nekim planetama mogu da se prave najveći brodovi, pa je njih vrlo bitno posedovati u kasnijim etapama igre.
Taktičke bitke sam u početku igrao sam, ali kasnije, kada sam mogao da podnesem veće gubitke kao posledicu automatskog proračuna ishoda partije, sve osim najvažnijih bitaka sam ostavio na auto i skoncentrisao se na strategiju. Jako je bitno držati front, tj. utvrditi planete koje su na granici sa neprijateljem. Onda one u pozadini mogu da se specijalizuju u money makere (dosta rudnika) ili planete za proizvodnju trupa/brodova. Smeta mi i malo blesav sistem grupisanja gde ne postoji neki smislen način da budete 100% sigurni da neki brod koji se napravi ili flota koja stigne neće da završi u pogrešnoj grupi s vremena na vreme. Kopnene trupe nikako ne držati u istoj floti sa ostalim brodovima, pošto su u svemirskoj borbi u transportima koji ginu kao blesavi.
Toliko za sada... odoh da vidim da li ima neki mod koji usporava igru 😀

Ja uvek igram samo kampanje ali nisam primetio da postoji opcija za automatski ishod bitke. Drugo bitke u svemiru su potpuno 2d sto je za danasnje vreme zaostalo. I kada god igram strategije trudim se da nemam gubitaka ili da ih bude minimalno, kod ove igre ne postoje nacini da se strateski izbegnu gubice sve mi deluje kao neka hack&slash strategija tj ko ima vise vojske taj pobedjuje. Sto se tice sf serijala Babylon 5 nisam gledao mada bih zeloe pokusacu i to da nadjem. Imam dovoljno godina da se odlicno secam Battlestar Galactice (originalne verziaje) kada se prikazivala na nasoj televiziji, takodje sam imao srece da lokalna tv stanica u "ono" vreme ispikazuje sve moguce serijala Star Treka koji su tada bili dostupni tj TNG, DS9, Voyager, jedino sto mi je ostalo je ova najnovija Enterpice. Filmovi se podrazumevaju. Cini mi se da Serenity bi mogla biti intersantna. Odgledao sam film i dopao mi se.

killbane je napisao(la):
Drugo bitke u svemiru su potpuno 2d sto je za danasnje vreme zaostalo.

Gde bi bila strategijska prednost 3 dimenzije? Meni se cini da bi to samo nepotrebno usporilo gameplay. Koja je to strategija uspesno implementirala trecu dimeziju u strategiju (recimo razliciti nivoi ostecenja u zavisnosti da li se napada odozdo ili odozgo itd.), pa da kazes da je EaW zaostao?

killbane je napisao(la):
I kada god igram strategije trudim se da nemam gubitaka ili da ih bude minimalno, kod ove igre ne postoje nacini da se strateski izbegnu gubice sve mi deluje kao neka hack&slash strategija tj ko ima vise vojske taj pobedjuje.

Ja bih se smejao kad bih video strategiju koja ti omogucava da nemas gubitaka. Gubitke naravno mozes da smanjis pravilnim sastavom flote.

ti nisi igrao homeworld? zar ne?

o nepotrebno usporilo gameplay. Koja je to strategija uspesno implementirala trecu dimeziju u strategiju (recimo razliciti nivoi ostecenja u zavisnosti da li se napada odozdo ili odozgo itd.)

to je sasvim nepotrebno, prvo sasvim je dovoljno da postoji treca dimenzija pa da bitka deluje iole primamljivije prvo vizuelno,a drugo jos dva pravca iz kog je moguce napadati je sasvim dovoljno da se kaze da je onakva bitka u svemiru zaostala (time se dobija sasvim druga uloga u recimo sakrivanju u nekim maglinama, asteroidnim poljima tamte vamte)... ono zaista deluje pomalo smesno... malte ne kao generals u svemiru...

Znaci prednost tri dimenzije se svodi na eyecandy - bespotrebno komplikovanje koje ne donosi nikakvu izmenu u taktickom odlucivanju ili mikromenadzmentu.
a drugo jos dva pravca iz kog je moguce napadati je sasvim dovoljno da se kaze da je onakva bitka u svemiru zaostala
Ali ta dva nova pravca ne donose novi kvalitet - napad je identican onome u dve ravni - svejedno je sakrio se ti u nebuli pa napao sa strane, odozdo, odozgo... Uvodjenje trece dimenzije samo bi bespotrebno usporilo akciju.

kako moze biti identican?

moras jedinice da postavljas i gore i dole i levo i desno (kad tako moram da crtam), cime se odmah povecava taktiziranje, a brodovi velikim delom ne mogu da pucaju na sve strane nego samo napred ili samo sa strane, ako ih napadnesh odozdo a nisu zasticeni cao.... mislim odigraj homeworld za pocetak pa se vrati da pricamo 🙂

xxxander je napisao(la):
Znaci prednost tri dimenzije se svodi na eyecandy - bespotrebno komplikovanje koje ne donosi nikakvu izmenu u taktickom odlucivanju ili mikromenadzmentu.
Kakav crni eyecandy??? Uhvati ih iz 2-3 pravca oružjima koja imaju splash tip oštećenja pa da vidiš kako je to funkcionalno, funkcionalnije ne može 🙂 U svakom slučaju tata za sve ovo je Homeworld, a ako ga nisi igrao i video kako lako 2 eskadrile koje napadaju jedna odozgo a druga odozdo unište 2 eksadrile koje su u grupi, onda džaba...😀

Inače, ne znam da li znate, ali uskoro izlazi Oblivion koji će sve da pokopa! Fantastična igra 🙂 !

Probao sam igru i skroz je Ok, jedino mi se ne svidja kako su resili ono auto resolve za bitke u svemiru. Na primer ja imam 7 korveta, 3 assault fregate i 2 nebulon fregate i napadnem impse koji imaju dve victory fregate i 12-13 broadside krstarica sto napadaju sa velikog dometa. Udjem u bitku normalno i isprasim imperijalce uz nulte gubitke a kad zviznem auto reslove izgubim bitku uz skoro 100% gubitke?!?! Ko da igra korisiti onu semu ko ima vise brodova pobedjuje...

mLaki je napisao(la):
Probao sam igru i skroz je Ok, jedino mi se ne svidja kako su resili ono auto resolve za bitke u svemiru. Na primer ja imam 7 korveta, 3 assault fregate i 2 nebulon fregate i napadnem impse koji imaju dve victory fregate i 12-13 broadside krstarica sto napadaju sa velikog dometa. Udjem u bitku normalno i isprasim imperijalce uz nulte gubitke a kad zviznem auto reslove izgubim bitku uz skoro 100% gubitke?!?! Ko da igra korisiti onu semu ko ima vise brodova pobedjuje...
Ja na to gledam ovako, sa auto resolve taj isti glupavi AI koga dobiješ bez gubitaka vodi i tvoje brodove, pa šta te to onda čudi? 😀

Treća dimenzija je zaista imala funkciju u Homeworld-u... kada se samo setim wall formacije u 3D 🙂
Samo što je Homeworld više taktička igra nego prava strategija.

Ah, kad se setim druge misije od kraja, kad je oko neke svemirske stanice bilo par desetina, ako ne i stotina krstarica. Ja ih mamim 2 po 2 i zarobljavam onim korvetama...u poslednje 2 misije sam redovno provodio prvih 5 minuta pokušavajući tolike brodove da selektiram što sam umalo platio glavom u pretposlednjoj kad onaj asteroid krene na kojeg nisam ni obraćao pažnju 🙂

Uostalom, mislim da se Oblivion mora odigrati!

izvinjavam se sto dizem ovaj thread iz mrtvih u ovim vremenima kad svi pice oblivion, ali moram da postavim jedno (glupo ?!) pitanje. elem, kako da razdvojim flotu?
tacnije, imam u jednom 'steku' neku gomilu kruzera i darta vejdera i sad hocu da izdvojim darta i dva kruzera u drugi stek. kako?
pliz, help...

Idi u planetarni meni, tu ces imati listu svih brodova razvrstanih po flotama u okviru orbite planete koju si kliknuo... snacices se sam za ostatak

aha, ok, bas sam glup,
hvala

Momci imam jedan problem sa ovom igrom. Iz nerazjasnjenih razloga sa ekrana mi je nestao Darth Vader koji mi je potreban za reshavanje misije. A s obzirom da sam na mnooogo preshao nije mi neka solucija da krenem iz pochetka. Da li je neko imao ovih problema i kako je mogu ce reshiti ovo?

Jel nije poginuo u nekoj prethodnoj bici? Ako jeste, treba mu vreme da se "respawnuje", a ako je neki bug... God forrbid

bug bug... uchitavanje pozicije...

Nazad
Vrh Dno