Pojma nemaš :d i pri tome si anormalno™ pristrasan. Prvo da razjasnimo jednu stvar, meni je Babylon verovatno jedna od poslednjih gigantskih SF serija koje sam gledao, i upravo nakon njega nemam više strpljenja ni volje da gledam raznorazne boranije. Pre njega sam odgledao sve što postoji od Star Treka, a odgledao sam i sve drugo što vredi od SF-a, kako nekog smeštenog u daleku, imaginarnu budućnost, tako i one "zemaljskije", da upotrebim takav izraz, sa velikim prizvucima sadašnjosti. Star Trek, Babylon, Stargate, Stargate Atlantis, Starhunter, The 4400, Andromeda, Xfiles, Twilight Zone, Buck Rogers in 25th Century, Codename Eternity, razni Dr. Who-ovi, Earth Final Conflict, Sliders, Space Rangers, Space Above And Beyond, Firefly, Lexx, upravo gledam Farscape i neke od tekućih serija...Mislim da sam sa tog aspekta itekako u stanju da procenim neke stvari. I ne boj se, odavno više nisam tinejdžer...
Dalje, naravno da se ništa ne može porediti sa Star Trek franšizom. Uopšte to nisam ni pokušao da osporim. Star Trek je globalni fenomen, prva značajna SF serija i kult koji se dugo vremena održao i održava se. Naravno da se kao franšiza niko i ništa ne može sa njime nositi. Ono što ti ja osporavam u konkretnom slučaju jeste da tvrdiš, na osnovu postojanja nekakvih nanobuba, teleportera, količine novca koja se danas ulaže u franšizu, zarade od figurica i tome sličnim pokazateljima da je kvalitet samih Star Trek serija iznad ostalih po difoltu. U nekim stvarima jeste, ali to sve naravno nije direktna uzročno posledična veza i ne može biti tačno. Mene samo interesuje koja je kvalitetnija serija, sa što bolje odrađenom "smesom" priče, dinamike, efekata, kvaliteta glume, zanimljivosti, a za ostalo me boli uvo.
Iz tvojih reči vidim da nisi ni pogledao Babylon 5. Tj. video si da Mira Furlan igra, video par kostima i smorio se, kao rekao si bljak a isto to može da se kaže za bilo koju SF seriju i ostvarenje, od Star Warsa preko Star Treka do Andromede. To je totalno nebitan argument. Kakvi crni vampiri? Ponavljam, enormni sam ljubitelj SF-a, moje mišljenje je da Babilonu svi mogu da pljunu pod prozor kada je u pitanju kvalitet same serije. To što iza nekih stvari stoji industrija, milioni fanova opšta podrška i slično me jednostavno ne interesuje. Šta mene briga kada gledam neku seriju što je Star Trek "stecište" mnoštva tehnologija. Isto tako je bio stecište i mnogobrojnih stvari za koje se danas zna da su gluposti i totalno nemoguće. Naravno, ti ljudi tada to nisu znali i ja to poštujem i upravo gledam kroz tu prizmu kada su takve stvari u pitanju. Istovetne argumente koje ti navodiš kao mane Babylona (kojeg si video možda poneku epizodu) bih ja mogao da dam za bilo koji Star Trek. Svi su kostimizirani, izigravaju savršenstvo, TOS je smešan sa efektima i ima gomilu tupavih epizoda sa nekim suludim radnjama koje veze sa mozgom nemaju, DS9 je još šareniji i smor, stalno oko jedne stanice sa ružnim Ferengijima, Voyager je pun tehnoblelbetanja koje se svodi na rešavanje svih mogućih i nemogućih problema sa prespajanjem 4 elementa, Enterprise je dosadan i potpuno bezveze završen, TNG je u globalu smor jer nema neke glavne priče već se sve vrti epizoda po epizodu i slično. Ja naravno ne tvrdim da je tako, ali bi posmatrano kroz istovetnu prizmu upravo tako bilo.
Ti sa druge strane pričaš o lošim efektima u Babylonu? Svašta. Efekti su daleko gori od onih u aktuelnim vrhunskim SF ostvarenjima ali za to me boli uvo dokle god su podnošljivi. U Babylonu su efekti podnošljivi a kome trebaju efekti neka gleda Star Wars i uživa u "SF"-u. Kome to treba. Ionako će biti prevaziđeno za 5 godina. Kažeš opis interesantnih dešavanja u dubokom svemiru, posade, borba za očuvanje čovečanstva? Pa to sve postoji i ovde i to na toliko većoj skali da je prosto nepojmljivo. Što je najbolje razmera događaja se otkriva postepeno, tako da je efekat toga još bolji. Priča? Priča je jednostavno fenomenalna i to gotovo u svakoj epizodi. Prosto je neverovatno da je delo jednog čoveka i da je toliko kvalitetna. Pri tome je ona, ponavljam, postojala mnogo pre početka snimanja i to se oseća u svakoj epizodi. Čak dodatno doprinosi da ukoliko se neka epizoda - ili ne daj Bože više njih - propusti da se totalno pogubi nit sa pričom jer se sve međusobno prožimaju. Zaključak - pogledaj Babylon 5 pa onda možemo da pričamo