Šta je novo?

Standalone Access baza?

bobby63

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2002
Poena
620
Moze li se od Microsoft Access baze napraviti exe ili tako nesto pa da radi bez instaliranog Accessa?
THX in advance

Pričalo se o tome i ranije.. Ne može!

- Možeš eventualno da konvertuješ forme i VBA u Visual Basic nekim konverterom, i da onda program dalje razvijaš kao VB projekat
- ili da instaliraš Access Runtime na svim mašinama na kojima želiš da koristiš svoju bazu.. Diskutabilno je da li je to legalno (ako je problem legalizacija).. Access Runtime je inače kompletan Access bez mogućnosti da bazu gledaš u Design View-u i još par sitnih razlika (koje umeju veoma da nerviraju..).

Na osnovu tvog odgovora zakljucujem da je konverzija moguca na vise nacina, preporuci mi neku metodu koja daje najvecu kompatibilnost.

Na internetu sam nalazio sajtove sa raznim "konverterima" Access-VB, ali ono šta sam uspeo da skinem ni približno nije odrađivalo posao.
Ako ti je uslov da mašine ne smeju da imaju instaliran Access, onda ti je definitivno (jedino ozbiljno rešenje) pisanje programa u drugom PRAVOM programskom jeziku.. a mislim da ćeš se najlakše snaći u VB-u.. Ako program nije preobiman možda je najbolje rešenje pisanje "od nule" u VB-u... a ako jeste... čini mi se da ni konverter neće mnogo pomoći :smash:
Znači u svakom slučaju - čini mi se da nema jednostavnog rešenja u par klikova. :p

Upravo skidam nesto pa ako uspe dobro, a ako ne uspe ne mogu da kazem da nisam probao.
Ako postignem neke spektakularne rezultate javicu, u svakom slucaju hvala.

Po gradu i okolini, masa programera koji su uradili kojekakve knjigovodstvene programe u Accessu upravo planiraju da klijentima postave Access runtime kako bi njihove programe ovi koristili i po pocetku provere legalnosti software-a od strane inspekcija.
Na MS sajtu lepo kaze da ti za koriscenje Access Runtime (koji je kompatibilan sa Access bazama 2000 verzije) treba licenca za paket MSO 2000 Developer.
Znaci nije besplatno koriscenje runtime-a ali videcemo da li ce to kontrola progutati? :wave:

Nema leba od ovih konvertora a ionako se dodatni trud niti ceni niti placa a kada se Access startuje sa /runtime i ne vidi se da je Access.
Uzgred u okviru kog paketa se nalazi "Access runtime" a da podrzava bar Access 2000 format.

MS Office 2000 Developer.

Access runtime možeš da skineš i sa neta (od nezavisnih proizvođača ;) ).
Fazon sa Runtime paketom je u tome da moraš da platiš Developer verziju Office-a, ali posle imaš pravo da deliš svoju bazu zajedno sa runtime paketom ako hoćeš i džabe.
Ne znam znam da li je legalno koristiti neku drugu bazu pomoću runtime paketa koji si skinuo sa neta? Znači.. neko ima legalnu Developer verziju i poklanja svoj access program i Runtime paket.. sa kojim možeš da otvaraš i sve ostale programe pisane u Accessu.
Ja sam prošle godine zvao Microsoft u vezi toga i rekli su mi da Runtime može da se koristi samo sa bazom/programom sa kojim si je dobio/kupio... Zvuči mi glupo i sumnjam da me tuže što sam NEKAD otvorio dokument koji imam na kompjuteru sa programom koji takođe legalno imam na kompjuteru.

Čini mi se da su sa Office-om 2003 čak i promenili način licenciranja Runtime paketa... verovatno baš zbog ove "rupe u licenciranju" ;)

Nasao sam ove "nezavisne" verzije, malo je tezi download ali barem znam gde ih ima ako zatreba.
Nervira me ta politika MS$, kada su dosli ovde obecali su brda i doline, velike popuste a sve se svelo na to da uz pomoc pendreka gule sirotinju. Hocu da kazem da je neprihvatljivo da se softvare prodaje jeftinije u zapadnim zemljama, kod nas bi cena morala da bude barem upola jeftinija a da se licence ogranice na SCG.

Uzgred, da ne otvaram novi tred, jedno pitanje.
Access bazu sam zbog testiranja napunio sa brdom besmislenih podataka. Da ne bih stalno brisao svaku tabelu posebno, postoji li neki nacin da obrisem iz baze sve podatke?
Pozdrav

Pa kad je vec rec o Access-u da ne otvaram novu temu...
Dobio sam zadatak da napravim neku bazu zaposlenih radnika sa mogucnostima ubacivanja, izbacivanja, menjanja podataka... Prilicno je zahtevan zadatak (iako tako ne zvuci). Alternative su mi Access ili C# ili i jedno i drugo. Malo je neodredjeno pitanje, ali bio bih zahvalan na predlozima...

Kad je reč o Access runtimeu da se sa zakašnjenjem i ja uključim...

Naime, dovoljno je JEDNOM kupiti LEGALNO Office Developer edition i onda NEOGRANIČENO mnogo puta distriubuirati LEGALNO svoju M$ Access aplikaciju bilo gde. Mislim da je ovo OK i fer sa M$-ove strane, dakle neki ozbiljan programer će da izdvoji cca. 1K EUR za Developer edition ali će da bude miran - em može legalno da distribuira aplikacije i da brzo otplati uložen novac, em neće imati problema sa raznim verzijama Accessa na raznim mašinama. Jednostavno, po meni je to najbolje rešenje, tim pre što je za razvoj malih i srednjih baza podataka Access prosto-nezamenljiv, i što se tiče Rapid Application Developmenta s jedne strane i što se tiče krive učenja s druge strane. Evo, npr. meni trenutno radi Access baza veličine 500MB na 20-ak klijenata, bez problema već skoro godinu dana.

E sad, to što su kod nas nazovi-programeri navikli da ne ulažu ni u šta i da koriste piratizovan nelegalni software, to je naš problem (a i nekog drugog thread-a).

Nazad
Vrh Dno